Επιλογή του ΔΠΘ για σπουδές στο αντικείμενο του ΗΜΜΥ.

Θέματα που αφορούν το τμήμα των Η.Μ.Μ.Υ.

Επιλογή του ΔΠΘ για σπουδές στο αντικείμενο του ΗΜΜΥ.

Δημοσίευσηαπό Roygbiv » 07 Ιούλ 2010, 18:00

Καλησπέρα αγαπητοί φορουμίτες.
Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη που έβαλα το θρεντ στο συγκεκριμένο section αλλά δεν ήθελα να το πάω στα διάφορα. (συν το γεγονός ότι μόνο εδώ παρατήρησα κινητικότητα)
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σκέφτομαι πάρα να πάρα πολύ να δηλώσω το συγκεκριμένο τμήμα. Όμως το γεγονός ότι η Ξάνθη είναι αρκετά μακριά και η έλλειψη πληροφοριακού υλικού με έχουν "τσιτώσει" λίγο.
Προσωπικά έχω μελετήσει τον οδηγό σπουδών και έχω ψάξει αρκετά και το αντικείμενο με καλύπτει 100% στο μυαλό μου. Όμως έχω κάποιες άλλες απορίες που θα ήθελα να τις λύσει κάποιος φοιτητής του τμήματος:
1) Ποιά είναι η κατάσταση στις εστίες; Μπορεί κάποιος να μείνει με άνεση μέσα; Υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις για Α'-ετείς;
2) Ποιά η κατάσταση στα εργαστήρια και στης κτηριακές υποδομές; Οι φώτος στο σάιτ με έπεισαν αρκετά αλλά... διαφήμιση είναι. :)
3) Από πλευράς οργάνωσης τι γίνεται; Γίνονται όλα τα μαθήματα κανονικά; Οι καθηγητές είναι συνεργάσιμοι; Συγγράμματα διανέμονται κανονικά;
4) Υπάρχουν άλλες δραστηριότητες εντός πανεπιστημίου εκτός από τα μαθήματα; (FOSS community, αθλητικά κλπ)
5) Αξίζει να το προτιμήσει κάποιος εν τέλει σε σύγκριση με το τμήμα ΗΜΤΥ της πάτρας (που είναι αντίστοιχο);

Ο προβληματισμός μου έγκειται γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στο πανεπιστήμιο και όχι στο αντικείμενο των σπουδών ή την πόλη της Ξάνθης. Δεδομένου ότι το search δε με βοήθησε αρκετά, άνοιξα αυτό το θρεντ.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας,
Νίκος.
15 steps, then a sheer drop.
Άβαταρ μέλους
Roygbiv
Jr. Member

Φοιτητής ΗΜΜΥ: Ναι

Re: Επιλογή του ΔΠΘ για σπουδές στο αντικείμενο του ΗΜΜΥ.

Δημοσίευσηαπό LoVaBiLL » 07 Ιούλ 2010, 20:20

Νίκο,
Οι εστίες είναι όπως παντού: δημόσιες, μικρές και τζάμπα. Δεν νομίζω να βρεις καλύτερες/χειρότερες. Τα ίδια παντού.Θέσεις, ας σου πει κάποιος από μέσα, αλλά ακούω πως έχει κενές τώρα.
Τα εργαστήρια είναι μέτρια σε ποσότητα και ποιότητα. Όπως νομίζω και σε όλα τα επαρχιακά πανεπιστήμια. Τα καινούρια κτίρια που κάνουμε μάθημα φυσάνε. Είναι ολοκαίνουρια.
Τα μαθήματα γίνονται κανονικά. Να υπάρχει συμμετοχή και ο καθηγητής θα είναι εκεί. Οι καθηγητές είναι συνεργάσιμοι και δύσκολα θα βρεις τόσο διαπροσωπικές σχέσεις αν πας σε μεγαλύτερες πόλεις. Τα συγγράμματα είναι ένα θέμα. Μερικά αργούν πάρα πολύ. Παλεύουν εδώ οι φοιτητές όμως να το διορθώσουν.
Εκτός πανεπιστημίου, δραστηριότητες, δεν υπάρχουν παντού; Έχει και εδώ Υπολογιστικό που μπορείς να φτάσεις με την αξία σου να το διαχειρίζεσαι, έχει Wikies που μπορείς να συνεισφέρεις, και για αθλήματα 5χ5 μπαλίτσα, κολυμβητήριο, διάφορες πολεμικές τέχνες, ποδοσφαιρικούς και "μπασκετικούς" συλλόγους, και φυσικά ο φοιτητικός σύλλογος της Γέφυρας με διάφορα: χορούς, φωτογραφία, Manga και άλλα τέτοια.
Αν αξίζει να πας Πάτρα; Αν είσαι κοντά, να πας. Ίδια τα δικαιώματα δεν είναι; Μια από τα ίδια θα βρεις και εκεί. Με διάφορα trade-offs φυσικά.

Εγώ για τον μόνο λόγο που θα πήγαινα Πάτρα είναι γιατί είναι πιο μεγάλη η πόλη. Κατά τα άλλα στην αγορά εργασίας είναι το ίδιο. Ας σου πει όμως και κάποιος πιο "ακαδημαϊκός" συμφοιτητής την άποψη του, γιατί εμένα το μόνο που με ένοιαζε ήταν τα δικαιώματα στην αγορά εργασίας και η απόσταση από το πατρικό (και τα πρώτα μισά χρόνια τι ώρα έκλειναν τα κλαμπ)...
Άβαταρ μέλους
LoVaBiLL
Hero Member

Δημοσίευσηαπό Stokos » 07 Ιούλ 2010, 21:26

Συμφωνώ απολύτως με τον Lovabill εκτός από αυτό:
"Τα εργαστήρια είναι μέτρια σε ποσότητα και ποιότητα."

Η ποιότητα του κάθε εργαστηρίου κυμαίνεται από μάθημα σε μάθημα και δυστυχώς εξαρτάται από την "όρεξη" που έχει ο εκάστοτε υπεύθυνος ΕΤΕΠ να βοηθήσει τους φοιτητές να μάθουν. Υπάρχουν εργαστήρια όπου μαθαίνεις πάρα πολλά πράγματα (π.χ. το εργαστήριο Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων) - υπάρχουν και εργαστήρια που είναι "χάσιμο χρόνου"...

Τέλος να προσθέσω ότι FOSS Community υπάρχει, δες εδώ. Έχει "πέσει" σε δράση λίγο το τελευταίο καιρό βέβαια.

Τσορμπατζόγλου.Γιώργος
Stokos

Δημοσίευσηαπό Roygbiv » 08 Ιούλ 2010, 01:32

Κατ'αρχάς σας ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να απαντήσετε. Κάθε απάντηση με βοηθά ακόμη περισσότερο στην τελική μου επιλογή.

Σχετικά με τις εστίες, γνωρίζω πως τα δωμάτια είναι μικρά κτλ. Απλώς με ενδιαφέρει να μην είναι έτοιμα να γκρεμιστούν, να κάνουν πάρτυ οι κατσαρίδες και τέτοια. :P

Έχω και άλλες 2 απορίες :P
1) Η πρακτική εξάσκηση, που αναφέρεται στο πρόγραμμα σπουδών, είναι μια πραγματικότητα ή άλλο ένα ΘΑ του ελληνικού πανεπιστημίου;
2) Το κόστος ζωής πού κυμαίνεται; Υπάρχουν θέσεις για ημιαπασχόληση για έναν φοιτητή; Εάν ανεβώ, θα ανεβώ με μηδενική χρηματοδότηση, οπότε χρειάζομαι κάτι για τα προς το ζην ;D

Από κει και πέρα θα ήθελα να ακούσω και άλλες γνώμες για να υπάρχει πολυφωνία. Μπορεί σε λίγους μήνες να είμαστε συμφοιτητές ;)
Άβαταρ μέλους
Roygbiv
Jr. Member

Δημοσίευσηαπό megatron » 09 Ιούλ 2010, 15:47

Roygbiv έγραψε:1) Η πρακτική εξάσκηση, που αναφέρεται στο πρόγραμμα σπουδών, είναι μια πραγματικότητα ή άλλο ένα ΘΑ του ελληνικού πανεπιστημίου;
2) Το κόστος ζωής πού κυμαίνεται; Υπάρχουν θέσεις για ημιαπασχόληση για έναν φοιτητή; Εάν ανεβώ, θα ανεβώ με μηδενική χρηματοδότηση, οπότε χρειάζομαι κάτι για τα προς το ζην ;D

1) Η πρακτική άσκηση που αναφέρεται στο πρόγραμμα σπουδών, γενικά έχει 2 "σκέλη" ας το πούμε καλύτερα. Το ένα είναι ότι μπορείς να δουλέψεις στην ΔΕΗ το καλοκαίρι για ένα μήνα αλλά οι πιθανότητες γενικά είναι θα έλεγα περιορισμένες, διότι κάνουν πολλά παιδιά αίτηση συνήθως και οι θέσεις που βγάζει η ΔΕΗ είναι λίγες, αλλά αυτό όμως δεν είναι κάτι στάνταρ, γιατί χρονιά με χρονιά τα πράγματα αλλάζουν....
Το άλλο σκέλος της πρακτικής άσκησης είναι μέσω της IAESTE, που όπως θα δεις στην σχετική ιστοσελίδα και στα ελληνικά του παραρτήματος εδώ στην Ξάνθη, είναι μια μη κυβερνητική μη κερδοσκοπική οργάνωση ανταλλαγής φοιτητών με χώρες από όλο τον κόσμο για να κάνεις πρακτική άσκηση είτε σε εταιρία είτε σε κάποιο ξένο πανεπιστήμιο και να δουλέψεις.... Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

2) Όσων αφορά το κόστος ζωής στην Ξάνθη, θα το έλεγα μέτριο προς καλό ως προς τον φοιτητή, συγκριτικά πάντα με άλλες πόλεις της Ελλάδας που έχω ακούσει, ειδικά οι τιμές ενοικίων είναι αρκετά καλές θα έλεγα (αν και δεν ξέρω αυτό κατά πόσο σε ενδιαφέρει διότι όπως ανέφερες, επιζητάς διαμονή σε εστίες). Μπορείς να βρεις μια δουλειά σε μια καφετέρια, σε ένα μπαρ, σε ένα ταβερνάκι και να βγάλεις κάποιο σχετικά καλό χαρτζιλίκι, με πλήρη απασχόληση (για ημιααπσχόληση προσωπικά δεν γνωρίζβ κάτι να υπάρχει στην Ξάνθη).

Roygbiv έγραψε:Σχετικά με τις εστίες, γνωρίζω πως τα δωμάτια είναι μικρά κτλ. Απλώς με ενδιαφέρει να μην είναι έτοιμα να γκρεμιστούν, να κάνουν πάρτυ οι κατσαρίδες και τέτοια. :P

Αυτό ας σου το απαντήσει καλύτερα κάποιος που μένει σε εστία και γνωρίζει τις εκεί συνθήκες.... :)

Ελπίζω να σε βοήθησα κάπως.... Καλή επιλογή στο μηχανογραφικό σου! :)
Άβαταρ μέλους
megatron
Hero Member

Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Δημοσίευσηαπό lamgramm » 09 Ιούλ 2010, 17:12

Ενα εχω να σου πω φιλε μου: "Μην κανεις κανα αστειο και ερθεις......"

Ας σωθει καποιος τουλαχιστον...να γλιτωσει ενας!!!!!
Μιλαω απο πλευρας ζωης-διασκεδασης στην ξανθη γενικα και οχι για το πανεπιστημιο. Αμα πιανεις πατρα μη το σκεφτεσαι καν.........
Άβαταρ μέλους
lamgramm
Full Member

Δημοσίευσηαπό kkalop » 09 Ιούλ 2010, 20:40

Η ζωή και οι δυνατότητες για διασκέδαση/απασχόληση-χόμπυ σε μια πόλη στην οποία θα μείνεις 5-6 χρόνια , βέβαια και είναι σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να σε απασχολεί μιας και το ψάχνεις από τώρα! Ωστόσο , το να πας κάπου που γενικά τα έξοδα σου κατά μέσο όρο τη μέρα θα είναι αυξημένα έχοντας ένα χαμηλό προυπολογισμό δε μου ακούγεται και τόσο θετικό κι ας έχει η πόλη να σου προσφέρει τα "άπειρα". Από αυτήν την άποψη λοιπόν, η Ξάνθη σε συνδυασμό με διαμονή στις εστίες νομίζω ότι αποτελεί μια αρκετά καλή περίπτωση....μπορείς να περάσεις γενικά καλά τα χρόνια που θα κάτσεις με όχι τρελά έξοδα. Φυσικά, όπου και να είσαι οι παρέες και οι γνωριμίες παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό !

Τώρα για τις εστίες μερικές λεπτομέρειες : μιλάμε για δωμάτια με δικό τους μπάνιο αλλά όχι μεγαλύτερα από κάθε άλλη εστία κατά μέσο όρο , κοινόχρηστους χώρους και κουζίνες. Από άποψη ηλικίας και καθαριότητας, νομίζω ότι είναι σε καλό επίπεδο γενικά...ίσως λίγο χειρότερα απότι ήταν πριν 5 χρόνια (φυσικό επακόλουθο).
Επίσης, διαφέρουν λίγο από κτίριο σε κτίριο αλλά κι αυτό το διορθώνεις με τον καιρό, βρίσκεις αυτό που θες.
Για να μην πολυλογούμε όμως, πιστεύω ότι οι φοιτητές χωρίζονται σε 2 κατηγορίες : σε αυτούς που θα έμεναν εστίες και σε αυτούς που δε θα έμεναν ποτέ....δηλαδή αν δε σε νοιάζει το οικονομικό φυσικά και δεν το σκέφτεσαι ποτέ να πας εστίες ! Αν από την άλλη είσαι από αυτούς που το σκέφτονται σαν λύση δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι πολύ αρνητικό που θα σε κρατήσει τελικά εκτός εστιών.
Και μέσα στη εστία, όπως π.χ. και σε μια πολυκατοικία, περνάς καλύτερα αν σου κάτσουν και καλοί γείτονες... ;)

(Πάντως εγώ αν έμπαινα τώρα φοιτητής, θα ερχόμουν από το 1ο έτος εστία εξοπλισμένος με τα κατάλληλα "καλούδια" ώστε να κάνω τη διαμονή μου εκεί όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη : ένα pc τούμπανο, μια 32" οθόνη, ηχεία από 5.1 και πάνω ώστε να απολαμβάνω τα "πλεονεκτήματα" της εστίας (σε pm μπορώ να το αναλύσω αυτό :-P) καθώς και τα κατάλληλα έπιπλα, λίγα και έξυπνα επιλεγμένα ;D )

Τέλος, να πω λίγα πράγματα για το θέμα δουλειάς... Αν δεν έχεις πρόβλημα με εργασία νύχτα ή απασχόληση σε καφετέριες και τέτοια, βρίσκεις άνετα κάτι που θα μπορείς να καλύπτεις τα έξοδα σου. Αν όμως δε σου αρέσει αυτού του είδους η απασχόληση, δύσκολα θα βρεις κάθε άλλου είδους (ημι)απασχόληση. Πάντα βέβαια υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα....

Καλή τύχη ότι και να κάνεις !
Άβαταρ μέλους
kkalop
Sr. Member

Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Δημοσίευσηαπό Stokos » 09 Ιούλ 2010, 20:59

kkalop έγραψε:ένα pc τούμπανο, μια 32" οθόνη, ηχεία από 5.1 και πάνω ώστε να απολαμβάνω τα "πλεονεκτήματα" της εστίας

χαχαχαχαχα
O0
Stokos

Δημοσίευσηαπό elen » 10 Ιούλ 2010, 19:35

Αυτό που θα ήθελα να σου πω εγώ με λίγα λόγια είναι πως αν τη θες τη σχολή τότε βάλτη, γιατί πάνω κάτω τα ίδια είναι παντού.. Δηλαδή και θα υπάρχουν εργαστηρία και καθηγητές που να σου αρέσουν και να θαυμάζεις αντίστοιχα, αλλά και θα υπάρξουν πράγματα που κατά καιρούς θα σε απογοητεύσουν.. Αν όμως τη θες τη σχολή (και δεν σου είπαν καθηγητές, γονείς, σόι κτλ να τη βάλεις) θα επιβιώσεις!
Όσο για τις εστίες έχω ακούσει ότι η Ξάνθη έχει από τις καλύτερες (σε σχέση με άλλες πόλεις)! Και με συχνή συγκοινωνία!
Και τέλος, επειδή όσα χρόνια είμαι εδώ ακούω από πολλούς συμφοιτητές ότι η Ξάνθη είναι χάλια και ότι δεν τους αρέσει καθόλου και κάθε σαβ-κο τρέχουν στα πατρικά τους, προσωπική μου άποψη είναι ότι η Ξάνθη είναι από τις ωραίες πόλεις της Ελλάδας, αλλά πέρα από αυτό (που είναι καθαρά θέμα γούστου) αν έχεις καλή παρέα τότε θα σου αρέσει και η ζωή εδώ! Μπορεί να μην έχει τις δυνατότητες μιας μεγάλης πόλης (θέατρα, μέγαρα μουσικής, διάφορα ψαγμένα events) αλλά έχει λίγα μαγαζιά που θα γίνουν στέκια και δεν θα τα βαρεθείς (αν σου αρέσει η παρε'ί'στικη ζωη! ;) ) !
Δεν ξέρω αν σε βοήθησα (αν και το ελπίζω).. Και κάτι τελευταίο που θα ήθελα να τονίσω είναι πως η σχολή είναι ποοοοολύ δύσκολη και θέλει μεγάλη προσπάθεια, οπότε αν τη θες πραγματικά θα την αντέξεις παρόλα τα καλά/κακά που θα βρεις στο δρόμο σου...
Καλη τύχη με το μηχανογραφικό! ( και σε περιμένουμε! :D )
elen
Full Member

Δημοσίευσηαπό Roygbiv » 11 Ιούλ 2010, 01:36

Σας ευχαριστώ όλους που μπήκατε στον κόπο να μου απαντήσετε...

Τελικά έλαβα την απόφασή μου, και έπειτα από αναζητήσεις και γνώμες, θα βάλω πρώτη επιλογή το αντίστοιχο τμήμα της Πάτρας (ΗΜΤΥ) και έπειτα το δικό σας ΔΠΘ, μόνο και μόνο λόγω της απόστασης από την πρωτεύουσα, από την οποία σας γράφω (δηλαδή το οικονομικό κριτήριο και για το συναισθηματικό των γονιών).
Με τα μόριά μου "πιάνω" μόνο την περσινή βάση του ΔΠΘ (έχω 18.381), οπότε μάλλον σας έρχομαι =)
Την επιλογή την έκανα μόνος μου, κανείς δε με πίεσε για το αντικείμενο και είναι κάτι το οποίο το περίμενα εδώ και πάρα πολύ καιρό!

Σας εύχομαι καλό καλοκαίρι και θα τα ξαναπούμε με την ανακοίνωση των βάσεων! Να'στε καλά!

(Edit: Ενδέχεται να αλλάξω τη σειρά, μετά τα τηλέφωνα που σκοπεύω να κάνω στις γραμματείες των τμημάτων τη Δευτέρα...)
Άβαταρ μέλους
Roygbiv
Jr. Member

Δημοσίευσηαπό Roygbiv » 11 Ιούλ 2010, 14:22

Επίσης, έχω άλλη μια απορία...
Αξίζει κάποιος να ασχοληθεί με τον τομέα των ηλεκτρονικών και των κυκλωμάτων μέσα από μια σχολή ηλεκτρολόγων; Δε θα ήταν ακλύτερα να διαλέξει κάποιος μια σχολή ηλεκτρονικών; Διότι, αν θυμάμαι καλά, ο ηλεκτρολόγος έχει τα δικαιώματα του ηλεκτρονικού... Οπότε θα μπορώ να ασχοληθώ με περισσότερα πράγματα στο μέλλον... Εσείς τι λέτε;
Άβαταρ μέλους
Roygbiv
Jr. Member

Δημοσίευσηαπό Roygbiv » 12 Ιούλ 2010, 12:56

Τέλος. Κατέθεσα το μηχανογραφικό. Πρώτη επιλογή έβαλα ΕΜΠ για τιμητικούς και ψυχολογικούς ρόλους ( :D ) και δεύτερη το ΔΠΘ. Εκτός απροόπτου, θα τα πούμε επάνω τον Σεπτέμβρη =)

Καλό καλοκαίρι 8) 8)
Άβαταρ μέλους
Roygbiv
Jr. Member

Δημοσίευσηαπό patirgerasimos » 12 Ιούλ 2010, 16:27

Roygbiv έγραψε:Επίσης, έχω άλλη μια απορία...
Αξίζει κάποιος να ασχοληθεί με τον τομέα των ηλεκτρονικών και των κυκλωμάτων μέσα από μια σχολή ηλεκτρολόγων; Δε θα ήταν ακλύτερα να διαλέξει κάποιος μια σχολή ηλεκτρονικών; Διότι, αν θυμάμαι καλά, ο ηλεκτρολόγος έχει τα δικαιώματα του ηλεκτρονικού... Οπότε θα μπορώ να ασχοληθώ με περισσότερα πράγματα στο μέλλον... Εσείς τι λέτε;

ναι αξίζει αν σου αρέσει...αν κ η ηλεκτρονική έφαγε τους ηλεκτρονικούς.. :D :P όμως όσα πιο πολλά δικαιώματα έχεις τόσο πιο καλά είναι ρώτα και κανένα πολιτικό ;)
Άβαταρ μέλους
patirgerasimos
Hero Member

Δημοσίευσηαπό Stokos » 12 Ιούλ 2010, 17:47

Roygbiv έγραψε:Επίσης, έχω άλλη μια απορία...
Αξίζει κάποιος να ασχοληθεί με τον τομέα των ηλεκτρονικών και των κυκλωμάτων μέσα από μια σχολή ηλεκτρολόγων;

Ναι, φυσικά.

Σε γενικές γραμμές δε νομίζω ότι διδασκόμαστε τίποτα λιγότερο από τα αντίστοιχα Τμήματα "Ηλεκτρονικών" Μηχανικών. Αυτό ισχύει βέβαια εφόσον επιλέξεις την "Ηλεκτρονική Κατεύθυνση" (το οποίο καλείσαι να πράξεις στο 5ο εξάμηνο). Εξάλλου, ένας καλός Ηλεκτρολόγος οφείλει να είναι και "Ηλεκτρονικός" (μικρά ρεύματα) και "Ενεργειακός" (μεγάλα ρεύματα). ;)
Stokos

Δημοσίευσηαπό Roygbiv » 30 Αύγ 2010, 01:50

Καλησπέρες!
Μετά από ένα ήρεμο καλοκαίρι είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω πως αποτελώ και επίσημα πλέον συνάδελφος στο ΔΠΘ! =)

Όχι ότι σας ενδιέφερε απλώς ήθελα να μοιραστώ τη χαρά μου =)
Άβαταρ μέλους
Roygbiv
Jr. Member

Επόμενο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης