Εγώ πάντως έχω καταλάβει τα εξής:
* Οι περισσότεροι φοιτητές έχουν καλό μέσο όρο γενικά. Αρκετοί μάλιστα (δε βγάζω τον εαυτό μου απ' έξω) βάζουν ρήτρες ή καθυστερούν να περάσουν μαθήματα για να έχουν καλύτερο βαθμό εξέτασης. Βλέπετε, δεν υπάρχουν αλυσίδες μαθημάτων, ούτε κάποιος άλλος μηχανισμός για να αποτρέπει τέτοιες συμπεριφορές (π.χ. περιορισμένος αριθμός μαθημάτων ανά εξετάσεις). Ούτε φυσικά και κάποιος άλλος μηχανισμός που να βοηθάει τους φοιτητές (αξιολόγηση με βάση εργασίες κ.ά., επανεξέταση μαθήματος για βελτίωση βαθμού κ.λπ.). Και μην πείτε για το βαθμό εργαστηρίου σε κάποια μαθήματα, έχω δει και την ποιότητα των εργαστηριακών μαθημάτων και τον τρόπο αξιολόγησης.
* Διπλωματική. Σοβαρά τώρα, υπάρχει άτομο τα τελευταία χρόνια που έχει πάρει πιο κάτω από 9 (μη σας πω ότι πολύ χαμηλό βαθμό βάζω); Αν ναι, ενδεχομένως να μην άξιζε να πάρει το δίπλωμα καν.
* Συστατικές επιστολές. Μάλλον κάτι αντίστοιχο της διπλωματικής είναι. Ειδικά στην περίπτωση που τη ζητάς από κάποιον καθηγητή της σχολής μας, ανοίγει ένα template του Word συμπληρώνει το ονοματεπώνυμό σου και στη δίνει. Και εδώ που τα λέμε, πώς μπορεί να κάνει και αλλιώς όταν το μόνο που έχει δει από τους φοιτητές είναι ένα γραπτό εξέτασης, καμιά απλή εργασιούλα, άντε και μία διπλωματική, από την οποία δύσκολα βγαίνει μία δημοσίευση.
Γενικά όμως συμφωνώ με τον MacJohn: Άδεια θέση να υπάρχει (και υπάρχουν πολλές) και την έπιασες. Βέβαια, θα πρέπει να είσαι λίγο τυχερός για να είναι και έμμισθη η θέση αυτή και να έχει και καλό θέμα, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.
Ό,τι είπα όμως να το κρατήσετε έως ένα βαθμό, ε; Υπάρχουν φοιτητές με μικρό ή μεγάλο Μ.Ο. που αξίζουν, διπλωματικές αξιόλογες που έχουν κάνει καλές δημοσιεύσεις ή και που διακρίθηκαν και συστατικές επιστολές που γράφτηκαν ενσυνείδητα και περιγράφουν αληθινά προσόντα. Μην τα ισοπεδώνω και όλα...
Εγώ πιστεύω ότι τόσο οι φοιτητές αυτοί όσο και οι υπόλοιποι δε χρειάζονται τον υπέρτατο Μ.Ο. για να συνεχίσουν.
Vagoulas έγραψε:Έτσι αυτό που στο εξωτερικό το λέμε βύσμα αυτοί το λένε απλά προσωπική σύσταση.
Λογικό δεν είναι; Στην Ελλάδα όταν λένε συνεργάζονται, εννοούν μοιράζονται μίζα. Ξέρουμε να εργαζόμαστε ή να συνεργαζόμαστε;