Οδηγός επιβίωσης πρωτοετών ΗΜ&ΜΥ

Θέματα που αφορούν το τμήμα των Η.Μ.Μ.Υ.

Οδηγός επιβίωσης πρωτοετών ΗΜ&ΜΥ

Δημοσίευσηαπό like-the-wind » 14 Σεπ 2018, 15:17

Αγαπημένα μου πρωτοετάκια, καλωσορίσατε στην Ξάνθη! Συγχαρητήρια για την επιτυχία σας στις πανελλήνιες, τώρα όμως αρχίζει μια καινούρια ζωή για εσάς και, θέλοντας να κάνω την προσαρμογή σας στην πόλη και τη σχολή λιγάκι ευκολότερη, έφτιαξα έναν οδηγό επιβίωσης για τους ΗΜ&ΜΥ:
1) Τις πρώτες μέρες γίνεται χαμός, όλοι έρχονται στη σχολή για να γνωρίσουν κόσμο και να δουν πώς είναι τέλος πάντων το πανεπιστήμιο, οπότε ΜΗΝ, και το τονίζω, ΜΗΝ κάνετε το λάθος να επιλέξετε να πάτε εκεί με τα τελευταία λεωφορεία, απλώς δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρετε να μπείτε.

2) Θα παρατηρήσετε πολύ γρήγορα ότι τα μεγαλύτερα έτη διασκεδάζουν με το να τρομοκρατούν τα μικρότερα. Θα ακούσετε πολλούς αστικούς μύθους, αλλά να έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά και να κρίνετε μόνοι σας. Η σχολή σίγουρα έχει τις δυσκολίες της, αλλά με σωστό διάβασμα και στοχευμένη παρακολούθηση, βγαίνει.

3) Έχετε σαφώς το δικαίωμα να ξεκουραστείτε λιγάκι απ' το διάβασμα των πανελληνίων, αλλά μην το παρακάνετε, γιατί θα καταλήξετε να χρωστάτε τα κέρατά σας στο τέλος του εξαμήνου. Και το να χρωστάς άπειρα μαθήματα λόγω βαρεμάρας και γιατί ο μήνας έχει εννιά δεν είναι και πολύ έξυπνο.

4) Παρόλο που μπορεί να νιώθετε τουλάχιστον Αϊνστάιν που περάσατε σε μια τέτοια σχολή, μην υποτιμάτε τις υπόλοιπες σχολές της πόλης (Αρχιτέκτονες, ΜΠΔ, Πολιτικούς και ΜΗ.ΠΕΡ.). Μπορεί να γράψατε καλύτερα από τους περισσότερους εκείνους φοιτητές, αλλά αυτό δεν σας εξασφαλίζει τίποτα για τη μελλοντική σας επαγγελματική πορεία.

5) Μείνετε κατά το δυνατόν μακριά από τις παρατάξεις και μην πιστεύετε κατά λέξη όσα πρόκειται να ακούσετε απ' αυτές, να θυμάστε πάντα ότι εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα.

6) Επίσης, μην αφήσετε να σας πτοήσει το γεγονός ότι δεν περάσατε σε καμιά μεγαλούπολη, αλλά στην επαρχιακή Ξάνθη. Υπάρχουν τρόποι να περάσει κανείς καλά, φτάνει να έχει την ανάλογη διάθεση και παρέα.

7) Τις πρώτες μέρες, πιθανόν να τρομάξετε και να μην καταλαβαίνετε τίποτα από τις παραδόσεις των μαθημάτων. Ηρεμήστε, πάρτε βαθιές ανάσες: Το ξέρουμε και το ξέρετε ότι σχεδόν δε θ' ανοίξετε τα βιβλία του Ευδόξου, απλώς σταδιακά θα μαθαίνετε να ξεχωρίζετε τα σημαντικά απ' τα ασήμαντα και το διάβασμά σας θα γίνει (ας ελπίσουμε) πιο συγκεντρωμένο και αποδοτικό.

8 ) Μην αφήσετε κανέναν να σας προσβάλει, να σας φερθεί άσχημα και να σας εκμεταλλευτεί, ακόμη κι αν είναι καθηγητής σας. Να αντιδράτε όταν αδικούν εσάς ή τους γύρω σας, γενικώς, μην είστε πρόβατα. Να ξέρετε και να υπερασπίζεστε τα δικαιώματά σας (φροντίζοντας όμως να είστε εντάξει και με τις υποχρεώσεις σας)

9) Γίνετε αυτόνομοι. Μόνοι σας θα χρειαστεί να επικοινωνείτε με τη γραμματεία, να ζητάτε πιστοποιητικά, να κάνετε αίτηση για το πάσο σας, να κάνετε δήλωση μαθημάτων στο unistudent, να δηλώσετε τα βιβλία του Ευδόξου (ΠΡΟΣΟΧΗ στις προθεσμίες), τα οποία μόνοι σας θα παραλάβετε απ' τα βιβλιοπωλεία, να πάτε για πρώτη φορά στη βιβλιοθήκη της πολυτεχνικής σχολής (και γέλασε ο κόσμος)κτλ. Δε θα έρθει κανείς να σας πιάσει από το χεράκι, λυπάμαι πολύ.

10) Για πρακτικά ζητήματα τώρα, προσωπική γνώμη για τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου:
α) Λογισμός μιας μεταβλητής-Γραμμική άλγεβρα: Απ' τα ευκολότερα μαθήματα, βγαίνει με σημειώσεις και παλιά θέματα χωρίς φοβερή και τρομερή προσπάθεια, μπορεί κανείς να πάρει μεγάλο βαθμό, και αυτό συνήθως είναι που γίνεται.
β) Στο επιλεγόμενο (Φιλοσοφία της Επιστήμης ή Τεχνική Νομοθεσία), έχετε να διαλέξετε μεταξύ δύο καθηγητών που είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. (Δε θα πω ποιος είναι ποιος, γρήγορα θα το καταλάβετε μόνοι σας, απλώς να θυμάστε ότι στο ρέμα μπορείς τουλάχιστον να κολυμπήσεις για να γλιτώσεις). Καλή δύναμη.
γ) Για το τεχνικό σχέδιο, θα σας πω από τώρα συλληπητήρια και περαστικά. Όχι τόσο για το ίδιο το μάθημα, το οποίο δε θα ήταν και τίποτα ιδιαίτερο αν άλλαζε ο τρόπος εξέτασης, όσο για τους διδάσκοντες. Θα δοκιμαστούν σκληρά τα νεύρα σας και η υπομονή σας, κάντε κουράγιο.
δ) Η φυσική, πέρυσι τουλάχιστον, διδασκόταν από δύο καθηγητές:Ο πρώτος ήταν ένας από τους προαναφερθέντες του γκρεμού και του ρέματος, αλλά ο δεύτερος ήταν πραγματικά καλός και άξιζε τον τίτλο του καθηγητή, η γνώμη μου γι' αυτόν παραμένει η καλύτερη ακόμη και τώρα, σε μεγαλύτερο εξάμηνο. Η ύλη θα σας φανεί τεράστια, αλλά μην τρομάξετε: Διαβάστε πολύ καλά τις λυμένες ασκήσεις και τις σημειώσεις σας απ' το αμφιθέατρο και όλα θα πάνε καλά.
ε) Στις ηλεκτρικές μετρήσεις, μπορώ πλέον να πω ότι κάθε ώρα παρακολούθησης ήταν χαμένη απ' τη ζωή μου. Για να γράψετε καλά σ' αυτό το μάθημα, αρκεί να διαβάσετε πολύ καλά όλες τις διαφάνειες του e-class, ιδανικά να τις μάθετε απ' έξω, και ο βαθμός σας περιμένει με ανοιχτές αγκάλες.
στ) Για τον προγραμματισμό, συνιστώ προσωπική ενασχόληση και διάβασμα βιβλίων, θα δείτε ότι το μάθημα δεν πρόκειται να σας βοηθήσει να καταλάβετε και πολλά. Και είναι σημαντικό να καταλάβετε τη C, γιατί στο επόμενο εξάμηνο θα θεωρούνται δεδομένα όσα κάνατε για τον προγραμματισμό σε C++.
ζ) Για όσους έχουν διάθεση και αρκετό ελεύθερο χρόνο, υπάρχει προαιρετικά και η Αγγλική Τεχνική Ορολογία (που όμως δεν είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει ο τίτλος, δε θα πω τίποτα περισσότερο, αφήνεται στον αναγνώστη ως έκπληξη).

11) Για τις ομάδες των εργαστηρίων, ΜΗΝ λαμβάνετε υπ' όψιν τις φιλίες σας, αλλά το πόσο καλός και πρόθυμος να δουλέψει είναι ο άλλος. Διαφορετικά, θα αναγκαστείτε να φορτωθείτε τη δουλειά τρίτων και να τους χαρίσετε έναν βαθμό για τον οποίο μόνον εσείς προσπαθήσατε.

12) Να μην κλείνεστε μέσα στο σπίτι, να βγαίνετε και να διασκεδάζετε. Ζωή δεν είναι μόνο η σχολή και τα μαθήματα.

13) Θα βρείτε στην Ξάνθη φοιτητικές οργανώσεις όπως η ΙΕΕΕ και η EESTEC, στις οποίες πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να συμμετάσχετε.
Αυτά από 'μένα. Καλή φοιτητική ζωή!
Ubi dubium, ibi libertas.
Άβαταρ μέλους
like-the-wind
Newbie
 
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: 19 Σεπ 2017, 14:56
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Ναι

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

cron