Βασικός λόγος της ανισοκατανομής που συζητάμε είναι η συνεχής απομάκρυνση του τομέα τηλεπικοινωνιών από την ίδια της αγορά εργασίας των τηλεπικοινωνιών, που μαζί με την τραπεζική πληροφορική αποτελούν τους βασικούς χώρους απορρόφησης ΗΜΜΥ στην Ελλάδα (=δυστυχώς ή ευτυχώς στην Αθήνα).
Πιο συγκεκριμένα, περισσότερες πιθανότητες έχει να προσληφθεί σε τηλεπικοινωνιακή εταιρία ένας προγραμματιστής παρά κάποιος που έχει εξειδικευτεί στην κατασκευή κεραιών. Και το λέω εκ (σύντομης μεν) πείρας και ενώ εργάζομαι 2 χρόνια στο χώρο.
Επίσης, στις λιγοστές θέσεις για εγκαταστάσεις κεραιών που υπάρχουν στους μεγαλύτερους παρόχους, οι μισθοί κυμαίνονται στα 750-900 (καθαρά) ευρώ, τη στιγμή που ένας software developer ξεκινά τουλάχιστον με 1200 (ευρώ).
Όλη αυτή η κατάσταση οφείλεται φυσικά στη φύση των τηλεπικοινωνιακών έργων που ανθούν στη χώρα μας......εταιρίες δημιουργίας τηλεπικοινωνιακού λογισμικού, πάροχοι τηλεπικοινωνιών και όχι "βαριά βιομηχανία" τηλεπικοινωνιακών προϊόντων (κεραίες, κτλ). Όλα αυτά έρχονται έτοιμα από το εξωτερικό και οποιοσδήποτε μηχανικός με απλή χρήση των προδιαγραφών τους μπορεί να στήσει ό,τι του ζητηθεί, χωρίς να ξέρει πως διαδίδεται το κύμα στην ατμόσφαιρα....Μάλιστα με μια απλή επίσκεψη στο http://www.kariera.gr μπορεί οποιοσδήποτε να δει πόσες θέσεις υπάρχουν για "προγραμματισμό-τηλεπικοινωνίες"(όχι τυχαία ομαδοποιημένα μαζί), PLC-αυτοματισμούς, προγραμματισμό μικροεπεξεργαστών, εφαρμογές MATLAB, επεξεργασία σήματος, ηλεκτρονικές εφαρμογές κάθε φύσης, κτλ και πόσες για μελέτες κεραιών.
Σαφώς και το υπόβαθρο πρέπει να υπάρχει, όμως θεωρώ παράλειψη στον τηλεπ κύκλο σπουδών να απουσιάζουν εντελώς τα δίκτυα υπολογιστών και η γνώση των κυριότερων πρωτοκόλλων επικοινωνίας ειδικά για δίκτυα κινητής (βλ. GTP, L2TP, IP-IP, κτλ.). Θα έπρεπε να συζητηθεί ο εμπλουτισμός του κύκλου σπουδών αυτού με πρακτικότερη τεχνολογική κατάρτιση.
Τέλος, επειδή όλα τα χρόνια στην Ξάνθη είχα βαρεθεί να ακούω για το πόσο δύσκολος τομέας είναι ο τηλεπικοινωνιακός και πόσο light ο ηλεκτρονικός, νομιζώ πως το να γεμίσει κάποιος 10 κόλλες επικαμπυλία ολοκληρώματα για να λύσει ένα σύνθετο πρόβλημα δεν είναι ευκολότερο από το να καταλάβει έστω (αν δεν το είχε "μεράκι" από πριν) τη λογική του προγραμματισμού. Και θυμάμαι πολύ κόσμο να δίνει στο πτυχίο fortran και C, λέγοντας "τι είναι αυτα?". Όπως επίσης και πολλούς τηλεπικοινωνιακούς πνιγμένους στα ολοκληρώματα να παρακάμπτουν τα επιλογής για αυτούς μαθήματα δικτύων. Οπότε το να θεωρεί κάποιος εύκολο κάτι που κάποιος το κάνει εύκολα επειδή του αρέσει και κυρίως επειδή ξέρει πως αυτούσιο θα το κάνει στην αυριανή δουλειά του δεν είναι έγκυρη αξιολόγηση δυσκολίας ενός τομέα. Κάθε τομέας έχει τις δυσκολίες του και η λογική "εμείς είμαστε έτσι, οι άλλοι είναι ετσι...κτλ" είναι βέβαια εκτός πραγματικότητας.
Anyway, μιας και η ραχοκοκκαλιά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και φυσικά των δικτύων υπολογιστών είναι φτιαγμένη στη C/C++, τα συμπεράσματα για τη χρησιμότητα του προγραμματισμού στις τηλεπικοινωνίες και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του τηλεπικοινωνιακού τομέα...δικά σας.