Σταθερή Αλλαγή (Constant Change)

Επιστημονικά νέα σχετικά με την επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και όχι μόνο ...

Σταθερή Αλλαγή (Constant Change)

Δημοσίευσηαπό yin » 10 Δεκ 2009, 21:30

Σταθερή Αλλαγή (Constant Change)

Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου του Barry Perlman (Πρόεδρος της Administrative Commitee της IEEE Microwave Theory and Techniques Society) στο περιοδικό Microwave Magazine for the Microwave & Wireless Engineer (τεύχος Οκτωβρίου 2009). Το άρθρο ξεκινά με μία φράση από τον Δαρβίνο (1809-1882):

"Δεν είναι το δυνατότερο των ειδών που επιβιώνει, ούτε το πιο έξυπνο, αλλά εκείνο που ανταποκρίνεται περισσότερο στην αλλαγή".

και μία φράση από τον William Pollard (1938-)
http://www.nndb.com/people/266/000127882/

"Χωρίς αλλαγή δεν υπάρχει καινοτομία, δημιουργικότητα, ή κίνητρο για βελτίωση. Εκείνοι οι οποίοι εγκαινιάζουν μία αλλαγή, θα έχουν την καλύτερη ευκαιρία να διαχειριστούν την αλλαγή που είναι αναπόφευκτη".

Ο συγγραφέας τονίζει ότι: "η μόνη σταθερά στις ζωές μας είναι η αλλαγή".

Το άρθρο ουσιαστικά απευθύνεται στους Microwave Engineers οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής μας, με τις τεράστιες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, όπου οι εξελίξεις με τα MIC, MMIC, RFICs, κινητά τηλέφωνα και WiFi, οδήγησαν στην επανάσταση του wireless, μαζί με το ράδιο, την τηλεόραση, τους υπολογιστές και το Ιnternet, το οποίο έφερε την δική του επανάσταση στην ακαριαία επεξεργασία και μεταφορά των δεδομένων.

Η τρίτη παρουσίαση του Τομέα Λογισμικού και Ανάπτυξης Εφαρμογών από τον κύριο Καράκο την προηγούμενη Δευτέρα ήρθε να μας προετοιμάσει για την αλλαγή στο χώρο του διαδικτύου. Μετά από 10 χρόνια με το ίδιο πρότυπο, καλούμαστε όλοι, εταιρείες-προγραμματιστές και χρήστες, να αλλάξουμε φιλοσοφία. Το Internet έχοντας καθιερωθεί ως μέσο συλλογής και μετάδοσης πληροφορίας παγκοσμίως και έχοντας επεκταθεί σε όλους τους τομείς, αποτελώντας πλέον κοινωνικό φαινόμενο, είναι καιρός να προχωρήσει σε ένα πιο δυναμικό και ασφαλές πρότυπο. Οι απόπειρες που έγιναν για την μετατροπή των στατικών σελίδων σε δυναμικές με την PHP και την MySQL, ή ακόμα και με την Java, οδήγησαν στην δημιουργία των plugins με τα γνωστά προβλήματά τους (πρόχειρα κατασκευασμένοι διαδικτυακοί τόποι, αδύνατη η αντιγραφή και επικόλληση, ψευδο-user interface, μη συνεργασία για επεξεργασία δεδομένων, plugins από εταιρείες με ιδιόκτητες προδιαγραφές (formats), μεταφορά και εγκατάσταση περίπλοκη, ασύμβατη λειτουργία μεταξύ διαφορετικών συστημάτων κτλ). Η HTML 5 αποτελεί μια εξέλιξη και όχι μια επανάσταση, η οποία θα λύσει πολλά από τα ανωτέρω προβλήματα και ταυτόχρονα φιλοδοξεί μέσα στα επόμενα 5 έως 10 χρόνια να ενσωματώσει το βίντεο και τον ήχο στο απλό text html αρχείο χωρίς επιπρόσθετα προγράμματα, με απλή χρήση γρήγορης javascript εντός του κειμένου.

Βεβαίως υπάρχει το πρόβλημα που είναι κοινό σε κάθε τι το καινούριο που θα ταράξει την ησυχία μας. Η επίτευξη συμφωνίας σε ένα πρότυπο. Ένα πρότυπο που θα μεταφράζεται σε όλους τους browsers το ίδιο. Μέχρι στιγμής έχουν εξελιχθεί οι browsers: FireFox, Safari, Chrome και Opera, με τον Chrome να είναι ο πρώτος σε απόδοση. Αλλά ακόμα ο Internet Explorer κατέχει την πρώτη θέση σε αριθμό χρηστών ανά τον κόσμο. Πολλοί παράγοντες πρέπει να αντισταθμιστούν για την επικράτηση του νέου προτύπου. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρθηκαν: ο Flash player ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο 99% των υπολογιστών του διαδικτύου και το πρότυπο της Adobe SVG το οποίο όμως θεωρείται ότι απέτυχε.

Στο link που ακολουθεί μπορείτε να κάνετε test τον browser σας:
http://service.futuremark.com/peacekeeper/index.action

Για το τέλος ο κύριος Καράκος άφησε ένα ωραιότατο φιλμάκι:
http://www.youtube.com/watch?v=6gmP4nk0EOE

από όπου κρατώ δύο φράσεις:

"we are the web",

"the machine is us".

ΥΓ. Από το άρθρο του περιοδικού:

"Η ικανότητα να καινοτομείς απαιτεί πολύ περισσότερα από το να ερευνάς, με τον τρόπο που εκτελούμε την έρευνα σήμερα."

Ραντεβού στην επόμενη παρουσίαση.

Νικολίτσα Γιαννοπούλου

To: ΣΦ ΗΜΜΥ, ΓΕΦΥΡΑ, ΤΗΛΕΘΡΑ, ΦΛΑΚ, /F/L/O/S/S/, Virtual Antennas,
yin
 

Re: Σταθερή Αλλαγή (Constant Change)

Δημοσίευσηαπό LoVaBiLL » 10 Δεκ 2009, 22:53

Πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Και το βιντεάκι απίστευτο...
Άβαταρ μέλους
LoVaBiLL
Hero Member
 
Δημοσιεύσεις: 804
Εγγραφή: 16 Ιαν 2008, 01:18

Re: Σταθερή Αλλαγή (Constant Change)

Δημοσίευσηαπό yin » 13 Δεκ 2009, 21:20

Το τεύχος του περιοδικού Research Information Οκτωβρίου/Νοεμβρίου 2009 βρισκόταν στη στοίβα με τα προς διάβασμα. Έτσι μόλις βρήκα καιρό το ξεφύλλισα. Βασικό θέμα του, ήδη από το εξώφυλλο:

"What does Web 2.0 mean for researchers?"

Ξεκινά με το εισαγωγικό άρθρο: "Web 2.0 yet to transform research".

Ακολουθεί το άρθρο: "Web 2.0 fails to excite today's researchers", με χαρακτηριστικά σημεία:

"Με τον παρόντα ενθουσιασμό για οτιδήποτε σε έκδοση 2.0, ο David Stuart αναρωτιέται τι χρειάζεται να γίνει για να αλλάξει ο τρόπος που οι ακαδημαϊκοί εργάζονται", και
"Οι ακαδημαϊκοί δεν θέλουν να μπουν στον μπελά της κατάθεσης των εργασιών τους σε 'αποθήκες' γνώσεων (repositories)".

Το δεύτερο μεγάλο άρθρο αφορά της βιβλιοθήκες: "Librarians still have vital role in the Web 2.0 era"

και τέλος το τρίτο άρθρο: "Evolution not revolution" στο οποίο ο Olaf Ernst, πρόεδρος του εκδοτικού οίκου Springer στο τμήμα διαχείρισης και καινοτομίας eProduct, μιλά για μερικές από τις νέες εξελίξεις στις ηλεκτρονικές εκδόσεις. Τονίζει ότι:

"Οι ερευνητές βρίσκονται μπροστά στην καμπύλη που περιγράφει το ποιοι και πόσοι είναι on-line έτσι η έλλειψη της υιοθέτησης του Web 2.0 δεν οφείλεται σε τεχνικούς λόγους".

Τα παραπάνω σχετικά άρθρα βρίσκονται εδώ:
http://www.researchinformation.info/features/issue.php?issue_id=33

Η αρχική σελίδα του περιοδικού εδώ:
http://www.researchinformation.info/

όπου μπορείτε να εγγραφείτε ελεύθερα συνδρομητές (δεξιά στην οθόνη, πλαίσιο σε μπορντό χρώμα, "Click here to subscribe for free")

Νικολίτσα Γιαννοπούλου
yin
 

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες