Διάστημα

Επιστημονικά νέα σχετικά με την επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και όχι μόνο ...

Διάστημα

Δημοσίευσηαπό starchild » 02 Ιουν 2008, 14:44

Ασχολειτε κανεις εδω μεσα για το τι γινεται εκει πανω?
Τα μαθατε για το Phoenix? Πιθανως βρηκαμε παγακια :P
Άβαταρ μέλους
starchild
Full Member
 
Δημοσιεύσεις: 164
Εγγραφή: 21 Μάιος 2008, 01:30

Re: Διαστημα

Δημοσίευσηαπό James » 02 Ιουν 2008, 15:08

Να κι ένα επίσημο link με υλικό multimedia.
(Μόνο) James
Άβαταρ μέλους
James
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 1740
Εγγραφή: 08 Ιαν 2008, 22:29
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Re: Διαστημα

Δημοσίευσηαπό starchild » 05 Ιουν 2008, 16:05

Καλα μιλαμε ολο και περισσοτερη τρελλα ο Φοινικας!!
Ελπιζω να αντικατασταθει γρηγορα το προβλημα με το Mars Odyssey και να αφησουμε τον αγαπητο Reconnaissance orbiter να συνεχισει ομορφα τη δουλεια του. Και αντε να μπει κανα δειγμα στον αναλυτη αεριων μπας και δουμε φως στην ακρη του τουνελ!
Άβαταρ μέλους
starchild
Full Member
 
Δημοσιεύσεις: 164
Εγγραφή: 21 Μάιος 2008, 01:30

Re: Διαστημα

Δημοσίευσηαπό JoKo » 06 Ιουν 2008, 19:24

Και νόμιζα ότι στο θέμα αυτό θα έβρισκα για υδραυλικά και τουαλέτες. Κρίμα...
Άβαταρ μέλους
JoKo
Full Member
 
Δημοσιεύσεις: 128
Εγγραφή: 09 Ιαν 2008, 22:33
Τοποθεσία: Athens, Greece

Re: Διαστημα

Δημοσίευσηαπό starchild » 08 Σεπ 2008, 20:59

παει λιγος καιρος να ποσταρω διαστιμικα νεα.
Εν ολιγοις:
1. Ο αναλυτης Αεριων του Phoenix βρηκε πλεόν επισημα νερό υπο τη μορφή πάγου στο υπέδαφος του Άρη
2. Το Cassini ανακάλυψε νέους "μερικούς" Δακτύλιους γύρω από τον Κρόνο
3. Οι υπολογιστές του Διεθνές Διαστημικού Σταθμού προσβλήθηκαν από Ιό. (καποιος αστροναυτης φαίνετε θα μπήκε σε καμια XXX σελίδα  :D )
4. Το Space Shuttle ξανα σε αποστολή ανανεωσης του Hubble
5. Ο Διεθνές Διαστημικός Σταθμός ανόρθωσε τη πορεία του με τη βοήθεια της κάψουλας Jules Verne ATV της ESA
6.Το Rosseta εκανε με επιτυχια τo προγραμματιζόμενο και πολυαναμενόμενο flyby με τον Αστεροειδή Steins. "Steins looks like a diamond in the sky". Φωτογραφικό υλικό και αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων αναμένετε σύντομα απο τις σελίδες της ESA.
7. Η Κίνα ανακοίνωσε εκτόξευση επανδρωμένου σκάφους εντός του επόμενου μήνα
Άβαταρ μέλους
starchild
Full Member
 
Δημοσιεύσεις: 164
Εγγραφή: 21 Μάιος 2008, 01:30

Re: Διαστημα

Δημοσίευσηαπό megatron » 13 Σεπ 2008, 10:11

Ανακοινώθηκε από τη NASA ότι εγκρίθηκε το πρόγραμμα αντικατάστασης των ήδη "παλιών" διαστημικών λεωφορείων με τον νέο πυραυλοφορέα με το όνομα Ares.

Για περισσότερες πληροφορίες, κοιτάξτε το in.gr.
Άβαταρ μέλους
megatron
Hero Member
 
Δημοσιεύσεις: 979
Εγγραφή: 08 Απρ 2008, 17:46
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Re: Διαστημα

Δημοσίευσηαπό starchild » 01 Οκτ 2008, 06:10

Η Κινα έκανε τον πρώτο της Διαστημικό Περίπατο
Άβαταρ μέλους
starchild
Full Member
 
Δημοσιεύσεις: 164
Εγγραφή: 21 Μάιος 2008, 01:30

Re: Διαστημα

Δημοσίευσηαπό megatron » 01 Οκτ 2008, 07:37

starchild έγραψε:Η Κινα έκανε τον πρώτο της Διαστημικό Περίπατο


Όχι μόνο έκανε το πρώτο της διαστημικό της περίπατο, αλλά έγινε και η τρίτη χώρα μετά την Αμερική και την Ρωσία που έστειλε επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα (δείτε εδώ), και μάλιστα επέστρεψαν πίσω.(δείτε και εδώ.)
Άβαταρ μέλους
megatron
Hero Member
 
Δημοσιεύσεις: 979
Εγγραφή: 08 Απρ 2008, 17:46
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Re: Διαστημα

Δημοσίευσηαπό starchild » 10 Οκτ 2008, 03:04

εδω και κατι χρονια ειναι η τριτη χωρα με επανδρωμενη πτηση  ;)
Άβαταρ μέλους
starchild
Full Member
 
Δημοσιεύσεις: 164
Εγγραφή: 21 Μάιος 2008, 01:30

Re: Διαστημα

Δημοσίευσηαπό megatron » 22 Οκτ 2008, 12:31

Την πρώτη της αποστολή στη Σελήνη εγκαινίασε σήμερα Τετάρτη (22/10) η Ινδία (ποιος??? Η Ινδία!!! ::) ), ακολουθώντας το παράδειγμα της άλλης αναδυόμενης οικονομικά ασιατικής χώρας, της Κίνας. Για περισσότερα κοιτάξτε εδώ το cosmo.gr.

Y.Γ.:Μπράβο στους Ινδούς για αυτό το επιστημονικό κατόρθωμα, αλλά τόσα έξοδα θα κόστισε αυτή η αποστολη, δεν θα μπορούσαν να τα δώσουν στον λαό τους που πεινάει? Λέω εγώ με το φτωχό μου το μυαλό........
Άβαταρ μέλους
megatron
Hero Member
 
Δημοσιεύσεις: 979
Εγγραφή: 08 Απρ 2008, 17:46
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Re: Διαστημα

Δημοσίευσηαπό Joe » 23 Οκτ 2008, 14:47

megatron έγραψε:Y.Γ.:Μπράβο στους Ινδούς για αυτό το επιστημονικό κατόρθωμα, αλλά τόσα έξοδα θα κόστισε αυτή η αποστολη, δεν θα μπορούσαν να τα δώσουν στον λαό τους που πεινάει? Λέω εγώ με το φτωχό μου το μυαλό........


Έλα ντε...Εδώ καλά καλά νερό και δρόμους δεν έχουν...Τι να πεις...Το επόμενο θα είναι να δούμε την Ουγκάντα να στέλνει τον πρώτο της δορυφόρο... :o :o :o :P
Άβαταρ μέλους
Joe
Full Member
 
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: 20 Ιαν 2008, 05:36
Τοποθεσία: Somewhere out of space...

Re: Διαστημα

Δημοσίευσηαπό Pagouras » 23 Οκτ 2008, 20:16

Ρε παιδια, μεχρι και εμεις εχουμε στειλει δορυφορο ;D ;D ;D εδω δεν μπορουμε να παρουμε βιβλια....HellasSat σου λεει μετα....
Άβαταρ μέλους
Pagouras
Sr. Member
 
Δημοσιεύσεις: 340
Εγγραφή: 04 Απρ 2008, 11:18

Re: Διαστημα

Δημοσίευσηαπό megatron » 24 Οκτ 2008, 19:03

Pagouras έγραψε:Ρε παιδια, μεχρι και εμεις εχουμε στειλει δορυφορο ;D ;D ;D εδω δεν μπορουμε να παρουμε βιβλια....HellasSat σου λεει μετα....


Χαχα, πολύ καλό pagouras!! ;D ;D .Πολύ καλό...και μόνο βιβλία δεν μπορούμε να πάρουμε?? Άστα, αυτό είναι άλλη κουβέντα.......
Άβαταρ μέλους
megatron
Hero Member
 
Δημοσιεύσεις: 979
Εγγραφή: 08 Απρ 2008, 17:46
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Re: Διαστημα

Δημοσίευσηαπό LoVaBiLL » 06 Νοέμ 2008, 15:35

Το 2039 θα περπατήσουμε στον Άρη; (99.9% τηλεθέαση θα κάνει η "ΕΤ1" όλου του κόσμου. πόσο θέλω να ζήσω τέτοια στιγμή!!!)
Άβαταρ μέλους
LoVaBiLL
Hero Member
 
Δημοσιεύσεις: 804
Εγγραφή: 16 Ιαν 2008, 01:18

Re: Διαστημα

Δημοσίευσηαπό starchild » 19 Νοέμ 2008, 03:32

Πράσινος σταθμός, σε διαστημική τροχιά

Οικολογικό πρόσωπο αποκτά ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Το διαστημικό λεωφορείο Εndeavour, που πήγε στο μεγάλο αυτό διαστημικό εργαστήριο, μετέφερε τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη δημιουργία ενός πιο πράσινου Σταθμού.

Η αρχή θα γίνει από την τοποθέτηση ενός πολύπλοκου τεχνολογικά συστήματος επεξεργασίας και ανακύκλωσης των ούρων, τα οποία θα μετατρέπει σε πόσιμο νερό. Ο κυβερνήτης του διαστημικού λεωφορείου Κρίστοφερ Φέργκιουσον ανέφερε ότι αντίστοιχο σύστημα δεν χρησιμοποιείται πουθενά στη Γη και τόνισε πως η λειτουργία του για πρώτη φορά στον Διαστημικό Σταθμό εντάσσεται στη λογική που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και η οποία θέλει διάφορες καινοτόμες τεχνολογίες να χρησιμοποιούνται πρώτα στο Διάστημα και στη συνέχεια για να παίρνουν τη θέση τους στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, στη Γη.

Μακροπρόθεσμα μάλιστα, ένα τέτοιο σύστημα θα αποτελούσε ένα είδος δεξαμενής τροφοδοσίας με πόσιμο νερό των αστροναυτών εκείνων που θα μετείχαν σε μακρινές επανδρωμένες αποστολές. Η ανακύκλωση λοιπόν και η αξιοποίηση αγαθών από ανανεώσιμες πηγές θα χαρακτηρίζει στο εξής τη λειτουργία του Σταθμού, που έχει διαθέσιμο χώρο 358 κυβικών μέτρων για τους αστροναύτες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ήδη η ενέργεια που τροφοδοτεί τα λειτουργικά του συστήματα παρέχεται μέσα από μεγάλους ηλιακούς συλλέκτες.

Και για τον λόγο αυτό μάλιστα, ο Διαστημικός Σταθμός, που εκτελεί μια πλήρη περιφορά της Γης κάθε 90 λεπτά και είναι ορατός από το 85% του πληθυσμού του πλανήτη μας, έχει την ικανότητα να αναπροσαρμόζει συνεχώς τη θέση του στο Διάστημα σε σχέση με τον Ήλιο. Αυτό γίνεται όχι μόνο για να αποφεύγει την επίδραση από τη θερμότητα των ηλιακών ακτίνων, αλλά και για να μπορεί να συσσωρεύει την απαραίτητη ενέργεια για τη διεξαγωγή των πειραμάτων. Πολλές φορές συμβαίνει το πλήρωμα του Σταθμού να επαναπροσανατολίζει τη θέση του ανάλογα με το είδος των πειραμάτων ή των εργασιών που πρέπει να διεκπεραιωθούν. Γι΄ αυτό και οι ηλιακοί συλλέκτες του θα εκσυγχρονιστούν με καινούργια συστήματα.

Το διαστημικό λεωφορείο μεταφέρει μαζί του τα υλικά για τη δημιουργία πέντε υπνοδωματίων με ατομικούς θερμοστάτες, μικρές κουζίνες, ένα μίνι γυμναστήριο και επιτέλους ένα ψυγείο. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, ο Σταθμός διαθέτει ένα ψυγείο που χρησιμοποιείται για αυστηρά επιστημονικούς σκοπούς. Το τριμελές πλήρωμά του, που αργότερα θα γίνει πενταμελές, καταναλώνει ζεστά υγρά και γεύματα. Ο καφές είναι πάντα ζεστός ή καυτός. Ζεστός είναι και ο χυμός πορτοκαλιού. Ζεστό ή χλιαρό επίσης είναι το νερό, όπως επίσης και καθένα από τα περίπου 19.000 γεύματα που έχουν καταναλωθεί έως τώρα στον Σταθμό από την έναρξη λειτουργίας του. Τα φρέσκα φρούτα που φθάνουν με τα διαστημικά λεωφορεία ή τα ρωσικά διαστημόπλοια πρέπει να καταναλώνονται αμέσως.

Το ειδικό ψυγείο λοιπόν θα διατηρεί φρέσκα τα τρόφιμα και δη σε ένα πολύ απαιτητικό περιβάλλον. Οι αστροναύτες στον Σταθμό εργάζονται τώρα περίπου 10 ώρες εβδομαδιαίως. Κοιμούνται πολύ λιγότερο από εμάς στη Γη, γιατί το σώμα τους καταναλώνει μικρότερα ποσά ενέργειας για διάφορες εργασίες σε ένα περιβάλλον μικροβαρύτητας. Το γεγονός μάλιστα ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χάνει ευκολότερα μυϊκό ιστό και οστική μάζα στο Διάστημα καθιστά αναγκαία τη δίωρη καθημερινή εξάσκηση, η οποία θα είναι πιο ολοκληρωμένη με την εγκατάσταση του μίνι γυμναστηρίου.

Πειράματα σε συνθήκες μικροβαρύτητας

Δεκάδες πειράματα που αποσκοπούν στη διερεύνηση θεμάτων υγείας και ασφάλειας γίνονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ένα από αυτά σχετίζεται με την καλλιέργεια φυτών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορούν στο Διάστημα να παράξουν εδώδιμους καρπούς και οξυγόνο. Πρόκειται για δύο απαραίτητα συστατικά που πρέπει να είναι εξασφαλισμένα πριν αναχωρήσει μια επανδρωμένη αποστολή για τον Άρη ή αλλού. Η μειωμένη βαρύτητα και η χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση καταπιέζουν τα φυτά και τα εμποδίζουν να μεγαλώσουν. Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο του Σταθμού, όπου κυριαρχούν θερμοκηπικά αέρια, οι αστροναύτες καλλιεργούν φυτά, τα φωτογραφίζουν και συλλέγουν τους καρπούς τους για να τους στείλουν για εξέταση στη Γη. Από τη μελέτη των φυτών σε επίγεια εργαστήρια εκπονούνται καινούργιες τεχνικές για την καλλιέργειά τους στο Διάστημα. Η έρευνα σε συνθήκες μικροβαρύτητας έχει εφαρμογές στη βιοτεχνολογία, στην κατασκευή νέων φαρμάκων, στη φυσική και στη μελέτη των υλικών. Η έρευνα που γίνεται στο Διάστημα αποσκοπεί στην κατανόηση και καλύτερη θεραπεία ασθενειών που μαστίζουν την ανθρωπότητα, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, ο διαβήτης και η οστεοπόρωση.


Ανακάλυψαν νέο πλανήτη

Εντυπωσιακές υπέρυθρες φωτογραφίες ενός πλανήτη που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά να περιφέρεται γύρω από ένα άστρο, σε απόσταση 25 ετών φωτός από τη Γη, έδωσαν χθες στη δημοσιότητα Αμερικανοί αστρονόμοι. Η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών ο πλανήτης κινείται μέσα σε ένα νέφος πυκνής σκόνης και χρειάζεται περίπου 872 χρόνια για μια πλήρη περιφορά γύρω από αυτό. Είναι μάλιστα ο κοντινότερος προς τη Γη εξωπλανήτης που ανακαλύφθηκε ποτέ.

Πηγή: typos.com.cy
Άβαταρ μέλους
starchild
Full Member
 
Δημοσιεύσεις: 164
Εγγραφή: 21 Μάιος 2008, 01:30

Επόμενο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 20 επισκέπτες