Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας

Από DUTh EECE Wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας
Εξάμηνο8ο
ΚωδικόςΗ40Ε
ECTS1
Διδακτικές Μονάδες4
Ώρες Θεωρίας2
Ώρες Ασκήσεων1
Ώρες Εργαστηρίου2
ΤομέαςΗλεκτρονικής και Τεχνολογίας Συστημάτων Πληροφορικής
ΔιδάσκοντεςΠαπαμάρκος Νικόλαος

Συζήτηση
ΕνεργειακόςΕ
ΗλεκτρονικόςΕ
ΤηλεπικοινωνιακόςΕ

Πίνακας περιεχομένων

Περιγραφή

Η θεματολογία του μαθήματος είναι η εξής : Δυαδικές εικόνες, Tμηματοποίηση Eικόνων, Thresholding, Tεχνικές τροποποίησης ιστογράμματος, Προσδιορισμός περιγραμμάτων και ορίων, Περιγραφείς Fourier, Mετασχηματισμός Hough, Εξαγωγή Χαρακτηριστικών, Βελτιστοποιήση εικόνων,Tαξινομητές.

Το μάθημα γίνεται μια φορά την εβδομάδα και διαρκεί δύο ώρες. Ο καθηγητής ακολουθεί τη δομή του βιβλίου που δίνεται και περιγράφει αναλυτικά τις τεχνικές που παρουσιάζονται μέσα σε αυτό. Στο μέσο του εξαμήνου δίνονται προτεινόμενα θέματα απο τα οποία ο φοιτητής διαλέγει κάποιο που θέλει να υλοποιήσει σε οποιαδήποτε γλώσσα επιθυμεί. Η εργασία έχει διορία μέχρι το τέλος του εξαμήνου. Παράλληλα το μάθημα έχει προφορική εξέταση όπου ο καθηγητής κάνει 4-5 βασικές ερωτήσεις και ζητάει ο φοιτητής να έχει κατανοήσει τις τεχνικές που περιγράφονται στο βιβλίο.

Απαιτούμενες Γνώσεις

Βασικές γνώσεις προγραμματισμού.

Εργαστήρια

Το μάθημα έχει εργαστήριο. Tο εργαστήριο πραγματοποιείται στις αίθουσες των υπολογιστών. Αρχικά γίνονται κάποια εισαγωγικά μαθήματα στον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό και συγκεκριμένα στη C#. Στα επόμενα μαθήματα δίνονται έτοιμα παραδείγματα για να εξοικειοθούν οι φοιτητές με τη γλώσσα, το Visual Studio και τις βασικές τεχνικές επεξεργασίας εικόνας. Επίσης ανα διαστήματα δίνονται εργασίες για το σπίτι. Οι φοιτητές πρέπει να επεκτείνουν λίγο των κώδικα που δίνεται στα μαθήματα ώστε να υλοποιήσουν αυτό που τους ζητείται. Στο μέσο του εξαμήνου, αφήνεται η C# και δίνεται έμφαση στην επεξεργασία εικόνας μέσω Matlab. Οι εργασίες που δίνονται είναι πλέον σε Matlab. Συνολικά οι εργασίες που δίνονται είναι 3 ή 4.

Εργασίες

Δίνεται μια υποχρεωτική, πρακτική εργασία κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Δίνονται και εργασίες εργαστηρίου ανά δύο ή τρεις εβδομάδες.

Πρόοδοι

Δεν πραγματοποιούνται πρόοδοι σε αυτό το μάθημα.

Εξετάσεις και Βαθμολογία

Η τελική βαθμολογία (συνολικά 10 μονάδες) αποτελείται από:

7 Μονάδες: Προφορική εξέταση + βαθμός υποχρεωτικής εργασίας.

3 Μονάδες : Παρακολούθηση και παράδοση εργασιών εργαστηρίου.

Ο βαθμός του εργαστηρίου δίνεται από τον υπεύθυνο που συνεπικουρεί στις Εργαστηριακές Ασκήσεις.

Συγγράμματα

Υποστήριξη Μαθήματος

eClass: Το μάθημα βρίσκεται στο eClass με κωδικό ΤΜΑ146.

Επιπρόσθετο Υλικό

-

Προσωπικά εργαλεία
Περιοχές ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εξάμηνα
Εργαλεία
Εκτύπωση/εξαγωγή