Πλαίσιο Λειτουργίας Τμήματος - π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος

Θέματα που αφορούν το τμήμα των Η.Μ.Μ.Υ.

Πλαίσιο Λειτουργίας Τμήματος - π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος

Δημοσίευσηαπό ganagno » 19 Ιουν 2009, 11:31

Αγαπητοί εκλέκτορες,
Αγαπητοί συνάδελφοι μέλη ΔΕΠ, Επιστημονικοί Συνεργάτες, Προπτυχιακοί και Μεταπτυχιακοί φοιτητές, μέλη ΕΤΕΠ και ΕΙΔΙΠ.

Ίσως γνωρίζετε ότι υπήρξε μια πρόταση – πρόσκληση αρκετών συναδέλφων και άλλων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του Τμήματός μας να θέσω υποψηφιότητα για την Προεδρία. Το κύριο επιχείρημα όσων υποστήριξαν την ανωτέρω πρόταση ήταν ότι θα πρέπει να υπάρξει υποψήφιος, ο οποίος δεν έχει ταυτισθεί με πρόσωπα ή ομάδες προσώπων.

Έχω απόψεις και οραματισμούς για την ακαδημαϊκή ζωή, και απόδειξη τούτου είναι ότι έχω προσπαθήσει να είμαι παρών με λόγο και έργο στο πανεπιστημιακό γίγνεσθαι, άλλοτε δεχόμενος ευμενή αποδοχή και άλλοτε όχι. Εντούτοις, μέχρι τώρα ποτέ δεν αναζήτησα κάποια ηγετική διοικητική θέση –ήμουν παρών μόνο ως μέλος διαφόρων σωμάτων. Όμως, μετά από πολύ περίσκεψη αποδέχθηκα την πρόταση που μου έγινε, και αποφάσισα να θέσω τον εαυτό μου ως υποψήφιο για την Προεδρία στις επικείμενες εκλογές (ήδη σήμερα κατέθεσα στο Πρυτανικό Συμβούλιο σχετικό αίτημα). Έκανα αυτή την επιλογή αποφασίζοντας να ελαττώσω άλλες (αγαπητές μου) δραστηριότητες σε περίπτωση εκλογής μου.

Μένοντας αυστηρά πιστός στο κύριο αίτιο της προτάσεως προς το πρόσωπό μου και τον λόγο της απόφασής μου, επισημαίνω με έμφαση ότι αντιλαμβάνομαι απολύτως την υποψηφιότητά μου όχι ως αντίθεση σε πρόσωπα / ομάδες ή σε αντίστοιχη προτίμηση σε άλλα. Η υποψηφιότητά μου δεν σηματοδοτεί καμιά προσκόλληση ή αντιπαράθεση, αλλά μια εναλλακτική πορεία: Αισθάνομαι το ίδιο ανοικτός προς όλους.

Προ της αναφοράς μου σε ειδικά θέματα, θεωρώ σημαντικό να αναφερθώ σε θέματα που λίγο συζητούνται, αλλά επηρεάζουν βαθειά την ζωή μας στο Τμήμα. Θα επιθυμούσα λοιπόν να συμβάλλω -με την υποστήριξη όλων όσων θέλουν- στην δύσκολη προτροπή «αγαπάτε τους εχθρούς». Αυτή η παράξενη φράση μπορεί να εξειδικευθεί ως εξής:
(1) Δεν ταυτίζω τον άνθρωπο – φίλο μου με μια (τυχόν στιγμιαία) δυσάρεστη άποψη ή αντίδρασή του. Δεν υπάρχει κανείς μας τέλειος – και μάλιστα αενάως. Διατηρώ καλά αισθήματα με όλους.
(2) Δεν ταυτίζω την άποψή μου με την αναγκαστική εφαρμογή της στο Τμήμα μας για την «σωτηρία» του. Δεν είμαι το κέντρο του κόσμου. Προσπαθώ να καταλάβω τις θέσεις του άλλου. Μπορεί να έχουν οι άλλοι δίκιο.
(3) Μπορώ να συμφωνώ ή να διαφωνώ με τις απόψεις μιας «ομάδας» χωρίς να αισθάνομαι ότι ταυτίζομαι / αντιτίθεμαι μαζί της, και δεν με πειράζει εάν οι άλλοι νομίζουν κάτι τέτοιο για μένα. Προσπαθώ να επιλέγω με βάση (αυτό που θεωρώ) ως αλήθεια ή δίκαιο αίτημα, και όχι με βάση τυχόν θετικά ή αρνητικά βιώματα γι’ αυτόν που ομιλεί.

Βασικό στοιχείο βέβαια για μια ομαλή κατά το δυνατόν πορεία του Τμήματος θεωρώ ότι είναι η προσπάθεια τηρήσεως της νομιμότητας, και όχι οιωνδήποτε ατομικών ή ομαδικών επιλογών.

Με βάση τις ανωτέρω βασικές αρχές που περιέγραψα, θα επιθυμούσα να δω το Τμήμα μας να κινείται μπροστά ως εξής:
(Α) Ανάπτυξη κουλτούρας αληθινού επιστημονικού και ακαδημαϊκού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα και προς όλες τις κατευθύνσεις:
Ανάδειξη τακτικών Σεμιναρίων του Τμήματος, τόσο σε θέματα του επιστημονικού του αντικειμένου, όσο και σε θέματα διεπιστημονικής εμβέλειας, σε σημείο αναφοράς φοιτητών και καθηγητών.
Συζήτηση θεμάτων μείζονος σημασίας ή επικαιρότητας σε ειδικές Συνεδριάσεις, ή σε ανοικτές εκδηλώσεις.
(Β) Μέριμνα προώθησης σε πρωταγωνιστικό ρόλο των εκπαιδευτικών θεμάτων. Ενίσχυση της αίσθησης των φοιτητών ότι είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος του Τμήματος, και συνακόλουθη υποχώρηση των έντονων αντιπαραθέσεων των μελών ΔΕΠ από το επίκεντρο της πανεπιστημιακής ζωής, με ταυτόχρονη επιδίωξη ευρέσεως δίκαιων λύσεων.
Διαβούλευση για ένα μελλοντικό πρόγραμμα με μικρότερο αριθμό προπτυχιακών μαθημάτων, εάν κριθεί ότι και το καινούριο Πρόγραμμα είναι ασφυκτικό για τους φοιτητές.
(Γ) Περαιτέρω ανάδειξη – διαφήμιση των ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Τμήματος.
(Δ) Αναβάθμιση της επικοινωνίας μεταξύ Τμήματος, Κοσμητείας, Πρυτανείας στα πλαίσια πάντοτε των θεσμικών πλαισίων του νόμου.
(Ε) Ενημέρωση (έστω και μικρή) για το περιεχόμενο μείζονων θεμάτων της ημερήσιας διατάξεως των Γενικών Συνελεύσεων (Γ.Σ), για την απαραίτητη κατανόηση τους, και την διευκόλυνση της συζητήσεως κατά την Γ.Σ. Προσπάθεια μείωσης του αριθμού και της χρονικής διάρκειας των Γ.Σ. (με αποφυγή δαπάνης μεγάλου αριθμού εργατοωρών πολυάριθμων μελών ΔΕΠ για απλά θέματα).
(ΣΤ) Προσπάθεια ενίσχυσης του Τμήματος σε μέλη Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ), που είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των Εργαστηρίων μετά την παρατηρούμενη συνεχή και αθρόα μείωσή του λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΕΔΙΠ).
(Ζ) Επιφυλακή για την εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων μας – μηχανικών.
(Η) Ενεργότερο άνοιγμα του Τμήματος στην τοπική κοινωνία.

Αγαπητοί εκλέκτορες,
είμαι στην διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση για τις σκέψεις μου σχετικά με το Τμήμα και το Πανεπιστήμιο γενικότερα, καθώς και στο να ακούσω τις δικές σας προτάσεις.

Δεν θα επιδιώξω να σας συναντήσω να σας πείσω για την καταλληλότητα της εκλογής μου, εφόσον δεν μου το ζητήσετε (όχι βέβαια από κάποια αδιαφορία, αλλά από εκτίμηση στην ώριμη κρίση σας). Είμαι όμως στην διάθεσή σας, εάν μου ζητηθεί, να επικοινωνήσουμε προσωπικά (είτε διάκεισθε θετικά είτε αρνητικά προς την εκλογή μου). Θα επιδιώξω να πραγματοποιηθεί και μια ανοικτή συνάντηση με συμμετοχή και των άλλων υποψηφίων. Προτείνω να αναλάβει την πρωτοβουλία ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Χ. Κουκουρλής, ή ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, ή μέλος της Πρυτανείας (κατά προτίμηση μέχρι την Παρασκευή 19 Ιουνίου, ώστε να υπάρχει χρόνος περαιτέρω συζητήσεων).

Τέλος, θα ήθελα να ομολογήσω ταπεινά ότι δεν έχω έτοιμη λύση εκ των προτέρων για κάθε θέμα, ούτε μπορώ χωρίς την αποφασιστική βοήθεια όλων σας, εάν εκλεγώ, να κάνω το βήμα μπροστά που, νομίζω, ότι όλοι επιθυμούμε.
Σας καλώ, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, να αυξήσουμε την ενότητά και την ελπίδα μας. Το χρειάζονται οι φοιτητές μας και εμείς οι ίδιοι.

Με ιδιαίτερη τιμή,
π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος
ganagno
Newbie

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες