Μήπως τελικά χρειάζονται οι managers;

Θέματα που αφορούν το τμήμα των Η.Μ.Μ.Υ.

Μήπως τελικά χρειάζονται οι managers;

Δημοσίευσηαπό Vagoulas » 16 Ιαν 2008, 12:27

Το παρών topic δημιουργήθηκε με αφορμή ένα εργαστήριο που έκανα σήμερα το πρωί. Εξηγούμαι από την αρχή πως είμαι αντίθετος με το να περάσουν τα οικονομικά ζητήματα σε κάποιους κυρίους οι οποίοι αυτονομάζονται "managers"  αλλά ήθελα να θέσω ένα ειρωνικό ερώτημα σε όλα τα μέλη του forum σχετικά με το πως μπορούμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα κονδύλια που μας διατίθενται.
Καθώς ο καθηγητής αυτός μας εξηγούσε τις συσκευές με τις οποίες είναι εξοπλισμένες το εργαστήριο μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν μίλησε για μια συσκευή την οποία είχε προμηθευτεί από το 1993, ιδιαίτερα ακριβή και η οποία δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ των ποτών. Όταν λοιπόν τον ρώτησα (εύλογα κατά την γνώμη μου) γιατί δεν  την χρησιμοποίησε κανείς έως τώρα μου είπε πως δεν έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό να το κάνουμε αυτό.
ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΠΗΡΑΤΕ; (ρώτησα πάλι εγώ)
Ο κύριος καθηγητής με όλη την τιμιότητα και την ειλικρίνεια που τον διακρίνει (και δεν το λέω ειρωνικά) μου αποκρίθηκε πως η ελληνική φιλοσοφία που επικρατεί στα πανεπιστήμια σχετικά με τα κονδύλια δεν είναι "επιστημονική" αλλά "μπακάλικη". Και θέλω να πω με αυτό ότι πάρε κάτι σήμερα που έχουμε λεφτά και αύριο έχει ο θεός αν μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε. Συνεχίζοντας λοιπόν αυτός ο καθηγητής είπε πως τα χρήματα των κονδυλίων άλλοτε είναι τεράστια και άλλοτε πάρα πολύ μικρά (ούτε για μαντήλι να κλάψουμε δεν φτάνουν...) με αποτέλεσμα κάτι που πιστεύεις ότι θα το χρειαστείς στο μέλλον να το αγοράζεις πριν την ώρα του κυριολεκτικά με αποτέλεσμα καμιά φορά να σου χρησιμεύει για ράφι (όπως παρατήρησα με το συγκεκριμένο). Σαν να μην έφτανε αυτό η διορία που δίνεται στους καθηγητές είναι πολλές φορές τόσο μικρή που κάποιοι, πιθανολογώ, αγοράζουν όπως όταν κοιτάμε στα ράφια του super market και βάζουμε ότι να ναι μέσα γιατί βιαζόμαστε να φύγουμε.
Τελικά τι φταίει; Το κράτος, το πανεπιστήμιο, το μυαλό μας το κλούβιο ή η φιλοσοφία που έχουμε ως Έλληνες ή στην τελική και τίποτα από τα παραπάνω;!
Μήπως τελικά χρειαζόμαστε τους κουστουμαρισμένους και άσχετους με την επιστήμη μας και τις ανάγκες μας κυρίους, για τους οποίους κάναμε καταλήψεις τόσο καιρό, για να μας κάνουν σοβαρό ίδρυμα και άξιο των περιστάσεων;!
Τελευταία επεξεργασία από Vagoulas και 16 Ιαν 2008, 16:21, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Vagoulas
Sr. Member
 
Δημοσιεύσεις: 478
Εγγραφή: 10 Ιαν 2008, 19:37
Τοποθεσία: Helsinki
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Re: Μήπως τελικά χρειάζονται οι managers;

Δημοσίευσηαπό soikez » 16 Ιαν 2008, 16:53

Δεν ξέρω για manager συγκεκριμένα, σίγουρα όμως θα έπρεπε να ορίζεται κάποιος που θα διοικεί το τμήμα (εννοείται πως θα πρέπει να αλλάζει και αυτός κάθε 4ετία), ο οποίος να μην έχει καμία μα καμία σχέση με του ακαδημαϊκούς του τμήματος.

Είναι ο μόνος τρόπος να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο χωρίς να δημιουργούνται προστριβές μεταξύ ακαδημαϊκών, κάτι το οποίο πάει το πανεπιστήμιο πραγματικά πίσω.
soikez
Newbie
 
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: 10 Ιαν 2008, 19:22

Re: Μήπως τελικά χρειάζονται οι managers;

Δημοσίευσηαπό Vagoulas » 16 Ιαν 2008, 17:13

soikez έγραψε:ο οποίος να μην έχει καμία μα καμία σχέση με του ακαδημαϊκούς του τμήματος.
Είναι ο μόνος τρόπος να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο χωρίς να δημιουργούνται προστριβές μεταξύ ακαδημαϊκών, κάτι το οποίο πάει το πανεπιστήμιο πραγματικά πίσω.

soikez συμφωνώ με αυτή σου την άποψη ότι δηλαδή πρέπει αυτός και καλά να είναι ένας αντικειμενικός άνθρωπος που θα κόβει το καρπούζι στα 2. Αλλά πως όμως θα έχει την απαραίτητη γνώση και κρίση για το τι ανάγκες θα έχει το κάθε εργαστήριο και πως θα καλυφθούν αυτές έτσι ώστε να μην χωρίζονται τα χρήματα εξίσου σε κάθε εργαστήριο κάθε φορά αλλά να διαμοιράζονται ανάλογα με αυτές τους τις απαιτήσεις;
Άβαταρ μέλους
Vagoulas
Sr. Member
 
Δημοσιεύσεις: 478
Εγγραφή: 10 Ιαν 2008, 19:37
Τοποθεσία: Helsinki
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Re: Μήπως τελικά χρειάζονται οι managers;

Δημοσίευσηαπό James » 16 Ιαν 2008, 19:37

pez έγραψε:- Ήρθαν τα λεφτά και πρέπει να τα φάμε.


Πιστεύω το post αυτό θα ταίριαζε καλύτερα στο topic "Ατάκες που αντιπροσωπεύουν την εσωτερική λειτουργία του DUTh"!!
;D ;D
(Μόνο) James
Άβαταρ μέλους
James
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 1741
Εγγραφή: 08 Ιαν 2008, 22:29
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Re: Μήπως τελικά χρειάζονται οι managers;

Δημοσίευσηαπό JoKo » 16 Ιαν 2008, 19:49

Και εγώ πιστεύω πως τα ελληνικά πανεπιστήμια χρειάζονται διαχειριστές ανεξάρτητους της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Όχι επειδή οι καινούριοι και "ανεξάρτητοι" διαχειριστές θα είναι αδιάφθοροι, στην Ελλάδα ζούμε. Έχω την εντύπωση ότι ένα παρόμοιο μοντέλο με ανεξάρτητους διευθυντές λειτουργεί και στα ελληνικά νοσοκομεία και όλοι μας γνωρίζουμε τις οφειλές του εθνικού συστήματος υγείας σε επίπεδο νοσοκομείων.

Απλά θα ήθελα να υπάρχει ένας ακόμη ελεγκτικός μηχανισμός στη διαχείριση και οργάνωση του τμήματος και κατ' επέκταση του ιδρύματος.

soikez έγραψε:Δεν ξέρω για manager συγκεκριμένα, σίγουρα όμως θα έπρεπε να ορίζεται κάποιος που θα διοικεί το τμήμα (εννοείται πως θα πρέπει να αλλάζει και αυτός κάθε 4ετία), ο οποίος να μην έχει καμία μα καμία σχέση με του ακαδημαϊκούς του τμήματος.

Είναι ο μόνος τρόπος να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο χωρίς να δημιουργούνται προστριβές μεταξύ ακαδημαϊκών, κάτι το οποίο πάει το πανεπιστήμιο πραγματικά πίσω.


Ήδη υπάρχει πρόεδρος που διοικεί το τμήμα και αλλάζει κάθε χρόνο αν δεν κάνω λάθος. Επίσης, σε περίπτωση δημιουργίας τέτοιας θέσης είναι σίγουρο ότι και πάλι θα δημιουργηθούν προστριβές (αλλά και φιλίες) μεταξύ του διευθύνοντα και των ακαδημαϊκών και των ακαδημαϊκών γενικότερα. Το θέμα είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια και η οργάνωση του πανεπιστημίου χωρίς να θίγονται τα δίκαια συμφέροντα των ακαδημαϊκών και να αργεί η λήψη των αποφάσεων. Ουτοπικό κατά την άποψή μου, αλλά αξίζει να το προσεγγίσουμε...

Vagoulas έγραψε:soikez συμφωνώ με αυτή σου την άποψη ότι δηλαδή πρέπει αυτός και καλά να είναι ένας αντικειμενικός άνθρωπος που θα κόβει το καρπούζι στα 2. Αλλά πως όμως θα έχει την απαραίτητη γνώση και κρίση για το τι ανάγκες θα έχει το κάθε εργαστήριο και πως θα καλυφθούν αυτές έτσι ώστε να μην χωρίζονται τα χρήματα εξίσου σε κάθε εργαστήριο κάθε φορά αλλά να διαμοιράζονται ανάλογα με αυτές τους τις απαιτήσεις;


Προτείνεις, λοιπόν, ένα ακαδημαϊκό που να μη ασχολείται με τα ακαδημαϊκά στη θέση του manager ;D ; Λίγο δύσκολο να βρεις, οπότε για αρχή ας βρούμε ένα "αντικειμενικό" τεχνοκράτη σε θέματα διοίκησης, ο οποίος να έχει προαιρετικά στοιχειώδεις γνώσεις της επιστήμης μας.

Πάντως, Vagoula, στο post σου σαν να λείπει κάτι, κατά τη γνώμη μου... Σύμφωνοι, τα εργαστήρια έχουν κάποιες απαιτήσεις. Υποχρεώσεις δεν έχουν; Γιατί, λοιπόν, πρέπει ένα εργαστήριο να παίρνει όσα χρήματα παίρνουν και τα υπόλοιπα αν αυτό δε διαθέτει επιστημονικό έργο; Μπορεί να ακούγεται καπιταλιστική η άποψη αυτή, αλλά ένας "αντικειμενικός άνθρωπος" μπορεί να δώσει έτσι κίνητρα στα εργαστήρια. Προσοχή, δεν αναφέρομαι στα εργαστήρια εκπαίδευσης των φοιτητών, αναφέρομαι στα εργαστήρια έρευνας.

pez έγραψε:Το 1986,
πρέπει να ήταν,
που μπαίνοντας για πρώτη φορά σε ΓΣ
ήταν που άκουσα εμβρόντητος,
στο πρώτο-πρώτο θέμα "Κατανομή Πιστώσεων":

- Ήρθαν τα λεφτά και πρέπει να τα φάμε.

Ακόμη να συνέλθω.


Ελπίζω και θέλω να πιστεύω πως πλέον έχουν αλλάξει κάποια πράγματα προς το καλύτερο...


Υ.Γ.: Ενδεχομένως να αγνοώ ή να λέω αναληθή πράγματα περί της οργάνωσης των πανεπιστημίων, της διαχείρισης οικονομικών πόρων κ.λ.π. Συγχωρέστε με αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν έχω διαβάσει κανονισμούς-νόμους, απλά μεταφέρω πράγματα που έχω ακούσει ή διαβάσει κατά καιρούς...
Άβαταρ μέλους
JoKo
Full Member
 
Δημοσιεύσεις: 128
Εγγραφή: 09 Ιαν 2008, 22:33
Τοποθεσία: Athens, Greece

Re: Μήπως τελικά χρειάζονται οι managers;

Δημοσίευσηαπό JoVou » 16 Ιαν 2008, 23:29

Δε θα πω τα ίδια,μιας και λίγο πολύ όλες οι απόψεις συγκλίνουν.Ας το δούμε όμως κι από μια άλλη πλευρά.
Αν υπήρχαν περισσότερα λεφτά,θα φώναζε κανεις? Μάλλον Ναι..γιατί έτσι γίνεται πάντα...γλυκαίνεσαι και θέλεις κι άλλο.Οπότε καλύτερες χρηματοδοτήσεις...ΔΕΝ θα πιαναν με τπτ τόπο.
Απ' την άλλη,αντικειμενικός και τεχνοκράτης...ΔΕΝ υπάρχει,σας διαβεβαιώ!
Μήπως αν ο καθένας που ζει μες το Πανεπιστήμιο,και αναφέρομαι και σ εμάς,θα πρεπε να έχουμε επίγνωση του γίγνεσθε των οικονομικών?Καλύτερη διαφάνεια επομένως?Πως θα τα κρύψουν και θα τα κλέψουν τότε?

Εμείς που...στα λεφτά αυτά χέρια δεν βάζουμε (δεν περνάνε από μας δλδ), μήπως αν ξέραμε απλώς τι γίνεται κάθε φορά, υπό τον φόβο του κραξίματος, να λειτουργούσαν όλα καλύτερα?
Λέω τώρα... ???
Never Leave 4 Tomorrow ... What You can Finish up From Today!
Άβαταρ μέλους
JoVou
Full Member
 
Δημοσιεύσεις: 221
Εγγραφή: 10 Ιαν 2008, 02:33
Τοποθεσία: Xanthi
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Ναι

Re: Μήπως τελικά χρειάζονται οι managers;

Δημοσίευσηαπό Vagoulas » 16 Ιαν 2008, 23:48

JoVou έγραψε:Εμείς που...στα λεφτά αυτά χέρια δεν βάζουμε (δεν περνάνε από μας δλδ), μήπως αν ξέραμε απλώς τι γίνεται κάθε φορά, υπό τον φόβο του κραξίματος, να λειτουργούσαν όλα καλύτερα?
Λέω τώρα... ???

Γιατί Jovou και ποιος μου λέει εμένα πως φοιτητές ακόμη δεν θα έχουν συμφέροντα οικονομικά. Όταν μιλάμε για λεφτά δεν νομίζω να χωράει η τιμιότητα! Ευτυχώς όχι σε όλες τις περιπτώσεις...
Άβαταρ μέλους
Vagoulas
Sr. Member
 
Δημοσιεύσεις: 478
Εγγραφή: 10 Ιαν 2008, 19:37
Τοποθεσία: Helsinki
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες