Κρητικός δεν είμαι. Όμως συμπαθώ πάρα πολύ τους κρητικούς, οι δυο καλύτεροί μου φίλοι είναι κρητικοί. Όταν μιλάω εγώ ως JimMichael ή και με το κανονικό μου όνομα αν θες, ξέρουν όλοι ότι μιλάω για τον εαυτό μου και τις προσωπικές μου απόψεις. Κι αυτό γιατί κάνω ακριβώς αυτό που λες. Γιατί δηλαδή έχω προσωπική γνώμη προσπαθώντας να μην παίρνω "αμάσητα" αυτά που θα μου πει ένας σύλλογος στον οποίο είμαι γραμμένος. Ακριβώς επειδή είμαι γραμμένος, δε σημαίνει ότι πλέον αφήνω τα πάντα στα χέρια αυτών που τον διοικούν. Παράλληλα είμαι Παναθηναϊκός, αλλά επειδή ο κ. Αντωνίου θεώρησε τον Souza ως έναν επιθετικό που χρειαζόταν η ομάδα το καλοκαίρι, δε σημαίνει ότι εγώ συμμερίστηκα την άποψη και φώναζα "Πανάθα ολέ, ζήτω ο Souza". Από την αρχή έκραζα τον Παναθηναϊκό για αυτόν τον παίχτη (που όπως αποδείχτηκε έφυγε τα Χριστούγεννα γιατί δεν έκανε, για όσους/όσες δε γνωρίζουν το περιστατικό). Όπου Παναθηναϊκός βάλε σύλλογος κι όπου παίχτης βάλε απόφαση. Με κάνει υποκριτή να έχω μια άλλη άποψη που κατά τα δικά μου κριτήρια είναι πιο σωστή; Ή το σωστό κατά τα λεγόμενά σου είναι να μην πηγαίνω ποτέ κόντρα στις αποφάσεις ενός συλλόγου, όσο κι αν έχω άλλη άποψη τεκμηριωμένη; Την υπογραφή μου και το... αμάξι μου τα... παρκάρω εκεί που εγώ πιστεύω ότι είναι το καλύτερο. Απεναντίας, δεν δήλωσα ποτέ αν εσύ τη δικιά σου υπογραφή την "πάρκαρες" σε "θέση αναπήρων". Σ'ευχαριστώ για την πρώτη κίνηση στις "προσβολές". Αλλά εγώ δε θα προσβάλω.
Ναι απευθύνομαι ΚΑΙ στην παράταξη που ανήκεις. Το ότι διαμορφώνεις ένα μεγάλο μέρος των απόψεών της δε σημαίνει ότι διαμορφώνεις τα πάντα. Άρα αν κατηγορήσω εγώ την παράταξη αυτή, δεν παίρνεις εσύ ΟΛΟ το άδικο. Μπορεί να μην πάρεις και τίποτα από το άδικο γιατί μπορεί το συγκεκριμένο σημείο να μην πέρασε από τα δικά σου χέρια, να μην είχες λόγο πάνω στο θέμα, όποια άλλη τέτοια υπόθεση υπάρχει τέλος πάντων. Επιμένεις να το κάνεις προσωπικό το θέμα λοιπόν; Όπου βλέπω την παράταξη που υποστηρίζεις να βλέπω και το όνομά σου δίπλα; Εντάξει, ας το κάνουμε με τον δικό σου τρόπο. Όπου βλέπω το όνομά σου, θα βλέπω και την παράταξή σου δίπλα. Και νομίζω ότι αυτό ήδη γίνεται... Όχι από μένα, εγώ ήμουν ενάντια σε αυτό από την αρχή και το ξέρεις. Αλλά πλέον δε θα'μαι ούτε εγώ, γιατί είναι δική σου επιλογή.
Εγώ όταν μιλάω με φίλους μου από άλλα πανεπιστήμια, αφού τους ρωτήσω τι κάνουν και πώς πάνε, αν μείνει χρόνος, θα τους ρωτήσω αν έχουν κι αυτοί κατάληψη, αν συμφωνούν με την κατάληψη ή όχι, αν γνωρίζουν κάτι παραπάνω από τις φήμες που κυκλοφορούν για μια απόφαση, για μια παράγραφο απόφασης και τέτοια συναφή. Δε θα ρωτήσω για το πώς κινούνται οι παρατάξεις. Δε με απασχολεί, καθώς τις έχω ήδη απορρίψει στο μυαλό μου. Το γιατί είναι εκτός θέματος.
Όσο για τα υπόλοιπα, δηλαδή το αν μιλάς με φίλους σημαίνει κεντρική οδηγία/τι έκανε ο Κυπριακός Σύλλογος (ή πώς λέγεται και πάλι δε θυμάμαι)/οι εκδηλώσεις με σκοπό τη γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων και όλα αυτά τέλος πάντων που ανέφερες, μου φέρνουν κάτι σε στυλ έκθεσης της 2ας και 3ης λυκείου. Όπου γράφαμε για ένα πρόβλημα και είχαμε σαν στάνταρ τι επιπτώσεις θα'χει στην κοινωνία, στο περιβάλλον, δεν τα θυμάμαι τα άλλα αλλά το έπιασες το νόημα. Όπως είχα δει σε μια ταινία, είχε βγει για υποψηφιότητα ο Chris Rock για πρόεδρος, που υποδυόταν έναν χαρακτήρα ενός απλού καθημερινού ανθρώπου. Οι "πραγματικοί" πολιτικοί σε μια ερώτηση: "τι θα κάνατε για να σταματήσετε το κάπνισμα στις νεαρές ηλικίες;" θα απαντούσαν όπως απαντάς εσύ τώρα, με επιφανειακά επιχειρήματα, θα έλεγαν για σεμινάρια σε γονείς (το ίδιο θα γράφαμε και στις εκθέσεις) και οπτικοακουστικό υλικό που να προβάλλεται στα σχολεία και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Κλαπ κλαπ κλαπ. Ο δε Chris Rock απάντησε: "τράβα ένα χαστούκι στον πιτσιρικά όταν τον δεις με το τσιγάρο στο στόμα να δεις αν θα το ξαναβάλει στο στόμα του". Ωωωωω, θεέ μου, τι απάνθρωπο ε; Μπα, εμένα μ'άρεσε σαν ιδέα. Γιατί; γιατί κι εγώ έτρωγα χαστούκια μικρός όταν έκανα πατάτες, δε βγήκα εγκληματίας ή όποια άλλη "ψυχολογική" φαφαρολογία μας ερχόταν στο μυαλό να γράψουμε στην έκθεση με ένα τέτοιο θέμα.
Και για να τελειώνω, επειδή θεωρώ και το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή άχρηστο μιας και ψυχολογώ ο ίδιος άνετα τις καταστάσεις μου όπως μπορούν να κάνουν και οι φίλοι μου για μένα (λέγεται φιλία το να ενδιαφέρεσαι για τα προβλήματα του φίλου σου και να τα συζητάς μαζί του), με βάση το πώς έκρινα τον εαυτό μου όταν μου λέγαν ότι έκανα κάποιο λάθος κι εγώ το αρνιόμουν παραθέτοντας ένα κάρο άχρηστα επιχειρήματα, δε σημαίνει ότι δεν έκανα λάθος. Κάπως έτσι βλέπω και τα επιχειρήματα αυτά. Γιατί από πότε το τζάμπα αλκοόλ, που στους νέους πάντα μεταφράζεται ως: "γιούπι θα μεθύσω χωρίς να δώσω φράγκο" λίγο πριν να βγεί έξω σε ένα από αυτά τα πάρτυ και την επόμενη μέρα θα μεταφραστεί ως: "γιούπι μέθυσα χωρίς να δώσω φράγκο, αλλά πονάει το κεφάλι μου, δεν πειράζει θα περάσει, να'ναι καλά το ντεπόν και η γυροΐνη", έχει να κάνει με έρισμα πραγματικών ανταλλαγών απόψεων;
Και εδώ να κάνω και μια παράθεση επιτέλους:
papadrikos έγραψε:συνήθως αυτο που επικρατει ειναι οτι ολοι ειναι αθωοι μεχρι αποδειξεως του εναντίου, αλλα μαλλον για σενα πρεπει ολοι να αποδυκνειουν την αθωοτητα τους για να μη θεωρηθουν ενοχοι. και ακομα και οταν το κανουν βρισκεις χωρο να τους αμφισβητήσεις. η δικη μου απορια με τη σειρα μου ειναι για πιο λογο αυτή η προκαταληψη;
Κι εγώ όταν ήμουν 5 χρονών έψαχνα να δω πώς θα κάνω τον κόσμο καλύτερο. Σε τέτοιες ηλικίες κολλάει η φράση: "συνήθως αυτό που επικρατεί είναι ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου". Να μην πω όλοι αλλά να πω οι περισσότεροι εκτός από μένα την πεποίθηση αυτήν την εγκατέλειψαν εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς μέχρι πριν λίγο καιρό (μιλάω για λίγους μήνες) εγώ την κρατούσα ακόμα και έβλεπα ότι μόνο εγώ προσπαθούσα, όλοι οι άλλοι κάναν απλά ότι ήταν καλύτερο για τον εαυτό τους. Τώρα πλέον κι εγώ αυτό κάνω. Και όλοι πλέον έχουν κάτι να κρύψουν πίσω από μια πράξη καλοσύνης. Η καλοσύνη έχει το νόημα ότι κάνεις κάτι καλό για τον άλλο ακόμα κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ζημιωθούν τα προσωπικά σου συμφέροντα. Αλλά καλοσύνη και προώθηση προσωπικών συμφερόντων δεν βγάζουν το νόημα ότι ο καλοσυνάτος αυτός άνθρωπος είναι και καλός άνθρωπος, απλά κάτι επιδιώκει με πλάγιο τρόπο, το οποίο θα διαπιστωθεί εν καιρώ. Πόσο απέχει αυτό που είπα από την καθημερινότητα; Εγώ πάντως αυτό το βλέπω καθημερινά μπροστά μου - κλονίζεται η εμπιστοσύνη μου. Άρα ναι, όπως το θέτεις, για μένα πρώτα όλοι είναι ένοχοι και μετά γίνονται αθώοι.
Τώρα δίνω το δικαίωμα σε όλους να με λένε καχύποπτο και, με βάση τα πιο πάνω για τα χαστούκια, μέλλοντα ύποπτο για κακοποίηση ανηλίκων. Το λιγότερο που μπορούσα να κάνω - και νομίζω το έκανα - ήταν να εξηγήσω μέχρι και την έσχατη λεπτομέρεια τις πεποιθήσεις μου. Αν το μόνο που θα καταλάβει κάποιος αναγνώστης της δημοσίευσης αυτής είναι ότι εγώ είμαι καχύποπτος (όχι ότι ο κόσμος πάει κατά βελζεβούλ) κι ότι εμένα μου αρέσει να ρίχνω σφαλιάρες (κι όχι ότι η ψυχολογικές φαφαρολογίες είναι ίδιες με τα άχρηστα επιχειρήματα που ανέφερα πιο πάνω) τότε εγώ πάω πάσο κι ο papadrikos πασόκ.
Φίλοι και χρήμα, νερό και λάδι.