Κανονικοποίηση Βαθμού

Θέματα που αφορούν το τμήμα των Η.Μ.Μ.Υ.

Συμφωνείτε με την "Κανονικοποίηση του Βαθμού"?

Ναί
20
80%
Όχι
5
20%
 
Σύνολο ψήφων : 25

Κανονικοποίηση Βαθμού

Δημοσίευσηαπό macJohn » 25 Ιουν 2009, 20:56

Σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού εφαρμόζεται ως πολιτκή βαθμολόγησης η Κανονικοποίηση του Βαθμού για κάθε μάθημα ανά έτος.
Με άλλα λόγια ο τελικός βαθμός κανονικοποιείται με βάση τις επιδόσεις της τάξης σε κάθε μαθημα ανά έτος.
Το κάθε πανεπιστήμιο θέτει ένα λογικό Μέσο Όρο και Τυπική Απόκλιση που πρέπει να έχουν οι βαθμοί για κάθε μάθημα. π.χ. Μ.Ο. 7 και Τ.Α. +/- 1 βαθμό.
Με αυτή την πολιτική επιτυγχάνεται πιο δίκαιη βαθμολόγηση για όλους τους φοιτητές-αποφοίτους, αναξάρτητη από τη δυσκολία/ευκολία των θεμάτων της κάθε εξεταστικής, ανεξαρτήτως της δυστροπίας του κάθε καθηγητή κοκ.
Βέβαια για να γίνει πιο δίκαιο το σύστημα απαιτεί περισσότερο κόπο και από τους φοιτητές αλλά και από τους καθηγητές, και αυτό γιατί θα πρέπει να ανατίθενται εργασίες κατά τη διάρκεια της χρόνιας, projects και άλλα, προκειμένου να μη γίνεται κανονικοποίηση για μία γραπτή εξέταση( Τότε δεν έχει και πολύ σημασία) αλλά για τη συνολική επίδοση του φοιτητή μέσα στη χρονιά.

Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας για το Θέμα και αν είναι δυνατόν θα ήθελα να αναφέρετε και το λόγο για τον οποίο συμφωνείτε ή διαφωνείτε.

Ευχαριστώ πολύ!
Άβαταρ μέλους
macJohn
Hero Member
 
Δημοσιεύσεις: 568
Εγγραφή: 09 Ιαν 2008, 23:52
Τοποθεσία: Cambridge, MA, U.S.A.
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Ναι

Re: Κανονικοποίηση Βαθμού

Δημοσίευσηαπό dimitrisgzs » 25 Ιουν 2009, 21:17

Ότι πιο σωστό έχω ακούσει.
Άβαταρ μέλους
dimitrisgzs
Full Member
 
Δημοσιεύσεις: 179
Εγγραφή: 09 Απρ 2008, 03:12

Re: Κανονικοποίηση Βαθμού

Δημοσίευσηαπό rabbit » 25 Ιουν 2009, 21:45

Ναι επειδή με την κανονικοποίηση θα:

1) Υπάρχουν ενεργοί φοιτητές
2) Υπάρχουν ενεργοί καθηγητές
3) Βοηθούνται όσοι έχουν μια ατυχία στην εξεταστική

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο ρόδινα για τους "καλούς". Π.χ:

1) Οι φοιτητές που θα επιλέξουν να μην ασχοληθούν με τα projects αυτά, θα πάρουν στο λαιμό τους και όλους τους υπόλοιπους? Αν όχι, οι υπόλοιποι που θα ασχοληθούν θα "ανεβάσουν" εκείνους που ξύνονταν? Εκτός αν το μέτρο συνοδεύεται και από ορεκτικά όπως Υποχρεωτικές Παρακολουθήσεις, οπότε ο άλλος θέλει δεν θέλει θα ασχοληθεί (όπως στο σχολείο). Και πάλι όμως, αν κάποιος δεν θέλει να ασχοληθεί τί γίνεται?
2) Εδώ δεν βρίσκω κάτι αρνητικό, οι καθηγητές δεν έχουν να χάσουν.
3) Έστω οτι υπάρχουν 1-2 (ή περισσότεροι) κορυφαίοι. Σε κάποιο απαιτητικό θέμα στην εξεταστική το οποίο θα έχει τοποθετηθεί για να "διαχωρίσει" τους κορυφαίους από τους πολύ καλούς εκείνοι γιατί να υποστούν την κανονικοποίηση και να έχουν έναν χαμηλότερο βαθμό πτυχίου απ' όσο άξιζαν?

Υπήρξαν αντιδράσεις εκεί όπου εφαρμόστηκε το μέτρο? (είτε για τους λόγους που αναφέρω είτε για άλλους)
Άβαταρ μέλους
rabbit
Jr. Member
 
Δημοσιεύσεις: 68
Εγγραφή: 23 Ιουν 2009, 23:53

Re: Κανονικοποίηση Βαθμού

Δημοσίευσηαπό macJohn » 25 Ιουν 2009, 22:51

rabbit έγραψε:1) Οι φοιτητές που θα επιλέξουν να μην ασχοληθούν με τα projects αυτά, θα πάρουν στο λαιμό τους και όλους τους υπόλοιπους? Αν όχι, οι υπόλοιποι που θα ασχοληθούν θα "ανεβάσουν" εκείνους που ξύνονταν? Εκτός αν το μέτρο συνοδεύεται και από ορεκτικά όπως Υποχρεωτικές Παρακολουθήσεις, οπότε ο άλλος θέλει δεν θέλει θα ασχοληθεί (όπως στο σχολείο). Και πάλι όμως, αν κάποιος δεν θέλει να ασχοληθεί τί γίνεται?


Κοίταξε κανονικά στην αρχή κάθε εξαμήνου, ο κάθε καθηγητής είναι "υποχρεωμένος" να εξηγήσει τον κανονισμό του μαθήματος. Δηλαδή να εξηγήσει αν τα εργαστήρια είναι υποχρεωτικά, αν το μάθημα έχει υποχρεωτικές εργασίες, και πως υπολογίζεται ο βαθμός. π.χ. μπορεί να δηλώσει ότι ο τελικός βαθμός καθορίζεται ως
Τελ.Βαθ= Γραπτή εξέταση*0.5 + Βαθμός Εργαστηρίου*0.2 + Project*0.3.

Αυτό απεθείας σημαίνει πως αν κάποιος δεν κάνει Project ο μέγιστος βαθμός που παίρνει είναι 7.

Βέβαια Syllabus σε μάθημα δίνουν μόνο καμιά 2-3 καθηγητές.

Τα συμπεράσματα δικά μας...

rabbit έγραψε:3) Έστω οτι υπάρχουν 1-2 (ή περισσότεροι) κορυφαίοι. Σε κάποιο απαιτητικό θέμα στην εξεταστική το οποίο θα έχει τοποθετηθεί για να "διαχωρίσει" τους κορυφαίους από τους πολύ καλούς εκείνοι γιατί να υποστούν την κανονικοποίηση και να έχουν έναν χαμηλότερο βαθμό πτυχίου απ' όσο άξιζαν?


Μάλλον δεν εξήγησα καλά αυτό που εννοώ. Ας πάρουμε το παράδειγμα όπου ο Μ.Ο. των βαθμολογιών πρέπει να βρίσκεται μεταξύ του διαστήματος [6.5,7.5] (Μ.Ο. 7 και τυπική απόκλιση +/-0.5)

Αν σκεφτούμε μία σχετικά περίπτωση όπου δίνουμε εξετάσεις ένα μάθημα και πέφτουν πολύ δύσκολα θέματα.

Και η κατανομή των βαθμών είναι η παρακάτω:

Βαθμός/Αριθμός Φοιτητών
3 /7
5 /40
6 /2
8 /1

Ο Μ.Ο. του μαθήματος μπορεί να υπολογιστεί πως είναι Μ.Ο. = (7*3+40*5+2*6+8)/50 =~ 4.82

Με την κανονικοποίηση ο ΜΟ αυτός πρέπει να ανυψωθεί στο διάστημα [6.5 , 7.5].

Αυτό δε σημαίνει πως αυτός που πήρε 8 θα πάρει 7.5 ή 6.5 αλλά θα μεταβληθεί ο βαθμός όλων των φοιτητών έτσι ώστε ο ΜΟ της τάξης να βρίσκεται στο παραπάνω διάστημα. Έτσι εξασφαλίζεται μία κατανομή βαθμών που είναι πιο δίκαιη για τους φοιτητές.

Το παραπάνω σύστημα εφαρμόζεται σε πολλά αν όχι σε όλα τα Πανεπιστήμια της Αμερικης.
Άβαταρ μέλους
macJohn
Hero Member
 
Δημοσιεύσεις: 568
Εγγραφή: 09 Ιαν 2008, 23:52
Τοποθεσία: Cambridge, MA, U.S.A.
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Ναι

Re: Κανονικοποίηση Βαθμού

Δημοσίευσηαπό mpak4 » 26 Ιουν 2009, 00:38

Ρε παιδιά για σκεφτείτε να έχουμε 7 μαθήματα και να κάνουμε 7 projects γιατί αν δεν κάνουμε δεν θα μπορούμε να περάσουμε μάθημα με βαθμό πάνω απο 7! Εντάξει υπάρχουν μαθήματα όπως Κ2(με τις εργασίες), Κ3 (με τα τεστάκια), κ.α επιλογής μαθήματα που σε βοηθάνε οι εργασίες και δεν σου κόβουν απο τον τελικό βαθμό. Αλλα όχι και στο κάθε μάθημα να ειχαμε εργασίες, ειναι πολύ πιστεύω. Εδώ δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε τις εργαστηριακές ασκήσεις καθε εξάμηνο.
Άβαταρ μέλους
mpak4
Jr. Member
 
Δημοσιεύσεις: 69
Εγγραφή: 07 Απρ 2008, 18:35
Τοποθεσία: xanthi

Re: Κανονικοποίηση Βαθμού

Δημοσίευσηαπό papadrikos » 26 Ιουν 2009, 10:48

όταν ο βαθμός σου εξαρταται από το τι έχει γραψει ο καθένας μέσα στην εξεταστική τότε αναπτύσονται καταστάσεις ''περιεργου'' και όχι τόσο υγιούς ανταγωνισμού. όπως επίσης είναι καθαρά θέμα τύχης σε ποια εξεταστική θα πέσεις ( και με ποιους συμφοιτητές σου θα γράφεις) για το βαθμό που θα πάρεις. είναι ανέφικτο να εφαρμοστεί σε εξετασεις μαθημάτων που κατεβαίνουν 2-3 φοιτητές μονο (γιατι τουλαχιστον το 30% θα παρει 10 εστω και αν εχει διαβάσει ελάχιστα). αυτό που θα επρεπε να αποκομίσουμε είναι η εφαρμογή της κανονικοποίησης του βαθμού σε περιπτωσεις όπου έχουν κατέβει πολλοί φοιτητές, δεν υπάρχουν υψηλοι βαθμοί και υπήρχαν θέματα που δε λύθηκαν από κανενα επιτυχώς. πρεπει να κρίνουμε κατα περίπτωση και να μην γενικεύουμε τον κανόνα.
papadrikos
Full Member
 
Δημοσιεύσεις: 185
Εγγραφή: 30 Νοέμ 2008, 19:13

Re: Κανονικοποίηση Βαθμού

Δημοσίευσηαπό macJohn » 26 Ιουν 2009, 19:09

papadrikos έγραψε:όταν ο βαθμός σου εξαρταται από το τι έχει γραψει ο καθένας μέσα στην εξεταστική τότε αναπτύσονται καταστάσεις ''περιεργου'' και όχι τόσο υγιούς ανταγωνισμού.


Σε αυτό συμφωνώ απολύτως μαζί σου, αλλά είναι στο χέρι του κάθε καθηγητή να αναθέσει υποχρεωτικές ομαδικές εργασίες προκειμένου να μάθουν οι φοιτητές να συνεργάζονται μεταξύ τους. Έτσι θέλουν δε θέλουν κάποιοι θα μάθουν να συνεργάζονται με το ζόρι. Με την ευκαιρία, 6 χρόνια φοιτητής μόνο από 3-4 στους 40+ καθηγητές που έχουμε, δίνουν ομαδικές εργασίες.

papadrikos έγραψε:όπως επίσης είναι καθαρά θέμα τύχης σε ποια εξεταστική θα πέσεις ( και με ποιους συμφοιτητές σου θα γράφεις) για το βαθμό που θα πάρεις.


Ενώ με το υπάρχον σύστημα δεν είναι θέμα τύχης σε τι θέματα θα πέσεις?? Δεν είναι θέμα τύχης με ποιον διδάσκων θα δώσεις ένα μάθημα???
Η κανονικοποίηση του βαθμού εξασφαλίζει δίκαιη βαθμολόγηση σε βάθος χρόνου, ανεξαρτήτως δυσκολίας διδάσκοντως, θεμάτων κοκ...

papadrikos έγραψε:είναι ανέφικτο να εφαρμοστεί σε εξετασεις μαθημάτων που κατεβαίνουν 2-3 φοιτητές μονο (γιατι τουλαχιστον το 30% θα παρει 10 εστω και αν εχει διαβάσει ελάχιστα).


Λάθος, το ότι θα γίνει κανονικοποίηση δε σημαίνει πως κάποιος θα πάρει απαραίτητα 10, απλά ότι ο Μ.Ο. θα βρίσκεται στο διάστημα που πρέπει.

π.χ. για 3 φοιτητές που δίνουν ένα μάθημα και ο Α->5, Β-> 5 Γ-> 6 σημαίνει πως ο βαθμός τους θα μεταβληθεί έτσι ώστε ο Μ.Ο. να βρίσκεται στο διάστημα που πρέπει. Αυτό δε σημαίνει ότι ο Γ θα πάρει 10 και οι άλλοι θα μείνουν με το 5 στο χέρι...

papadrikos έγραψε:αυτό που θα επρεπε να αποκομίσουμε είναι η εφαρμογή της κανονικοποίησης του βαθμού σε περιπτωσεις όπου έχουν κατέβει πολλοί φοιτητές, δεν υπάρχουν υψηλοι βαθμοί και υπήρχαν θέματα που δε λύθηκαν από κανενα επιτυχώς. πρεπει να κρίνουμε κατα περίπτωση και να μην γενικεύουμε τον κανόνα.


Δηλαδή για να καταλάβω στα μαθήματα όπου γράφουν όλοι 10 και 9 δεν πρέπει να γίνει κανονικοποίηση? Δηλαδή εκεί τα θέματα είναι τόσο αντιπροσωπευτικά ή "άγνωστα" που το συμπέρασμα είναι ότι όλοι οι φοιτητές είναι σωστά προετοιμασμένοι και αξίζουν τον ίδιο βαθμό? Να θυμίσω το παράδειγμα με τις Ασκησεις της 3η Προόδου στα Πεδία 1 το 2008-09 και τώρα με τα Πεδία 2. Ο λόγος για τον οποίο δε λήφθηκαν υπόψιν στη βαθμόλογία είναι προφανής...

Edit:
Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αποφύγουμε την επανεξέταση κάποιων μαθημάτων(Ο λόγος είναι προφανής).
Επίσης κάποιοα δύσκολα αλλά ενδιαφέροντα επιλεγόμενα μαθήματα θα γίνουν πιο ελκυστικά και θα πάψουν οι φοιτητές να διαλέγουν μαθήματα κολώνιες γιατί σε αυτά παίρνεις εύκολα βαθμό.
Άβαταρ μέλους
macJohn
Hero Member
 
Δημοσιεύσεις: 568
Εγγραφή: 09 Ιαν 2008, 23:52
Τοποθεσία: Cambridge, MA, U.S.A.
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Ναι

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες