Η γνώμη σας για τα συγγράμματα του τμήματος μας!

Θέματα που αφορούν το τμήμα των Η.Μ.Μ.Υ.

Re: Η γνώμη σας για τα συγγράμματα του τμήματος μας!

Δημοσίευσηαπό James » 11 Φεβ 2008, 22:52

JimMichael έγραψε:Δικαιούται ένας μεταφορέας να πάρει καινούριο βιβλίο σε περίπτωση που αλλάξει;

Υπάρχουν διάφορες απόψεις πάνω σε αυτό το ζήτημα...
Καταρχήν, ένας μεταφορέας υποτίθεται πως έχει ήδη πάρει βιβλίο και συνεπώς θα ήταν άδικο να πάρει κι άλλο. Κατ' επέκταση θα μπορούσε κάποιος που δεν έχει σκοπό να τελειώσει τη σχολή να παίρνει βιβλία με το κιλό!
Από την άλλη, αισθάνεσαι και λίγο μ...άγκας που μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκες ένα χρόνο πιο πριν πήρες ένα βιβλίο τύπου σημειώσεων, το οποίο φάνηκε χρήσιμο μόνο σαν διακοσμητικό στη βιβλιοθήκη σου ...

Αλλά πιστεύω είναι καλύτερα να μην το πάμε τόσο μακριά ...
(Μόνο) James
Άβαταρ μέλους
James
Διαχειριστής

Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Δημοσίευσηαπό JoVou » 11 Φεβ 2008, 23:18

Θεωρητικά είναι ΚΑΙ ΑΥΤΟ ένα λυμένο πρόβλημα, όσον αφορά δλδ τα βιβλία που δικαιούμαστε. Φυσικά και οι μεταφορείς ΔΕΝ πρέπει να δικαιούνται εκ νέου να πάρουν βιβλίο μαθήματος. Μπορεί να αιτιολογηθεί αυτό από πάρα πολλές απόψεις...

ΟΜΩΣ...για να είναι το σύστημα δίκαιο, πρέπει ένας μεταφορέας να έχει πρόσβαση στην νέα διδασκόμενη (έστω τη νέα μορφή που αυτή παίρνει με την αλλαγή βιβλίου) ύλη από κάπου...και δεδομένου ότι δεν θέλουμε να υποχρεώσουμε κανέναν να αγοράζει βιβλία, πρέπει να γίνει αυτό μέσω βιβλιοθήκης. Κάθε νέο βιβλίο δλδ να υπάρχει διαθέσιμο σε μικρό έστω αριθμό αντιτύπων και στη βιβλιοθήκη!
Τι σας λέω και γω τώρα ε... :o
Never Leave 4 Tomorrow ... What You can Finish up From Today!
Άβαταρ μέλους
JoVou
Full Member

Φοιτητής ΗΜΜΥ: Ναι

Δημοσίευσηαπό macJohn » 11 Φεβ 2008, 23:31

JimMichael έγραψε:Και μάλιστα όσο εμβαθύνεις στο θέμα αυξάνει κι ο όγκος του προβλήματος.

Διαφωνώ πλήρως. Οι κυριότερες λέξεις (ορολογία) για ένα επιστημονικό πεδίο( π.χ. ΣΑΕ) δεν είναι και πάρα πολλές. Επομένως όσο πιο πολύ εμβαθύνεις τόσο πιο εύκολο θα σου είναι να διαβάσεις και τα βιβλία και τα papers.

JimMichael έγραψε:Άρα κατά τη γνώμη μου δεν είναι επιθυμητά τα αγγλικά βιβλία όταν υπάρχουν ελληνικά αντίστοιχα

Και εδώ θα διαφωνήσω, γιατί το να γράψεις ένα καλό βιβλίο θέλει χάρισμα... Προσωπικά με διαφορά το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει σχετικό με το αντικείμενό μας είναι αγγλικό και συγκεκριμένα είναι το DSP από τους Proakis & Manolakis (είναι και έλληνες  ;D). Οι άνθρωποι έχουν κάνει τα ΨΕΣ να φαίνονται τόσο απλά, σαν το 1+1, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα ελληνικά που είναι για τα πανηγύρια... (Προσωπική άποψη)

JimMichael έγραψε:Τι γίνεται όταν δεν υπάρχουν; Γιατί τα διδασκόμαστε τότε όταν τα πράγματα δεν είναι οργανωμένα;

Γιατί αν περιμένουμε να γραφτούν βιβλία στα ελληνικά δε θα τα κάνουμε ούτε σε 5 χρόνια...
Άβαταρ μέλους
macJohn
Hero Member

Δημοσίευσηαπό JimMichael » 12 Φεβ 2008, 00:16

macJohn έγραψε:Διαφωνώ πλήρως. Οι κυριότερες λέξεις (ορολογία) για ένα επιστημονικό πεδίο( π.χ. ΣΑΕ) δεν είναι και πάρα πολλές. Επομένως όσο πιο πολύ εμβαθύνεις τόσο πιο εύκολο θα σου είναι να διαβάσεις και τα βιβλία και τα papers.

Ίσως έχεις δίκιο. Δεν φημίζομαι και για την επίδοσή μου στο διάβασμα.

macJohn έγραψε:Και εδώ θα διαφωνήσω, γιατί το να γράψεις ένα καλό βιβλίο θέλει χάρισμα... Προσωπικά με διαφορά το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει σχετικό με το αντικείμενό μας είναι αγγλικό και συγκεκριμένα είναι το DSP από τους Proakis & Manolakis (είναι και έλληνες  ;D). Οι άνθρωποι έχουν κάνει τα ΨΕΣ να φαίνονται τόσο απλά, σαν το 1+1, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα ελληνικά που είναι για τα πανηγύρια... (Προσωπική άποψη)

Δεν εννοούσα ένα οποιοδήποτε ελληνικό βιβλίο, αλλά ένα βιβλίο των απαιτήσεών μας.

macJohn έγραψε:Γιατί αν περιμένουμε να γραφτούν βιβλία στα ελληνικά δε θα τα κάνουμε ούτε σε 5 χρόνια...

Εδώ τίθεται και πάλι θέμα οργάνωσης που δε θα το συζητήσω σε αυτό το θέμα...
Φίλοι και χρήμα, νερό και λάδι.
Άβαταρ μέλους
JimMichael
Hero Member

Δημοσίευσηαπό Vagoulas » 22 Φεβ 2008, 19:50

Αυτό που θέλω να σχολιάσω εγώ είναι ότι δεν υπάρχουν καλά βιβλία στα ελληνικά. Συμφωνώ με αυτήν την άποψη ότι τα καλά ελληνικά βιβλία είναι λίγα και συν τοις άλλοις δεν τα προμηθευόμαστε. Η επίλυση αυτού του προβλήματος κατά την γνώμη μου έγκειται στο ζήτημα "βιβλιοθήκη" πράγμα το οποίο δεν φημίζεται το πανεπιστήμιο μας. Μιλάω πάντα από την δική μου σκοπιά γιατί όσες φορές πήγα να βρω ένα καλό βιβλίο τις περισσότερες το είχε οικειοποιηθεί κάποιος άλλος είτε ακόμα χειρότερα δεν υπήρχε. Με μια καλή βιβλιοθήκη πάντως ο καθηγητής θα μπορούσε να σου έδινε ελεύθερα κάποιες σημειώσεις οι οποίες θα ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις του μαθήματος και έπειτα θα σε παρέπεμπε στα πολλαπλά συγγράμματα της βιβλιοθήκης (αμήν και πότε!). Έτσι νομίζω θα ήταν όλοι ευχαριστημένοι.

Από όσο ξέρω πάντως κάτι τέτοιο θέλει να πετύχει και η νέα μεταρρύθμιση στην παιδεία σχετικά με τα συγγράμματα. Πάντως το εν λόγω θέμα δεν το σχολιάσαμε καθόλου ομολογώ. Θεωρώ πάντως ότι είναι ένα καλό σημείο και θα βοηθήσει τους φοιτητές...αν φυσικά εφαρμοστεί που χλωμό το βλέπω  :-\ 
Άβαταρ μέλους
Vagoulas
Sr. Member

Δημοσίευσηαπό JimMichael » 22 Φεβ 2008, 23:03

Παντού και πάντα, εγώ κατάλαβα ότι, όσο καλή και να είναι μια μεταρρύθμιση, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κοιτάξω και τον τρόπο με τον οποίο (πιθανότατα...) θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Δηλαδή, ποιοι θα προσπαθήσουν να βγάλουν το "εύκολο χρήμα" και με ποιον τρόπο. Γιατί στην Ελλάδα ζούμε. Όλοι έχουμε μάθει να κυνηγάμε το "εύκολο χρήμα". Έτσι, σκεφτόμενος τη μεταρρύθμιση αυτή για τα συγγράμματα σκέφτηκα πάλι ποιοι θα πλουτίσουν λόγω συμφωνιών για τα συγγράμματα, καθώς επίσης και ποιο θα είναι το κριτήριο που θα καθιστά τις σημειώσεις κάποιου από σημειώσεις σε συγγράμματα... Οπότε ό,τι και να ακούσω, φαντάζομαι ότι και πάλι θα'ναι προβληματικό
Άβαταρ μέλους
JimMichael
Hero Member

Δημοσίευσηαπό Vagoulas » 22 Φεβ 2008, 23:10

Δεν είναι όμως και λίγο άδικο ρε συ JimMichael να τους βάζουμε όλους στο ίδιο καζάνι. Όλοι δηλαδή μια ζωή θέλουν να τα τρώνε και να βγάζουν μαύρο χρήμα?! Στο κάτω κάτω τα συγγράμματα που θα προτείνονται θα είναι τουλάχιστον 5 ή 4, δεν θυμάμαι καλά, από έναν καθηγητή. Πιστεύεις ότι αυτός ο καθηγητής θα μπορεί να τα παίρνει από 5 εκδοτικούς οίκους?! Εγώ πάντως πιστεύω ότι θα μας βγει σε καλό η υπόθεση γιατί ο καθένας θα έχει το ελεύθερο να επιλέξει το σύγγραμμα που είναι πιο ευκολοδιάβαστο για αυτόν ή δεν ξέρω τι άλλο. Δεν θα υπάρχει αυτή η καταναγκαστικότητα του στυλ αυτό το βιβλίο δίνω κόψε το λαιμό σου και ξεστραβώσου να το διαβάσεις... Έλεος και ύστερα μιλάμε για Δημοκρατία και ελευθερία λόγου και σκέψεως! Πως?! με το να σου δίνουν να διαβάσεις μια γνώμη ενός συγγραφέα?
Άβαταρ μέλους
Vagoulas
Sr. Member

Δημοσίευσηαπό JimMichael » 22 Φεβ 2008, 23:25

Όσο είμαι στην Ελλάδα και βλέπω κάθε μέρα να μου αποδεικνύεται αυτό θα βράζουν όλοι στο ίδιο καζάνι φίλε Vagoulas. Είναι πολύ καλό να μπορείς να επιλέξεις όποιο θες εσύ σύγγραμμα κι όχι αυτό που θα σου πετάξουν στο τραπέζι. Δε διαφωνώ σε αυτό. Αλλά τουλάχιστον να μην εκτυπώνονται στο τυπογραφείο του πανεπιστημίου. Έστω αυτό από μόνο του μπορεί να αλλάξει πολλά για το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο μιλώντας. Αλλά θα πρέπει επίσης, όταν μιλάμε για 5 συγγράμματα και μόνο ένα από αυτά θα σου δίνεται, σε περίπτωση που εσύ θες να χρησιμοποιήσεις και κάποιο άλλο, αυτό θα πρέπει να υπάρχει στη βιβλιοθήκη σε επαρκές πλήθος για τις ανάγκες των φοιτητών. Κι εδώ έρχεται πάλι το πώς σκέφτομαι... Με ποια βιβλιοθήκη; Με τι κονδύλια;
Άβαταρ μέλους
JimMichael
Hero Member

Δημοσίευσηαπό Vagoulas » 22 Φεβ 2008, 23:30

Πάντως JimMιchael υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη οδηγία από το Υπουργείο Παιδείας ότι τα υπόλοιπα συγγράμματα θα βρίσκονται σε μεγάλο αριθμό στην βιβλιοθήκη. Τώρα με τι κονδύλια όπως ρωτάς και εσύ μάλλον με αυτά που θα πάρουμε από το 5% στην παιδεία. Φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή!!!
Άβαταρ μέλους
Vagoulas
Sr. Member

Δημοσίευσηαπό JimMichael » 22 Φεβ 2008, 23:50

Δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να θεωρήσω ξεκάθαρη την φράση: "θα υπάρχουν σε μεγάλο αριθμό" από τις τωρινές τουλάχιστον κυβερνήσεις. Αν δεν ακούσω κάποιο νούμερο, για μένα τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο. Με λογοπαίγνια μια χαρά αποφεύγεις τις περαιτέρω ερωτήσεις πάντα, κι αυτήν την τακτική ακολούθησαν και ακολουθούν και μακάρι να μην ακολουθήσουν στο μέλλον οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Όπως το λες... φέξε μου και γλίστρησα. Γιατί και τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης τελειώνουν....
Άβαταρ μέλους
JimMichael
Hero Member

Δημοσίευσηαπό JoVou » 23 Φεβ 2008, 16:22

Αυτό σχετικά με το τι θα γίνει με τα επιλεγόμενα συγγράμματα..νομίζω το έχουμε αναλύσει αρκετά και λέμε συνεχώς τα ίδια...να πουμε κάτι άλλο?

Για να μπει μια τάξη επιτέλους...ποιός ψήνεται απο βδομάδα να πάμε βιβλιοθήκη και να κάνουμε αναζήτηση για χρήσιμα και καλά βιβλία...απο κει οι υπεύθυνοι πάντα σου λένε και το όνομα του κατέχοντος το βιβλίο...
Επομένως θα μάθουμε ποια βιβλία και ποιοί καθηγητές τα έχουν οικειοποιηθεί...

Έπειτα, να πάρουμε σβάρνα τα γραφεία και να τους τα ζητήσουμε..στην περίπτωση που δεν τα χρειάζονται...που είναι σίγουρο!!!

Θα χρειαστούμε φοιτητές από κάθε κύκλο για να επισκεφτούμε τους αντίστοιχους καθηγητές τους...

Για να δω, ποιός δε βαριέται???
Never Leave 4 Tomorrow ... What You can Finish up From Today!
Άβαταρ μέλους
JoVou
Full Member

Δημοσίευσηαπό Vagoulas » 23 Φεβ 2008, 17:21

JoVou έγραψε:Αυτό σχετικά με το τι θα γίνει με τα επιλεγόμενα συγγράμματα..νομίζω το έχουμε αναλύσει αρκετά και λέμε συνεχώς τα ίδια...να πουμε κάτι άλλο?

Άμα κάνεις το κόπο και κοιτάξεις τα προηγούμενα posts δεν έχουμε αναφέρει πουθενά για το νόμο πλαίσιο (ή κάνω λάθος) για την παιδεία οπότε καλό είναι να πεις και εσύ την γνώμη σου σχετικά με το αν θα μας ωφελήσει ή θα μας βλάψει.

JoVou έγραψε:Για να μπει μια τάξη επιτέλους...ποιός ψήνεται απο βδομάδα να πάμε βιβλιοθήκη και να κάνουμε αναζήτηση για χρήσιμα και καλά βιβλία...απο κει οι υπεύθυνοι πάντα σου λένε και το όνομα του κατέχοντος το βιβλίο...
Επομένως θα μάθουμε ποια βιβλία και ποιοί καθηγητές τα έχουν οικειοποιηθεί...

Έπειτα, να πάρουμε σβάρνα τα γραφεία και να τους τα ζητήσουμε..στην περίπτωση που δεν τα χρειάζονται...που είναι σίγουρο!!!

Θα σου απαντήσω με ένα προσωπικό παράδειγμα : Πήγα κάποτε να ψάξω ένα βιβλίο στην βιβλιοθήκη αλλά μου είπε ο υπεύθυνος ότι το έχει ο τάδε καθηγητής. Πήγα λοιπόν και το ζήτησα και ο τύπος έγραψε σε ένα τετράδιο το όνομά μου το τηλ. μου και μέχρι τι ώρα το πήρα και συν τοις άλλοις μου είπε ότι το θέλει σε μια μέρα.

Άλλο παράδειγμα καθηγητής οι οποίος εκείνη την περίοδο ήταν υπεύθυνος της βιβλιοθήκης μας είπε κυριολεκτικά στα μούτρα μας ότι οικειοποιείται τα βιβλία που χρειάζεται γιατί όποτε τα επιστρέφει μετά δεν τα βρίσκει...

Πιστεύεις ακόμα ότι θα μας δώσουν πίσω τα βιβλία που έχουν οικειοποιηθεί?! Για να σου φύγει η περιέργεια θα σε περιμένω την Τρίτη στις 10:00 στο κυλικείο για να πάμε στους καθηγητές!!! (χωρίς πλάκα τώρα...)
Άβαταρ μέλους
Vagoulas
Sr. Member

Δημοσίευσηαπό papamark » 12 Μαρ 2008, 23:24

Δυστυχώς έχετε δίκιο στα περισσότερα από τα παράπονά σας σχετικά με τα συγγράμματα.
Θέλω όμως να ρωτήσω και εγώ
(α) Γιατί απουσιάζουν οι εκπρόσωποί σας από τις συνεδριάσεις των οργάνων που καθορίζουν ποιά συγγράμματα θα διανεμηθούν;
(β) Γιατί κάθε έτος δεν εκφράζει άποψη για τα συγγράμματα που διδάχθηκε;
(γ) Γιατί στις εκλογές μελών ΔΕΠ δεν εκφράζετε άποψη θετική ή αρνητική για τα συγγράμματα των υποψηφίων;
(δ) Γιατί αρκείστε στο διάβασμα φυλλαδίων και μη ακαδημαϊκών βιβλίων (π.χ. Γκαρούτσος) με στόχο απλά να περάσετε κάποιο μάθημα;
(ε) Γιατί δεν απαιτείτε πρόσθετο ηλεκτρονικό υλικό από τους διδάσκοντες;
Ν.Παπαμάρκος
Καθηγητής Δ.Π.Θ.
papamark
Newbie

Δημοσίευσηαπό JimMichael » 13 Μαρ 2008, 02:18

Πολύ απλά γιατί το όλο θέμα είναι ένας φαύλος κύκλος.

Και με αυτό εννοώ ότι οι εκπρόσωποί μας για αυτά τα θέματα (και πιστεύω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ποιους εννοώ) ασχολούνται με όλα τα άλλα εκτός από αυτά τα θέματα, τους οποίους εμείς ψηφίζουμε. Επίσης, αν εμείς δοκιμάσουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, τρομοκρατούμαστε από την ιδέα ότι αν τύχει και εκφράσουμε μια τέτοια γνώμη, ποιος θα μας διασφαλίσει ότι το μέλλον μας στο πανεπιστήμιο δεν είναι πλέον ένα καμμένο χαρτί (όπου και πάλι πιστεύω ότι όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοώ). Ακόμη, γιατί η λογική του: αγοράζω μια επιβεβαιωμένη συνταγή επιτυχίας, όπως την εννοεί ο καθένας, θα πάρω πτυχίο και πλέον δε θα ξανασχοληθώ με αυτά τα προβλήματα, αποτελεί μια λογική που τη συναντάμε πολύ συχνά. Και τέλος, γιατί ουδέποτε τουλάχιστον στη δικιά μου 5ετή εμπειρία ως φοιτητής είχα την ευκαιρία στο πανεπιστήμιο αυτό να δοκιμάσω κάτι, πρωτού αυτό γίνει επίσημη επιλογή μου. Τέτοιο παράδειγμα είναι τα μαθήματα επιλογής, που είναι μόνο κατ'όνομα, καθώς τα επιλέγουμε σύμφωνα με το πόσο εύηχα είναι κι όχι με το μάθημα που γίνεται, αφού οι ημ/νίες υποβολής των επιλογών λήγουν πρωτού λήξει η προηγούμενη εξεταστική περίοδος ακόμα...

Ποιός πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα; Δε γνωρίζω. Να πω ότι πρέπει να το κάνω εγώ; Όχι, θα προτιμούσα να το κάνει κάποιος του οποίου η θέση μπορεί να του δώσει και το απαιτούμενο κύρος. Γιατί, ναι μεν ζούμε σε δημοκρατική χώρα και οι αξίες του Μολιέρου είναι ευρέως γνωστές και εφαρμόσιμες, όμως ας μην ξεχνάμε πως αυτοί που "έχουν και το πεπόνι και το μαχαίρι" έχουν αρκετά χρόνια διαφορά ηλικίας και συνεπώς και λίγο διαφορετικές φιλοσοφίες. Και οι όσες εξαιρέσεις βρίσκονται, είναι αυτό που είναι, εξαιρέσεις ενός κανόνα.
Άβαταρ μέλους
JimMichael
Hero Member

Δημοσίευσηαπό rigas » 13 Μαρ 2008, 21:38

Θα επιχειρήσω να σχολιάσω κι εγώ, έχοντας την ευκαιρία να απευθυνθώ σε κάποιον καθηγητή μας. Όσον αφορά τους εκπροσώπους μας, η ερώτησή σας και μόνο θέτει υπό αμφισβήτηση το παρόν σύστημα εκπροσώπισής μας απο τις κομματοποιημένες παρατάξεις. Από την άλλη, η στάση κάποιων συναδέλφων σας μόνο ενθαρρυτική δεν είναι για να τους εκφράσουμε τις απόψεις μας ως έτος σχετικά με τα συγγράμματά τους. Επιπλέον, ας μην κρύψω την εντύπωση πολλών συμφοιτητών μου (συμπεριλαμβανομένου και εμού) ότι οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική μας μπορεί να δημιουργήσει αντιπάθειες από μέρους του καθηγητή, τέτοιες που να δημιουργήσουν προβλήματα στη διεκπεραίωση του μαθήματος για το φοιτητή. Τέλος, είναι αλήθεια ότι δυστυχώς πολλές φορές μπαίνουμε στη διαδικασία να προσπαθούμε να περάσουμε απλά και μόνο κάποιο μάθημα, αλλά έχετε αναρωτηθεί μήπως η δική σας στάση είναι υπεύθυνη για αυτό; (Ας μην αναφερθούν περιπτώσεις στις οποίες μεταφορείς φοιτητές είχαν αποκλειστεί από τη διάθεση καινούργιου συγγράμματος, θαρρείς και το βιβλίο δεν καθορίζει τα πλάισια της εξέτασης του μαθήματος!) 
rigas
Newbie

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες