Αλλαγές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ

Χαλαρή κουβέντα για ό,τι δεν έχει θέση στα άλλα boards. Συζήτηση σε ΚΟΣΜΙΟ επίπεδο για όλα τα θέματα. Απαγορεύονται μόνο τα πολιτικά θέματα. Προσωπικές επιθέσεις και βρισιές θα οδηγούν στο κλείδωμα ή και στην διαγραφή του topic.

Αλλαγές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ

Δημοσίευσηαπό Stokos » 28 Σεπ 2010, 02:42

Άλλαξε η κυβέρνηση... πάμε πάλι από την αρχή:

- Νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων απο το 2013-2014
- Συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων
- Αλλάζει ο τρόπος διδασκαλίας, έρχονται ηλεκτρονικά συγγράμματα (!?!)

Νέο σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση με απευθείας εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και όχι σε τμήματα όπως ισχύει σήμερα, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από τους Δελφούς, όπου την Κυριακή κήρυξε την έναρξη του διαλόγου για το νέο νόμο πλαίσιο. Η κυβέρνηση σχεδιάζει ριζικές αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μεταξύ αυτών προβλέπονται:
1. O τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ θα αλλάξει από το 2013-14 και οι φοιτητές θα εισάγονται σε ομοειδείς σχολές ή και σε πανεπιστήμια -όπως για παράδειγμα στο Πάντειο- αλλά όχι σε τμήματα.
2. Οι φοιτητές θα μπορούν να μετακινούνται από ένα πρόγραμμα σπουδών σε άλλο εάν επιθυμούν και η χρηματοδότηση θα «ακολουθεί» τον φοιτητή και όχι σχολές ή πανεπιστήμιο. (σημ. βλέπε παρακάτω τα φοιτητικά "δάνεια" κατόπιν συμφωνιών με τράπεζες!!!)
3. Εξετάσεις και εξεταστικές περίοδοι θα μειωθούν. Οι προαιρετικές διαλέξεις στα αμφιθέατρα θα καταργηθούν και θα καταγράφονται οι παρουσίες και η απόδοση.
4. Τον οικονομικό έλεγχο των ΑΕΙ και τη διοίκηση θα έχει συμβούλιο -μάνατζερ-, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν ακόμη και προσλήψεις ξένων καθηγητών, να συνάπτουν συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα και να προγραμματίζουν τη γενικότερη λειτουργία των ιδρυμάτων. (σημ. με λίγα λόγια βαδίζουμε προς το τέλος των κρατικών πανεπιστημίων...)
5. Θα ιδρυθεί Ανεξάρτητη Αρχή χρηματοδότησης των ΑΕΙ, ενώ θα γίνονται συμφωνίες με τράπεζες για φοιτητικά δάνεια. (πάρτε δάνεια κάνει καλό!)
6. Ιδρύματα, σχολές ή τμήματα θα συγχωνευθούν, θα καταργηθούν ή θα συνενωθούν με άλλα.

Το νέο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας των ΑΕΙ
Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα στη Διοίκηση των Ιδρυμάτων και οι αλλαγές που προωθούνται θα κινούνται στις εξής κατευθύνσεις:
1. Νέο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από Συμβούλιο Διοίκησης (μάνατζερ), όπως γίνεται στα ΑΕΙ του εξωτερικού, όπου θα συμμετέχουν και εξωπανεπιστημιακά άτομα, τα οποία θα αποφασίζουν για αρμοδιότητες που μέχρι τώρα είχε το υπουργείο (διοίκηση, προϋπολογισμός και στρατηγικός σχεδιασμός).
2. Τα ακαδημαϊκά ζητήματα θα ανήκουν αποκλειστικά στους πρυτάνεις και στις συγκλήτους.
3. Η αξιολόγηση των ΑΕΙ θα γίνεται από εξωτερικούς κριτές και θα συνδέεται με συγκεκριμένους δείκτες.
4. Η οικονομική αυτοτέλεια των ΑΕΙ θα περιλαμβάνει ακόμη και τη μισθοδοσία για να μπορούν τα ιδρύματα να προσελκύουν υψηλού κύρους εκπαιδευτικούς και να αποφασίζουν τη δική τους πολιτική.
5. Οι προγραμματικές συμφωνίες των ΑΕΙ με την πολιτεία θα συνδέονται με συμφωνημένα κριτήρια, που έχουν σχέση και με την απόδοση και την αποδοτικότητα των ιδρυμάτων. Θα υπάρχει μία Ανεξάρτητη Αρχή Χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους φοιτητές.
6. Ο φοιτητής θα έχει κάρτες ή κουπόνια που θα του δίνουν πρόσβαση σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ενώ μελετάται νέο σύστημα φοιτητικών υποτροφιών και δανείων σε συνεργασία με τις τράπεζες.
7. Τα ΑΕΙ δεν θα έχουν ομοιομορφία και θα μπορούν ανάλογα με το αντικείμενό τους μέσα σε ένα γενικό πλαίσιο να μπορούν τα πανεπιστήμια να προσαρμόζουν τα προγράμματά τους και τη λειτουργία τους στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.
8. Η χρηματοδότηση θα σχετίζεται με την αξιολόγηση και την αποδοτικότητα των ΑΕΙ. (σημ. δηλαδή "τη βάψαμε" Εδώ Μέσα! :D )

Το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων, θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2013-14 και επί της ουσίας αφορά στους μαθητές που θα φοιτήσουν του χρόνου στην πρώτη γυμνασίου, ενώ στη ζωή μαθητών και γονέων μπαίνουν τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία -αρχικά θα λειτουργήσουν πιλοτικά 800- και τα διαδικτυακά φροντιστήρια.

Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών που έρχονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι
- η αύξηση των ωρών υποχρεωτικής παραμονής στο σχολείο, (σημ. πόσο ακόμα;)
- η αύξηση των ωρών διδασκαλίας στη γλώσσα και τις νέες τεχνολογίες και
- η εισαγωγή μαθημάτων θεατρικής αγωγής και λογοτεχνίας.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να εφαρμοστεί ένας «Καλλικράτης» και στην εκπαίδευση, με συγχωνεύσεις και συνενώσεις τμημάτων. Προανήγγειλε νέα μορφή εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ούτε καν σε σχολές, πολύ περισσότερο σε τμήματα όπως γίνεται σήμερα. «Η παιδεία μας είναι βασικό ζητούμενο για την επιβίωση της χώρας μας. Είναι ένα στοίχημα για τη νέα γενιά που έχει ως επιλογή ή τη φυγή ή την αλλαγή. Εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε. Θέλουμε τη συμμετοχή και όχι τη φυγή των νέων», επεσήμανε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Ανοίγοντας τις εργασίες της συνάντησης στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου κάλεσε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα λάβουν μέρος στο διάλογο και εν συνεχεία παρουσίασε τις προτάσεις για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. «Το πρόσταγμα των καιρών θέλει βαθιές τομές», τόνισε.Θέλοντας δε, να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία, μίλησε για... greek statistics «όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην Παιδεία».

Ο νέος χάρτης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση περιλαμβάνει επίσης και ευρύτερες αλλαγές στη διοίκηση των τριτοβάθμιων τμημάτων, να υπάρχει σύνδεση της αξιολόγησης του κάθε ιδρύματος με τη χρηματοδότησή του, ενώ υπό επανεξέταση θα τεθούν οι όροι πανεπιστήμιο και τεχνολογικό ίδρυμα.

Η κα Διαμαντοπούλου πρότεινε την καθιέρωση περιφερειακών συμβουλίων, τα οποία θα έχουν τον έλεγχο για τον αριθμό των φοιτητών, των διδασκόντων, των εισακτέων και των πτυχιούχων.

Η διοίκηση των Πανεπιστημίων, όπως είπε η υπουργός, προτείνεται να γίνεται μέσα από ένα συμβούλιο διοίκησης, το οποίο θα ασκεί και ένα μέρος των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Παιδείας. Αυτό το συμβούλιο θα αναλαμβάνει και τη διαχείριση της χρηματοδότησης, ενώ το ακαδημαϊκό μέρος των υποθέσεων θα είναι αρμοδιότητα των πρυτανικών αρχών.
Η υπουργός Παιδείας κάλεσε στον διάλογο όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

O υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος επισήμανε ότι στόχος είναι να μη χρειάζεται ο νέος να επιλέγει από τα 18 του χρόνια τις σπουδές που θα ακολουθήσει και να έχει όσο γίνεται πιο ευρύ φάσμα επιλογής.

Οι αλλαγές αυτές θα αξιολογηθούν απο τους αρμόδιους παράγοντες.

http://www.youtube.com/watch?v=mcOJkBNrMP8
http://www.youtube.com/watch?v=zLxYD5cvIFw

πηγή: newsit

---

Δε ξέρω για εσάς αλλά εγώ δε τα βλέπω με καθόλου μα καθόλου καλό μάτι όλα αυτά... Για να δούμε και τι θα γίνει με τη δύναμη (εκπροσώπηση) των φοιτητών. Το ότι τα ακαδημαϊκά θέματα θα ανήκουν αποκλειστικά στο ορισμένο (από ποιούς;) Διοικητικό Συμβούλιο-μάνατζερ ακούγεται πολύ επικίνδυνο, όπως επίσης και η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όταν θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του Νομοσχεδίου (σε τρεις μήνες) θεωρώ ότι θα πρέπει να ανοίξει ένας σοβαρός κύκλος συζητήσεων στις Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος.
Stokos
 

Re: Αλλαγές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ

Δημοσίευσηαπό rabbit » 28 Σεπ 2010, 08:38

Μια χαρά είναι, επιτέλους η παιδεία θα γίνει πραγματικά επί πληρωμή γιατί η "δωρεάν" είναι ΚΑΙ σκατά ΚΑΙ ακριβή. Όσον αφορά τα όργανα που λες, επίσης μια χαρά. Τεχνοκράτες και μονόφθαλμοι χρειάζονται (ναι!). Και τώρα που έχουμε "δημοκρατία" τα βλέπουμε τα χαΐρια μας. Η πολυγλωσσία μας έφαγε. Μια χαρά.
Άβαταρ μέλους
rabbit
Jr. Member
 
Δημοσιεύσεις: 68
Εγγραφή: 23 Ιουν 2009, 23:53

Re: Αλλαγές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ

Δημοσίευσηαπό Vagoulas » 28 Σεπ 2010, 08:44

Επιτέλους να μπούμε και σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Να ανεξαρτητοποιηθούν επιτέλους τα πανεπιστημιακά ιδρύματα από τον καρκίνο που λέγεται δημόσιο.

Εγώ προσωπικά θα διαφωνήσω μαζί σου Stokos δεν βλέπω καμιά ιδιωτικοποίηση όταν κάποιες εταιρείες θα χρηματοδοτούν την πανεπιστημιάκη έρευνα. Επιτέλους να λαδώσει και λίγο το εντεράκι των διδακτορικών/μεταπτυχιακών φοιτητών. Όχι να δουλεύουν για 5 χρόνια στο τζάμπα και ο κόπος του να γίνεται δημοσιεύσεις για να ανεβαίνουν βαθμίδες κάποιοι γνωστοί άγνωστοι τεμπέληδες Εκεί Μέσα.

Όσο αναφορά τις υποχρεωτικές ώρες διαφωνώ κάθετα γιατί δεν μπορείς με κανένα τρόπο να σπρώξεις κάποιον να σπουδάσει. Αν θέλει θα το κάνει μόνος του αρκεί να του δώσεις κίνητρα.

Όσο αναφορά τα υπόλοιπα εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια σε επιτυχημένα πανεπιστήμια της Ευρώπης (για να μην πάμε στο μακρινό μοντέλο της Αμερικής φέρνω ένα παράδειγμα που είναι σχετικά κοντά στα κυβικά μας).

Όσο αναφορά τους φοιτητές και το πόσο θα συμμετέχουν σε αποφάσεις του πανεπιστημίου κατά την γνώμη μου πρέπει να συμμετέχουν σε λογικά πλαίσια και καθολικά σε ακαδημαϊκά θέματα και μόνο. Σε θέματα διαχείρισης πανεπιστημίου θεωρώ ότι πρέπει να αποφασίζουν πιο ειδικοί σε αυτά. Δεν θέλω να μειώσω τη δύναμη του φοιθτητικού κινήματος αλλά και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Δεν γίνεται να παίρνω αποφάσεις όταν δεν έχω ιδέα για κάτι.
Άβαταρ μέλους
Vagoulas
Sr. Member
 
Δημοσιεύσεις: 478
Εγγραφή: 10 Ιαν 2008, 19:37
Τοποθεσία: Helsinki
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Re: Αλλαγές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ

Δημοσίευσηαπό Alexander » 28 Σεπ 2010, 11:37

Συμφωνώ με τον Vagoula. Το υπάρχον σύστημα έχει τα μαύρα του τα χάλια. Έπρεπε να γίνουν ριζικές αλλαγές εδώ και χρόνια(μη πω δεκαετίες). Επιπλέον, ένας φοιτητής που δεν ενδιαφέρεται ή δεν έχει άποψη σε κάτι δεν υπάρχει λόγος συμμετοχής του σε αυτό. Αν κάποιος θέλει να πετύχει πολλά θα πρέπει να κοπιάσει. Από κει και πέρα, ελπίζω βέβαια να τα κάνουν σωστά, όπως ακριβώς τα λένε, κι όχι θα κάνουμε αυτό, θα κάνουμε εκείνο, αφήνουμε τα άλλα και είμαστε μια χαρά....
Άβαταρ μέλους
Alexander
Full Member
 
Δημοσιεύσεις: 136
Εγγραφή: 01 Οκτ 2008, 17:19
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Ναι

Re: Αλλαγές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ

Δημοσίευσηαπό patirgerasimos » 28 Σεπ 2010, 13:22

επειδή είναι τεράστιο το θέμα θα το σχολιάσω για την ώρα μερικώς...

Λένε για 4 μαθήματα στις πανελλαδικές.. ε από τη στιγμή που δεν ξέρουμε την έκταση της ύλης μπορεί να είναι ότι κ για τις δέσμες..

Μετά έστω ότι εισάγεσαι στην πολ/κη Ξάνθης. Έρχεσαι στην πόλη νοικιαζεις σπίτι κ μπαίνεις σε προπαρεσκευαστικό έτος και δίνεις εξετάσεις ξανά για το που θα πας.. Λέτε να μην πανε τα παιδιά στα φροντιστήρια (και ξέρετε τα πανεπιστημιακά πως γδέρνουν);;; Κ όταν είσαι στην πόλη σου ξέρεις κ ποιος είναι ο καλός και σε ξέρουν και αυτοί. Άμα πας σε ξένη πόλη τι στο διατανο θα κάνεις;;;

Κ κάτι ακόμα ας πούμε ότι περνάς ΗΜΜΥ θα κάνεις κ 5 χρόνια ακόμα για να τελειώσεις ή κάποια μαθήματα από το προπαρασκευαστικό έτος θα λογίζονται για το πτυχίο; Γιατί αν είναι να πληρώνεις 6 χρόνια τουλάχιστον σπίτι +τα φροντιστήρια + ότι άλλα έξοδα μεταφορές κλπ, δεν αλλάζει τίποτα..

Όλοι γκρινιάζουν για τις πανελλαδικές, ε δεν είναι κ τίποτα το τρομερό κ στην τελική δεν ξεφεύγεις.. Αν ήθελαν να βελτιώσουν το σύστημα πραγματικά έπρεπε να ξεκινήσουν από τους καθηγητές των σχολείων και τα σχολεία τα ίδια.. Καθηγητές που δεν βαριούνται ούτε που κάνουν οικονομία δυνάμεων για το βράδυ και τμήματα μικρά και ομοιογενή (και ας γίνουν σχολεία prive τι να κάνουμε)..

Αν το σχολείο παραμείνει όπως έχει, και συνεχιστεί να μην γίνεται σωστή δουλειά, εγώ δεν βλέπω καμιά βελτίωση (και μου φαίνεται ότι θα κοστίζει κ πιο πολύ από ότι σήμερα)
Άβαταρ μέλους
patirgerasimos
Hero Member
 
Δημοσιεύσεις: 1158
Εγγραφή: 09 Απρ 2008, 20:02
Τοποθεσία: Μονή Εσφιγμένου

Re: Αλλαγές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ

Δημοσίευσηαπό JimMichael » 28 Σεπ 2010, 15:24

Θα συμφωνήσω μαζί σου patirgerasimos.

Δεν είναι δυνατόν να θέλει κανείς να αναβαθμίσει την εκπαίδευση χωρίς να ρίξει μια ματιά στη βάση της που είναι τα σχολεία, και ειδικότερα τα δημοτικά. Πριν περίπου 4 χρόνια συνάντησα μια δασκάλα που μου είπε πως πλέον δεν κάνουν γραμματική και συντακτικό με ασκήσεις όπως κάναμε εμείς, μόνο προφορικά. Πώς περιμένουν μετά τα παιδιά αυτά να γνωρίζουν τη μητρική τους γλώσσα και να μπορούν να εκφραστούν; Σίγουρα, δε θα γίνουμε όλοι φιλόλογοι, αλλά το να μπορούμε να εκφράσουμε αυτό που θέλουμε χρειάζεται σε όλα τα επαγγέλματα αλλά και σε όλες τις στιγμές της καθημερινής μας ζωής. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει αυτό από τότε, αλλά είναι ένα παράδειγμα.

Κι αφού λυθεί το πρόβλημα, αν υπάρχει, στα σχολεία, τότε να δούμε το πρόβλημα, αν υπάρχει, στα πανεπιστήμια. Τόσες αλλαγές έχουν γίνει στο εκπαιδευτικό σύστημα και ακόμα δεν έχουμε βρει εκείνη που μας ταιριάζει. Κι αυτό γιατί οι αλλαγές αυτές δεν είχαν ποτέ μια βάση. Όπως μάλλον δε θα'χει κι αυτή η αλλαγή.

Κι όπως είπε και ο Vagoulas, δεν πρέπει να αναγκάζεις τον φοιτητή να παρακολουθήσει. Αν θέλουμε να γίνει πιο αυστηρό, να βάλουμε περιορισμούς στα περασμένα μαθήματα του έτους, κάτω από τον οποίο θα σε στέλνουν σπίτι, χωρίς πολυώνυμα του ν και πράσινα άλογα.

Και να σταματήσουμε επιτέλους την καραμέλα ότι έχουμε δυνατά πανεπιστήμια αλλά όποτε θέλουμε κάτι σοβαρό και μεγάλο να κάνουμε να φωνάζουμε ανθρώπους του εξωτερικού. Ή έχουμε ή δεν έχουμε. Κι αν καταφέρουμε να το απαντήσουμε αυτό το ρημάδι το ερώτημα, για την περίπτωση που η απάντηση είναι "δεν έχουμε", να ψάξουμε να βρούμε το γιατί και να το φτιάξουμε.
Φίλοι και χρήμα, νερό και λάδι.
Άβαταρ μέλους
JimMichael
Hero Member
 
Δημοσιεύσεις: 833
Εγγραφή: 12 Ιαν 2008, 00:20
Τοποθεσία: Athens
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Re: Αλλαγές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ

Δημοσίευσηαπό smerna » 29 Σεπ 2010, 00:28

Χ α ο ς......Απλά
Η νοοτροπία μας θα οδηγήσει τα παιδία μας να γίνουν γιατροί, δικοιγόροι και μηχανικοί ----καστες-------.... η ελληνίδα μάνα και ο έλληνας πατέρας προκειμένου να δούν το σπλάχνο τους γιατρό κτλ (μην επαναλαμβάνομαι) θα τρέξουν πολυ-πολλοί....θα πρεπεί να τρέξουν να ψάξουν μήπω ο μανατζερ είναι ο γιος της μακρίνης ξαδέρφης της κ. Μαριας....μήπως είναι τυχεροι---και τυχαίνει να γνωρίζουν κανένα σοφό (ναι ναι για αυτούς μιλάω που 5 χρόνια μας μεταδιδουν τα φώτα τους[ποια ταχυτητα φωτος]---κυριολεκτικά μιλάω πάντα και καμια φορα μας τα αλλαζουν κιολας) ε και φυσικά κανενα φακελακι (αν μας εχει μεινει τιποτα δηλαδή) θα το δόσουμε.....δεν θέλω μισ/ζέσ δουλίες..... ;D
κοινώς έχεις λεφτά και μίλαώ για πολλά λεφτά....τα πραγματα είναι απλά ..... keep walking otherwise take your ass and move now
Α, αυτοί που δεν θα δυσκολευτούν θα είναι οι τοπικοι άρχοντες της εκαστοτε σχολής....εχουν να βολευτουν τα παιδια τους τα ανιψια τους....οι κουμπαροι κ.ο.κ

αλλά οφείλω να παραδεχτώ πως έχουμε πολλες σχολές για τις προδιαγραφες της χώρας μας.....για να κλείσουμε καμια.... και ε....κάτω τα χέρια απο το ντουθ.... !!!!!!

Πάντως η ίδεα του μαναζτερ...μου αρέσει....αλλά το θεωρώ και λιγο risky ταυτόχρονα....

πολλές Μοντερνιες.....αλλά φοβαμαί πως δεν ταιριάζουν ακόμα τουλαχιστον στη νοοτροπία μας......

S M E R N A
smerna
Newbie
 
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: 10 Σεπ 2010, 00:02

Re: Αλλαγές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ

Δημοσίευσηαπό JimMichael » 29 Σεπ 2010, 02:25

Πράγματι απέχουμε πολύ από αυτήν την νοοτροπία. Και ένας λόγος είναι ότι αρκετοί από εμάς, βάζω και τον εαυτό μου μέσα, δεν έχουμε καν καταλάβει ποιά είναι αυτή η νοοτροπία και τι κερδίζουμε με μία τέτοια. Διαμαρτύρομαι απλά με το σκεπτικό: "Α, το κάνει η κυρά Μαρία απέναντι, ε να το κάνω κι εγώ τότε". Ποιος, τι, που, πότε και γιατί είναι ερωτήματα που σιγά μην κάτσουν να τα απαντήσουν ποτέ.

Όσο για τις βολές των συγγενών και φίλων... αν ήμουν δημοσιογράφος θα το ερευνούσα σε περίπτωση που δεν είχα κανένα άλλο θέμα στα σκαριά ακόμα και τώρα, που δεν έχει αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα. Πιο σίγουρο θέμα δε νομίζω ότι υπάρχει για τον τομέα εκπαίδευσης. Ήδη όλες οι σύζυγοι, τα ανήψια, οι συμπέθεροι είναι διορισμένοι στα πανεπιστήμια ως γραμματείς, κυλικειάρχες, φοιτητικές μέριμνες και δεν ξέρω τι άλλη υπηρεσία υπάρχει. Οπότε τουλάχιστον σ'αυτό το θέμα θα'χουμε προϋπηρεσία, για να μην πω την καλύτερη.

Πάντως η ιδέα του ότι όλοι πρέπει να γίνουν γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί είναι κάτι που με ξενίζει αρκετό καιρό τώρα. Γι'αυτό και όντως έχουμε ποοοοοοολλές σχολές στην Ελλάδα. Κανείς δε θέλει να'ναι ένας απλός τεχνίτης. Και μας έχουν πάρει και χαμπάρι στον ιδιωτικό τομέα. Κι εκεί έχουν γεμίσει διευθυντές. Κάποτε ήταν ο διευθυντής και οι υπάλληλοι, τώρα είναι ο κύριος μέτοχος, το συμβούλιο μετόχων, ο πρόεδρος του συμβουλίου, ο σύμβουλος του προέδρου, η γραμματέας του συμβούλου και οι διευθυντές, μετά πάμε κατευθείαν στην καθαρίστρια γιατί μέχρι κι ο κλητήρας θα λέγεται κάτι σαν "διευθυντής διαπροσωπικών τηλεπικοινωνιακών σχέσεων".

Τέλος πάντων. Υπάρχει μια αρνητική προδιάθεση προς το παρόν, αλλά καλό θα ήταν να δούμε και το "τέκνον" αυτού του διαλόγου... Μπορεί να βγει και καλό στο τέλος.
Φίλοι και χρήμα, νερό και λάδι.
Άβαταρ μέλους
JimMichael
Hero Member
 
Δημοσιεύσεις: 833
Εγγραφή: 12 Ιαν 2008, 00:20
Τοποθεσία: Athens
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Re: Αλλαγές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ

Δημοσίευσηαπό Vagoulas » 29 Σεπ 2010, 08:37

JimMichael έγραψε:Και να σταματήσουμε επιτέλους την καραμέλα ότι έχουμε δυνατά πανεπιστήμια αλλά όποτε θέλουμε κάτι σοβαρό και μεγάλο να κάνουμε να φωνάζουμε ανθρώπους του εξωτερικού. Ή έχουμε ή δεν έχουμε. Κι αν καταφέρουμε να το απαντήσουμε αυτό το ρημάδι το ερώτημα, για την περίπτωση που η απάντηση είναι "δεν έχουμε", να ψάξουμε να βρούμε το γιατί και να το φτιάξουμε.


Δεν πιστεύω ότι είναι καραμέλα Jim. Απλώς δεν έχουμε πρέπει να το παραδεχτούμε. Μιλάνε τα στατιστικά παγκοσμίως. Τα πανεπιστήμια είναι για τα μπάζα στην κυριολεξία. Πολλά παιδιά που ξέρω που έφυγαν στο εξωτερικό πραγματικά βρήκαν την υγειά τους. Οργάνωση, αλληλοσεβασμός, ανοιχτά μυαλά για νέες ιδέες και συζήτηση. Είναι φίλοι με τους καθηγητές. Δεν έχουν αναπτύξει σχέση λύκου και κοκκινοσκουφίτσας ή ακόμα καλύτερα νταβατζή και πόρνης. Γίνεται σοβαρή δουλειά πως να το κάνουμε...

Επίσης πιστεύω ότι σίγουρα έχουμε ανθρώπους με εμπειρία από μεγάλα πανεπιστήμια ώστε να φέρουν νέες ιδέες και να τις προσαρμόσουν στην φιλοσοφία μας, γιατί το να κάνεις copy paste το εκπαιδευτικό σύστημα άλλων χωρών θεωρώ ότι θα οδηγήσει σε παταγώδη αποτυχία. Αλλά μάντεψε τι? Ως δια μαγείας αυτοί οι άνθρωποι λείπουν από τις επιτροπές επειδή έχουν λίγα προσόντα. Δεν είναι τραγικό? Έγω πέφτω από τα σύννεφα πάντως δεν ξέρω για σένα. Συνεπώς που καταλήγουμε ότι το υπάρχων σύστημα δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα απολύτως. Ίσως να τα κάνει χειρότερα (που δεν το νομίζω) αλλά να φέρει πρόοδο ξεχάστε το. Οπότε ή αλλάζουμε τα πάντα και πάμε ξανά στο μηδέν ή βουλιάζουμε. Το είπε και ο Τζέφρι...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι η αλλαγή στην εκπαίδευση πρέπει να ξεκινήσει από το νηπιαγωγείο. Μέχρι και εκεί πάσχουμε...
Άβαταρ μέλους
Vagoulas
Sr. Member
 
Δημοσιεύσεις: 478
Εγγραφή: 10 Ιαν 2008, 19:37
Τοποθεσία: Helsinki
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Re: Αλλαγές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ

Δημοσίευσηαπό smerna » 29 Σεπ 2010, 12:00

'Ελεος πια με την άλλη καραμέλα...πήγαμε στο εξωτερικό και βρήκαμε την υγειά μας...ξέρω και εγώ μερικούς απο αυτούς που πήγανε στο εξωτερικό αλλά όσο ήταν εδώ ...ήταν συνέχεια στα γραφεία των καθηγητών...θέλοντας να δούνε το γραπτό τους κτλ ...και ως δια μαγείας παντα βγαίνανε με +1 τον μιν στο γραπτό τους. Τώρα αλλάξανε τα τσιράκια?
Μήπως τελίκα τετοιες συμπεριφορές ευθύνονται για το υφάκι και των καθηγητών μας και αλλές συμπεριφορές?
Ειμαστε όλοι υπευθυνοι για αυτά που συμβαίνουν στα ελληνικά πανεπιστημια και στην χώρα γενικότερα...όλοι έχουμε μερίδιο σε αυτό....

οσό δεν υπάρχει καθαρό πνεύμα συνεργασίας, πάθος για την δουλεία μας, πάθος για δημιουργία....(innovation motivation inspiration) .... οφέλειμες αλλαγές δεν θα υπάρξουν....

ο καλυτερος πρέπει μια φορα επιτέλους να κερδίσει....και για να γίνουμε καλυτεροι πρεπέι να αλλάξουν νοοτροπίες... ? πολύ θεωρητικό ακούγεται? να γίνει επιτέλους άρση της μονιμότητας....μπορεί αυτο να αποτελέσει κίνητρο για να βγάλουμε και καμια δημοσιευση σε σοβαρά περιοδικα....περιοδικά- frequently....

Α και όλοι αυτοί που κανουνε τις αλλαγές.... πρέπει να μάθουν οτι ο 5ος όροφος δεν στηρίζεται στον αέρα...χρειάζεται θεμέλια κλιμακοστασιο κτλ (οι φιλοι μας οι πολιτικοί τα ξέρουν καλύτερα).... και μην ξεχνάτε πριν το πολυτεχνείο περασαμε απο νηπια δημοτικό γυμνασιο και λυκειο.... just a reminder!!!!
smerna
Newbie
 
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: 10 Σεπ 2010, 00:02

Re: Αλλαγές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ

Δημοσίευσηαπό JimMichael » 29 Σεπ 2010, 12:44

smerna έγραψε:'Ελεος πια με την άλλη καραμέλα...πήγαμε στο εξωτερικό και βρήκαμε την υγειά μας...ξέρω και εγώ μερικούς απο αυτούς που πήγανε στο εξωτερικό αλλά όσο ήταν εδώ ...ήταν συνέχεια στα γραφεία των καθηγητών...θέλοντας να δούνε το γραπτό τους κτλ ...και ως δια μαγείας παντα βγαίνανε με +1 τον μιν στο γραπτό τους. Τώρα αλλάξανε τα τσιράκια?
Μήπως τελίκα τετοιες συμπεριφορές ευθύνονται για το υφάκι και των καθηγητών μας και αλλές συμπεριφορές?
Ειμαστε όλοι υπευθυνοι για αυτά που συμβαίνουν στα ελληνικά πανεπιστημια και στην χώρα γενικότερα...όλοι έχουμε μερίδιο σε αυτό....

Δεν έχεις άδικο, αλλά δεν έχεις και πλήρες δίκιο. Ο φίλος Vagoulas, είναι ήδη στο εξωτερικό και δεν ανήκει στα τσιράκια που αναφέρεις. Επίσης, δεν μπορείς να αρνηθείς και την πιθανότητα να υπάρχουν συνάδελφοί μας που να μπορούν να προσφέρουν στο χώρο αλλά να μην τους δίνεται η ευκαιρία λόγω των γραφειοκρατικών προβλημάτων και της συμπεριφοράς που θα πρέπει να ανέχονται εδώ. Η αγανάκτηση που μπορεί να βιώσει κανείς αντιμέτωπος με τέτοιες συνθήκες που επικρατούν εδώ "σπάει κόκκαλα". Έτσι, μια μερίδα συναδέλφων δικαίως θα πει για το εξωτερικό (όχι σε όλη την επικράτειά του όμως) ότι τους ευνοεί περισσότερο.

Αλλά επειδή εδώ αν προκόψει ένας, "προκόπτουν" όλοι, όλοι θα ασπαστούν την φιλοσοφία γιατί έχουμε μεγάλο κόμπλεξ κατωτερότητας και βλακείας. Στον φόβο όμως ότι κάποια στιγμή μπορεί κάποιος να μας το αποδείξει αυτό, θα πούμε και θα ξεπούμε, θα αναιρέσουμε τα πάντα, θα ισοπεδώσουμε κάθε αξία και ιδανικό και θα πιαστούμε από την παραμικρή λεπτομέρεια που μπορεί να πάει στραβά για να σώσουμε το κεφάλι μας. Και έτσι κάνουμε το πίσω βήμα.

Απλά κάπου κάπου, πρέπει να παραδεχόμαστε και τα δικά μας λάθη. Δε διάβασα, δεν πέρασα και όχι έβαλε δύσκολα θέματα. Δε δούλεψα, με απέλυσαν και όχι δε με χωνεύουν. Κι άλλα πολλά τέτοια.

Βλέπω όμως να συμφωνούμε ότι πρέπει να αλλάξει από τη ρίζα της η παιδεία πρώτα. Αλλά αυτό δε βλέπω να γίνεται στο εγγύς μέλλον. Γιατί 35 χρόνια τώρα τα ίδια και τα ίδια άτομα είναι στη βουλή. Κι αυτός είναι ένας λόγος σοβαρός για τον οποίο κάποιος που κοίταξε να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο και έφαγε τα μούτρα του να αποχωρήσει προς μια "γη καλύτερης ελπίδας".
Φίλοι και χρήμα, νερό και λάδι.
Άβαταρ μέλους
JimMichael
Hero Member
 
Δημοσιεύσεις: 833
Εγγραφή: 12 Ιαν 2008, 00:20
Τοποθεσία: Athens
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Re: Αλλαγές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ

Δημοσίευσηαπό smerna » 29 Σεπ 2010, 13:08

Αγαπητέ μιλάω γενικώς αλλά όχι αορίστος,
Αναφέρω γεγονότα που τα είδα και εσύ θα εχεις δει σιγουρα....όπως επίσης και αδικίες που λίγο πολύ εχουμε και απο μια ο καθένας μας να πούμε....
τα τσιράκια υπήρχαν υπάρχουν και θα υπάρχουν...το θέμα είναι μην αποτελούν σημαντικο κομμάτι του μοχλού...
οι αδικοιμένοι υπήρχαν υπάρχουν και θα υπάρχουν....αλλα ας δικαιωθεί και καποιος....
ξερεις κατι μιλάω για αυτη την σάπια αυλή που χτιζει ο καθένας γυρω του.... και μερικες φορές γινομαστε και εμεις μέρος αυτής.... κάπως εκβιαστικά θα έλεγα... πχ: είμαι καλός, αγαπάω αυτο που κάνω θέλω να δημιουργήσω έστω να προσπαθήσω...και αυτό πως θα γίνει? ε δεν θα ερθει ο συπερμαν....χρειάζομαι βοήθεια για το πως, που κτλ.... ο καθηγητης μου θα με βοηθήσει.... ναι αλλα για να το κανει....θα πρεπει να ειμαι καπως κοντα του....στις υπηρεσιες σας λοιπον... ετσι μπαίνουμε σε ενα τρυπάκι....και οχι αδικα...

Εκει που υστερουμε πολλοί είναι οι καθηγητες μας.....ΔΕΝ είναι πια οι Μεντορες μας...αυτοί που θα μας εμπνευσουν....
smerna
Newbie
 
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: 10 Σεπ 2010, 00:02

Re: Αλλαγές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ

Δημοσίευσηαπό Vagoulas » 29 Σεπ 2010, 13:17

smerna έγραψε:'Ελεος πια με την άλλη καραμέλα...πήγαμε στο εξωτερικό και βρήκαμε την υγειά μας...ξέρω και εγώ μερικούς απο αυτούς που πήγανε στο εξωτερικό αλλά όσο ήταν εδώ ...ήταν συνέχεια στα γραφεία των καθηγητών...θέλοντας να δούνε το γραπτό τους κτλ ...και ως δια μαγείας παντα βγαίνανε με +1 τον μιν στο γραπτό τους. Τώρα αλλάξανε τα τσιράκια?
Μήπως τελίκα τετοιες συμπεριφορές ευθύνονται για το υφάκι και των καθηγητών μας και αλλές συμπεριφορές?
Ειμαστε όλοι υπευθυνοι για αυτά που συμβαίνουν στα ελληνικά πανεπιστημια και στην χώρα γενικότερα...όλοι έχουμε μερίδιο σε αυτό....

οσό δεν υπάρχει καθαρό πνεύμα συνεργασίας, πάθος για την δουλεία μας, πάθος για δημιουργία....(innovation motivation inspiration) .... οφέλειμες αλλαγές δεν θα υπάρξουν....

ο καλυτερος πρέπει μια φορα επιτέλους να κερδίσει....και για να γίνουμε καλυτεροι πρεπέι να αλλάξουν νοοτροπίες... ? πολύ θεωρητικό ακούγεται? να γίνει επιτέλους άρση της μονιμότητας....μπορεί αυτο να αποτελέσει κίνητρο για να βγάλουμε και καμια δημοσιευση σε σοβαρά περιοδικα....περιοδικά- frequently....

Α και όλοι αυτοί που κανουνε τις αλλαγές.... πρέπει να μάθουν οτι ο 5ος όροφος δεν στηρίζεται στον αέρα...χρειάζεται θεμέλια κλιμακοστασιο κτλ (οι φιλοι μας οι πολιτικοί τα ξέρουν καλύτερα).... και μην ξεχνάτε πριν το πολυτεχνείο περασαμε απο νηπια δημοτικό γυμνασιο και λυκειο.... just a reminder!!!!


Φίλε μου δεν είναι καραμέλα. Αλήθειες λέω, και αν θες να μιλήσω για μένα προσωπικά. Εγώ έκανα διπλωματική στο εξωτερικό σε γνωστή εταιρεία και όταν γύρισα πίσω ο καθηγητής μου (μπορώ να τον αναφέρω ονομαστικά δεν έχω κανέναν πρόβλημα αρκεί να έχω την συγκατάθεση των admin. Αν την έχω στο επόμενο ποστ μου αναφέρω το όνομά του...) μου έλεγε ότι δεν γίνεται να την παρουσιάσεις γιατί δεν φαίνεται πουθενά το όνομά μου και πως θα αποδείξω εγώ ότι δούλεψα και άλλα τέτοια. Το αποτέλεσμα να χάσω άλλους 4 μήνες από την ζωή μου να κάνω μια βλακεία που στο τέλος βαθμολογήθηκε με 8 και ενώ του είχα πει ότι με περιμένει δουλειά στο εξωτερικό. Η απάντηση ποια ήταν: Εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα το πανεπιστήμιο δεν ενδιαφέρεται για αυτά τα θέματα. Ε τώρα εσύ τι πιστεύεις βρήακ την υγειά μου ή όχι? Γιατί φίλε μου να κάθομαι να ακού τον κάθε λαλάκα να βγάζει τα κόμπλεξ του σε εμένα? Έχω όνειρα για τον εαυτό μου και δεν αφήνω κανένα νταβατζή να μπει εμπόδιο σε αυτά. Για αυτό λοιπόν μάζεψα τα μπογαλάκια μου και την έκανα. Πες με χέστη δε με νοιάζει αλλά έχω την ηρεμία μου και πολύ περισσότερο κάνω αυτό που μου αρέσει: innovation motivation inspiration όπως είπες πολύ σωστά εσύ. Εκεί Μέσα θα έπρεπε να τσακωνόμουν κάθε λίγο και λιγάκι για δάφορους άσχετους λόγους και να ήμουν μέσα στο άγχος (κάτι λέγαμε για θέμα υγείας έτσι?). Αυτό το τρίπτυχο λέξεων που ανέφερες εσύ και μου άρεσε ιδιατέρως Εκεί Μέσα δεν ξέρουν τι σημαίνει ούτε στα ελληνικά ούτε στα english...
Άβαταρ μέλους
Vagoulas
Sr. Member
 
Δημοσιεύσεις: 478
Εγγραφή: 10 Ιαν 2008, 19:37
Τοποθεσία: Helsinki
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Re: Αλλαγές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ

Δημοσίευσηαπό smerna » 29 Σεπ 2010, 13:35

Αγαπητέ vagoula,

Οχι δεν είσαι χέστης...αν καθόσουν θα ήσουν απλά ηλίθιος...
Οσο για τον καθηγητή που λές...δεν υπάρχει λογος να αναφέρεις το ονομά του...
ive got your point... ε μην του κάνουμε την χάρη να ακουστεί το ονομά του... αλλα με τετοιο IQ θα νομιζουν μερικοί εκει μέσα οτι ειναι και διαφημιση...Ας το γραψει σε καμια δημοσίευση.... Μετράει πιο πολύ....

S M E R N A _ H Smerna.... it's a girl!!!!!!! :D
smerna
Newbie
 
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: 10 Σεπ 2010, 00:02

Re: Αλλαγές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ

Δημοσίευσηαπό JimMichael » 29 Σεπ 2010, 13:48

Vagoulas έγραψε:Φίλε μου δεν είναι καραμέλα. Αλήθειες λέω, και αν θες να μιλήσω για μένα προσωπικά. Εγώ έκανα διπλωματική στο εξωτερικό σε γνωστή εταιρεία και όταν γύρισα πίσω ο καθηγητής μου (μπορώ να τον αναφέρω ονομαστικά δεν έχω κανέναν πρόβλημα αρκεί να έχω την συγκατάθεση των admin. Αν την έχω στο επόμενο ποστ μου αναφέρω το όνομά του...) μου έλεγε ότι δεν γίνεται να την παρουσιάσεις γιατί δεν φαίνεται πουθενά το όνομά μου και πως θα αποδείξω εγώ ότι δούλεψα και άλλα τέτοια. Το αποτέλεσμα να χάσω άλλους 4 μήνες από την ζωή μου να κάνω μια βλακεία που στο τέλος βαθμολογήθηκε με 8 και ενώ του είχα πει ότι με περιμένει δουλειά στο εξωτερικό. Η απάντηση ποια ήταν: Εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα το πανεπιστήμιο δεν ενδιαφέρεται για αυτά τα θέματα. Ε τώρα εσύ τι πιστεύεις βρήακ την υγειά μου ή όχι? Γιατί φίλε μου να κάθομαι να ακού τον κάθε λαλάκα να βγάζει τα κόμπλεξ του σε εμένα? Έχω όνειρα για τον εαυτό μου και δεν αφήνω κανένα νταβατζή να μπει εμπόδιο σε αυτά. Για αυτό λοιπόν μάζεψα τα μπογαλάκια μου και την έκανα. Πες με χέστη δε με νοιάζει αλλά έχω την ηρεμία μου και πολύ περισσότερο κάνω αυτό που μου αρέσει: innovation motivation inspiration όπως είπες πολύ σωστά εσύ. Εκεί Μέσα θα έπρεπε να τσακωνόμουν κάθε λίγο και λιγάκι για δάφορους άσχετους λόγους και να ήμουν μέσα στο άγχος (κάτι λέγαμε για θέμα υγείας έτσι?). Αυτό το τρίπτυχο λέξεων που ανέφερες εσύ και μου άρεσε ιδιατέρως Εκεί Μέσα δεν ξέρουν τι σημαίνει ούτε στα ελληνικά ούτε στα english...

Η αναφορά του ονόματος δε θα έκανε καλό και στην εικόνα του τμήματός μας αλλά και στον καθηγητή για τον οποίο αναφέρεσαι. Ίσως δεν είναι το απόλυτα δίκαιο αυτή τη στιγμή. Αλλά είναι προτιμότερο κατά τη γνώμη μου να μη γίνει γνωστό γιατί μετά οι παρωπίδες που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν να κάνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Δεν είναι καλό να το προσωποποιήσουμε και να το ειδικεύσουμε το θέμα στο δικό μας τμήμα. Η συζήτηση αυτή είναι γενική για ΑΕΙ/ΤΕΙ. Το παράδειγμά σου Vagoulas είναι παρόλα αυτά εύστοχο, αρκεί να μείνει ως γενικό και όχι ειδικό.

Πρέπει να καταλάβουμε το ότι πρέπει και εμείς οι ίδιοι να προστατεύουμε την εικόνα του τμήματός μας. Αν διαδίδουμε στον έξω κόσμο (στον κόσμο εκτός πανεπιστημίου) την όποια άσχημη κατάσταση επικρατεί σε μας, αυτά θα καταλήξουν στα αυτιά των μελλοντικών μας εργοδοτών τόσο μέσα όσο και έξω από τη χώρα αυτή. Κανείς δε διαφωνήσει φαντάζομαι με αυτό. Η προστασία της εικόνας αυτής δεν έχει να κάνει με την αποσιώπηση των όποιων γεγονότων. Έχει να κάνει με την συμμόρφωση των όποιων παρανομούντων. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να είμαστε περισσότερο ενεργοί όλοι μας. Να μη βγάζουμε μονίμως την ουρά μας απέξω και να περιμένουμε πάντα έτοιμη τροφή. Να μην περιμένουμε πάντα από τον άλλο να κάνει την πρώτη κίνηση. Να έχουμε στόχους τόσο βραχυπρόθεσμους όσο και μακροπρόθεσμους. Να μην περνάμε μαθήματα μόνο και μόνο για να τα περάσουμε. Να μην επιλέγουμε μαθήματα μόνο και μόνο γιατί περνιούνται εύκολα. Και για να γίνουν όλα αυτά θέλουν κυνήγι προσωπικό και όχι επανάπαυση μπροστά από μια οθόνη να χάνουμε τα αποτυπώματά μας πάνω στα πληκτρολόγια.

Θέλω να πω με άλλα λόγια πως πρώτα πρέπει να κοιτάμε αν είμαστε εμείς σωστοί, να κάνουμε μια αυτοκριτική, κι αφού καταλήξουμε και διορθώσουμε τα όποια λάθη μας, τότε να κοιτάξουμε και τους γύρω μας. Δεν μπορεί πάντα να φταίει ο άλλος και όχι εμείς. Και δεν μπορούμε να φτιάξουμε τον κόσμο μόνο με κανόνες. Αιώνιοι φοιτητές δεν υπάρχουν μόνο και μόνο γιατί τους το επιτρέπει η νομοθεσία, αλλά και γιατί και οι ίδιοι δεν ασχολήθηκαν. Εγώ ο ίδιος είμαι πολύ μεγάλο έτος. Δεν κάθισα να διαβάσω όταν έπρεπε. Κι όταν ήρθε το αυγό στον λώκο... απέδωσα ευθύνες παντού. Αλλά μια μέρα έκανα και την αυτοκριτική μου, κατάλαβα ότι εγώ δεν ασχολήθηκα με μένα. Αν δεν ασχοληθώ εγώ με μένα, πώς περιμένω από τον άλλο να το κάνει;

Η αυτοκριτική και γενικά η κριτική ικανότητα δεν διαμορφώνεται με κανέναν κανονισμό και με κανέναν νόμο. Με την παιδεία αναπτύσσεται και εξελίσσεται. Κι αυτό με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πάσχουμε στη βασική παιδεία για αρχή. Το πανεπιστήμιο εξειδικεύει τα ήδη γνωστά για τον καθένα.

Άρα, για αρχή, αλλού είναι το πρόβλημά μας. Όχι μέσα εδώ.
Φίλοι και χρήμα, νερό και λάδι.
Άβαταρ μέλους
JimMichael
Hero Member
 
Δημοσιεύσεις: 833
Εγγραφή: 12 Ιαν 2008, 00:20
Τοποθεσία: Athens
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Επόμενο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 17 επισκέπτες