Μέσος όρος, PhD και Master σε Ελλάδα και Εξωτερικό

Θέματα που αφορούν το τμήμα των Η.Μ.Μ.Υ.

Re: Τι μέσο όρο έχετε?

Δημοσίευσηαπό Vagoulas » 24 Ιουν 2009, 18:20

macJohn έγραψε:Τα πανεπιστήμια των Σκανδιναβικών χωρών, επείδή το το Δίπλωμα μας είναι 5ετούς διάρκειας, το αναγνωρίζουν σαν Master + Bachelor και έτσι κάποιος μπορεί να ξεκινήσει Phd κατευθείαν, εδώ στην Ελλάδα όχι.

Και πάλι περαστικά μας...

Ε τότε που το κακό...βουρ για Σκανδιναβία! Επίσης και Γερμανία και Ελβετία που έψαχνα εγώ το αναγνωρίζουν πάλι σαν Bachelor + Master...Καλά ταξίδια να έχουμε και αφήστε τους μίζερους στον πόνο τους να κλαίνε την μοίρα τους! O0
Άβαταρ μέλους
Vagoulas
Sr. Member

Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Δημοσίευσηαπό macJohn » 24 Ιουν 2009, 18:25

Νομίζω πως μετά την εξεταστική πρέπει να γράψουμε έναν οδηγό για τις Μεταπτυχιακές Σπουδές στο εξωτερικό. Όσοι ένδιαφέρονται να βοηθήσουν ας το δηλώσουν.
Άβαταρ μέλους
macJohn
Hero Member

Φοιτητής ΗΜΜΥ: Ναι

Τι μέσο όρο έχετε?

Δημοσίευσηαπό Vagoulas » 24 Ιουν 2009, 18:27

macJohn έγραψε:Νομίζω πως μετά την εξεταστική πρέπει να γράψουμε έναν οδηγό για τις Μεταπτυχιακές Σπουδές στο εξωτερικό. Όσοι ένδιαφέρονται να βοηθήσουν ας το δηλώσουν.

Προτείνομαι να σας βοηθήσω και επίσης να πάμε να πιάσουμε και πολλούς καθηγητές όπως και τον πρόεδρο του Μεταπτυχιακού μας... ;)

Χαβαλέ δεν θα έχει?
Άβαταρ μέλους
Vagoulas
Sr. Member

Τι μέσο όρο έχετε?

Δημοσίευσηαπό dimitrisgzs » 24 Ιουν 2009, 18:46

Πολύ καλή ιδέα..... νομίζω ενδιαφέρει αρκετούς κι εγώ προσωπικά ξέρω λίγα πράγματα πάνω στο θέμα. Πρέπει και οι καθηγητές να μας ενημερώσουν σε αυτά τα θέματα νομίζω
Άβαταρ μέλους
dimitrisgzs
Full Member

Δημοσίευσηαπό mpougatsas » 24 Ιουν 2009, 19:16

Θα ναι πολύ καλή κίνηση... Ίσως να μπορέσει να βοηθήσει και το γραφείο διασύνδεσης (;)... ???
Άβαταρ μέλους
mpougatsas
Full Member

Δημοσίευσηαπό macJohn » 24 Ιουν 2009, 19:45

mpougatsas έγραψε:Θα ναι πολύ καλή κίνηση... Ίσως να μπορέσει να βοηθήσει και το γραφείο διασύνδεσης (;)... ???

Πολύ καλή ιδέα, επίσην καλό θα ήταν να βοηθούσαν άτομα που έχουν κάνει ήδη αιτήσεις.
Νομίζω πως πρέπει να οργανώσουμε μία ημερίδα.
Άβαταρ μέλους
macJohn
Hero Member

Δημοσίευσηαπό dim » 24 Ιουν 2009, 20:15

Καλησπέρα.

Επανέρχομαι και πάλι στην πρόταση που έκανα σε προηγούμενο post μου στο συγεκρκιμένο topic. Ας ξεκινήσει όλη αυτή η διαδικασία "αναμόρφωσης" - "αναδιοργάνωσης" των μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματός μας από μια απλή συνάντηση φοιτητών, καθηγητών και αποφοίτων που έχουν κάνει ή έχουν γίνει δεκτοί για master ή PhD σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Προσωπικά είμαι διατεθημένος να παρεβρεθώ.
Μια απλή κουβέντα να γίνει και καποιες παρουσιάσεις για τον τρόπο λειτουργίας των μεταπτυχιακών προγραμάτων κτλ κτλ...μην τα αναφέρω ξανά όλα.
Νομίζω πως και άλλοι συμφοιτητές μας θα χαρούν να παρεβρεθούν, όπως επίσης και πολλοί από τους καθηγητές μας.
Τώρα αν θέλετε κάτι τέτοιο να οργανωθεί από το γραφείο διασύνδεσης, το SB της IEEE ή κάποια άλλη οργάνωση, δεν θα κολλήσουμε στις "ταμπέλες" και στα "χαρτιά"...η ουσία και πάλι είναι αλλού...όχι σε έναν τίτλο ή ένα βαρυσήμαντο όνομα που αναγράφεται σε μια αφίσα ή ένα δίπλωμα.

Σχολιάζοντας τέλος τα λεγόμενα του MacJohn για το καθεστώς αποδοχής για PhD σε Σκανδιναβικά πανεπιστήμια (μιλώντας και πάλι από προσωπική εμπειρία), το πτυχίο μας είναι αρκετό και μάλιστα ισότιμο με δίπλωμα 5ετούς φοίτησης από οποιοδήποτε Ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο (Diploma in Engineering όπως το ονομάζουν στην Γερμανία).
dim
Jr. Member

Δημοσίευσηαπό Paladin » 24 Ιουν 2009, 20:36

Μια τέτοια κίνηση ενημέρωσης πάνω σε master και PHD του εξωτερικού θα ήταν μια πολύ καλή κίνηση, αν γίνει οργανωμένα και με τα κατάλληλα άτομα να μιλήσουν. Πιστεύω ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που ψάχνονται γενικώς πάνω στο θέμα.

Επίσης θα μπορούσε να γίνει σε συνδυασμό με μια συζήτηση για το τι μπορούμε να κάνουμε σαν ΗΜΜΥ Ξάνθης για το θέμα ισοτιμίας του πτυχίου με master το οποίο είναι κάτι που θα έπρεπε να μας απασχολεί άμεσα.
Άβαταρ μέλους
Paladin
Newbie

Δημοσίευσηαπό LoVaBiLL » 24 Ιουν 2009, 21:33

TEE ΤΣΜΕΔΕ (ΕΤΑΑ)
Για αυτά θα μας πει κανείς τίποτα;....
Άβαταρ μέλους
LoVaBiLL
Hero Member

Δημοσίευσηαπό laplace » 25 Ιουν 2009, 16:10

macJohn έγραψε:
Για να κάνεις Phd πρέπει να κάνεις πρώτα Master ή να έχεις ήδη, κοινώς να σε αρμέξουν άλλο 1 χρόνο minimum... Σε Πάτρα και Αθήνα μπορείς να ξεκινήσεις απ'ευθείας Phd.

Περαστικά μας...

Σε ΑΠΘ και Ξάνθη δηλαδή πρέπει να κάνεις μεταπτυχιακό πρώτα για να κάνεις Phd σε Ελλάδα? Ή ισχύει το ίδιο και για να σε δεχθούν για Phd εξωτερικό?
laplace
Full Member

Δημοσίευσηαπό macJohn » 25 Ιουν 2009, 20:18

laplace έγραψε:Σε ΑΠΘ και Ξάνθη δηλαδή πρέπει να κάνεις μεταπτυχιακό πρώτα για να κάνεις Phd σε Ελλάδα? Ή ισχύει το ίδιο και για να σε δεχθούν για Phd εξωτερικό?

Με το υπάρχον καθεστώς εδώ στην Ξάνθη ΝΑΙ πρέπει να έχεις μάστερ, εκτός και αν είσαι εξαίρετη/ειδική περίπτωση φοιτητή όπου γίνεσαι δεκτός μόνο με το Δίπλωμά σου. Για ΑΠΘ δε ξέρω να σου πω.

Για το εξωτερικό διάβασε πιο πάνω τι έχουμε πει.
Άβαταρ μέλους
macJohn
Hero Member

Τι μέσο όρο έχετε?

Δημοσίευσηαπό laplace » 26 Ιουν 2009, 10:33

Ελπίζω να μην είναι πολύ offtopic, αλλά στην Ελλάδα είμαστε πάντα στη λογική μετράμε ποιός το χει μεγαλύτερο(το CV φυσικά ;) ) και δεν κοιτάμε την ουσία σε κάποια θέματα. Αρχικά θα ήθελα αν γίνεται κάποιος που είναι σε Phd από αυτούς που γράφουν να σχολιάσει πόσο εύκολα/φιλικά τον δέχθηκαν με το δίπλωμα του ΗΜΜΥ ΔΠΘ σε Phd και αν έχριζε της ίδια αντιμετώπισης ως προς άλλα ιδρύματα πχ ΑΠΘ/ΕΜΠ ως προς τα requirements(βαθμό,διπλωματική,χρόνος μέχρι απόκτησης διπλώματος κλπ). Και 2ον για μένα δεν υπάρχει λόγος κάποιος να σπουδάζει 10+ χρόνια για να πιάσει μια δουλειά στην Αγγλία/Γαλλία πχ που ζητείται πχ απλός μηχανικός με bachelor(3χρόνια δλδ σπουδών ή MENG (4χρόνια) ) , όπως αυτή η αγγελια πχ που βρήκα σε γνωστή σελίδα ευρέσεως εργασίας :

Job Title: 3 A grade A Level Engineering Graduate Engineer
Salary : £28k - £34k + Bens
Key words: Electronics ASIC Design, Digital, Analogue, FPGA Design, VHDL, Verilog, RTL Coding/synthesis, C, C++, Embedded Systems, RTOS, CVS, Linux, Windows, MacOS platforms, Multi Core, Multi Processor, Multi threaded, Software Engineer, Hardware Engineer, Electronic Engineer

Δηλαδή πλέον της μεταδιδακτορικής έρευνας/διδασκαλίας σε ΑΕΙ ή ίσως επιπλέον όρεξης για γνώση γιατί να μπεί κάποιος στη διαδικασία του Phd για να κάνει αίτηση για μια εργασία που απαιτεί σπουδές 3-5 χρόνων? Εφόσων σε αυτού του τύπου τις εργασίες κιόλας πολλοί ζητούν ή προυπηρεσία ή μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου και όχι κατι παραπάνω.
laplace
Full Member

Δημοσίευσηαπό Vagoulas » 26 Ιουν 2009, 11:56

laplace έγραψε:Ελπίζω να μην είναι πολύ offtopic, αλλά στην Ελλάδα είμαστε πάντα στη λογική μετράμε ποιός το χει μεγαλύτερο(το CV φυσικά ;) ) και δεν κοιτάμε την ουσία σε κάποια θέματα. Αρχικά θα ήθελα αν γίνεται κάποιος που είναι σε Phd από αυτούς που γράφουν να σχολιάσει πόσο εύκολα/φιλικά τον δέχθηκαν με το δίπλωμα του ΗΜΜΥ ΔΠΘ σε Phd και αν έχριζε της ίδια αντιμετώπισης ως προς άλλα ιδρύματα πχ ΑΠΘ/ΕΜΠ ως προς τα requirements(βαθμό,διπλωματική,χρόνος μέχρι απόκτησης διπλώματος κλπ). Και 2ον για μένα δεν υπάρχει λόγος κάποιος να σπουδάζει 10+ χρόνια για να πιάσει μια δουλειά στην Αγγλία/Γαλλία πχ που ζητείται πχ απλός μηχανικός με bachelor(3χρόνια δλδ σπουδών ή MENG (4χρόνια) ) , όπως αυτή η αγγελια πχ που βρήκα σε γνωστή σελίδα ευρέσεως εργασίας :

Job Title: 3 A grade A Level Engineering Graduate Engineer
Salary : £28k - £34k + Bens
Key words: Electronics ASIC Design, Digital, Analogue, FPGA Design, VHDL, Verilog, RTL Coding/synthesis, C, C++, Embedded Systems, RTOS, CVS, Linux, Windows, MacOS platforms, Multi Core, Multi Processor, Multi threaded, Software Engineer, Hardware Engineer, Electronic Engineer

Δηλαδή πλέον της μεταδιδακτορικής έρευνας/διδασκαλίας σε ΑΕΙ ή ίσως επιπλέον όρεξης για γνώση γιατί να μπεί κάποιος στη διαδικασία του Phd για να κάνει αίτηση για μια εργασία που απαιτεί σπουδές 3-5 χρόνων? Εφόσων σε αυτού του τύπου τις εργασίες κιόλας πολλοί ζητούν ή προυπηρεσία ή μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου και όχι κατι παραπάνω.

Ωραία! Λοιπόν εγώ είμαι στο 6ο έτος και τελειώνω σε λίγο καιρό. Σε πληροφορώ ότι από τα παραπάνω δεν γνωρίζω τίποτα ουσιαστικά και ας είμαι απόφοιτος πενταετούς σχολής και μάλιστα από τους καλούς φοιτητές. Επίσης όσους φοιτητές ξέρω πάλι δεν έχουν ούτε τον ελάχιστο αυτών των γνώσεων που απαιτούνται. Μήπως άλλαξε η γνώμη σου σχετικά με το αν χρειάζεται κάποιος απόφοιτός μας να κάνει διδακτορικό? Πολλές φορές δεν παίζουν βέβαια τα χρόνια που σπούδασες ρόλο αλλά η ουσία των σπουδών σου.
Άβαταρ μέλους
Vagoulas
Sr. Member

Δημοσίευσηαπό Paladin » 26 Ιουν 2009, 12:09

Εντάξει ρε παιδιά μην τρελαίνεστε...

Όποιον μηχανικό της πιάτσας και να ρωτήσετε θα σας πει ότι το 90-95% της ύλης στο Πολυτεχνείο θα σας είναι άχρηστα για αυτό που θα κάνετε...Και πολλές φορές και το 100%.
Όσα μεταπτυχιακά και διδακτορικά και να κάνετε είναι τελείως διαφορετική η αγορά εργασίας. Και όποιος πιστεύει ότι ο απόφοιτος του ΕΜΠ είναι πιο "έτοιμος" για την αγορά εργασίας από εμάς είναι εκτός πραγματικότητας... Για μένα πιο έτοιμος και από τους δυο μας είναι ο ΤΕΙτζής που τα εργαστήρια που κάνει και τα πράγματα με τα οποία πιάνεται δεν τα έχουμε δει ποτέ. Και ακόμα πιο έτοιμος για την αγορά εργασίας είναι ένας που είναι στην πιάτσα 2 χρόνια.
Το πτυχίο του Πολυτεχνείου είναι καθαρό χάσιμο χρόνου.Όλα για μια υπογραφή γίνονται.

Κανένα διδακτορικό δεν θα σε κάνει πιο έτοιμο για την αγορά εργασίας. Είναι απλά μια διατριβή πάνω σε ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα. Οι πιο πολλοί από εμάς δεν ξέρουν τι θα τους τύχει και τι ευκαιρίες θα δοθούν, οπότε μην τρελαίνεστε άδικα.
Άβαταρ μέλους
Paladin
Newbie

Δημοσίευσηαπό Vagoulas » 26 Ιουν 2009, 12:28

Paladin έγραψε:Κανένα διδακτορικό δεν θα σε κάνει πιο έτοιμο για την αγορά εργασίας. Είναι απλά μια διατριβή πάνω σε ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα. Οι πιο πολλοί από εμάς δεν ξέρουν τι θα τους τύχει και τι ευκαιρίες θα δοθούν, οπότε μην τρελαίνεστε άδικα.

Αν δεις πάντως την ποιότητα των διδακτορικών που γίνοντα στο εξωτερικό θα αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Στο λέω γιατί εκεί σχεδόν όλα τα διδακτορικά γίνονται χρηματοδοτούμενα από επιχειρήσεις και συνεπώς όταν το τελειώνεις είσαι έτοιμος να διεκδικίσεις θέση στην αγορά εργασίας. Βέβαια υπάρχουν και πιο θεωρητικά διδακτορικά. Πάντως υπάρχει μια μεγάλη γκάμα σχετικά με το τι σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς. Αν θες να δουλέψεις στην βιομηχανία σου λένε κάνε κάτι πιο πρακτικό, αν σε ενδιαφέρει η ακαδημαϊκή καρίερα κάνεις κάτι πιο πρακτικό. Βέβαια δεν ξέρω αν είναι σωστό να διαχωρίζονται έτσι τα διδακτορικά και αυτό είμαι μεγάλη κουβέντα. Πάντως και στο εξωτερικό μετράει πολύ η προϋπηρεσία για μια θέση εργασίας. Τώρα βέβαια στην μπανανία ισχύουν άλλοι νόμοι...
Άβαταρ μέλους
Vagoulas
Sr. Member

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης