από JimMichael » 06 Δεκ 2009, 13:57
Συμφωνώ πως εκεί που κάνουμε μάθημα είναι "δυσλειτουργικό" για μια ομάδα κατάληψης να μας "κλείσει". Θα χρειαστούν αναγκαστικά δύο ομάδες, μια για τα προκατ και μια για τα καινούρια κτίρια. Σε αυτό σαφώς και δεν βοηθάει ο οποιοσδήποτε σύλλογος. Εκεί όμως που συμβάλλει είναι στο να μπορεί να διοργανωθεί μια συνέλευση των ΗΜΜΥ για το αν μια κατάληψη είναι αυτό που η πλειοψηφία των ΗΜΜΥ θέλει ή όχι, διευκολύνοντας ή εμποδίζοντας αντίστοιχα την απόφαση των άλλων συλλόγων/τμημάτων/φοιτητών να αποφασίσουν "πριν από μας, για μας" για ένα τέτοιο θέμα.
Να πω ένα υποθετικό παράδειγμα. Ας πούμε πως υπάρχει ένα φλέγον ζήτημα για το οποίο κάθε φοιτητής έχει την άποψή του, υπέρ/κατά/κάτι ενδιάμεσο. Μια μεγάλη μερίδα φοιτητών θέλει να τεθεί σαν θέμα σε μια Γενική Συνέλευση, ώστε να αποφασίσει η πλειοψηφία των φοιτητών αν θέλει να πάρει δραστικά μέτρα (κατάληψη), αν δε θέλει να κάνει τίποτα, αν θέλει να εκφραστεί διαφορετικά (διοργάνωση πορείας, συναυλίας, αυτά μου'ρθαν τώρα για παραδείγματα εδώ). Στην περίπτωση που η πλειοψηφία των ηλεκτρολόγων αποφασίζει να μην γίνει κατάληψη (δλδ είτε δε θέλουν οι ΗΜΜΥ να κάνουν τίποτα είτε να εκφραστούν διαφορετικά), αλλά παρόλα αυτά σαν σύνολο τα 5 τμήματα που υπάρχουν βγάζουν μια πλειοψηφία μεγαλύτερη από το σύνολο των ΗΜΜΥ που αναφέρθηκαν πιο πριν. Το λογικό είναι να αποφασιστεί κατάληψη. Ωραία μέχρι εδώ. Το σύνολο όμως των ΗΜΜΥ, ως φάνηκε στο παράδειγμα αυτό, δεν δέχτηκε να μην κάνει μαθήματα. Ποιός τους εκπροσωπεί αυτούς; Δεν αποτελούν μια σημαντική μερίδα φοιτητών σε ένα υποσύνολο του ενιαίου συλλόγου, οι οποίοι βρίσκονται σε άλλα κτίρια, έχουν άλλους καθηγητές, άλλα μαθήματα, άλλες απόψεις ίσως; Δε θα'ταν πιο δίκαιο λοιπόν, γι'αυτούς, εφόσον η πλειοψηφία τους θέλει να συνεχίσει τα μαθήματα, να γίνει όντως πράξη και να μην καπελωθούν από τις απόψεις των υπολοίπων τμημάτων; Μέχρι πριν να ιδρυθεί ο ΣΦΤΗΜΜΥ, αυτή η δυνατότητα δεν υπήρχε. Τονίζω τη λέξη δυνατότητα, γιατί δε σημαίνει πως όποτε υπάρχουν θέματα σοβαρά, τα οποία ζητούν δραστικά μέτρα (όποια κι αν είναι αυτά), οι ΗΜΜΥ είναι τόσο αναίσθητοι να συνεχίζουν την πεπατημένη των μαθημάτων "ενώ ο κόσμος καίγεται". Όμως, προστίθεται πλέον και η δυνατότητα έκφρασης και αυτών οι οποίοι για τον οποιονδήποτε προσωπικό τους λόγο, κρίνουν για ένα Χ θέμα πως μια κατάληψη δεν είναι αναγκαία. Αν τώρα αυτοί στο σύνολό τους αποτελούν και την πλειοψηφία των ΗΜΜΥ, τότε ναι, οι ΗΜΜΥ στο Χ θέμα δεν θέλουν κατάληψη. Απλό και δημοκρατικό.
Το μεταφέρω σε μια ερώτηση με απλά λόγια "Δε θα κάνω εγώ μαθήματα επειδή έτσι θέλει ένας φοιτητής Μηχανικός Περιβάλλοντος; Είναι στο τμήμα μου και δεν το'ξερα; Είναι καθηγητής μου μήπως; Όχι. Άρα για το αν θα κάνω μάθημα, το λόγο τον έχω εγώ και ο αντίστοιχος καθηγητής μου." Η επιλογή του τμήματος παραπάνω έγινε τυχαία, θα μπορούσα να πω ένα οποιοδήποτε άλλο από τα 4 διαφορετικά που υπάρχουν εκτός από μας.
Πολλοί θα σκεφτούν εδώ πως χάνεται η μαζικότητα του φοιτητικού κινήματος, εφόσον διαχωρίζονται σε μικρότερες ομάδες οι φοιτητές. Όμως, θα πρέπει κανείς να καταλάβει ότι η μαζικότητα αυτή είναι πλασματική. Πριν τον ΣΦΤΗΜΜΥ, μαζικότητα θεωρούνταν όλα τα τμήματα των οποίων η πλειοψηφία αποφάσιζε κάτι. Τώρα, έχουν την ίση δύναμη και αυτοί οι οποίοι διαφωνούν με κάποιο σκεπτικό και να το εκφράσουν, δε θα παρασύρονται με τους υπόλοιπους στο όνομα της μαζικότητας. Οι φοιτητές που υποστήριζαν κάποια πράγματα πριν, δεν έχουν αλλάξει τα πιστεύω τους με την ίδρυση ενός ακόμα συλλόγου. Όποιος πήγαινε σε πορείες πριν, θα πηγαίνει και τώρα. Όποιος υποστήριζε κατάληψη πριν, θα υποστηρίζει και τώρα. Όποιος ήθελε να κάνει μαθήματα πριν, θα θέλει να τα κάνει και τώρα. Πάλι θα υπάρχουν να πουν αυτό που θεωρούν πως πρέπει να πουν. Και η μαζικότητα θα υπάρχει όπως θα έπρεπε, με την προσωπική εμπεριστατωμένη άποψη του καθενός που αποτελεί μέρος της, όχι παρασυρόμενος από μια πλασματική πλειοψηφία. Και to the down down of the written (πώς το κατέχω το αγγλικό ε;), αν θέλουμε αυτήν την δήθεν μαζικότητα, γιατί να'χουμε έναν σύλλογο της μορφής του ΣΦΠΣΔΠΘ και να μην έχουμε έναν ενιαίο σύλλογο του ΔΠΘ, τον ΣΦΔΠΘ ας πούμε, ή ακόμα καλύτερα έναν ενιαίο σύλλογο όλων των πανεπιστημίων, τον ΣΦΕ (Σύλλογος Φοιτητών Ελλάδος) να τελειώνουμε με αυτό το ζήτημα εν τη γενέσει του. Εδώ δηλαδή τι θα πει κανείς να το αντικρούσει; Ότι είναι άλλα πανεπιστήμια, άλλα γεωγραφικά σημεία στο χάρτη; Ε, κι εγώ θα πω, έχουμε 5 διαφορετικά τμήματα, άλλοι καθηγητές, άλλα βιβλία, άλλα... άλλα... άλλα... για να υποστηρίξω τον αντίστοιχο ΣΦΤΗΜΜΥ. Στη μία το δεχόμαστε στην άλλη όχι; Διακριτικό δεν είναι αυτό;