από Stokos » 08 Ιουν 2009, 21:19
Ακούω από χθες για το "μήνυμα" των ευρωεκλογών. Δύο "μηνύματα" για να είμαι ακριβέστερος.
Πρώτο "μήνυμα": Μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ
Για να είμαι ειλικρινής και εγώ ΠΑΣΟΚ ψήφισα τελικά, μετά από αρκετές εβδομάδες σκέψης και αφού παρακολούθησα σχεδόν όλες τις ομιλίες (σε επίσημες εκδηλώσεις αλλά και σε τηλεοπτικά παράθυρα) των 6 μεγάλων κομμάτων και αρκετών μικρών. Αλλά ρε παιδιά (τους δημοσιογράφους κυρίως) για συνέλθετε, για ποια μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ μιλάτε? Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά από μια αλυσίδα σκανδάλων (ομόλογα - Siemens - Βατοπέδι - κουμπάροι - Ζαχόπουλος - Τσιτουρίδης - Βουλγαράκης - κ.τ.λ.) μετά από βαριά οικονομικά μέτρα, εξτρά φόρους κ.τ.λ. έρχεται και βάζει επικεφαλή στο ψηφοδέλτιο τη Μαριέτα Γιαννάκου. Συγνώμη δηλαδή αλλά αν δεν είναι αυτό πολιτική αυτοκτονία τότε τι είναι? Υπενθυμίζω ότι Η Μαριέτα είχε καταψηφιστεί από το λαό στις βουλευτικές εκλογές καθώς και ότι στις Ευρωεκλογές (υποτίθεται ότι) δε ψηφίζουμε ΝΔ/Καραμανλή αλλά ψηφίζουμε τα πρόσωπα του ψηφοδελτίου και τις ιδέες που πρεσβεύουν.
Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν, όπως ήταν αναμενόμενο, νίκησε με διαφορά 4,3% αλλά! (και δώστε προσοχή σε αυτό) οι ψηφοφόροι της ΝΔ είχαν αποχή περίπου 3:1 από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Για μένα αυτό μόνο μεγάλη νίκη δεν είναι...
Επίσης έβλεπα αυτά τα γελοία ανθρωπάκια που πάνε στις εκδηλώσεις του κόμματος (του κάθε κόμματος), πλήρως εξοπλισμένοι με σημαιούλες του κόμματος, φωτοβολίδες και άλλα να έχουν μαζευτεί έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και να πανηγυρίζουν τη μεγάλη νίκη του 36% με αποχή 48% = ουσιαστικά πανηγύριζαν ένα 18%. Πρώτη φορά έχω δει οπαδούς ενός κόμματος να πανηγυρίζουν με τέτοια ποσοστά.
Δεύτερο "μήνυμα": Η αποχή σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει απογοητεύσει το κόσμο / διαμαρτυρία στην οικονομική κρίση κ.τ.λ.
Τι λέτε ρε γελοίοι? Δηλαδή αυτοί που πήγαν στις παραλίες, Μύκονο κ.τ.λ. (το 48% των Ελλήνων δηλαδή) ήταν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν να φάνε από την οικονομική κρίση ή τη κυβέρνηση της ΝΔ? Ο κόσμος δεν έστειλε κανένα μήνυμα απλά δε τους δόθηκε κανένα κίνητρο να πάνε να ψηφίσουν. Άκουσα το Καραμανλή στη συνέντευξη στο Πρετεντέρη να λέει "Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών εγώ την άλλη μέρα πρωθυπουργός θα είμαι". Σα να λέει δηλαδή "Είτε πάτε να ψηφίσετε είτε όχι, στη μπάμια μου, εγώ θα συνεχίσω τη πολιτική μου". Με ποιο κίνητρο να πάει κάποιος να ψηφίσει μετά όταν ξέρει ότι τίποτα δε θα αλλάξει την άλλη μέρα?
Ο άλλος άξονας της αποχής είναι η αδιαφορία των νέων για τη πολιτική. Αυτό συμβαίνει κυρίως από το ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα κόμμα το οποίο να μπορεί να μιλήσει απ'ευθείας στη καρδιά του μέσου Έλληνα αλλά να στηρίζονται στο λεγόμενο ξύλινο λόγο, οι μεν λαϊκοί αριστεροί με φιλοσοφίες του τύπου "Πάμε ενάντια στο καπιταλισμό των οστράκων της αφρικής" οι μεν δεξιοί λαϊκοί σε εμβατήρια του τύπου "Είστε παιδιά του μεγαλέξανδρου και του Δια! Πάμε καϊνάρια μου να πάρουμε πίσω την Αγια-Σοφιά!" ενώ τα δυο μεγάλα κόμματα να επικεντρώνονται στις κοκορομαχίες του τύπου "εγώ έκανα λιγότερα σκάνδαλα από σένα".
Εικοσιεφτά κόμματα και όμως κανένα δε μπόρεσε να εκφράσει/εμπνεύσει τη πλειοψηφία των Ελλήνων ώστε να το κάνει να σηκωθεί από το καναπέ/ξαπλώστρα και να αφιερώσει το πολύ 1 ώρα για να ψηφίσει. Έβλεπα το STAR να κάνει ρεπορτάζ στις παραλίες της Μυκόνου, όπου διάφορες κοπέλες φορώντας κάποια -με επιφύλαξη- μαγιό, κουνούσαν τα τσιτσία και τα κωλία τους ενώ από κάτω καμιά 10αριά γραμμωμένα "παλικάρια" να χαζεύουν. Και όταν τους ρωτούσε ο ρεπόρτερ τη γνώμη έχουν για τους πολιτικούς, πετούσαν διάφορες αρλούμπες, προσπαθώντας να κάνουν χιούμορ και παράλληλα να κρύψουν την βαθιά άγνοιά τους, αποτυγχάνοντας οικτρά και στα δύο.
Αναρωτιέμαι αν όλους αυτούς/αυτές εκεί στη παραλία τους έχει μιλήσει ποτέ κανένας για τη δύναμη της ψήφου.
ΟΚ ρε φίλε συμφωνώ, "όλοι σκ@τ@ είναι" αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα πας να ψηφίσεις. Αν αυτό το 48% που είχε επιλέξει την αποχή ως τρόπος διαμαρτυρίας, πήγαινε και έριχνε λευκό ξέρετε τι θα γινόταν? Θα τραντάζονταν/γκρεμίζονταν όλο το πολιτικό σύστημα! Ανήκουστο! 48% λευκά! Αυτό και αν θα ήταν ηχηρό μήνυμα, αυτό και αν θα έφερνε τα πάνω κάτω στα κόμματα και θα τα έκανε να αναθεωρήσουν την πολιτική τους.
Και όμως αυτό το 48% που είχε τη δύναμη να κάνει την ανατροπή επέλεξε τη παραλία. Δε βαριέσαι! Και στις βουλευτικές εκλογές πάλι τα ίδια με πέρυσι αφού τίποτα δε πρόκειται να αλλάξει!
---
Δημοκρατία = Ο δήμος(λαός) κρατάει τα ηνία.
---
Αυτά είναι τα μηνύματα της κάλπης αγαπητοί συνάδελφοι, όπως τα μετέφρασα εγώ, ο στόκος.