Αγαπητοί Φοιτητές του ΤΗΜ&ΜΥ γεια σας,
Οι επιλογές των κύκλων σπουδών από τους φοιτητές τα δύο τελευταία χρόνια οδηγούν το Τμήμα σε μια δυσλειτουργία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της παρεχόμενης ειδίκευσης. Επιτρέψτε μου να το εξηγήσω αυτό περισσότερο.
1. Διπλωματική Εργασία και Εξειδίκευση
Είναι νομίζω γενικά αποδεκτό ότι βασικό χαρακτηριστικό της εξειδίκευσης αποτελεί η Διπλωματική Εργασία. Σ’ αυτό μάλιστα στηρίζουν και οι Πολυτεχνικές Σχολές το αίτημά τους για ισοτιμία του Διπλώματος με Master. Επιπλέον, για να έχει νόημα η εξειδίκευση θα πρέπει η Διπλωματική Εργασία (Δ.Ε.) να έχει θέμα που να εμπίπτει στο αντικείμενο του κύκλου που επέλεξε ο φοιτητής. Δηλαδή, στα πλαίσια της Δ.Ε. πρέπει να αξιοποιούνται οι γνώσεις που απέκτησε στα μαθήματα ειδίκευσης. Διαφορετικά η όλη ιδέα της εξειδίκευσης καταρρέει. Φυσικά, υπάρχει το αντεπιχείρημα της “ίσης κατανομής διδακτικού φόρτου”, το οποίο είναι μεν λογικό αλλά δυστυχώς ανεδαφικό κυρίως επειδή καταργεί την εξειδίκευση. Γιατί; Ουσιαστικά οι μόνοι καθηγητές που μπορούν να προσαρμόσουν θέματα Δ.Ε. στο αντικείμενο του κύκλου με τους πολλούς φοιτητές είναι όσοι διδάσκουν γενικά μαθήματα ή μαθήματα υποδομής. Αυτή όμως η κατάσταση δεν μπορεί να βαπτισθεί εξειδίκευση.
2. Τομέας Απασχόλησης και Σύνδεση με τον Κύκλο Σπουδών
Ένας από τους παράγοντες επιλογής κύκλου σπουδών φαίνεται να είναι ο αναμενόμενος τομέας απασχόλησης και αυτό στηρίζεται σε διαδοχικές σχετικές μελέτες του ΤΕΕ. Η ανάγνωση ή πιο σωστά η ερμηνεία των αποτελεσμάτων πολλές φορές προϋποθέτει κάποιες παραδοχές οι οποίες γίνονται αβασάνιστα. Θα επιχειρήσω εδώ μια σύνδεση των αποτελεσμάτων της έρευνας του ΤΕΕ-2006
http://portal.tee.gr/portal/page/portal ... 230282:Tab
με τους τρεις (προς το παρόν) κύκλους σπουδών. Η συσχέτιση πρέπει να βασίζεται στα διδασκόμενα μαθήματα και στη Δ.Ε. υπό την προϋπόθεση ότι θα λυθεί το πρόβλημα που τέθηκε ανωτέρω. Παρατηρώντας στον πίνακα της σελίδας 85, τη στήλη “Ηλεκτρολόγος Μηχανικός” θα μπορούσε κανείς να συνδέσει καταρχήν τρεις δραστηριότητες με τους αντίστοιχους κύκλους :
Δραστηριότητα / Κύκλος / Ποσοστά
1. Ηλεκτρισμός, Φωταέριο, Ατμός, Ύδρευση / Κύκλος Σπουδών Ενεργειακού Ηλεκτρολόγου Μηχανικού / 11,4%
2. Πληροφορική / Κύκλος Σπουδών Ηλεκτρονικού Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Πληροφορικής / 15,4%
3. Επικοινωνίες / Κύκλος Σπουδών Τηλεπικοινωνιακού Ηλεκτρολόγου Μηχανικού / 9,7%
Στα ανωτέρω υπάρχει ένα ερώτημα στο κατά πόσο οι δραστηριότητες “Φωταέριο, Ατμός, Ύδρευση” αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο κύκλο. Οι αυτοματισμοί για παράδειγμα αντιστοιχούν περισσότερο στον Κύκλο Σπουδών Ηλεκτρονικού Ηλεκτρολόγου Μηχανικού παρά στον Κύκλο Σπουδών Ενεργειακού Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Όσον αφορά τη δραστηριότητα “Οικοδομήσεις & Δημόσια Έργα (μελέτες, κατασκευές)” σε ποσοστό 20,6%, στο μεγαλύτερό της μέρος είναι ανεξάρτητη κύκλων. Το μόνο σχετικό μάθημα που ίσως διαφοροποιεί κάπως την κατανομή είναι τα “Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας-ΙΙ” (Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις), το οποίο όμως το επιλέγουν οι περισσότεροι φοιτητές ανεξαρτήτως κύκλου σπουδών και με το νέο πρόγραμμα εντάσσεται στον κορμό. Παρόλα αυτά ας δεχτούμε ότι ένα ποσοστό 5% αφορά Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις-Εργοστάσια, που σχετίζονται με τον Ενεργειακό Κύκλο. Έστω λοιπόν ότι αποδίδεται ένα ποσοστό 10,6% στον Ενεργειακό και από 5% στους άλλους δύο κύκλους.
Οι υπόλοιπες δραστηριότητες “Εκπαίδευση και Έρευνα, Δημόσια Διοίκηση, Μεταποίηση, Συμβουλευτικές υπηρεσίες, Εμπόριο, Ιδιωτικός & Πρωτογενής Τομέας, Τράπεζες, Ασφάλειες και Ιδιωτική Εκπαίδευση” προφανώς δεν σχετίζονται με κανένα κύκλο. Το συνολικό τους ποσοστό 42,9% επιμερίζεται στους τρεις κλάδους από 14,3%.
Συνοψίζοντας τα ανωτέρω, το ποσοστό απασχόλησης που σχετίζεται με κάθε κύκλο σπουδών έχει ως εξής :
Κύκλος Σπουδών Ενεργειακού Ηλεκτρολόγου Μηχανικού
11,4%+10,6%+14,3%=36,3%
Κύκλος Σπουδών Ηλεκτρονικού Ηλ. Μηχανικού & Μηχ. Πληροφορικής
15,4% +5,0% + 14,3% =34,7%
Κύκλος Σπουδών Τηλεπικοινωνιακού Ηλεκτρολόγου Μηχανικού
9,7% +5,0% + 14,3% =29,0%
Μια κατανομή των φοιτητών ανά κύκλο σύμφωνα με τα ανωτέρω ποσοστά με μια απόκλιση ±5% θα μπορούσε να είναι φυσιολογική και θα ήταν δυνατή η διαχείρισή της από το Τμήμα χωρίς μείωση της ποιότητας και χωρίς εξευτελισμό της “Εξειδίκευσης”. Διαφορετικά, αν το ανωτέρω δεν είναι δυνατό, θα έπρεπε ίσως να κινηθούμε προς τη δημιουργία “Ροής Σπουδών εκτός Κύκλου Σπουδών”, όπως έχει και το ΕΜΠ ή και προς τις Ροές του ΕΜΠ.
Σημειώνω ότι σε συμπεράσματα παρόμοια με τα ανωτέρω μπορεί να καταλήξει κανείς αναλύοντας τον πίνακα “Τομέας Αρμοδιοτήτων” στη σελίδα 97.
3. Συσχέτιση “Νέων Ειδικοτήτων” με τους Κύκλους Σπουδών
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους νέους μηχανικούς έχει το ιστόγραμμα της σελίδας 166 “Σε ποιο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας σκέφτεστε να δημιουργήσετε δική σας επιχείρηση”, το δεξιό ιστόγραμμα αφορά “Νέες Ειδικότητες”. Παρατηρεί κανείς ότι από το ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ανεξαρτήτως ειδικότητας προσανατολίζεται προς την ίδρυση ατομικής επιχείρησης :
Οικοδομήσεις και Δημόσια Έργα : 29,3%
Πληροφορική : 29,3%
Επικοινωνίες : 7,3%
Δεδομένου ότι στον κλάδο “Οικοδομήσεις και Δημόσια Έργα” κυριαρχούν οι Πολιτικοί Μηχανικοί, παρατηρεί κανείς πόσο σημαντικό μέρος (προσοχή επί του συνόλου των Μηχανικών) καταλαμβάνουν η Πληροφορική και οι Επικοινωνίες.
Κλείνοντας, θα ήθελα και πάλι να τονίσω το αδιέξοδο και το μονόδρομο στην κατεύθυνση υποβάθμισης της εξειδίκευσης που προκαλείται από την ανισοκατανομή των Φοιτητών στους τρεις σήμερα (από του χρόνου τέσσερις) Κύκλους Σπουδών.
Σας χαιρετώ,
Γ. Κυριακού