Πότε με "κτυπά" το ρεύμα;

Χαλαρή κουβέντα για ό,τι δεν έχει θέση στα άλλα boards. Συζήτηση σε ΚΟΣΜΙΟ επίπεδο για όλα τα θέματα. Απαγορεύονται μόνο τα πολιτικά θέματα. Προσωπικές επιθέσεις και βρισιές θα οδηγούν στο κλείδωμα ή και στην διαγραφή του topic.

Re: Πότε με "κτυπά" το ρεύμα;

Δημοσίευσηαπό Joshi » 22 Ιουν 2008, 18:46

Giannis έγραψε:Αυτή η αντίσταση είναι της τάξεως των 150ΜΩ (αν θυμάμαι καλά).

Σε ένα κατσαβίδι που έχω εδώ, η αντίσταση είναι Γκρί-Κόκκινο-Κίτρινο-Χρυσό = 820k. Τυπικό δοκιμαστικό 100-500V.
Άβαταρ μέλους
Joshi
Full Member

Δημοσίευσηαπό dim » 22 Ιουν 2008, 18:52

Αρχικά 1ΜΩ = 1000ΚΩ = 1000000Ω...για να αποκτήσουμε και ένα background στο συγκεκριμένο topic!
Παραθέτω επίσης έναν πίνακα με τυπικές ωμικές αντιστάσεις του ανθρωπίνου σώματος από τους Βρετανικούς Κανονισμούς Προστασίας Καταναλωτών Χαμηλής Τάσης...όμοιοι είναι και αυτοί της ΙΕΕΕ και αντιγραφή οι Ελληνικοί του ΕΛΟΤ!

Και σε μορφή διαγράμματος στη δεύτερη εικόνα...
Συνημμένα

[Η επέκταση έχει απενεργοποιηθεί και δεν μπορεί πλέον να προβληθεί.]

[Η επέκταση έχει απενεργοποιηθεί και δεν μπορεί πλέον να προβληθεί.]

Τελευταία επεξεργασία από Joshi και 22 Ιουν 2008, 19:05, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
dim
Jr. Member

Δημοσίευσηαπό James » 22 Ιουν 2008, 18:59

Να ρωτήσω κάτι ... Τη μέτρηση αντίστασης στα 1.000V πάνω σε άνθρωπο πως την έκαναν? :P :P
(Μόνο) James
Άβαταρ μέλους
James
Διαχειριστής

Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Δημοσίευσηαπό mpougatsas » 22 Ιουν 2008, 19:01

Με απινιδωτές, σε άτομα που πάθαν ανακοπή... :D
D.U.T.H. - Don't Use Thongs Here... :P
Άβαταρ μέλους
mpougatsas
Full Member

Φοιτητής ΗΜΜΥ: Ναι

Δημοσίευσηαπό brera » 22 Ιουν 2008, 19:17

Χωρίς να είμαι σίγουρορς θυμάμαι σε ένα μάθημα που ο κ.Καρκάνης είχε πει ότι είχε γίνει ο ίδιος γέφυρα για να περάσουν από μέσα του 1000V.Αν κάνω λάθος διορθώστε με. :)
Alfa Romeo is love and passion...
Senza cuore saremmo solo macchine!!
Άβαταρ μέλους
brera
Γενικός Συντονιστής

Δημοσίευσηαπό dim » 22 Ιουν 2008, 19:26

Παρακαλούνται οι πρωτοετής να κάνουν λίγο υπομονή να διδαχθούν το αντίστοιχο μάθημα Σ.Η.Ε. ΙΙ - Προστασία Καταναλωτών Χαμηλής Τάσης, στο οποίο δεν θα τους μάθει και δεν θα τους πει κανένας...αλλά θα μάθουν μόνοι τους με δουλειά και διάβασμα και ψάξιμο.
dim
Jr. Member

Δημοσίευσηαπό nestoras » 22 Ιουν 2008, 19:33

O συνάδελφος dim με πρόλαβε με τον πίνακα.
Θα ξαναπαραπέμψω τους αναγνώστες στο βιβλίο των ΣΗΕ ΙΙ...
Τάση επαφής (χοντρικά και κατανοητά): Η τάση που εμφανίζεται μεταξύ του σημείου που θα "πιάσεις" τον γυμνό ρευματοφόρο αγωγό και της γης (ή οποιουδήποτε άλλου γειωμένου αντικειμένου ακουμπήσεις με κάποιο άλλο μέλος του σώματός σου). Ένα απλό παράδειγμα είναι να ακουμπήσω το δάχτυλο μου στην πρίζα ενώ ταυτόχρονα ακουμπάω με το πόδι μου στο πάτωμα, τότε "τάση επαφής" είναι η τάση μεταξύ του δαχτύλου μου και του ποδιού που ακουμπάει στο πάτωμα. Έχωντας λοιπόν υπόψην όλα τα παραπάνω (κι από τα προηγούμενα posts) η συνολική αντίσταση του σώματος δεν είναι μόνο συνάρτηση του αν είσαι στεγνός ή βρεγμένος αλλά έχει να κάνει άμεσα και με την τάση επαφής.
Παρατηρώντας τον παραπάνω πίνακα μπορούμε να δούμε ότι ο μέσος άνθρωπος παρουσιάζει αντίσταση 2125Ω όταν τον "χτυπάνε" τα 220V μιας κοινής πρίζας σπιτιού. Τι σημαίνει αυτό; Από το νόμο του Ohm έχουμε ότι το ρεύμα που μας διαπερνά ισούται με περίπου 104mA.
Ανατρέχοντας στον αντίστοιχο πίνακα του βιβλίου για τις επιπτώσεις του ρεύματος παρατηρούμε ότι το ρεύμα αυτό γίνεται επικίνδυνο όταν μας διαρρέει για πάνω από 500msec κι ακόμη πιο επικίνδυνο όταν μας διαρρέει για πάνω από 1500msec. Τι πρέπει να κάνουμε γι'αυτό; Πολύ απλά να ρυθμίσουμε τα ασφαλιστικά μας να "κόβουν" σε χρόνο μικρότερο από τον "επικίνδυνο" χρόνο.
Όσον αφορά τα δοκιμαστικά κατσαβίδια, το ερώτημα απαντήθηκε πιο πριν αλλά γενικά θα πρέπει να ισχύει ότι (τάση/συνολική αντίσταση κατσαβιδιού)<<0.5mA    (0.5mA είναι το όριο όπου το εναλασσόμενο ρεύμα γίνεται αντιληπτό στον άνθρωπο)
Άβαταρ μέλους
nestoras
Jr. Member

Δημοσίευσηαπό brera » 22 Ιουν 2008, 19:35

dim έγραψε:Παρακαλούνται οι πρωτοετής να κάνουν λίγο υπομονή να διδαχθούν το αντίστοιχο μάθημα Σ.Η.Ε. ΙΙ - Προστασία Καταναλωτών Χαμηλής Τάσης, στο οποίο δεν θα τους μάθει και δεν θα τους πει κανένας...αλλά θα μάθουν μόνοι τους με δουλειά και διάβασμα και ψάξιμο.

Kαι κάψιμο λογικά ;) ;)
Alfa Romeo is love and passion...
Senza cuore saremmo solo macchine!!
Άβαταρ μέλους
brera
Γενικός Συντονιστής

Δημοσίευσηαπό Giannis » 22 Ιουν 2008, 19:40

Joshi έγραψε:Σε ένα κατσαβίδι που έχω εδώ, η αντίσταση είναι Γκρί-Κόκκινο-Κίτρινο-Χρυσό = 820k. Τυπικό δοκιμαστικό 100-500V.

Οπ, σορρυ λάθος. Δεν είχα κανένα διαθέσιμο εκεινη την ώρα να τσεκάρω και μάλλον η μνήμη μου με απάτησε  :P
Θα σε παρακαλούσα να μην σπαταλάς το πολύτιμο ρεύμα και πόρους από αυτόν τον πλανήτη για να γραφεις αυτά που σκέφτεσαι.

Να κλέβεις ιδέες από ένα άτομο είναι κλοπή, να κλέβεις από πολλά...είναι έρευνα.

Πάτα εδώ
Άβαταρ μέλους
Giannis
Full Member

Δημοσίευσηαπό dim » 22 Ιουν 2008, 19:41

Στο e-class στο μάθημα Σ.Η.Ε. ΙΙ νομίζω ότι η διδάσκουσα έχει ανεβάσει το βιβλίο σε μορφή power points...αν το μάθημα είναι ανοικτό μπορείτε να τα δείτε...αν πάλι είναι κλειστό μπορούμε να αρκεστούμε στο μάθημα: "Νέες τεχνολογίες στον χορό" αν δεν το έχουν σβήσει ακόμη!!!
dim
Jr. Member

Δημοσίευσηαπό Vagoulas » 22 Ιουν 2008, 21:59

brera έγραψε:Χωρίς να είμαι σίγουρορς θυμάμαι σε ένα μάθημα που ο κ.Καρκάνης είχε πει ότι είχε γίνει ο ίδιος γέφυρα για να περάσουν από μέσα του 1000V.Αν κάνω λάθος διορθώστε με. :)

Ο Χριστός και η Παναγία!!! Τι άλλο θα ακούσω για αυτόν τον άνθρωπο? Το επόμενο πράγμα θα είναι ότι έριξε την χούντα μόνος του... :P :P :P
Άβαταρ μέλους
Vagoulas
Sr. Member

Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Δημοσίευσηαπό fortsatos » 22 Ιουν 2008, 22:05

Ο Καρκάνης είναι ο Ironman
Incarnated Solvent Abuse
Άβαταρ μέλους
fortsatos
Full Member

Δημοσίευσηαπό mpougatsas » 22 Ιουν 2008, 22:09

Vagoulas έγραψε:Ο Χριστός και η Παναγία!!! Τι άλλο θα ακούσω για αυτόν τον άνθρωπο? Το επόμενο πράγμα θα είναι ότι έριξε την χούντα μόνος του... :P :P :P
Επειδή ήμουν μπροστά, αυτό το είπε όταν προσπαθούσε να μας κάνει να καταλάβουμε ότι δεν σκοτώνει η τάση, αλλά η ένταση του ρεύματος...

Και πράγματι, έχω την εντύπωση, ότι αν η συνολική αντίσταση είναι αρκετή, τέτοια ώστε να μήν έχουμε ένταση εκτός του ορίου ασφαλείας, απλώς νιώθουμε πόνο... Νομίζω οτι σε αυτό βασίζονται και τα λεγόμενα "πιστόλια ηλεκτροπληξίας" που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό από την αστυνομία...
D.U.T.H. - Don't Use Thongs Here... :P
Άβαταρ μέλους
mpougatsas
Full Member

Δημοσίευσηαπό Stathmarxis » 22 Ιουν 2008, 23:42

brera έγραψε:Χωρίς να είμαι σίγουρορς θυμάμαι σε ένα μάθημα που ο κ.Καρκάνης είχε πει ότι είχε γίνει ο ίδιος γέφυρα για να περάσουν από μέσα του 1000V.Αν κάνω λάθος διορθώστε με. :)

Το καλό είναι πως ασχολούμαστε με το ενδεχόμενο να πέρασαν 1000V μέσα από έναν άνθρωπο, και είμαστε και Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί...

Το μηχανικό ανάλογο του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι το ρεύμα ενός ποταμού, όπου η απόληψη της ενέργειας γίνεται στους καταρράκτες που σχηματίζονται υπό την μεγάλη υψομετρική διαφορά (διαφορά βαρυντικής δυναμικής ενέργειας, μηχανικό ανάλογο της διαφοράς ηλεκτροστατικού δυναμικού), καταλήγει στην ανάλογη πρόταση πως πέρασαν 1000 μέτρα από τον Καρκάνη.

Αυτό που ήθελε να πει πάντως είναι (μάλλον) πως αν σταθεί κάτω από έναν καταρράκτη 1000 μέτρων, δεν θα πάθει τίποτα αν δεν πέφτει νερό.

Η ισχύς λοιπόν είναι το γινόμενο της ροής (του νερού, μηχανικό ανάλογο της ροής των ηλεκτρονίων) με τη διαφορά δυναμικού (εδώ βαρυντικού).

Αν παρόλα αυτά ο Καρκάνης είναι άνθρωπος, όπως και οι υπόλοιποι, και ισοδυναμεί με αντίσταση ορισμένων kΩ, το ρεύμα θα είναι ανάλογο της τάσης, οπότε Θεός σχωρέσ'τον..

Τέλος, αν ακουμπάει τα 1000V με παπούτσια μόνωσης της τάξης των MΩ, ή απλά αιωρείται κρατώντας τον αγωγό των 1000V, τότε είναι όντως όπως το ποτάμι των 1000 μέτρων χωρίς νερό (κάθομαι κάτω απ'τον ουρανοξύστη, αν μου ρίξουνε μία ξύστρα μπορεί και να με σκοτώσουνε). Είναι ακριβώς το ίδιο με το να περπατάμε κάτω από τα καλώδια της ΔΕΗ: απλά δεν τα ακουμπάμε για να κλείσει κύκλωμα, έχουμε δηλαδή άπειρη (προσεγγιστικά) αντίσταση ως προς αυτά, αφού μας χωρίζουνε μερικά μέτρα αέρα (αρκετά καλό μονωτικό)
Stathmarxis
Full Member

Δημοσίευσηαπό fortsatos » 22 Ιουν 2008, 23:46

Stathmarxis έγραψε:Το καλό είναι πως ασχολούμαστε με το ενδεχόμενο να πέρασαν 1000V μέσα από έναν άνθρωπο, και είμαστε και Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί...

Το μηχανικό ανάλογο του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι το ρεύμα ενός ποταμού, όπου η απόληψη της ενέργειας γίνεται στους καταρράκτες που σχηματίζονται υπό την μεγάλη υψομετρική διαφορά (διαφορά βαρυντικής δυναμικής ενέργειας, μηχανικό ανάλογο της διαφοράς ηλεκτροστατικού δυναμικού), καταλήγει στην ανάλογη πρόταση πως πέρασαν 1000 μέτρα από τον Καρκάνη.

Αυτό που ήθελε να πει πάντως είναι (μάλλον) πως αν σταθεί κάτω από έναν καταρράκτη 1000 μέτρων, δεν θα πάθει τίποτα αν δεν πέφτει νερό.

Η ισχύς λοιπόν είναι το γινόμενο της ροής (του νερού, μηχανικό ανάλογο της ροής των ηλεκτρονίων) με τη διαφορά δυναμικού (εδώ βαρυντικού).

Αν παρόλα αυτά ο Καρκάνης είναι άνθρωπος, όπως και οι υπόλοιποι, και ισοδυναμεί με αντίσταση ορισμένων kΩ, το ρεύμα θα είναι ανάλογο της τάσης, οπότε Θεός σχωρέσ'τον..

Τέλος, αν ακουμπάει τα 1000V με παπούτσια μόνωσης της τάξης των MΩ, ή απλά αιωρείται κρατώντας τον αγωγό των 1000V, τότε είναι όντως όπως το ποτάμι των 1000 μέτρων χωρίς νερό (κάθομαι κάτω απ'τον ουρανοξύστη, αν μου ρίξουνε μία ξύστρα μπορεί και να με σκοτώσουνε). Είναι ακριβώς το ίδιο με το να περπατάμε κάτω από τα καλώδια της ΔΕΗ: απλά δεν τα ακουμπάμε για να κλείσει κύκλωμα, έχουμε δηλαδή άπειρη (προσεγγιστικά) αντίσταση ως προς αυτά, αφού μας χωρίζουνε μερικά μέτρα αέρα (αρκετά καλό μονωτικό)

Επιτέλους...
Incarnated Solvent Abuse
Άβαταρ μέλους
fortsatos
Full Member

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες