laplace έγραψε:Για μεταπτυχιακό τί βαθμό χρειάζομαι περίπου? Κ τί για Phd?
Αυτό συνήθως εξαρτάται από το πανεπηστήμιο στο οποίο κάνεις. Από την δικιά μου εμπειρία, καθώς αυτήν την στιγμή έχω και εγώ τέτοιες αναζητήσεις, ότι ένας άριστος βαθμός (8.5 και άνω) μπορεί να σου εξασφαλίσει ένα καλό μεταπτυχιακό σε γνωστό πανεπιστήμιο και ίσως με υποτροφία.
Από την άλλη στο διδακτορικό δεν δίνουν τόσο μεγάλη σημασία στο βαθμό (όχι πως περναέι απαρατήρητος προς Θεού) αλλά θα έλεγα είναι σε δεύτερη μην πω σε τρίτη μοίρα. Το σημαντικότερο πάνω από όλα είναι να ενδιαφέρεσαι για αυτήν την περιοχή που έχεις επιλέξει να κάνεις διδακτορικό και να έχεις μεράκι και θέληση να προοδεύσεις. Θα με ρωτήσεις βέβαια πως θα το καταλάβουν αυτοί και σου θα σου απαντήσω έννοια σου και πιάνουν πουλιά στον αέρα. Θα καταλάβουν τι άνθρωπος είσαι μόνο με 5 πράγματα που θα σε ρωτήσουν και όχι απαραίτητα αποκλειστικά πάνω στην επιστήμη.
Πάντως αν ενδιαφέρεσαι πραγματικά να κοιτάξεις να πας σε ένα δυνατό εργαστήριο (και ας υπάρχει φόρτος εργασίας) χωρίς να σημαίνει ότι θα είναι εξίσου καλό και το πανεπιστήμιο καθώς υπάρχουν "μούφα"πανεπιστήμια αλλά με μεμονωμένες ερευνητικές ομάδες που έχουν να επιδείξουν σπουδαίο έργο.
Σε όλα αυτά να συνυπολογίσεις το παράγοντα "γνωριμία" ο οποίος ίσως να ενδιαφέρει τα εργαστήρια κατά πρώτο λόγο κυρίως όταν πρόκειται να επιλέξουν διδακτορικό φοιτητή. Όπως και να το κάνουμε πιο εύκολα θα πάρεις έναν άνθρωπο που τον γνωρίζει κάποιος γνωστός σου παρά έναν εντελώς άγνωστο. Προσοχή όμως δεν είναι σαν το γνωστό "μέσον" που υπάρχει στην Ελλάδα και θα αράξεις άμα τρυπώσεις κάπου. Δεν το έχουν σε τίποτα να σε διώξουν με όχι και τόσο ευγενικό τρόπο αν τουλάχιστον δεν προσπαθείς (και ας μην τα καταφέρνεις στην αρχή). Η εμπειρία μου πάντως λέει πως όσοι κάνανε, κάνουνε ή θα κάνουν διδακτορικό υπήρχε μια γνωριμία, όχι πως τα παιδιά δεν αξίζανε (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων).
Έχεις όλο το καιρό μπροστά σου να το σκεφτείς (καθότι και πρωτοετής φοιτητής) και να κάνεις μια καλή επιλογή. Ελπίζω να βοηθηθείς πολύ από αυτό το topic όπως και όλοι μας. Και όπως πάντα κάνε ότι περνάει από το χέρι σου για να δουλέψεις
ουσιαστικά γιατί αυτό είναι που μετράει και όχι μόνο ένας καλός βαθμός σε ένα μάθημα που προήλθε από 3 μερόνυχτα διάβασμα γιατί αυτά που θα κερδίσεις θα είναι πολλά περισσότερα. Καλή συνέχεια...