Φίλε μου dimka, προσπάθησα να βρω κάτι....
1) Αποδεικνύεται, ότι η συνολική ισχύς σημειακής πηγής εξαπλώνεται καλύπτοντας τετραπλάσια περιοχή (σφαιρική) για κάθε διπλασιασμό της απόστασης. Έτσι αν ορίσουμε την πυκνότητα ισχύος σαν ακτινοβολούμενη ισχύς ανά μονάδα επιφάνειας (δηλαδή, $W/m^2$) τότε η πυκνότητα ισχύος ελαττώνεται στο ¼ της τιμής της όταν η απόσταση από την πηγή διπλασιάζεται.
2) Αποδεικνύεται ότι:
η πυκνότητα ισχύος είναι αντίστροφα ανάλογη του τετραγώνου της απόστασης από την πηγή. Ο νόμος αυτός ονομάζεται νόμος του αντίστροφου τετραγώνου και ισχύει για κάθε μορφή διάδοσης στον ελεύθερο χώρο.Συγκεκριμένα:$P=Pt/4px^2$, οπου
P=πυκνότητα ισχύος σε απόσταση χ από την πηγή, Pt=η ακτινοβολούμενη ισχύς και χ=η η απόσταση από την πηγή..
(Για να μην μπερδευτείς!!! Όπου p=π=3,14...)3) Οι εντάσεις του ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου ενός ηλεκτρομαγνητικού κύματος είναι επίσης σημαντικές. Οι δύο αυτές ποσότητες αντιπροσωπεύουν την τάση και το ρεύμα σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα, και οι μονάδες τους αντίστοιχα είναι $Volt/m$ και $A/m.$ Για ένα ηλεκτρικό κύκλωμα έχουμε $V=R*I$, ενώ για ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα ισχύει: $E=R*H$, όπου
E=Ενεργός τιμή Έντασης Ηλεκτρικού Πεδίου. ,
Η = ενεργός τιμή της έντασης του μαγνητικού πεδίου και
R = χαρακτηριστική αντίσταση του μέσου (Ω).
Η χαρακτηριστική αντίσταση του μέσου δίνεται από τη σχέση:$R^2=m/e$, όπου
m = μαγνητική διαπερατότητα του μέσου και e= διηλεκτρική σταθερά του μέσου.
Η χαρακτηριστική αντίσταση στο κενό: $R=120p$
4)Η γνώση της χαρακτηριστικής αντίστασης κάνει δυνατό τον υπολογισμό της έντασης του πεδίου σε απόσταση χ από την πηγή. Έτσι όπως στα ηλεκτρικά κυκλώματα ισχύει $P=V^2/R$, για ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα ισχύει $P=e^2/R$. Από την τελευταία εξίσωση προκύπτει:
$E= P*R=Pt/4px^2*120p=30Pt/x^2$,
που είναι φανερό ότι η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου είναι αντίστροφα ανάλογη της απόστασης από την πηγή και ανάλογη της τετραγωνικής ρίζας της πυκνότητας ισχύος.
Ελπίζω με κάποιον τρόπο να βοήθησα το διάβασμα σου...
