Συμπεράσματα και ιδέες απο τον χώρο εργασίας.

Χαλαρή κουβέντα για ό,τι δεν έχει θέση στα άλλα boards. Συζήτηση σε ΚΟΣΜΙΟ επίπεδο για όλα τα θέματα. Απαγορεύονται μόνο τα πολιτικά θέματα. Προσωπικές επιθέσεις και βρισιές θα οδηγούν στο κλείδωμα ή και στην διαγραφή του topic.

Συμπεράσματα και ιδέες απο τον χώρο εργασίας.

Δημοσίευσηαπό GraduateHmmy » 26 Ιούλ 2019, 17:30

Καλησπέρα. Τελείωσα το τμήμα το 2017 και εργάζομαι στο εξωτερικό. Έλεγα να δημιουργήσουμε ένα θέμα όπου οι απόφοιτοι ανταλλάσσουμε ιδέες και προβλήματα που συναντάμε καθημερινά στο χώρο εργασίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τί γνώσεις πρέπει να έχουμε, περιβάλλοντα προγραμματισμού (frameworks), προκλήσεις που συναντάμε, καινούργιες γλώσσες προγραμματισμού που χρησιμοποιούμε και γενικά παρατηρήσεις. Καλό θα ήταν να αναφέρουμε και τί ελλείψεις γνώσεων έχουμε στο κάθε αντικείμενο. Συμφωνείτε?
GraduateHmmy
Newbie
 
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: 05 Ιουν 2019, 12:41

Re: Συμπεράσματα και ιδέες απο τον χώρο εργασίας.

Δημοσίευσηαπό Aedes Sollicitans » 29 Ιούλ 2019, 17:51

Θα ήταν πολύ χρήσιμο και για εμάς που δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Το θέμα είναι ότι δύσκολα θα βρεθούν πολλά άτομα να το υποστηρίξουν οπότε θα πρότεινα να το ξεκινήσεις μόνος σου αν έχεις όρεξη και ίσως προχωρήσει, ίσως όχι.
Άβαταρ μέλους
Aedes Sollicitans
Jr. Member
 
Δημοσιεύσεις: 69
Εγγραφή: 11 Οκτ 2015, 16:51
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Ναι

Re: Συμπεράσματα και ιδέες απο τον χώρο εργασίας.

Δημοσίευσηαπό GraduateHmmy » 09 Αύγ 2019, 11:59

Εντάξει θα κάνω την αρχή. Εργάζομαι Αγγλία εδώ και 10 μήνες περίπου σε μια εταιρεία μεγέθους 35-40 ατόμων. Τελείωσα ένα καλό μεταπτυχιακό Αγγλία (1 χρόνο). 1,2 μήνες έκανα δουλειές του ποδαριού μέχρι να βρώ μόνιμη εργασία. Πρώτους 3 μήνες παντού είσαι trial period και σε διώχνουν εύκολα με 1 βδομάδα προειδοποίηση. Μετά γίνεται 1 μήνας το notice period. Γενικά σε ρίχνουν στα βαθιά από την πρώτη μέρα, και περιμένουν να βγάλεις το φίδι από την τρύπα. Σκεφτείτε σαν να είσαι σε μια μόνιμη κατάσταση είμαι βιβλιοθήκη μόνος και κάνω διπλωματική. Κατά 90% μετράει το αποτέλεσμα και να προλάβεις το deadline. Εκανα λίγο από όλα, τελευταία όμως κυρίως C++. Για ηλεκτρονικούς/ embedded systems/IoT θα έλεγα τουλάχιστον C (basic requirement), και μετά C++. Δεν εννοώ C πρώτου έτους ::) C++ έκανα με τον κ. Γραββάνη και μπορώ να πώ ότι τότε δεν μου άρεσε το στυλ διδασκαλίας του και είχα κάποιες ενστάσεις για το περιεχόμενο της ύλης. Αργότερα κατάλαβα, ότι το περιεχόμενο του μαθήματος ήταν πολύ καλό. Κάλυπτε πολύ χρήσιμα αντικείμενα όπως (linked lists, queues, data structures) και παίρναμε μεγάλη εξοικείωση με pointers. Με ρώτησαν κάποια πράγματα που είχαμε κάνει τότε σε συνεντευξη με μεγάλη εταιρεία. Οπότε αν κάνει κάποιο μάθημα προγραμματισμού προτιμήστε το. Θα μάθετε πολλά. Τώρα συμβουλές: Αν θέλετε να δουλέψετε στον χωρο του firmware/embedded software/IoT/ systems engineering μάθετε καλή C++. Vectors, dynamic memory management (new, delete), pointers, smart pointers, references, STL library (πολύ καλή προσθήκη της C+11/ C++14) , algorithms of STL library (find, erase). Υπάρχουν έτοιμες υλοποιήσεις των linked lists, queues, stacks, etc πλέον. Και γράψτε πολύ κώδικα σπίτι από μονοι σας να πάρετε εξοικείωση. Debugger να δουλεύετε πολύ για να δείτε τί αποθηκεύει η κάθε μεταβλητή. Τέλος, θα έλεγα το μεγαλύτερο προσόν είναι να συνεχίσετε να διαβάζετε και να μαθαίνετε συνέχεια. Αγγλία λένε If you stop learning , you are dead.
GraduateHmmy
Newbie
 
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: 05 Ιουν 2019, 12:41

Re: Συμπεράσματα και ιδέες απο τον χώρο εργασίας.

Δημοσίευσηαπό duffy » 10 Αύγ 2019, 22:34

Kαταρχήν, ευχαριστώ τον graduatehmmy για το ενδιαφέρον topic (μακάρι να έχει συμμετοχή) αλλα -φυσικά- και για την εμπειρία που μοιράζεται μαζί μας.Προσωπικά είμαι κοντά στο πτυχίο οπότε το 'μετά' είναι κάτι που με απασχολεί. Δύο ερωτήσεις θα ήθελα να κάνω:

πρώτον, αν υπάρχει χρόνος ή αν δίνονται ευκαιρίες για μάθηση καινούριων πραγμάτων όπως λες, στα πλαίσια μάλιστα μιας απαιτητικής εργασίας (στην οποία πρέπει να αποδίδεις αυτά που ήδη ξέρεις)
δεύτερον, αν εκτιμάς ότι το μεταπτυχιακό είναι απαραίτητο για να έχεις επαφή με την αγορά εργασίας εκεί (Αγγλία εν προκειμένω).
duffy
Newbie
 
Δημοσιεύσεις: 46
Εγγραφή: 22 Σεπ 2012, 21:02

Re: Συμπεράσματα και ιδέες απο τον χώρο εργασίας.

Δημοσίευσηαπό GraduateHmmy » 12 Αύγ 2019, 16:47

Λοιπόν, ευκαιρίες θα έλεγα δίνονται. Δηλαδή υπάρχει καποια ελαστικότητα στην αρχή όσον αφορά τα deadlines, αλλά κατά 95% πρέπει να τα βρείς όλα μόνος σου. Οι 50+ μηχανικοί δεν θέλουν να τους κάνεις 10 ερωτήσεις/μέρα. Έχουν δύσκολα πρότζεκτς να ασχοληθούν και βασικά δεν ενδιαφέρονται για σένα. Έχουν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο ή θέλουν να αγοράσουν καινούργιο αμάξι ;) ;D Αλλά αν κολλήσεις κάπου θα σε βοηθήσουν λιγάκι.
Τώρα όσον αφορά το μεταπτυχιακό δεν θα έλεγα ότι είναι απαραίτητο. Τουλάχιστον μισθολογικά παίρνω ακριβώς τα ίδια χρήματα με άλλους χωρίς μαστερ. Βοηθάει ως γνώσεις και ως εξειδίκευση. Η προυπηρεσία εκτιμάται περισσότερο. Βοηθάει ομως στο αναλάβεις πιο ενδιαφέρονται πρότζεκτς και να βρείς πιο εξειδικευμένες δουλειές σε μεγάλες εταιρείες. Σε μικρές εταιρείες κάνεις λίγο απ'όλα οποτε δεν έχει σημασία. Σε μεγαλύτερες ίσως έχει, ακόμα δεν ξέρω.
GraduateHmmy
Newbie
 
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: 05 Ιουν 2019, 12:41

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες