Φυσική Ι

Από DUTh EECE Wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φυσική Ι
Εξάμηνο1ο
ΚωδικόςΦ23Υ
ECTS5
Διδακτικές Μονάδες4
Ώρες Θεωρίας2
Ώρες Ασκήσεων1
Ώρες Εργαστηρίου2
ΤομέαςΦυσικής και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών
ΔιδάσκοντεςΠαύλος Γεώργιος

Συζήτηση
ΕνεργειακόςΥ
ΗλεκτρονικόςΥ
ΤηλεπικοινωνιακόςΥ

Πίνακας περιεχομένων

Περιγραφή

Το μάθημα της φυσικής 1 αποτελεί την βάση όλης της επιστήμης και όλης της τεχνολογίας. Περιέχει τα βασικά μαθηματικά που απαιτούνται για την περιγραφή των υλικών συστημάτων, σωματίδια-πεδία καθώς και τις βασικές αρχές της επιστήμης: κινηματική, δυναμική, νόμοι δύναμης, νόμοι διατήρησης, δυναμική των υλικών σημείων, συστήματα υλικών σημείων, συνεχή μέσα, ταλαντώσεις, κύματα καθώς και τις αρχές τής θεωρητικής μηχανικής όπως αρχές ελάχιστης δράσεως, εξισώσεις Χάμιλτον και εξισώσεις Lagrange. Η θεωρία αυτή μας επιτρέπει να περιγράψουμε την μικροσκοπική δυναμική των φυσικών συστημάτων μέσω τής θεωρίας Liouville. Η διατήρηση Ενέργειας, Ορμής και Στροφορμής περιγράφονται εκτενώς, καθώς αποτελούν την βάση της αντίστοιχης τεχνολογίας ύλης και ενέργειας. Εισάγεται η έννοια της διαφορικής εξίσωσης, μίας ή πολλών μεταβλητών, προκειμένου να περιγραφούν οι κινήσεις των υλικών σωματιδίων και των συνεχών υλικών μέσων καθώς και η θεωρία Fourier όσον αφορά την ανάλυση ενός τυχαίου περιοδικού σήματος στις βασικές του συχνότητες. Αυτό αποτελεί την βάση για την επιστήμη επεξεργασίας σήματος. Τέλος στο μάθημα αυτό δείχνουμε τα όρια της κλασικής μηχανικής, τόσο όσον αφορά τις αρχές τής ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας όσο και τις αρχές τής Κβαντικής Θεωρίας. Στα πλαίσια του μαθήματος αυτού ο φοιτητής κατανοεί τις αρχές της επιστήμης και της περιγραφής των φυσικών φαινομένων καθώς επίσης την έννοια του Αλγορίθμου και του δυναμικού συστήματος.

Απαιτούμενες Γνώσεις

Βασικές γνώσεις από Λογισμός μιας Μεταβλητής - Γραμμική Άλγεβρα και Διαφορικές Εξισώσεις. Επίσης, βασικές γνώσεις από την Φυσική Γ' Λυκείου θα σας βοηθήσει αρκετά, ιδιαίτερα στο κομμάτι της Μηχανικής Στερεού Σώματος και των Ταλαντώσεων.

Εργαστήρια

Expand.png Αυτή η ενότητα μπορεί να επεκταθεί ή να βελτιωθεί.

Το μάθημα έχει 4 εργαστηριακές ασκήσεις τις οποίες "μοιράζεται" με το μάθημα Φυσική ΙΙ. Κάθε εβδομάδα περίπου 25 φοιτητές προσκαλούνται στα εργαστήρια. Για το μάθημα φυσική 1 γίνονται τα εξής εργαστήρια: 1. προσομοίωση σε υπολογιστή (modelous) 2. σκοτεινό δωμάτιο 3. επίδειξη λειτουργίας παλμογράφου

Εργασίες

Παραδίδεται κάθε εβδομάδα γραπτά, η περίληψη των σημειώσεων της προηγούμενης διάλεξης και εξάγεται ο προφορικός βαθμός του φοιτητή.

Πρόοδοι

Δεν πραγματοποιούνται πρόοδοι σε αυτό το μάθημα.

Εξετάσεις και Βαθμολογία

Ο τελικός βαθμός εξάγεται ως 50% του προφορικού και 50% του γραπτού. Προϋπόθεση είναι η βαθμολόγηση με <=4.5 στην γραπτή εξέταση.

Συγγράμματα

Υποστήριξη Μαθήματος

eClass: Το μάθημα βρίσκεται στο eClass με κωδικό ΤΜΑ526.

Επιπρόσθετο Υλικό

Βιβλιογραφία

  • Γιάννης Γκαρούτσος- Φυσική Ι Μηχανική, Εκδόσεις SPIN.
  • Γιάννης Γκαρούτσος-Συνήθεις Διαφορικές εξισώσες, Εκδόσεις SPIN.
  • "Λυμένες ασκήσεις Φυσικής", I.Υάκυνθος, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Δ.Π.Θ.
  • "Φυσική Τόμος Ι - Μηχανική", Serway R., Λέων Ρεσβάνης, Αθήνα 1990.
  • "Φυσική Τόμος Α", Hugh D. Young, Παπαζήση, Αθήνα 1994
  • "Οι διαλέξεις Φυσικής Τόμος Γ'", Feyman, Τζιόλα, Θεσ/νίκη 2008

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Online Course Material

E-books

Σειρά: Φυσική Ι  •  Φυσική ΙΙ
Προσωπικά εργαλεία
Περιοχές ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εξάμηνα
Εργαλεία
Εκτύπωση/εξαγωγή