Τώρα βέβαια στην μπανανία ισχύουν άλλοι νόμοι...
Αυτό ακριβώς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για το τί μιλάμε.
Στην Ελλάδα λίγο πολύ τα πράγματα είναι απλά και δεδομένα για το τι απαιτεί η αγορά εργασίας από σένα. Ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα τι έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα? Έχουμε εταιρίες υψηλής τεχνολογίας? Έχουμε ηλεκτρονικούς κολοσσούς? Παράγουμε αμάξια,τηλεοράσεις,dvd? Είναι ελάχιστες οι δουλειές που απαιτούν τεχνολογικό υπόβαθρο και κανένα πολυτεχνείο δεν μπορεί να σε ετοιμάσει για αυτές με 65 μαθήματα σε 4,5 χρόνια. Το αντικείμενο είναι τεράστιο.
Αλίμονο αν θεωρούσαμε ότι με ένα εξάμηνο πχ C++ θα είχαμε τις γνώσεις που απαιτεί ένας προγραμματιστής σε μια εταιρεία ηλεκτρονικών πχ. Μέσα σε ένα εξάμηνο μια γεύση απλά προλαβαίνεις να πάρεις, και πάλι αν έχεις μεράκι με τη σχολή.
Σε τί λοιπόν να εξειδικευτείς? Γιαυτό και ένας εργοδότης θα προτιμήσει τον ΤΕΙτζη που έχει κάνει το μισό κόπο από σένα για να βγάλει τη σχολή, γιατί ξέρει ότι θα τον πληρώσει 300-400 ευρώ λιγότερα και ξέρει επίσης ότι θα του βγάλει την ίδια δουλειά. Και αν δεν υπήρχαν κάποιοι νόμοι που απαιτούσαν μηχανικούς σε κάποιες θέσεις, θα μας είχε πάρει η μπάλα για τα καλά από τα ΤΕΙ.
Αν περάσουμε από την άλλη στο ελεύθερο επάγγελμα ισχύουν αυτά που είπα πιο πριν.Θεωρώ ότι ένας που έχει κάτσει στην πιάτσα 2 χρόνια θα είναι πολύ πιο αποδοτικός και πολύ περισσότερο γνώστης του θέματος από εσένα που έφαγες 5-6 χρόνια για να πάρεις το πτυχίο. Έλα όμως που ο πρώτος δεν έχει την υπογραφή

Εννοείται ότι στο εξωτερικό ισχύουν άλλα πράγματα, αλλά εκεί μην ξεχνιόμαστε οι σπουδές είναι και 3ετείς και υπάρχουν πολλές βασικές διαφορές με εδώ.
Αν δεις πάντως την ποιότητα των διδακτορικών που γίνοντα στο εξωτερικό θα αναθεωρήσεις τις απόψεις σου.
Αναφέρεσαι στα διδακτορικά ή στα λεγόμενα master? Συμφωνώ ότι ένα master θα σου ήταν πολύ χρήσιμο, καθώς στενεύεις το αντικείμενό σου σε κάτι που σε ενδιαφέρει.
Αλλά το διδακτορικό(χωρίς να το έχω πολυψάξει) έχω την εντύπωση ότι έχει κυρίως ακαδημαικό και ερευνητικό προσανατολισμό.