Πολυτεχνεία και Μάστερ, μια άλλη γνώμη

Θέματα που αφορούν το τμήμα των Η.Μ.Μ.Υ.

Re: Πολυτεχνεία και Μάστερ, μια άλλη γνώμη

Δημοσίευσηαπό macJohn » 18 Ιουν 2010, 20:04

Proedros έγραψε:Παρακολουθώ το ποστ και θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η ΕΕ έχει ορίσει να παίρνουν οι φοιτητές Bachelor στα 3 χρόνια σπουδών Master στα 5 και διδακτορικό στα 7. Εκ των πραγμάτων βλέπετε ότι το πτυχίο των πολυτεχνείων μας ΕΙΝΑΙ αυτομάτως και μάστερ. Γνωστός μου τελείωσε ΗΜΜΥ εδώ Ελλάδα και πήγε στην Ολλανδία για μάστερ. Έκει ο σύμβουλος σπουδών τον κάλεσε στο γραφείο του και του είπε πως το πτυχίο του ΕΙΝΑΙ και μάστερ όποτε δεν έχει νόημα να κάνει μεταπτυχιακό και τον παρότρυνε να κάνει διδακτορικό. Εφόσον είμαστε μέλος της ΕΕ υποχρεούμαστε να το δεχτούμε αυτό ως χώρα. Εξάλλου είναι και άδικο για του φοιτητές ΗΜΜΥ, πχ γιατί ο αποφοιτος ΤΕΙ με τέσσερα χρόνια σπουδών κάνει +1 μεταπτυχιακό =5 χρόνια έχει μάστερ ενώ ο απόφοιτος ΗΜΜΥ με 5 χρόνια σπουδών δεν έχει?

Proedre, εννοείται πως το πτυχίο των πολυτεχνείων αντιστοιχεί με μάστερ, ΑΛΛΑ το πρόβλημα είναι πως δεν το αναγνωρίζει ως μάστερ το ΥΠΕΠΘ.
Δες και την επίσημη απάντηση στο αρχείο παρακάτω.

Επίσης η συνθήκη της Bologna λέει πως θεωρητικά κάποιος μπορεί να πάρει διδακτορικό σε 3(Bachelor)+2(Master)+ 3(Phd)=8 και όχι 7. Φυσικά οι χώρες στις οποίες εφαρμόζεται το ότι παίρνεις το διδακτορικό σε 8 χρόνια είναι πολύ λίγες... Στις περισσότερες θέλεις το λιγότερο 9. Πάντως μπορείς να πάρεις bachelor+master+phd και στα 3 χρόνια αν είσαι ο Terence Tao ή κάποιος του βεληνικούς του. Το ζήταμα είναι πως δεν είσαι(δεν αναφέρομαι σε σένα) και πάς να τα πάρεις όλα(αν θέλεις και ενδιαφέρεσαι) στα 10.

Proedros έγραψε:Και εδώ προκύπτει το ερώτημα του τι κάναμε εμείς για αυτό το πρόγραμμα?!..Η μάλλον αφήστε το αυτό. Δεν θέλω να ξεσπάσουν και άλλα επεισόδια.

Φυσικά και δεν κάναμε τίποτα, μας πουλάνε παπά ότι και καλά δεν χρειάζεται κατεύθυνση πληροφορικής και εμεις οι βλακες το δεχόμαστε. Όσο δεν αντιδρούμε καλά να πάθουμε. Κάνανε και καλά ένα νέο προγραμμα σπουδών που και καλά προσθαφαιρούν μαθήματα αλλά στην πραγματικότητα αυτό που κάνουν είναι να αλλάζουν ονόματα και εξάμηνα στα παλιά μαθήματα. Κάτι τέτοιο έγινε και με το πολλαπλό σύγγραμα, που στις περισσότερες φορές το πήραμε και το βάλαμε στο ράφι...

Η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά εμείς δεν κάνουμε κάτι για αυτό.

Ακούστε και λίγο τους dim και vagoulas που ξέρουν από πρώτο χέρι τι παίζει τόσο στα πανεπιστήμια του εξωτερικού όσο και στην αγορά εργασίας.
Συνημμένα
2010-03-05_105329_ypourgeio.pdf
(93.48 KiB) Έχει μεταφορτωθεί 337 φορές
Άβαταρ μέλους
macJohn
Hero Member

Φοιτητής ΗΜΜΥ: Ναι

Δημοσίευσηαπό Proedros » 19 Ιουν 2010, 14:45

macJohn έγραψε:
Proedre, εννοείται πως το πτυχίο των πολυτεχνείων αντιστοιχεί με μάστερ, ΑΛΛΑ το πρόβλημα είναι πως δεν το αναγνωρίζει ως μάστερ το ΥΠΕΠΘ.
Δες και την επίσημη απάντηση στο αρχείο παρακάτω.

Επίσης η συνθήκη της Bologna λέει πως θεωρητικά κάποιος μπορεί να πάρει διδακτορικό σε 3(Bachelor)+2(Master)+ 3(Phd)=8 και όχι 7. Φυσικά οι χώρες στις οποίες εφαρμόζεται το ότι παίρνεις το διδακτορικό σε 8 χρόνια είναι πολύ λίγες... Στις περισσότερες θέλεις το λιγότερο 9. Πάντως μπορείς να πάρεις bachelor+master+phd και στα 3 χρόνια αν είσαι ο Terence Tao ή κάποιος του βεληνικούς του. Το ζήταμα είναι πως δεν είσαι(δεν αναφέρομαι σε σένα) και πάς να τα πάρεις όλα(αν θέλεις και ενδιαφέρεσαι) στα 10.

Μπορεί οντως να είναι στα 8 το διδακτορικό και όχι στα 7 που θυμόμουν άλλα το θέμα είναι πως όντως επειδή ξέρω και άτομα εδώ που κάνουν το διδακτορικό τους θέλεις τουλάχιστον 4 χρόνια. Φταίνε λίγο και οι τουλάχιστον 4 σημοσιεύσεις που πρέπει να κάνεις στα περιοδικά. Αυτό που εννοούσα δλδ αυτό που είχα καταλάβει ήταν πως θέλεις 3 χρόνια για Bachelor +2 για μαστερ +2 για διδακτορικό(3 όπως είπες κ μάλλον ισχύει)=7 (8) χρόνια σπουδών.

Όσο για το νέο πρόγραμμα σπουδών έχω να πω πως ναι μεν αλλάζουν κάποια πράγματα προς το καλύτερο(δλδ καλύτερη κ μικρότερη ύλη) άλλα γενικά δεν υπάρχουν και ουσιαστικές αλλαγές. Όντως "κολλάνε" μαθήματα και τα μετονομάζουν διατηρώντας άθροιστικά τις ώρες διδασκαλίας και για να καλύψουν το "κενό" προσθέτουν ακόμη 1 μάθημα 3-5 ωρών. Στο εξωτερικό που ανέφερες έχουν και λιγότερες ώρες μαθημάτων αλλά και λιγότερους φοιτητές. Εδώ όμως "είναι Ελλάδα" θα σου απαντήσουν. Όλοι να γίνουν επιστήμονες (και να βγούν τλκ άνεργοι). Τα πολλαπλά συγγράματα ήταν κοροιδία. Στην καλύτερη περίπτωση το έβαζες στην βιβλιοθήκη στην χειρότερη ο καθηγητής σου έλεγε "δηλώνω 2/3/4 αλλά εγώ το δικό μου θα διδάξω!" ή δήλωνε ΜΟΝΟ ένα! Στην τελική κάποιοι έβγαλαν καλά λεφτά από αυτό. Όσον αφορά την κατεύθυνση της πληροφορικής δεν είμαι πεπεισμένος ότι χρειάζεται. Εξάλου είμαστε κυρίως ηλεκτρολόγοι, δλδ όποιος ήθελε πληροφορική είχε άλλες 10 σχόλες να διαλέξει που ασχολούνται μόνο με αυτό. Βέβαια θα μπορούσαμε να κάνουμε και 1 τέτοιο κύκλο σπουδών και να μπορεί να διαλέξει ο φοιτητής άλλα φοβάμαι μην καταλήξει σαν τον τηλεπικοινωνιακό τομέα, δλδ "φάντασμα". Τώρα στην ερώτηση που έθεσα του τι κάναμε εμεις για αυτό η απάντηση είναι απλή: όλα αυτά που είπα (δλδ πρόγραμμα σπουδών και τομέας πληροφορικής) τέθηκαν πέρσι. Πέρσι όπως και φέτος εμείς οι ηλεκτρολόγοι είχαμε 2 συλλόγους!..τι έκαναν αυτοί που μας εκπροσωπούσαν (είτε "νόμιμα" είτε " παράνομα")???

ΥΓ:επειδή ξέχασα θέλω να προσθέσω ότι θεωρώ απαράδεκτη την πολιτική του υπουργείου και προβλέπω να τρώμε πρόστιμα για αυτό.
Proedros

Δημοσίευσηαπό macJohn » 19 Ιουν 2010, 15:56

Proedros έγραψε:Μπορεί οντως να είναι στα 8 το διδακτορικό και όχι στα 7 που θυμόμουν άλλα το θέμα είναι πως όντως επειδή ξέρω και άτομα εδώ που κάνουν το διδακτορικό τους θέλεις τουλάχιστον 4 χρόνια. Φταίνε λίγο και οι τουλάχιστον 4 σημοσιεύσεις που πρέπει να κάνεις στα περιοδικά. Αυτό που εννοούσα δλδ αυτό που είχα καταλάβει ήταν πως θέλεις 3 χρόνια για Bachelor +2 για μαστερ +2 για διδακτορικό(3 όπως είπες κ μάλλον ισχύει)=7 (8) χρόνια σπουδών.

Ο αριθμός 8 είναι καθαρά τυπικός-πλασματικός. Όπως είπα και παραπάνω στα περισσότερα πανεπιστήμια χρειάζεσαι το λιγότερο 9 χρόνια, συνήθως 10. Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα, με τη ΜΟΝΗ διαφορά ότι δεν αναγνωρίζουν στα Πολυτεχνεία και γενικά στις σχολές 5ετούς φοίτησης το Μαστερ.

Proedros έγραψε:Στο εξωτερικό που ανέφερες έχουν και λιγότερες ώρες μαθημάτων αλλά και λιγότερους φοιτητές.

Πίστεψε με μπορεί να κάνουν εκεί 5-6 μαθήματα το εξάμηνο με 20 ώρες διδασκαλίας αλλά έχουν φόρτο εργασίας 30 ώρες το 24ωρο...
Βέβαια εδώ, εμείς πρωτοτυπούμε και πάλι και κάνουμε το αντίθετο. Έχουμε 35 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα αλλά 2 ώρες το πολύ φόρτο εργασίας...

Όσον αφορά τον αριθμό των φοιτητών, δε νομίζω να παίζει ρόλο. Στο έτος μου ήμασταν καμιά 130 άτομα και δε θυμάμαι μάθημα μετά το 3ο έτος που να ήμασταν πάνω από 40 σε μία αίθουσα!!!

Proedros έγραψε:Τώρα στην ερώτηση που έθεσα του τι κάναμε εμεις για αυτό η απάντηση είναι απλή: όλα αυτά που είπα (δλδ πρόγραμμα σπουδών και τομέας πληροφορικής) τέθηκαν πέρσι. Πέρσι όπως και φέτος εμείς οι ηλεκτρολόγοι είχαμε 2 συλλόγους!..τι έκαναν αυτοί που μας εκπροσωπούσαν (είτε "νόμιμα" είτε " παράνομα")???

Αν δε θέλουν οι καθηγητές τι και αν (δεν) θέλουν οι φοιτητές!!

Αλλά για τέτοια ζητήματα για τα οποία υποτίθεται πως φτιάξαμε το ΣΦΤΗΜΜΥ, δε βλέπω να υπάρχουν αντιδράσεις και προβληματίζομαι(αν υπάρχουν καλώς)...
Άβαταρ μέλους
macJohn
Hero Member

Δημοσίευσηαπό Proedros » 20 Ιουν 2010, 19:51

Όπως είπα συμφωνώ περί των χρόνων που χρειάζεσαι. Εδώ απλά ανταλλάσουμε απόψεις ή/και ενημερωνόμαστε για το τι ισχύει (όπως με το έγγραφο του ΥΠΕΠΘ που ανέρτισες). Στην τελική όλοι μαζί είμαστε και όλοι(πιστεύω) θέλουμε να μας αναγνωριστεί το μαστερ που δικαιούμαστε. Το γεγονός ότι δεν πατάει φοιτητής στο μάθημα το ξέρω και το βλέπω. Είναι άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν έχουν στο εξωτερικό. Σε αυτό συμβάλλει και η στάση/μάθημα των καθηγητών.

Και εδώ μπαίνουμε εμείς. Έχουμε την δύναμη να περάσουμε αυτό που θέλουμε ακόμη και αν δεν θέλουν οι καθηγητές.

macJohn έγραψε:Αλλά για τέτοια ζητήματα για τα οποία υποτίθεται πως φτιάξαμε το ΣΦΤΗΜΜΥ, δε βλέπω να υπάρχουν αντιδράσεις και προβληματίζομαι(αν υπάρχουν καλώς)...

Αυτό δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοείς....
(υποθέτω πως ο ΣΦΤΗΜΜΥ δεν κάνει την δουλεια του??-διορθωσέ με αν κατάλαβα λάθος)
Proedros

Δημοσίευσηαπό cmavr8 » 24 Ιουν 2010, 08:02

Ναι, αυτό νομίζω εννοεί ο macJohn, αλλά θέλω να το σχολιάσω.

Μη βλέπετε το ΣΦΤΗΜΜΥ σαν καποια οντότητα με δική της θέληση και δράση. Ο ΣΦΤΗΜΜΥ είναι οι φοιτητές, και τους χρειάζεται για να υπάρχει, και τον χρειάζονται για να συσπυρώνονται.

Το λέω έτσι γιατί εύκολα λέμε "ο σύλλογος δεν έκανε αυτό..." αλλά όταν γίνονται συνελεύσεις για προτάσεις δράσης έρχονται ελάχιστοι.
Ιδέες έχουμε (και θέλουμε ακόμα περισσότερες φυσικά) αλλά κυρίως θέλουμε ανθρώπους να στηρίξουν, και λίγο να βοηθήσουν. Μόνο με 1-2-3 άτομα δε γίνεται δουλειά! Κάποια στιγμή κουράζονται και το αφήνουν (βλ. εμένα).

Δεν επιτίθεμαι σε κανέναν. Ούτε καν κρίνω κάποιον από εσάς, απλά γενικά εκφράζω αυτήν την πικρία. Όλοι μιλάμε και όταν έρχεται η ώρα για πράξη εξαφανιζόμαστε.

Ελπίζω από του χρόνου με τον πιο πολύχρωμο χαρακτήρα και τους εκπροσώπους στο Τμήμα να έχουμε περισσότερη συμμετοχή..
cmavr8
Hero Member

Δημοσίευσηαπό Proedros » 30 Ιουν 2010, 00:41

Δεν νομίζω ότι είναι μέσα στα όρια του θέματος το τι συμβαίνει στον ΣΦΤΗΜΜΥ. Θα κάνω όμως μία αναφορά σε αυτό. Συμφωνώ ότι κάθε σύλλογος αποτελείται και έχει νόημα ύπαρξης από τα μέλη του(φοιτητές ΗΜΜΥ εδώ). Τώρα αν ο ΣΦΤΗΜΜΥ δεν έχει συμμετοχή αυτό αφορά τα μέλη που τον στηρίζουν.

Τώρα επιστρέφοντας στο θέμα μας θέλω να τονίζω ότι για την αναγνώριση του μάστερ πρέπει να πιέσουμε όσο γίνεται. Μην ξεχνάμε ότι θα μας βοηθήσει στο μέλλον μας. Είμαι απογοητευμένος από τον λήθαργο του ΣΦΗΜΜΥ γιατί αυτός υποτίθεται με εκπροσωπεί είτε το θέλω είτε όχι. Κινήσεις περί του μάστερ των πολυτεχνείων βλέπω μόνο από τον άλλο σύλλογο. Η άποψη του συναδέλφου Γιώργου Τσορμπατζόγλου (παραπάνω) είναι σεβαστή φυσικά άλλα με απογοητεύει. Αν δεν κάνω λάθος ο ίδιος δεν είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου,τέος πρόεδρος του συλλόγου και νυν πρόεδρος του ΦΑΚΞ που είναι και η πρώτη δύναμη τώρα στον ΣΦΤΗΜΜΥ;..Δεν θέλω να θίξω κανέναν αλλά τα όσα λέμε έχουν βαρύτητα, ειδίκα όταν εκπροσωπείς τους φοιτητές και συνεπώς αποφασίζεις και για το μέλλον τους. Θεωρώ ότι η πλειοψηφία των φοιτητών ΗΜΜΥ θέλει να αναγνώριση των μάστερ και αυτό πρέπει να αποτυπώνεται και απο τους εκπροσώπους του όποιοι και να είναι αυτοί.

Τέλος, θέλω να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δεν ύπαρχουν "εμείς" "εσείς" και "αυτοί". Όλοι στην ίδια μοίρα είμαστε και πρέπει μαζί να απαιτήσουμε αυτο που μας ανήκει.
Proedros

Δημοσίευσηαπό jimmy_thomas » 30 Ιουν 2010, 03:19

Stokos έγραψε:Και να φέρω ένα παράδειγμα, σαν εργοδότης, ποιον θα επέλεγες για ως manager για κάποιο project (π.χ. τη κατασκευή της ιστιοσελίδας της εταιρίας σου) έναν ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου ή έναν Πληροφορικάριο του ΤΕΙ; Η απάντηση στις περισσότερες περιπτώσεις (που πηγάζει από τα στερεότυπα που καλλιεργούνται) είναι "σαφώς του Πολυτεχνείου". Στη πραγματικότητα ο ΗΜΜΥ δε διδάχτηκε "HTML", "Βάσεις Δεδομένων" και "Τεχνολογία Λογισμικού" διότι ήταν του "ενεργειακού" κύκλου σε αντίθεση με το Πληροφορικάριο.

Επομένως καταλαβαίνω απολύτως την αγανάκτηση του γράφοντος που μιλά για "υπερεπιστήμονες – υπερμηχανικούς των 19000 μορίων".

Τσορμπατζόγλου.Γιώργος

Για κατασκευή ιστοσελίδας (από τον ιστό και όχι από το ιστίο που είναι το πανί ενός σκάφους πλωτού που ως αποκλειστικό μέσο για την κίνηση χρησιμοποιεί τον άνεμο και την αιολική ενέργεια) και αναφέρομαι στο παράδειγμα σου, θα διάλεγα ένα web designer από το ΙΕΚ ΞΥΝΗ, ούτε κάποιον απόφοιτο του ΤΕΙ Πληροφορικής και πόσο μάλλον ένα μηχανικό. Και ο λόγος είναι απλός, όπως ειπώθηκε προηγουμένως από κάποιο μέλος του forum, το να ανεβάζεις εικόνες και να δημιουργείς hyperlinks δεν είναι δα και τόσο μεγάλη υπόθεση πλέον. Στέκομαι στο παράδειγμα σου γιατί με μια πρώτη ματιά μοιάζει απόλυτα λογικό και αληθοφανές, αλλά ξαναδιαβάζοντας το κάτι με χαλάει. Και εξηγούμαι.
Μπαίνοντας σε μία πολυτεχνική σχολή (ας πάρουμε για παράδειγμα τη δικιά μας, το ΤΗΜΜΥ του ΔΠΘ) θα διδαχθούμε 65 το λιγότερο μαθήματα και όταν εξεταστούμε επιτυχώς και στα 65 και αφού φυσικά έχουμε περατώσει με επιτυχία και τη διπλωματική μας εργασία θα ορκιστούμε νέοι και φιλόδοξοι μηχανικοί στην κοινωνία της γνώσης. Αυτό ήταν? Τελειώσαμε? Είμαστε έτοιμοι πλέον να κάνουμε ότι μας ζητήσουν επειδή περάσαμε 65 μαθήματα και γράψαμε μια διπλωματική? Μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία σε ότι μας ζητηθεί? Η απάντηση είναι ΟΧΙ φυσικά. Βγαίνοντας από εδώ μέσα φίλε Stoke, αυτά που θα έχουμε πάρει είναι ένα γενικό αλλά πολύ βασικό υπόβαθρο για την επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού που θα αποτελέσει τη βάση για ότι κάνουμε στη συνέχεια αλλά το σημαντικότερο που πρέπει να έχουμε πάρει, που πρέπει να μας έχουν δώσει οι καθηγητές μας είναι ο τρόπος σκέψης ενός μηχανικού. Τι σημαίνει αυτό? Σημαίνει την ικανότητα που πρέπει να έχουμε πάρει για να ανταπεξέλθουμε σε όλες τις καταστάσεις,ακόμα και αυτές όπου με μια πρώτη ματιά δε φαίνεται να τις κερδίζουμε. Εάν αύριο μεθαύριο σου θέσουν ένα πρόβλημα ή μια πρωτόγνωρη κατάσταση με πρωτόγνωρα δεδομένα, το μεγάλο σου πλεόνεκτημα δεν είναι ότι θα ξέρεις τη λύση. Είναι ότι θα ξέρεις πολύ καλά τι πρέπει να κάνεις να φτάσεις στη λύση. Αυτό το δεύτερο είναι πολύ πιο δύσκολο γιατί απαιτεί ένα συνδιασμό γενικών γνώσεων και ικανότητας προσαρμογής και αντίληψης στα καινούργια δεδομένα. Πάρε για παράδειγμα ένα βιβλίο, ένα βιβλίο με πολλές σελίδες από το οποίο έπρεπε να διαβάσεις για να περάσεις ένα μάθημα. Το κέρδος σου στο τέλος δεν είναι ότι έμαθες το βιβλίο αυτό. Το κέρδος σου είναι ότι ξέρεις πλέον πως αν στο μέλλον σου χρειαστούν πληροφορίες για ένα ζήτημα σχετικό θα ξέρεις από πριν ότι σε αυτό το βιβλίο μπορείς να ανατρέξεις για να βρεις οτιδήποτε πιστεύεις ότι θα σε βοηθούσε.
Και τώρα τι σχέση έχουν όλα αυτά με την κατασκευή της ιστοσελίδας?
Η άποψη μου είναι ότι ένας μηχανικός του τμήματος ΗΜΜΥ ακόμα και αν δεν έχει διδαχτεί ποτέ HTML, ακόμα και αν έχει επιλέξει την κατεύθυνση του ενεργειακού θα πρέπει όταν του ζητηθεί να κατασκευάσει μια ιστοσελίδα, να μπορέσει τελικά να το κάνει. Δηλαδή να δώσει λύση στο πρόβλημα. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι θα πρέπει να ξέρει που να ψάξει, τι να ψάξει και πως να ψάξει. Πρέπει να καταφέρει να δώσει όσο πιο ποιοτική λύση γίνεται όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Sorry για το offtopic.
Άβαταρ μέλους
jimmy_thomas
Full Member

Δημοσίευσηαπό Stokos » 30 Ιουν 2010, 03:27

Proedros έγραψε:Ο Γιώργος Τσορμπατζόγλου [...] νυν πρόεδρος του ΦΑΚΞ

Δεν ισχύει.

---

Τώρα στα υπόλοιπα που γράφεις. Όπως πολύ σωστά είπες το θέμα του Master μας αφορά όλους. Όλοι στο ίδιο Τμήμα σπουδάζουμε, το ίδιο δίπλωμα/πτυχίο (όπως θέλετε πείτε το) θα πάρουμε (με "Master" ή χωρίς), στην ίδια αγορά εργασίας θα βγούμε. Νομίζεις ότι "εμείς" θέλουμε για κάποιο λόγο μικρότερη αμοιβή, λιγότερα επαγγελματικά δικαιώματα ή ότι δε θέλουμε στη τελική κανένα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το Master;

Σαφώς και όχι.

Κατηγορείς το ΣΦΤΗΜΜΥ για λήθαργο. Μπορώ αύριο να σου ετοιμάσω... είκοσι έγγραφα και να αρχίσω να τα στέλνω στο Τμήμα, στη Πρυτανεία και στο Υπουργείο όπου θα γράφω λαϊκισμούς του τύπου "απαιτούμε τη χορήγηση του Master" (όπως ακριβώς έκανε και ο "άλλος" Σύλλογος) και τότε θα βγουν οι φοιτητές και θα πουν: "Α! Τι ωραία, ο ΣΦΤΗΜΜΥ νοιάζεται για το μέλλον μας". Έτσι, θα μαζέψω και κόσμο στο Σύλλογο και ψηφαλάκια στις εκλογές.

Γιατί δε το κάνω;

Το θέμα του Master δυστυχώς δεν είναι ένα θέμα για το οποίο μπορεί να πάρει απόφαση το Τμήμα αλλά ούτε και η Πρυτανεία! Είναι θέμα που άπτεται του Κράτους και της Πολιτείας. Με λίγα λόγια, για να πετύχουμε το στόχο μας θα πρέπει να αλλάξει η Νομοθεσία. Η Αννούλα πάντως δεν είναι διατεθειμένη να στηρίξει το θέμα του Master (βλ. το συνημμένο του "Macjohn" μερικές αναρτήσεις πιο πάνω). Όπως καταλαβαίνεις, σε αυτή τη περίπτωση για να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει να οργανωθεί κάτι μαζικό, όπως μια σύμπραξη των Φοιτητικών Συλλόγων και των Προέδρων/Πρυτάνεων. Για κάτι τέτοια θέματα εύχομαι να υπήρχε κάποια "Πανελλήνια Συνδικαλιστική Φοιτητική Ένωση". Γι' αυτό το λόγο βέβαια ιδρύθηκε η "ΕΦΕΕ" αλλά εκφυλίστηκε σε μια ένωση των Πολιτικών Γραφείων των Κομμάτων, της οποίας ο μόνος λόγος ύπαρξης είναι να συνεδριάζει(;) μια φορά το χρόνο για να ορίσει την ημερομηνία της φοιτητικής εκλογικής πανήγυρις.

Στα δικά μας τώρα (γιατί παραπάνω ξέφυγα σε "ουτοπικές φαντασιώσεις", αφού όλοι ξέρουμε πως μια τέτοια σύμπραξη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας (πάρα πολύ) δύσκολα θα επιτευχθεί, πόσο δε μάλλον μια "ανασυγκρότηση" του Πανελληνίου οργάνου).

Παραθέτω μερικά "ιστορικά" στοιχεία.

Μετά από "πιέσεις" του φοιτητικού συλλόγου, η πρυτανεία εξέδωσε ένα έγγραφο το οποίο λέει με λίγα λόγια ότι "το Τμήμα μπορεί να χορηγεί Master εφόσον είναι νόμιμο". Τρέξαν οι παρατάξεις και ο "άλλος" Σύλλογος να πανηγυρίσουν το μεγάλο επίτευγμα. Αυτό το χαρτί όμως στην ουσία δε λέει τίποτα! Είναι σα να λέει "Εντάξει, μπορείς να βάλεις βόμβα εφόσον είναι νομιμο, αλλά δεν είναι!". Νομίζεις θα έβαζαν το "εφόσον είναι νόμιμο" αν ήταν νόμιμο; Σαφώς και όχι, θα ήταν περιττό.
Ελπίζω(ούμε) ότι ο νέος Πρύτανης να είναι πιο διατεθειμένος να "κυνηγήσει" το θέμα και να συνεργαστεί με τους Φοιτητές και όχι να προσπαθεί να τους "ευχαριστήσει" με τέτοια "τρικ".

Το Τμήμα από την άλλη έκανε ότι καλύτερο μπορούσε, δοθέντων των περιστάσεων. Αποφάσισε σε Γ.Σ. πριν από μερικούς μήνες, να χορηγεί μαζί με το δίπλωμα/πτυχίο και "Πιστοποίηση ότι οι Σπουδές ισοδυναμούν με Master". Το τι σημαίνει αυτό όμως, θα σου το εξηγήσω με ένα παράδειγμα. Σου κάνω εγώ ιδιαίτερο μάθημα στα Αγγλικά και όταν τελειώσουμε τα μαθήματα, σου δίνω ένα έγγραφο με την υπογραφή μου ότι με το μάθημα που σου έκανα, οι γνώσεις που έχεις ισοδυναμούν με Proficiency. Όταν θα βγεις όμως στην αγορά εργασίας η δικιά μου πιστοποίηση θα είναι υπό αμφισβήτηση του κάθε εργοδότη ενώ το Proficiency είναι καθολικά αποδεκτό. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν άλλη ισχύ έχει ένα επίσημο "Master" από μια "Πιστοποίηση Master".

Γι' αυτό λοιπόν δεν έκανε ο Σύλλογος τίποτα. Η Πρυτανεία έβγαλε το χαρτί που ήταν να βγάλει και το Τμήμα πήρε την απόφαση που μπορούσε να πάρει. Εάν εμείς μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο σε παρακαλώ ενημέρωσε με και θα φροντίσω να το πράξουμε.

---

Τέλος, εάν νομίζεις ότι όλοι αυτοί οι συλλογισμοί που παρέθεσα προέκυψαν τώρα, στις 4:30 το πρωί, μάλλον πέφτεις έξω. Έχουν προκύψει από πολύωρες συζητήσεις εντός και εκτός των Διοικητικών Συμβουλίων και των Γενικών Συνελεύσεων του ΣΦΤΗΜΜΥ.

Όπως, ελπίζω, να διαπιστώνεις, μόνο σε "λήθαργο" δεν έχουμε το θέμα.

Τσορμπατζόγλου.Γιώργος
Stokos

Δημοσίευσηαπό JimMichael » 30 Ιουν 2010, 03:43

Βαρέθηκα να βλέπω άτομα να πετάνε συνεχώς σπόντες για τη δήθεν αναξιότητα του ΣΦΤΗΜΜΥ. Έχουμε μια καυτή πατάτα κι επειδή τα χεράκια μας δεν μπορούν να την κρατήσουν, την πετάμε στο "χαζό" της υπόθεσης για να ξεμπερδεύουμε.

Όλοι έχουν πια την άποψη του καναπέ. Κράζουν από το σπίτι ό,τι βρουν. Συνήθως έτσι πάει. Όποιος δεν είναι ικανός ηθοποιός, κρίνει τους άλλους, για παράδειγμα. Δεν πατάει κανείς σε συνελεύσεις, δε γράφεται μέλος γιατί δε σηκώνεται από τον καναπεδάκο του να ψάξει τι τον συμφέρει, δεν ψηφίζει, παρά μόνο σηκώνει ένα τηλέφωνο και εντολοδοτείται χωρίς δεύτερη σκέψη. Και μετά φυσικά περιμένει να λειτουργούν όλα καλά κι ωραία. Με τη δική του την ανυπαρξία. Κι αν μπορεί να καρπωθεί κιόλας ένα θετικό αποτέλεσμα, πςςςςςςς τέλεια δικέ μου. Έτσι θα πάμε μπροστά..... Κούνια που σας κούναγε.

Πολυτεχνεία και Μάστερ, λοιπόν. Ωραίο θέμα για συζήτηση. Συζήτηση; Είναι αυτή η διαδικασία που μαζευόμαστε σε ένα χώρο και εκφράζουμε την άποψή μας, τα πιστεύω μας, τις επιθυμίες μας, τις συμβουλές μας κλπ κλπ και ακούμε και τα αντίστοιχα των υπολοίπων; Α, ναι; Κοίτα να δεις βρε παιδί... Και δε μου'χε περάσει ποτέ από το μυαλό αυτό. Και τι γίνεται με μια τέτοια συζήτηση δηλαδή; Μη μου πεις ότι ακούγεται η γνώμη μου και συζητιέται περαιτέρω και, τέλος, αν αυτή εκφράζει την πλειοψηφία γίνεται και πράξη, θα τρελαθώ. Πώς; Γίνεται; Και μάλιστα ενημερώνομαι και για άλλα θέματα που μπορεί να μην είχα σκεφτεί;;;; Ε, όχι, αυτά είναι κοσμοϊστορικά γεγονότα. Θα αλλάξω κοσμοθεωρία αν όντως έτσι δουλεύει το πράγμα...
Φίλοι και χρήμα, νερό και λάδι.
Άβαταρ μέλους
JimMichael
Hero Member

Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Δημοσίευσηαπό cmavr8 » 30 Ιουν 2010, 08:00

jimmy_thomas έγραψε:
Stokos έγραψε:Και να φέρω ένα παράδειγμα, σαν εργοδότης, ποιον θα επέλεγες για ως manager για κάποιο project (π.χ. τη κατασκευή της ιστιοσελίδας της εταιρίας σου) έναν ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου ή έναν Πληροφορικάριο του ΤΕΙ; Η απάντηση στις περισσότερες περιπτώσεις (που πηγάζει από τα στερεότυπα που καλλιεργούνται) είναι "σαφώς του Πολυτεχνείου". Στη πραγματικότητα ο ΗΜΜΥ δε διδάχτηκε "HTML", "Βάσεις Δεδομένων" και "Τεχνολογία Λογισμικού" διότι ήταν του "ενεργειακού" κύκλου σε αντίθεση με το Πληροφορικάριο.

Επομένως καταλαβαίνω απολύτως την αγανάκτηση του γράφοντος που μιλά για "υπερεπιστήμονες – υπερμηχανικούς των 19000 μορίων".

Τσορμπατζόγλου.Γιώργος

Για κατασκευή ιστοσελίδας (από τον ιστό και όχι από το ιστίο που είναι το πανί ενός σκάφους πλωτού που ως αποκλειστικό μέσο για την κίνηση χρησιμοποιεί τον άνεμο και την αιολική ενέργεια) και αναφέρομαι στο παράδειγμα σου, θα διάλεγα ένα web designer από το ΙΕΚ ΞΥΝΗ, ούτε κάποιον απόφοιτο του ΤΕΙ Πληροφορικής και πόσο μάλλον ένα μηχανικό. Και ο λόγος είναι απλός, όπως ειπώθηκε προηγουμένως από κάποιο μέλος του forum, το να ανεβάζεις εικόνες και να δημιουργείς hyperlinks δεν είναι δα και τόσο μεγάλη υπόθεση πλέον. Στέκομαι στο παράδειγμα σου γιατί με μια πρώτη ματιά μοιάζει απόλυτα λογικό και αληθοφανές, αλλά ξαναδιαβάζοντας το κάτι με χαλάει. Και εξηγούμαι.
Μπαίνοντας σε μία πολυτεχνική σχολή (ας πάρουμε για παράδειγμα τη δικιά μας, το ΤΗΜΜΥ του ΔΠΘ) θα διδαχθούμε 65 το λιγότερο μαθήματα και όταν εξεταστούμε επιτυχώς και στα 65 και αφού φυσικά έχουμε περατώσει με επιτυχία και τη διπλωματική μας εργασία θα ορκιστούμε νέοι και φιλόδοξοι μηχανικοί στην κοινωνία της γνώσης. Αυτό ήταν? Τελειώσαμε? Είμαστε έτοιμοι πλέον να κάνουμε ότι μας ζητήσουν επειδή περάσαμε 65 μαθήματα και γράψαμε μια διπλωματική? Μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία σε ότι μας ζητηθεί? Η απάντηση είναι ΟΧΙ φυσικά. Βγαίνοντας από εδώ μέσα φίλε Stoke, αυτά που θα έχουμε πάρει είναι ένα γενικό αλλά πολύ βασικό υπόβαθρο για την επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού που θα αποτελέσει τη βάση για ότι κάνουμε στη συνέχεια αλλά το σημαντικότερο που πρέπει να έχουμε πάρει, που πρέπει να μας έχουν δώσει οι καθηγητές μας είναι ο τρόπος σκέψης ενός μηχανικού. Τι σημαίνει αυτό? Σημαίνει την ικανότητα που πρέπει να έχουμε πάρει για να ανταπεξέλθουμε σε όλες τις καταστάσεις,ακόμα και αυτές όπου με μια πρώτη ματιά δε φαίνεται να τις κερδίζουμε. Εάν αύριο μεθαύριο σου θέσουν ένα πρόβλημα ή μια πρωτόγνωρη κατάσταση με πρωτόγνωρα δεδομένα, το μεγάλο σου πλεόνεκτημα δεν είναι ότι θα ξέρεις τη λύση. Είναι ότι θα ξέρεις πολύ καλά τι πρέπει να κάνεις να φτάσεις στη λύση. Αυτό το δεύτερο είναι πολύ πιο δύσκολο γιατί απαιτεί ένα συνδιασμό γενικών γνώσεων και ικανότητας προσαρμογής και αντίληψης στα καινούργια δεδομένα. Πάρε για παράδειγμα ένα βιβλίο, ένα βιβλίο με πολλές σελίδες από το οποίο έπρεπε να διαβάσεις για να περάσεις ένα μάθημα. Το κέρδος σου στο τέλος δεν είναι ότι έμαθες το βιβλίο αυτό. Το κέρδος σου είναι ότι ξέρεις πλέον πως αν στο μέλλον σου χρειαστούν πληροφορίες για ένα ζήτημα σχετικό θα ξέρεις από πριν ότι σε αυτό το βιβλίο μπορείς να ανατρέξεις για να βρεις οτιδήποτε πιστεύεις ότι θα σε βοηθούσε.
Και τώρα τι σχέση έχουν όλα αυτά με την κατασκευή της ιστοσελίδας?
Η άποψη μου είναι ότι ένας μηχανικός του τμήματος ΗΜΜΥ ακόμα και αν δεν έχει διδαχτεί ποτέ HTML, ακόμα και αν έχει επιλέξει την κατεύθυνση του ενεργειακού θα πρέπει όταν του ζητηθεί να κατασκευάσει μια ιστοσελίδα, να μπορέσει τελικά να το κάνει. Δηλαδή να δώσει λύση στο πρόβλημα. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι θα πρέπει να ξέρει που να ψάξει, τι να ψάξει και πως να ψάξει. Πρέπει να καταφέρει να δώσει όσο πιο ποιοτική λύση γίνεται όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Sorry για το offtopic.

Πες τα χρυσόστομε γιατί φαίνεται ότι λίγοι το έχουν πιάσει αυτό το νόημα...
Μπορεί να μην ξέρουμε να χειριζόμαστε dreamweaver, και να θέλουμε διάβασμα για να το μάθουμε, αλλά αν πέσει "στο πιάτο μας" ένα μεγάλο έργο ή ένα πρωτόγνωρο έργο θα το αντιμετωπίσουμε καλύτερα από όλους τους "εξειδικευμένους".
Εξ'άλλου αυτό είναι το trade-off της εξειδίκευσης...
cmavr8
Hero Member

Δημοσίευσηαπό macJohn » 30 Ιουν 2010, 10:41

Το ζήτημα είναι πως για το Μάστερ δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο αυτή τη στιγμή. Ήμασταν καμιά 10αριά χρόνια πίσω από τους άλλους αλλά έστω ετεροχρονισμένα καταφέραμε να πάρουμε την "βεβαίωση". Επίσης σε 10 χρόνια το πολυ, θα το αναγνωρίσουν θέλουν δε θέλουν.

Για την Κατεύθυνση της Πληροφορικής τι κάνουμε οεο?

Τόσο αδιάφορη σας είναι?

Εδώ μπορούμε να πιέσουμε, στο χέρι μας είναι, στο Τμήμα μας θα ψηφιστεί, όχι στην Αθήνα.
Άβαταρ μέλους
macJohn
Hero Member

Δημοσίευσηαπό patirgerasimos » 30 Ιουν 2010, 10:47

έτσι είναι τα πράγματα.. το θέμα είναι να μαθεις να σκέφτεσαι.. το πόσα θα θυμάσαι μετά εξαρτάται από τις απώλειες του διαβάσματος.. Πάντως μην νομίζετε ότι θα κάνετε μονο δουλείες ηλεκτρολόγου συχνά "ολοι κάνουν όλα" οπότε δεν είναι πάντα τι ξέρεις αλλά να ξέρεις που θα το βρείς και πως θα κινηθείς.

Όσο για το συγκεκριμένο παράδειγμα και οι ενεργειακοί κατέχουν html ε :P
Άβαταρ μέλους
patirgerasimos
Hero Member

Προηγούμενη

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης