Re: Τα Πολιτικά Και η Κοινότητά μας

Συζήτηση αποκλειστικά και μόνο για το site και το forum. Προτείνετε ιδέες και επισημάνετε προβλήματα που συναντάτε.

Re: Τα Πολιτικά Και η Κοινότητά μας

Δημοσίευσηαπό pez » 15 Δεκ 2008, 13:40

Αισθάνομαι πως οφείλω να υπερθεματίσω, να εκφράσω δημόσια την υποστήριξη στο εξαιρετικά δύσκολο -και εν πολλοίς άχαρο- έργο, που έχετε -προφανώς εθελοντικά- αναλάβει, αλλά και να επισημάνω την πολύ λεπτή διαχωριστική γραμμή που υφίσταται μεταξύ των πολιτικών υποσχέσεων και των κυβερνητικών πεπραγμένων. Οι πολιτικές υποσχέσεις αποτελούν "απόψεις", και ως τέτοιες είναι αποδεκτό να περιορίζεται εδώ, τόσο η διατύπωσή τους, όσο και η συνεπακόλουθη, αναπόφευκτη θα έλεγα -"αερολογική" θα την χαρακτήριζα- "κριτική" τους. Τα κυβερνητικά πεπραγμένα όμως, ως αντικειμενικά γεγονότα, δύνανται να αποτελούν αντικείμενο κριτικής, της οποίας και οφείλεται να επιτρέπεται η δημοσίευσή της. Ανεξάρτητα ύφους. Αλλιώς το fοrum αυτό θα πάψει να είναι ένα δημόσιο, ακαδημαϊκό, βήμα (και θυμίζω πως Εδώ Μέσα: δεν υπήρχε, δεν υπάρχει, και κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορεί να υπάρξει, απολύτως κανένα άλλο ελεύθερο βήμα -των πάσης μορφής "συνελεύσεων των συναδέλφων" μη-εξαιρουμένων) και θα εκπέσει σε ακόμα "άλλο ένα μέσο", σαν εκείνα, τα αμέτρητα, "μέσα" που μας περιτριγυρίζουν και βάζουν κουκούλα στην πραγματικότητα. Το κουκούλωμα όμως της πραγματικότητας επιφέρει την εσφαλμένη εκτίμηση της πραγματικότητας αυτής. Και η εσφαλμένη εκτίμηση της πραγματικότητας, τις/-ους κουκουλοφόρες/-ους. Δύσκολο, ομολογουμένως, έργο. Γνωρίζω. Εύχομαι: Καλή δύναμη. Πέτρος Ζιμουρτόπουλος.
pez
 

Re: Τα Πολιτικά Και η Κοινότητά μας

Δημοσίευσηαπό Kevin » 15 Δεκ 2008, 14:47

Στο θέμα που ο JimMichael δημιούργησε σχετικά με την Κοινότητα και τα Πολιτικά έχει αποσαφηνίσει πλήρως το τί επιτρέπεται και τί όχι και τους αντίστοιχους λόγους. Πιο συγκεκριμένα: (όσον αφορά την διαχωριστική γραμμή που θέτετε)

Ο χώρος αυτός είναι δόκιμος για συζητήσεις τόσο εξειδικευμένες στα δρώμενα της σχολής μας (μαθήματα, έρευνες κ.α.) όσο και για πολιτική συζήτηση. Ο όρος δόκιμος όμως αναφέρεται μόνο για το λόγο ότι η κοινότητα αυτή αποτελείται από ένα χ πλήθος φοιτητών (γιατί σίγουρα δεν είμαστε όλοι μέσα) που βρίσκονται συγκεντρωμένοι εικονικά και μπορούν να πουν τη γνώμη τους.


Και:

Γιατί όμως εφόσον είμαστε ένα δημοσιο φόρουμ με δημοκρατικές αντιλήψεις να αποκλείουμε τα "αμιγώς πολιτικά θέματα" μια και πολλοί όπως φαίνεται θα θέλαν να συμμετάσχουν και έχουν και πολλά να πουν και να ακούσουν; Ο λόγος είναι γιατί οι πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός είναι αυτό που η ίδια η φράση λέει. Πεποιθήσεις. Όχι τεκμηριωμένες απόψεις. Είναι υποκειμενικά πιστεύω του καθενός που διαμορφώθηκαν με τις χ καταστάσεις και για τους y λόγους. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις όμως επειδή αφορούν αυτά τα πιστεύω συχνά προκαλούν ανεπιθύμητες αντιδράσεις όπως τα νεύρα.


Έχει απαντήσει αναλυτικότατα στο ερώτημά σας.

Τα πεπραγμένα της όποιας κυβέρνησης τίθενται ούτως ή άλλως υπό συζήτηση. Τέτοια είναι "Η διανομή των συγγραμμάτων", "Το πρόγραμμα σπουδών" και πολλά άλλα. Μπορεί να αποτελούν πολιτική συζήτηση, δεν παύουν όμως να είναι και αντικειμενική συζήτηση διότι μας απασχολούν άμεσα. Η συζήτηση όμως δεν επιτρέπεται (για λόγους που έχουν αναφερθεί) να καταλήγει σε κομματική, διότι η κοινότητά μας δεν αποτελεί μέρος της blogόσφαιρας. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο οτι στην Ελλάδα η πολιτική συζήτηση έχει γίνει συνώνυμο της κομματικής αντιπαράθεσης.

Κομματική αντιπαράθεση σε αυτό το forum δεν θα υπάρξει.

Να προσθέσω οτι τακτικές όπως το να χρησιμοποιούμε το "Re" μπροστά από έναν τίτλο θέματος το οποίο έχει κλειδωθεί, προκειμένου να θέσουμε ζήτημα εκ νέου, είναι τουλάχιστον απαράδεκτες. Πόσο μάλλον όταν το θέμα που τίθεται από μία τέτοια νέα δημοσίευση έχει ήδη απαντηθεί!
Kevin
 

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες