Webmail Duth - Έλλειψη εισερχόμενων μηνυμάτων

Θέματα που αφορούν το τμήμα των Η.Μ.Μ.Υ.

Webmail Duth - Έλλειψη εισερχόμενων μηνυμάτων

Δημοσίευσηαπό maria_z » 16 Σεπ 2009, 20:00

Καλησπέρα. Μπαίνοντας σήμερα μετά από λιγο καιρό στο webmail duth διαπίστωσα εκπληκτη ότι όλα τα εισερχόμενα μηνύματα μου εχουν διαγραφεί.
Έχει συμβεί κατι παρόμοιο και σε κάποιον άλλο;
Γνωρίζει κάποιος αν πρόκειται για προσωρινό πρόβλημα ή αν όντως έχουν οριστικά χαθεί τα πάντα;
Τελευταία επεξεργασία από megatron και 16 Σεπ 2009, 20:18, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Αιτία: Σαφέστερος τίτλος
maria_z
Jr. Member

Re: Webmail Duth - Υπάρχουν τα εισερχόμενα σας?

Δημοσίευσηαπό Pagouras » 16 Σεπ 2009, 20:10

Και εμενα το ιδιο. Γμτ, ειχα μεσα mails με passwords και τωρα πανε..... :-[
Άβαταρ μέλους
Pagouras
Sr. Member

Δημοσίευσηαπό patirgerasimos » 16 Σεπ 2009, 20:12

ναι και σε μενα εγινε... απο οτι μου ειπαν δεν γινεται ανακτηση των μαιλς
Άβαταρ μέλους
patirgerasimos
Hero Member

Δημοσίευσηαπό megatron » 16 Σεπ 2009, 20:15

Επειδή κι εγώ παρακολουθώ σχεδόν καθημερινά το email μου του πανεπιστημίου, το webmail duth δηλαδή, από σήμερα το πρωί κι εμένα συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς συμβαίνει,αλλά νομίζω πως το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει αυτή τη στιγμή είναι να επικοινωνήσει κάποιος με τον υπεύθυνο στο υπολογιστικό κέντρο που βρίσκεται στο ισόγειο εκεί στα ΠΡΟΚΑΤ...
Εκεί γνωρίζω πως είναι αρμόδιοι για το θέμα...

Πάραυτα, δεν νομίζω να έχουν χαθεί οπωσδήποτε τα εισερχόμενά μας...Θα γίνει ανάκτηση πιστεύω.
Άβαταρ μέλους
megatron
Hero Member

Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Δημοσίευσηαπό PetrosEZ » 16 Σεπ 2009, 20:17

- Υπολογιστικό Κέντρο - Ενημέρωση - Wednesday, September 16, 2009 9:33 AM
- To: NAC - From: A.P. Orfanidis
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Χθες στις 9:00 το πρωί παρουσιάστηκε πρόβλημα στον διακομιστή
ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Πανεπιστημίου.

Υπάρχει πλήρης εφεδρεία σε hardware, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν
χρειάστηκε διότι δεν υπήρξε βλάβη στο υλικό.

Φαίνεται να υπήρξε silent data corruption, λόγω undetectable software ή
hardware fault ή απρόβλεπτης επίδρασης του περιβάλλοντος στο hardware,
το οποίο αφού προκάλεσε corruption στο /home, προκάλεσε και system crash.

Το σύστημα επανήλθε άμεσα αλλά δεν ήταν προσβάσιμα τα mail των χρηστών.
Μετά από πολύωρες προσπάθειες ανάκτησης των δεδομένων τελικά τέθηκε σε
λειτουργία με κενά τα mailboxes.

Αυτή την στιγμή διερευνάται η πιθανότητα ανάκτησης δεδομένων σταδιακά,
αλλά δεν υπάρχει εκτίμηση χρόνου ή του αριθμού των χρηστών τα δεδομένα
των οποίων δεν θα είναι δυνατό να ανακτηθούν.

Όσοι χρήστες αποθηκεύουν τα emails στον υπολογιστή τους και κρατούν
αντίγραφα ασφαλείας δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.

Οι υπόλοιποι, που έχουν σημαντικά emails για τα οποία δεν έχουν
αντίγραφα, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων
([email protected]) ώστε να δρομολογηθεί η προσπάθεια επαναφοράς τους.

Εφόσον τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας περιέχουν σημαντικό
περιεχόμενο, θα πρέπει να δημιουργείτε πολλαπλά αντίγραφα (π.χ. στον
δίσκο tου H/Y και σε CD) για να αποφύγετε την απώλεια σημαντικών αρχείων.

Από το Υ.Κ.-Κ.Δ.Δ.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- Σχόλιο: d;^) - Πέτρος Ζιμουρτόπουλος -
PetrosEZ

Re: Webmail Duth - Έλλειψη εισερχόμενων μηνυμάτων

Δημοσίευσηαπό kkalop » 16 Σεπ 2009, 20:53

Εγώ να δοξάσω τον καλό μου Thunderbird που σε κάτι τέτοιες στιγμές με βγάζει ασπροπρόσωπο ;D
και να προτείνω μια πολύ έυκολη λύση για backup όλων των email σας :

Μπορεί να έχετε 1, 2, 3 ... κ.λ.π. λογαριασμούς που σας ενδιαφέρουν όλοι και πρέπει να τσεκάρετε καθημερινά , οι περισσότεροι λοιπόν έχουν την επιλογή προώθησης ηλ.ταχυδρομείου κάτι που μπορείτε να ενεργοποιήσετε. Έτσι, δημιουργείτε ένα λογαριασμό σε ένα πολύ βολικό και αξιόπιστο παροχέα (π.χ. gmail) και προωθείτε όλη σας την αλληλογραφία εκεί αυτόματα. Με τον τρόπο αυτό κερδίζετε ταχύτητα-ευκολία-σιγουριά ;)
* Ένα πολύ χρήσιμο hint μετά είναι και η ρύθμιση μερικών φίλτρων στο backup λογαριασμό ώστε να ξέρετε που πηγαίνει κάθε αλληλογραφία ή από που έρχεται.
Άβαταρ μέλους
kkalop
Sr. Member

Δημοσίευσηαπό pez » 17 Σεπ 2009, 19:16

* Re: Webmail Duth - Υπάρχουν τα εισερχόμενα σας? Δημοσίευση από PetrosEZ την Τετ Σεπ 16, 2009 9:17 pm

Το σύστημα επανήλθε άμεσα αλλά δεν ήταν προσβάσιμα τα mail των χρηστών.
Μετά από πολύωρες προσπάθειες ανάκτησης των δεδομένων τελικά τέθηκε σε
λειτουργία με κενά τα mailboxes.

Αυτή την στιγμή διερευνάται η πιθανότητα ανάκτησης δεδομένων σταδιακά,
αλλά δεν υπάρχει εκτίμηση χρόνου ή του αριθμού των χρηστών τα δεδομένα
των οποίων δεν θα είναι δυνατό να ανακτηθούν.

αντίγραφα ασφαλείας δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.

Οι υπόλοιποι, που έχουν σημαντικά emails για τα οποία δεν έχουν
αντίγραφα, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων
([email protected]) ώστε να δρομολογηθεί η προσπάθεια επαναφοράς τους.

Από το Υ.Κ.-Κ.Δ.Δ.
- Σχόλιο: d;^) - Πέτρος Ζιμουρτόπουλος -
pez

RAID 2

Δημοσίευσηαπό ckoukou » 17 Σεπ 2009, 20:35

Τώρα κατάλαβα τι γίνεται με τον Pez και τον PetrosEZ:

Είναι ό ένας backup του άλλου. Κάτι σαν RAID 2.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ο PetrosEZ εμφανίστηκε μερικές μέρες αφότου είχε πέσει το φόρουμ.
ckoukou

Re: RAID 2

Δημοσίευσηαπό kkalop » 17 Σεπ 2009, 21:56

ckoukou έγραψε:Τώρα κατάλαβα τι γίνεται με τον Pez και τον PetrosEZ:

Είναι ό ένας backup του άλλου. Κάτι σαν RAID 2.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ο PetrosEZ εμφανίστηκε μερικές μέρες αφότου είχε πέσει το φόρουμ.

χαχαχαα, απίστευτος ο κυριάκος !
Άβαταρ μέλους
kkalop
Sr. Member

Δημοσίευσηαπό nuovo » 18 Σεπ 2009, 14:06

pez έγραψε:* Re: Webmail Duth - Υπάρχουν τα εισερχόμενα σας? Δημοσίευση από PetrosEZ την Τετ Σεπ 16, 2009 9:17 pm

αντίγραφα ασφαλείας δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. --> Σημαντικό Συμπέρασμα που χρειάζεται μηχανικό για να επιβεβαιωθεί

Από το Υ.Κ.-Κ.Δ.Δ.

Ντάξει.. σημαντική η συμβουλή να κρατάμε backup ... δε λέω ... αλλά μήπως θα έπρεπε ένα σοβαρό ΥΚ να ακολουθεί τις ίδιες του τις συμβουλές;
Κανονικά θα ακούγαμε δικαιολογίες όπως δεν έχουμε λεφτάααα... δεν έχουμεεε ... δεν έχουμεεε τπτ αλλα από ότι βλέπω--> "Υπάρχει πλήρης εφεδρεία σε hardware".
Επίσης καλο θα ήταν κάποιοι να ψάξουν στο google--> "university email backup policy"... όχι τίποτα άλλο αλλά για να δουν και τι γίνεται παραέξω...
-Υ.Γ.: Πιο γελοία ανάλυση-εξήγηση αστοχίας δεν έχω ξανα-ματα-δει.
nuovo
Jr. Member

Δημοσίευσηαπό kkalop » 18 Σεπ 2009, 14:21

Εντάξει, πιστεύω ότι έβγαλες πολύ βιαστικά συμπεράσματα. Νομίζω ότι οι υπεύθυνοι του ΥΚ κάνουν καλή δουλειά κρίνοντας από το συνολικό τους έργο και δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση να μην είχαν σκεφτεί όλα όσα περνάν από το μυαλό του καθενός για ένα backup.
Σκέφτομαι απλά ότι για την αποκατάσταση της βλάβης ίσως έδωσαν προτεραιότητα στους λογαριασμούς των καθηγητών και όσων είχαν πραγματικά ανάγκη αυτής, και ότι σιγά σιγά θα γίνει πλήρης ανάκτηση. ;)
Άβαταρ μέλους
kkalop
Sr. Member

Δημοσίευσηαπό patirgerasimos » 18 Σεπ 2009, 14:22

εγω που επικοινωνησα μου ειπαν οτι τα εισερχομενα στους περισσοτερους χρήστες θα ανακτηθουν σταδιακα... σε μενα παντως τα επαναφερανε επιτυχως...
Άβαταρ μέλους
patirgerasimos
Hero Member

Δημοσίευσηαπό kkalop » 18 Σεπ 2009, 14:23

patirgerasimos έγραψε:εγω που επικοινωνησα μου ειπαν οτι τα εισερχομενα στους περισσοτερους χρήστες θα ανακτηθουν σταδιακα... σε μενα παντως τα επαναφερανε επιτυχως...

ακριβώς ;D ;)
Άβαταρ μέλους
kkalop
Sr. Member

Δημοσίευσηαπό niki » 18 Σεπ 2009, 17:29

patirgerasimos έγραψε:εγω που επικοινωνησα μου ειπαν οτι τα εισερχομενα στους περισσοτερους χρήστες θα ανακτηθουν σταδιακα... σε μενα παντως τα επαναφερανε επιτυχως...

με ποιον επικοινώνησες;;;γιατί θέλω να ζητήσω κι εγώ να μου επαναφέρουν τα mail;;;
ευχαριστώ :) :)
Άβαταρ μέλους
niki
Full Member

Φοιτητής ΗΜΜΥ: Ναι

Δημοσίευσηαπό kkonstan » 19 Σεπ 2009, 03:50

nuovo έγραψε:Ντάξει.. σημαντική η συμβουλή να κρατάμε backup ... δε λέω ... αλλά μήπως θα έπρεπε ένα σοβαρό ΥΚ να ακολουθεί τις ίδιες του τις συμβουλές;
Κανονικά θα ακούγαμε δικαιολογίες όπως δεν έχουμε λεφτάααα... δεν έχουμεεε ... δεν έχουμεεε τπτ

Φυσικά και κρατάμε backup, αλλά δυστυχώς όχι τα αρχεία των χρηστών (e-mail και homepages δηλαδή) - ο όγκος είναι πραγματικά τεράστιος. Θυμίζω ότι ΔΠΘ δεν είναι μόνο η Πολυτεχνική. Ένα entry-level tape library επαρκές για να χειριστεί τόσα data κάνει αρκετές χιλιάδες ευρώ, και εδώ περιμένουμε χρόνια να φτιάξουν το ρημάδι το κλιματιστικό στο computer room που θέλει πολύ λιγότερα χρήματα!

nuovo έγραψε:αλλα από ότι βλέπω--> "Υπάρχει πλήρης εφεδρεία σε hardware".

Μα υπάρχει, γιατί φροντίσαμε να πάρουμε ότι χρειάζεται για να μην διακοπεί η υπηρεσία από hardware fault. Υπαρχουν 2 server (HP Proliant D320s) με διπλά τροφοδοτικά, παίρνουν ρεύμα από 2 UPS με ανεξάρτητες παροχές και υπάρχει backup diesel generator. Το storage είναι 10 + 2 spare δίσκοι σε RAID 1+0. Οι RAID controllers (HP SmartArray P400) έχουν battery backed-up cache, και υπάρχουν και δύο spare γιατί αν προκύψει πρόβλημα σίγουρα η HP θα κάνει μέρες να μας προμηθεύσει ανταλλακτικά.

Παρ'όλ'αυτά όμως, οι δίσκοι έχουν ένα BER της τάξης του 10^-14 πράγμα που σημαίνει ότι σε τόσο μεγάλα array θα συμβούν λάθη τα οποία θα περάσουν απαρατήρητα και θα δημιουργήσουν corruption στο file system.

nuovo έγραψε:Επίσης καλο θα ήταν κάποιοι να ψάξουν στο google--> "university email backup policy"... όχι τίποτα άλλο αλλά για να δουν και τι γίνεται παραέξω...

Καλή ιδέα! Για να δούμε τι γίνετε παραέξω:

Cornell University, Ιούνιος 2008, ακριβώς το ίδιο πρόβλημα που είχαμε και εμείς:

"A brief summary of the outage: It began on Sunday, June 15, between 11:30 a.m. and 12:30 p.m., when the Sun storage systems that support the Cornell email service spontaneously rebooted, bringing down the email system and severely damaging the file systems. From Sunday through Wednesday, June 18, CIT technical staff and engineers from Sun worked around the clock to restore the email service."

[ http://www2.cit.cornell.edu/computer/ne ... utage.html ]

"A major hardware crash June 15 left many Cornell users unable to receive e-mail for up to a week."

[ http://www.news.cornell.edu/stories/Sep ... an.ws.html ]

Princeton University, Φεβρουάριος 2009:

"The Office of Information Technology is working to correct an outage that is affecting e-mail delivery and other computer services for campus users. The outage began Friday, Feb. 6. E-mail has been restored to a majority of users, though e-mail services may still not be available for some campus users."

[ http://www.princeton.edu/main/news/arch ... l?section= ]

Εκτός από αυτα τα δύο Ivy League universities, πρόβλημα είχε πρόσφατα και το MIT:

"The day after the big outage, Schiller emphasized that SAN failures are rare, and that to buy enough redundancy to eliminate outages would have cost “money that MIT is not prepared to spend.”"

"Because the volume of data is very large, moving the data could take weeks to finish, Schiller said."

[ http://tech.mit.edu/V129/N30/email.html ]

To ΜΙΤ λοιπόν με ετήσιο budget >$1.2 δις (!) έκρινε ότι δεν είναι σκόπιμο να ξοδέψει τα χρήματα που χρειάζονται για απόλυτη ασφάλεια (σιγά μην υλοποιήσουν και IBM GDPS για mail!). Δεν τολμω φυσικά να συγκρίνω κανένα ΑΕΙ της Ελλάδας με το Princeton, το Cornell ή το ΜΙΤ, οπότε ας δούμε τι έγινε σε ένα αντίστοιχου μεγέθους με το ΔΠΘ:

Washburn University, 23 Αυγούστου 2009 - παρόμοι πρόβλημα με εμάς, χρόνος επίλυσης προβλήματος 1 εβδομάδα:

"We have completed the diagnosis of the email crash yesterday afternoon. From the indications, the mail store has a corrupt partition table – the address book the computer uses to locate specific information on the disk. This was likely the result of a system problem that occurred early on Thursday morning of this past week. The problem went undetected until yesterday, when we believe the system attempted to locate data in an area of the corrupted partition table and failed."

[ http://www.washburnlaw.edu/emailupdate.php ]

nuovo έγραψε:-Υ.Γ.: Πιο γελοία ανάλυση-εξήγηση αστοχίας δεν έχω ξανα-ματα-δει.

Γελοίο ή όχι, αυτό συνέβη και εγώ προσωπικά δεν κοιμήθηκα 2 βράδυα και ξαναξεκίνησε η υπηρεσία εντός ~10 ωρών και το προσωπικό του ιδρύματος είχε ανακτημένα τα mailboxes του εντός των πρώτων 24 ωρών. Σύντομα θα έχουν και οι υπόλοιποι. Τα data είναι πολλά και απλά η αντιγραφή τους θα ήθελε ~10 ώρες... στην προκειμένη περίπτωση όμως χρειάστηκε να γράψω λογισμικό το οποίο κάνει διάφορα sanity checks (δυστυχώς περίπου το 2.8% δεν είναι salvageable) στα Mailboxes πρωτού τα κάνει import και αυτό απαιτεί παραπάνω χρόνο.

Αν απλά έκανα recover από backup, θα είχατε όλοι τα mail όπως ήταν 1 ή και 2 μέρες πιο πριν! Με την μέθοδο αυτή δεν χάσατε κανένα, απλά υπήρχε διακοπή της υπηρεσίας για λίγες ώρες. Ε, τι να κάνουμε, μέχρι και το Gmail είχε βγεί εκτός κανα δύωρο πριν λίγες μέρες, τι περιμένεις από εμάς; Το ΚΔΔ είμαστε 5 άνθρωποι, και διαχειριζόμαστε όλες τις υπηρεσίες + το δίκτυο δεδομένων (200 switch από εδώ μέχρι την Ορεστιάδα).

--kkonstan

Υ.Γ. Ευτυχώς υπάρχουν και άτομα που έχουν αντίληψη της δυσκολίας του έργου που επιτελούμε και μας ευχαρίστησαν για την άμεση επαναφορά και αποκατάσταση της υπηρεσίας...
kkonstan
Newbie

Επόμενο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες