Χρειάζεται ή όχι Master για να συνεχίσεις στο διδακτορικό;

Θέματα που αφορούν το τμήμα των Η.Μ.Μ.Υ.

Χρειάζεται ή όχι Master για να συνεχίσεις στο διδακτορικό;

Δημοσίευσηαπό Vagoulas » 04 Οκτ 2008, 15:40

Πολλά έχουν ακουστεί το τελευταίο καιρό σχετικά με αυτό το θέμα. Σύμφωνα με κάποια emails που έχει στείλει ο κ. Ζιμουρτόπουλος στην λίστα των ΗΜΜΥ οι υπουργοί παιδείας τα "μασάνε" λίγο τα λόγια τους (utopia.duth.gr/~pez) γιατί μία λένε καθορίζεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο μία από το νέο νόμο πλάισιο και άλλες τέτοιες μπούρδες (να με συγχωρήσετε για την έκφραση) και εν τέλει καταλήγουν στο συμπέρασμα το οποίο το παραθέτω όπως το διάβασα από το παραπάνω email:

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που προβλέπονται από τον Κανονισμό Μεταπτυχιακών
Σπουδών και μετά από αιτιολογημένη απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ. μπορεί να γίνει δεκτός ως υποψήφιος
διδάκτορας μη κάτοχος Μ..Ε.. Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ή ισοτίμων σχολών, μπορούν να
γίνουν δεκτοί ως υποψήφιοι διδάκτορες μόνο εφόσον είναι κάτοχοι ΜΔΕ.


Τελικά γνωρίζει κάποιος πραγματικά τι γίνετια για να μας διαφωτήσει; Ως κάτοχοι διπλώματος μηχανικού το οποίο πήραμε έπειτα από σπουδές 5 χρόνων για να κάνουμε διδακτορικό χρειαζόμαστε να σπαταλήσουμε άλλα 2 χρόνια και αν ναι τι νόημα έχει αυτό και τέλος τι συμφέροντα εξυπηρετούνται;
Τελευταία επεξεργασία από Vagoulas και 04 Οκτ 2008, 16:15, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Vagoulas
Sr. Member
 
Δημοσιεύσεις: 478
Εγγραφή: 10 Ιαν 2008, 19:37
Τοποθεσία: Helsinki
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Re: Χρειάζεται ή όχι Master για να συνεχίσεις στο διδακτορικό;

Δημοσίευσηαπό Gilmour » 04 Οκτ 2008, 17:48

Κανονικά, σύμφωνα και με τα πρακτικά της Βουλής, δε χρειαζόμαστε Μaster για να κάνουμε Διδακτορικό. Αυτό συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στην Πάτρα. Μόνο εδώ καταφέραμε να μπλέξουμε τα μπούτια μας. Ελπίζω οι υπεύθυνοι να το καταλάβουν σύντομα.
Gilmour
Newbie
 
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: 30 Μαρ 2008, 13:18

Re: Χρειάζεται ή όχι Master για να συνεχίσεις στο διδακτορικό;

Δημοσίευσηαπό soikez » 04 Οκτ 2008, 18:22

Vagoulas έγραψε:Πολλά έχουν ακουστεί το τελευταίο καιρό σχετικά με αυτό το θέμα. Σύμφωνα με κάποια emails που έχει στείλει ο κ. Ζιμουρτόπουλος στην λίστα των ΗΜΜΥ οι υπουργοί παιδείας τα "μασάνε" λίγο τα λόγια τους (utopia.duth.gr/~pez) γιατί μία λένε καθορίζεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο μία από το νέο νόμο πλάισιο και άλλες τέτοιες μπούρδες

Υπήρχε μια αναμπουμπούλα, αλλά όπως φαίνεται και από το κείμενο της βουλής μάλλον λύθηκε.

Gilmour έγραψε:Κανονικά, σύμφωνα και με τα πρακτικά της Βουλής, δε χρειαζόμαστε Μaster για να κάνουμε Διδακτορικό. Αυτό συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στην Πάτρα. Μόνο εδώ καταφέραμε να μπλέξουμε τα μπούτια μας. Ελπίζω οι υπεύθυνοι να το καταλάβουν σύντομα.

Σύμφωνα με την απόφαση που είχε βγει και πριν από τα πρακτικά της βουλής που παραθέτει ο Vaggoulas, μόνο η Θεσσαλονίκη μπορούσε και αυτή επειδή είχε βγάλει την απόφαση του φετινού μεταπτυχιακού πριν το νόμο της Ν.Δ. Ούτε η Αθήνα ούτε η Πάτρα μπορούσε, όπως και εμείς άλλωστε. Τώρα αν τα πανεπιστήμια αυτά έλεγαν κάτι διαφορετικό δεν ήταν απόφαση τελική αλλά μάλλον θέση. Για να το πω διαφορετικά και να γίνει κατανοητό μπορεί και να ήταν νταβατζιλίκι όπως με το άλλο που έλεγε το Μετσόβειο, ότι και καλά έδινε και master μαζί με το πτυχίο, ενώ βέβαια κάτι τέτοιο δεν ισχύει για κανένα ελληνικό ίδρυμα και ούτε και για το μετσόβειο φυσικά.

Vagoulas έγραψε:Ως κάτοχοι διπλώματος μηχανικού το οποίο πήραμε έπειτα από σπουδές 5 χρόνων για να κάνουμε διδακτορικό χρειαζόμαστε να σπαταλήσουμε άλλα 2 χρόνια και αν ναι τι νόημα έχει αυτό και τέλος τι συμφέροντα εξυπηρετούνται;

Δεν ξέρω να σου πω αν χρειαζόμαστε ή αν σπαταλάμε 2 επιπλέον χρόνια με το master. Μπορεί κάποιοι να το θεωρούν σημαντικό για να πάρουν τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να συνεχίσουν. Για μένα πάντως όπως πολύ καλά ξέρεις είναι χαζό να περνάς από master πρώτα για να κάνεις phd. Για την ιστορία πάντως για να μη βιαστεί κανείς να βγαλει συμπεράσματα στην Αμερική περνάνε από master πρώτα (εκεί βέβαια όσοι πάνε για phd δεν πληρώνουν το master), ενώ στην Ευρώπη αυτό παίζει από χώρα σε χώρα. Δεν υπάρχει δηλαδή μια κοινή πορεία για να βασιστούμε. Όσον αφορά τα συμφέροντα που αναρωτιέσαι, δεν ξέρω αν ήταν συμφέροντα, μάλλον βλακεία της κυβέρνησης ήταν γιατί ξεσηκώθηκαν για αλλη μια φορά από τα πανεπιστήμια.
soikez
Newbie
 
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: 10 Ιαν 2008, 19:22

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 6 επισκέπτες

cron