Μέσος όρος, PhD και Master σε Ελλάδα και Εξωτερικό

Θέματα που αφορούν το τμήμα των Η.Μ.Μ.Υ.

Μέσος όρος, PhD και Master σε Ελλάδα και Εξωτερικό

Δημοσίευσηαπό Vagoulas » 23 Ιουν 2009, 20:40

macJohn έγραψε:Απλά εκεί κάποιος που έχει αποφοιτήσει από ένα καλό πανεπιστήμιο έιναι σίγουρος πως θα βρεί μία καλή δουλειά, θα βγάλει πολλά λεφτά και θα κάνει το American Dream πραγματικότητα... Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο μπαίνουμε καλύτεροι στο ελληνικό "Πανεπιστήμιο" ( με περισσότερες γνώσεις) και βγαίνουμε χειρότεροι από όλους( Οι εξαιρέσεις υπάρχουν πάντα στον κανόνα)...

Συμφωνώ και εγώ με αυτό γιατί στην Ελλάδα βγάζεις δεν βγάζεις βαθμό, μαθαίνεις δεν μαθαίνεις είναι το ίδιο και το αυτό. Το μόνο που θα σου χρησιμεύσει ο μέσος όρος είναι τα μόρια στο δημόσιο. Από και πέρα το γραφείο μελετών της κυρά Πιπίτσας δεν δίνει δεκάρα και γενικά το μέλλον σου είναι αβέβαιο με βάση τις σπουδές σου και τις επιδόσεις σου στο "Πανεπιστήμιο".
Τελευταία επεξεργασία από JimMichael και 26 Ιουν 2009, 15:18, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Αιτία: Μεταφορά σε ξεχωριστό θέμα
Άβαταρ μέλους
Vagoulas
Sr. Member

Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Τι μέσο όρο έχετε?

Δημοσίευσηαπό Stokos » 23 Ιουν 2009, 21:00

Εγώ πάντως ξέρω ότι όταν κάνεις αίτηση για μεταπτυχιακό/διδακτορικό στο εξωτερικό κοιτάνε το μέσο όρο σου/διπλωματική κ.τ.λ.
Stokos

Τι μέσο όρο έχετε?

Δημοσίευσηαπό Vagoulas » 23 Ιουν 2009, 21:02

Stokos έγραψε:Εγώ πάντως ξέρω ότι όταν κάνεις αίτηση για μεταπτυχιακό/διδακτορικό στο εξωτερικό κοιτάνε το μέσο όρο σου/διπλωματική κ.τ.λ.

Για Ελλάδα μίλησα εγώ πριν αλλά σε αυτό που λες Stokos έχεις απόλυτο δίκιο αν και πρώτα από όλα κοιτάνε τις συστατικές σου επιστολές.
Άβαταρ μέλους
Vagoulas
Sr. Member

Re: Τι μέσο όρο έχετε?

Δημοσίευσηαπό macJohn » 23 Ιουν 2009, 21:06

Stokos έγραψε:Εγώ πάντως ξέρω ότι όταν κάνεις αίτηση για μεταπτυχιακό/διδακτορικό στο εξωτερικό κοιτάνε το μέσο όρο σου/διπλωματική κ.τ.λ.

Λοιπόν τα πάντα εξαρτώνται από που θα κάνεις αίτηση( Αμερική, Ευρώπη, Αγγλία(τη βάζω ξεχωριστά γιατί είναι ειδική περίπτωση) )

Συνήθως αυτά που παίζουν ρόλο είναι τα παρακάτω:

1) Οι συστατικές επιστόλες που θα έχει κάποιος - (Από ποιους θα είναι, τι θα γράφουν κτλ)
2) Τυχόν συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα - δημοσιεύσεις
3) Βαθμός - Κατάταξη
4) Γνώσεις αγγλικών - GRE/TOEFL κτλ.

Πάντως ο κυριότερος παράγοντας είναι η γνωριμία με κάποιον καθηγητή στο οποίο θέλετε να πάτε. Κοινώς να πάει καποιος συστημένος

Edit: Με πρόλαβε ο vaggoulas...

Edit2: Επίσης κάτι πολύ σημαντικό. Στο εξωτερικό στα διδακτορικά πληρώνεσαι σε αντίθεση με την Ελλάδα, που όταν βρίσκεις λεφτά ανόγεις σαμπάνιες O0.
Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε το εξής: Μπορεί κάποιος να πάει να κάνει ένα μέτριο Phd σε ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο και κάποιος να κάνει ένα πολύ καλό Phd σε ένα κακό πανεπιστήμιο(Και όμως γίνεται!!! αλλά είναι σπάνιο). Το μόνο σίγουρο είναι πως σε ένα καλό πανεπιστήμιο θα υπαρχει η σωστή χρηματοδότηση και το σωστό περιβάλλον (συν)εργασίας και φυσικά οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές ωστέ να γίνει πιο αποδοτικά και σωστά η δουλειά.

Τέλος όσον αφορά τα μάστερ, ανάλόγως τη χώρα της Ευρώπης πληρώνεις κάποια δίδακτρα(συνήθως συμβολικά =~ 1-2Κ ευρώ το χρόνο, στην Αγγλία μπορεί και 10Κ GBP) ενώ σε μερικές χώρες δεν υπάρχουν δίδακτρα.
Στην Αμερική κοστίζουν μία περιουσία και ξεκινούν περίπου από τα 30-40Κ $ το χρόνο.
Άβαταρ μέλους
macJohn
Hero Member

Φοιτητής ΗΜΜΥ: Ναι

Δημοσίευσηαπό dim » 23 Ιουν 2009, 21:28

Καλησπέρα σε όλους.

macJohn έγραψε:
...Πάντως ο κυριότερος παράγοντας είναι η γνωριμία με κάποιον καθηγητή στο οποίο θέλετε να πάτε. Κοινώς να πάει καποιος συστημένος...

Συμφωνώ με τον MacJohn και μιλάω λόγω προσωπικής εμπειρίας. Καταρχήν μιλάω για Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (όχι Αγγλία), αλλά πολύ γνωστό και αρκετά ψηλά στο "Universities ranking" (παινεύουμε και λίγο το σπίτι μας!!!χε χε χε!). Ωστόσω όταν είχα πάει στον καθηγητή μου για την τυπική συνέντευξη μου επισήμανε 2-3 φορές για τους βαθμούς μου σε συγκεκριμένα μαθήματα, τα οποία αφορούν και το γενικότερο θέμα του διδακτορικού. Παρόλα αυτά προσωπική μου άποψη είναι ότι ένας βαθμός είτε αυτός αφορά ένα μάθημα είτε ένα δίπλωμα δεν αντικατοπρίζει την πάσα αλήθεια και το εύρος των γνώσεων του καθενός.

Μία πρόταση μιας και είδα την προσθήκη του MacJohn: Να διοργανωθεί μία συνάντηση-ημερίδα (πείτε το όπως θέλετε) που θα αφορά τις συνθηκες, απαιτήσεις, διαδικασίες κτλ κτλ για μεταπτυχιακά-διδακτορικά σε ξένα πανεπιστήμια της Ευρώπης, Αγγλίας, Η.Π.Α.!
Τελευταία επεξεργασία από dim και 23 Ιουν 2009, 21:33, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
dim
Jr. Member

Δημοσίευσηαπό mpougatsas » 23 Ιουν 2009, 21:30

Πώ, μέχρι και στο εξωτερικό με "βύσμα" πρέπει να είσαι... ;D
Άβαταρ μέλους
mpougatsas
Full Member

Δημοσίευσηαπό dim » 23 Ιουν 2009, 21:36

mpougatsas έγραψε:Πώ, μέχρι και στο εξωτερικό με "βύσμα" πρέπει να είσαι... ;D

Πίστεψε με "βύσμα" στο εξωτερικό με την έννοια που το εννοούμε στην Ελλάδα δεν υφίσταται. Και στο DUTH για να σε δεχτεί ένας καθηγητής για PhD θα πρέπει να σε ξέρει...εννοώ να έχεις κάνει διπλωματική ή master σε αυτόν ή τεσπα να σε γνωρίζει.
dim
Jr. Member

Δημοσίευσηαπό Vagoulas » 23 Ιουν 2009, 21:38

mpougatsas έγραψε:Πώ, μέχρι και στο εξωτερικό με "βύσμα" πρέπει να είσαι... ;D

Δεν πιστεύω ότι είναι βύσμα με την έννοια που την ξέρουμε στην Ελλάδα. Δηλαδή πες είμαι εγώ διευθυντής σε μια δημόσια επιχείρηση (δηλαδή κομματογλύφτης ας πούμε...) και επειδή εσύ είσαι ο μπατζανάκης του φίλου του κουμπάρου του αδεφού μου και μεγάλος τεμπέλαρος και άσχετος με την επιστήμη που λες ότι δήθεν σπούδασες θα σε βάλω σίγουρα να κάνεις μια χαμαλοδουλειά και θα παίρνεις και καλά λεφτά σε σχέση με αυτό που κάνεις. Στο εξωτερικό προσέχουν τις συστάσεις που κάνουν διότι αν αυτές δεν είναι καλές ο άνθρωπος που θα την κάνει θα μπει μετά σε μαύρη λίστα και αν μπεις εκεί πίστεψε με δύσκολα ξεγράφεσαι ειδικά αν το κάνεις πολλές φορές. Έτσι αυτό που στο εξωτερικό το λέμε βύσμα αυτοί το λένε απλά προσωπική σύσταση.
Άβαταρ μέλους
Vagoulas
Sr. Member

Δημοσίευσηαπό mpougatsas » 23 Ιουν 2009, 21:57

Το γνωρίζω, απλά αστειεύτηκα με τα χάλια μας... ;)

Και για να σχολιάσω πάνω στο θέμα, επειδή τυχαίνει να γνωρίζω την κατάσταση στα διδακτορικά στην Ελλάδα, λίγοι κοιτάνε τον ΜΟ σου... Αρχικά θα κοιτάξουν αν μπορούν να βασιστούν πάνω σου (άρα πιθανόν να σε ξέρουν απο προηγούμενη συνεργασία) και στη συνέχεια θα δούν την επίδοσή σου στον τομέα που σε ενδιαφέρει να κάνεις το PhD.
Αν τα παραπάνω είναι θετικά, τότε έχει καλώς... Αν όχι, τότε ή ψάχνεις αλλού ή το παρατάς το σπόρ... :P
Άβαταρ μέλους
mpougatsas
Full Member

Δημοσίευσηαπό macJohn » 23 Ιουν 2009, 22:04

mpougatsas έγραψε:Το γνωρίζω, απλά αστειεύτηκα με τα χάλια μας... ;)

Και για να σχολιάσω πάνω στο θέμα, επειδή τυχαίνει να γνωρίζω την κατάσταση στα διδακτορικά στην Ελλάδα, λίγοι κοιτάνε τον ΜΟ σου... Αρχικά θα κοιτάξουν αν μπορούν να βασιστούν πάνω σου (άρα πιθανόν να σε ξέρουν απο προηγούμενη συνεργασία) και στη συνέχεια θα δούν την επίδοσή σου στον τομέα που σε ενδιαφέρει να κάνεις το PhD.
Αν τα παραπάνω είναι θετικά, τότε έχει καλώς... Αν όχι, τότε ή ψάχνεις αλλού ή το παρατάς το σπόρ... :P

Φοβάμαι πως στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Χώρος-κενή θέση να υπάρχει και ξεκινάς...
Άβαταρ μέλους
macJohn
Hero Member

Δημοσίευσηαπό Vagoulas » 23 Ιουν 2009, 22:11

mpougatsas έγραψε:Το γνωρίζω, απλά αστειεύτηκα με τα χάλια μας... ;)

Ακριβώς και εγώ αυτό πιστεύω. Μην κολλάτε στο ότι είναι δύσκολο να σας πάρουν για διδακτορικό στην Ελλάδα. Μην σας πω ότι οι περισσότεροι παρακαλάνε κιόλας ακόμη και αν δεν έχεις καμία σχέση με το αντικείμενο καμιά φορά.
Άβαταρ μέλους
Vagoulas
Sr. Member

Δημοσίευσηαπό JoKo » 23 Ιουν 2009, 22:21

Εγώ πάντως έχω καταλάβει τα εξής:

* Οι περισσότεροι φοιτητές έχουν καλό μέσο όρο γενικά. Αρκετοί μάλιστα (δε βγάζω τον εαυτό μου απ' έξω) βάζουν ρήτρες ή καθυστερούν να περάσουν μαθήματα για να έχουν καλύτερο βαθμό εξέτασης. Βλέπετε, δεν υπάρχουν αλυσίδες μαθημάτων, ούτε κάποιος άλλος μηχανισμός για να αποτρέπει τέτοιες συμπεριφορές (π.χ. περιορισμένος αριθμός μαθημάτων ανά εξετάσεις). Ούτε φυσικά και κάποιος άλλος μηχανισμός που να βοηθάει τους φοιτητές (αξιολόγηση με βάση εργασίες κ.ά., επανεξέταση μαθήματος για βελτίωση βαθμού κ.λπ.). Και μην πείτε για το βαθμό εργαστηρίου σε κάποια μαθήματα, έχω δει και την ποιότητα των εργαστηριακών μαθημάτων και τον τρόπο αξιολόγησης.

* Διπλωματική. Σοβαρά τώρα, υπάρχει άτομο τα τελευταία χρόνια που έχει πάρει πιο κάτω από 9 (μη σας πω ότι πολύ χαμηλό βαθμό βάζω); Αν ναι, ενδεχομένως να μην άξιζε να πάρει το δίπλωμα καν.

* Συστατικές επιστολές. Μάλλον κάτι αντίστοιχο της διπλωματικής είναι. Ειδικά στην περίπτωση που τη ζητάς από κάποιον καθηγητή της σχολής μας, ανοίγει ένα template του Word συμπληρώνει το ονοματεπώνυμό σου και στη δίνει. Και εδώ που τα λέμε, πώς μπορεί να κάνει και αλλιώς όταν το μόνο που έχει δει από τους φοιτητές είναι ένα γραπτό εξέτασης, καμιά απλή εργασιούλα, άντε και μία διπλωματική, από την οποία δύσκολα βγαίνει μία δημοσίευση.

Γενικά όμως συμφωνώ με τον MacJohn: Άδεια θέση να υπάρχει (και υπάρχουν πολλές) και την έπιασες. Βέβαια, θα πρέπει να είσαι λίγο τυχερός για να είναι και έμμισθη η θέση αυτή και να έχει και καλό θέμα, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.

Ό,τι είπα όμως να το κρατήσετε έως ένα βαθμό, ε; Υπάρχουν φοιτητές με μικρό ή μεγάλο Μ.Ο. που αξίζουν, διπλωματικές αξιόλογες που έχουν κάνει καλές δημοσιεύσεις ή και που διακρίθηκαν και συστατικές επιστολές που γράφτηκαν ενσυνείδητα και περιγράφουν αληθινά προσόντα. Μην τα ισοπεδώνω και όλα...

Εγώ πιστεύω ότι τόσο οι φοιτητές αυτοί όσο και οι υπόλοιποι δε χρειάζονται τον υπέρτατο Μ.Ο. για να συνεχίσουν.

Vagoulas έγραψε:Έτσι αυτό που στο εξωτερικό το λέμε βύσμα αυτοί το λένε απλά προσωπική σύσταση.

Λογικό δεν είναι; Στην Ελλάδα όταν λένε συνεργάζονται, εννοούν μοιράζονται μίζα. Ξέρουμε να εργαζόμαστε ή να συνεργαζόμαστε;
Άβαταρ μέλους
JoKo
Full Member

Δημοσίευσηαπό macJohn » 24 Ιουν 2009, 17:54

Αφήστε που εδώ στο Δ.Π.Θ. έχουμε και το άλλο κουλό...

Για να κάνεις Phd πρέπει να κάνεις πρώτα Master ή να έχεις ήδη, κοινώς να σε αρμέξουν άλλο 1 χρόνο minimum... Σε Πάτρα και Αθήνα μπορείς να ξεκινήσεις απ'ευθείας Phd.

Αλλά τι να κάνουμε, εμείς οι ίδιοι οι φοιτητές δεχόμαστε να μας υποβαθμίζουν το 5ετές Δίπλωμα που παίρνουμε.

Περαστικά μας...
Άβαταρ μέλους
macJohn
Hero Member

Δημοσίευσηαπό mpougatsas » 24 Ιουν 2009, 18:10

Πάνω σε αυτό που είπες...

Εαν εφαρμοστεί αυτό που λένε για την έκδοση χαρτιού απ το πανεπιστήμιο ότι θεωρούν το πτυχίο ως master, τότε το πρόβλημα λύνεται. Στο ΑΠΘ έχω μάθει ότι σκοπεύουν να εφαρμόσουν μια "μπακάλικη" λύση, όπου θα μπορείς στο 1ο χρόνο του διδακτορικού (που συνήθως αναλίσκεται σε βιβλιογραφική έρευνα) να παρακολουθείς κάποια επιλεγόμενα μαθήματα και με αυτά να αποκτάς τρόπο τινά το δικαίωμα να κάνεις PhD.

Αυτό από ανεπίσημα χείλη, για το πολυτεχνείο του ΑΠΘ πάντα.
Άβαταρ μέλους
mpougatsas
Full Member

Δημοσίευσηαπό macJohn » 24 Ιουν 2009, 18:16

Τα πανεπιστήμια των Σκανδιναβικών χωρών, επείδή το το Δίπλωμα μας είναι 5ετούς διάρκειας, το αναγνωρίζουν σαν Master + Bachelor και έτσι κάποιος μπορεί να ξεκινήσει Phd κατευθείαν, εδώ στην Ελλάδα όχι.

Και πάλι περαστικά μας...
Άβαταρ μέλους
macJohn
Hero Member

Επόμενο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 6 επισκέπτες