Roygbiv έγραψε:JimMichael έγραψε:Εγώ θα έλεγα... καλωσόρισες στην ελληνική πανεπιστημιακή πραγματικότητα.
Καλώς σας βρήκα... Ελπίζω εντός αμφιθεάτρου να γίνεται δουλειά!
Κάθε χρονιά τέτοια εποχή λέω το ίδιο σε όσους πρωτοετείς τυγχάνει να γνωρίζω: 6 χρόνια δημοτικό + 3 χρόνια γυμνάσιο + 3 χρόνια λύκειο = 12 χρόνια εκπαίδευση. Εάν μετά αυτά χρειάζεσαι τη "βοήθεια" των παρατάξεων για να συμπληρώσεις τις αιτήσεις τότε μάλλον κάτι κάνεις λάθος.
So f*ckin true.
Τέλος πάντων.
Μπορεί κάποιος να με ενημερώσει για το τι γίνεται με τις γενικές συνελεύσεις κλπ; Δηλαδή ποιά είναι τα όργανα που συνεδριάζουν στη σχολή και λαμβάνουν αποφάσεις, ποιοί έχουν δικαίωμα συμμετοχής κλπ.
Αλήθεια, ο Σύλλογος Φοιτητών που έχω δει σε αρκετά θρεντς τι είναι; Το σύνολο των φοιτητών του τμήματος;
Σόρρυ για τις newbie ερωτήσεις αλλά πρέπει να μπω στο κλίμα

ΥΓ: Τα usernames για το WiFi δίνονται από τη γραμματεία ή από το υπολογιστικό κέντρο; η γραμματεία μου είπε να κάνω αίτηση στο υπολογιστικό κέντρο ενώ στο σάιτ του υπολογιστικού κέντρου λέει πως τα συνθηματικά και τα usernames δίνονται από τη γραμματεία. WTF?

Τους κωδικούς τους δίνει η Γραμματεία, όχι το υπολογιστικό. Δε ξέρω γιατί σε έστειλαν εκεί...
---
Τώρα για το Σύλλογο Φοιτητών. Μέχρι πέρσυ αντίθετα με ότι γίνεται σε όλη την Ελλάδα υπήρχε ένας "Ενιαίος Σύλλογος" της Πολυτεχνικής Σχολής και όχι ξεχωριστός Σύλλογος ανά τμήμα. Στο τμήμα των ΗΜΜΥ ο Σύλλογος αυτός δημιουργήθηκε με
ανεξάρτητη πρωτοβουλία. Το τι γίνεται στις συνελεύσεις κ.λπ. θα το διαπιστώσεις εάν/όταν έρθεις. Μπορώ να γράψω 50 σελίδες μόνος μου για τους Συλλόγους και το ρόλο των κωμάτων στη Πολυτεχνική Σχολή αλλά θυμήθηκα ένα post του JimMichael...
JimMichael έγραψε:Για αυτούς που δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα, η δημιουργία των τμηματικών συλλόγων μπορεί να καλύψει τα κενά που ο ενιαίος σύλλογος αδυνατεί. Αυτά τα κενά αφορούν την εκπροσώπηση των φοιτητών κατά Τμήμα και ειδικότερα κατά Τομέα του Τμήματος, που και στις δύο περιπτώσεις δεν ήταν δυνατή από το νόμο μέχρι πριν να ιδρυθεί ο ΣΦΤΗΜΜΥ. Τόσα χρόνια λοιπόν που όλα λειτουργούσαν "τόσο ωραία" δεν υπήρχε μια επίσημη φωνή των ΗΜΜΥ στα όργανα αυτά. Και τονίζω τη λέξη "επίσημη" γιατί έχουν ακουστεί πολλά, τίποτα εκ των οποίων αντικειμενικό και, συνεπώς, τεκμηριωμένο. Η θέση του ενιαίου συλλόγου στο θέμα αυτό είναι πως υπήρχαν εκπρόσωποι, κι εδώ εν μέρει θα συμφωνήσω, υπήρχαν κάποια άτομα εκεί. Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα, απλά υπήρχαν. Ρώτησε κανείς αν μπορούσαν να ψηφίσουν; Μια και το ρώτησα εγώ, θα το απαντήσω κιόλας, όχι δεν μπορούσαν, μόνο τη γνώμη τους μπορούσαν να πουν, όπως θα μπορούσε κι ο καθένας μας να κάνει σε τέτοιες συνελεύσεις, αλλά τίποτα παραπάνω. Με άλλα λόγια, 17 ψήφοι (17 εκπρόσωποι) σε κάθε ψηφοφορία για απόφαση του Τμήματος στο εκάστοτε θέμα πήγαιναν χαμένες. Αυτό οδηγεί πολύ λογικά στο σκεπτικό ότι για όλα τα θέματα του Τμήματος ψήφιζαν μόνο τα νόμιμα μέλη της συνέλευσης του Τμήματος, αλλιώς γνωστοί και ως καθηγητές. Αυτή η κατάσταση λάμβανε χώρα για 28 χρόνια κι όσο κανένας δε μιλούσε θα μπορούσε κάλλιστα να συνεχίσει για άλλα τόσα. Με όλα αυτά υπόψη η δημιουργία ενός τμηματικού συλλόγου είναι αυτονόητη.
Ποιοί ψήφιζαν αυτούς τους μόνο κατ'όνομα εκπροσώπους όμως; Η ερώτηση είναι λίγο πολύπλοκη για να απαντηθεί αλλά θα το επιχειρήσω. Πρώτα απ'όλα στις φοιτητικές εκλογές κανείς δεν ψηφίζει πρόσωπα, ακόμα κι αν βάζει σταυρούς δίπλα σε ονόματα. Το μόνο που μετράει είναι πόσα ψηφοδέλτια πήρε κάθε παράταξη. Η κάθε παράταξη με τη σειρά της, στο πέρας των εκλογών μπορεί να βγάλει εκπροσώπους σε αριθμό που προκύπτει ποσοστιαία από το πλήθος των ψηφοδελτίων της που βγήκαν από την κάλπη. Αυτοί οι εκπρόσωποι τώρα που βγαίνουν από κάθε παράταξη δεν είναι υποχρεωτικά αυτοί που πήραν τις περισσότερες ψήφους, αλλά αυτοί που θα οριστούν από την παράταξη. Τα κριτήρια αυτού του ορισμού δεν τα γνωρίζω, ας μας τα πει κάποιος εκ των έσω. Κι αφού ξεκαθαρίστηκε τι σημαίνει η φράση "κατ'όνομα εκπρόσωποι", πάμε στο αλλο μέρος της ερώτησης, δηλαδή το ποιοί ψήψιζαν. Αυτό είναι απλό, όλοι οι φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.
Ψηφίζουν δηλαδή όλοι οι φοιτητές, όχι μόνο οι ΗΜΜΥ, την παράταξη που επιθυμεί ο καθένας, βγαίνει ο αριθμός των ψηφοδελτίων της κάθε παράταξης και με βάση αυτόν η κάθε παράταξη ορίζει εκπροσώπους στο κάθε Τμήμα, άρα και στο Τμήμα των ΗΜΜΥ. Δηλαδή, τόσο καιρό πέφτει λόγος σε όλους τους φοιτητές, όλων των Τμημάτων, για το ποιός θα εκπροσωπήσει τους ΗΜΜΥ στο Τμήμα των ΗΜΜΥ. Έπειτα από τη δημιουργία του ΣΦΤΗΜΜΥ αυτά όλα ανήκουν στο παρελθόν. Οι φοιτητές ΗΜΜΥ θα ψηφίζουν τις παρατάξεις και τους εκπροσώπους των ΗΜΜΥ. Βέβαια, ακούγεται και το εξής: "Στις φοιτητικές εκλογές του 2009 στον ενιαίο ψήφισαν 600 φοιτητές ΗΜΜΥ, πόσοι ψήφισαν στον ΣΦΤΗΜΜΥ; Ποιός σύλλογος λοιπόν είναι πιο αντιπροσωπευτικός;" Αν το ζυγίσουμε καθαρά ποσοτικά, ναι, ο ενιαίος σύλλογος κερδίζει. Δεν νομίζω όμως ότι μπορεί να απαντήσει κανείς ότι αυτοί οι 600 ΗΜΜΥ ψήφισαν τους συναδέλφους τους ΗΜΜΥ. Όπως μπορούσαν οι φοιτητές όλων των Τμημάτων να ψηφίσουν για τους ΗΜΜΥ έτσι μπορούσαν και οι ΗΜΜΥ να ψηφίσουν για τα άλλα Τμήματα. Τι να το κάνω που ήταν (αν όντως ήταν) 600;
Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί γινόταν αυτό το πράγμα και κανείς δεν αντιδρούσε. Μπορώ όμως να καταλάβω γιατί αντιδρούν αφού δημιουργήθηκε ο τμηματικός σύλλογος των ΗΜΜΥ που λύνει όλα τα παραπάνω. Γιατί πήγε κόντρα στο δυσλειτουργικό αυτό κατεστημένο. Δεν αποδυνάμωσε τη μαζικότητα του φοιτητικού κινήματος, απεναντίας κάλυψε τα κενά που δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να καλύψει αυτή η μαζικότητα. Και το ακόμα πιο σοβαρό που κανείς μέχρι τώρα δεν το σκέφτηκε είναι το ότι η δημιουργία τμηματικών συλλόγων μπορεί να ενισχύσει το φοιτητικό κίνημα. Πώς; Περισσότερα του ενός Δ.Σ. θα γεννηθούν από κάτι τέτοιο, περισσότερες συνελεύσεις θα πραγματοποιηθούν, περισσότεροι του ενός χώροι θα αξιοποιηθούν, περισσότεροι φοιτητές θα ενεργοποιηθούν κι όλα αυτά μπορούν να δουλέψουν κάτω από την ομπρέλα ενός ενιαίου συλλόγου όπως θα'πρεπε να είναι ο ρόλος του. Αλλά όλα αυτά όταν πρόκειται για θέματα μαζικού ενδιαφέροντος, όπως ήταν το περίφημο "Άρθρο 16" ή άλλα θέματα που αφορούν την Πολυτεχνική Σχολή στο σύνολό της. Όχι για θέματα όπως το πρόγραμμα σπουδών των ΗΜΜΥ, τα συγγράμματα των ΗΜΜΥ, τα εργαστήρια των ΗΜΜΥ και άλλα τέτοια ζητήματα ειδικευμένα για μια μερίδα φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής, αφού εκ των πραγμάτων ένας Πολιτικός Μηχανικός, για παράδειγμα, δε θα ενδιαφερθεί για το δικό μας πρόγραμμα σπουδών.
Αλλά αυτή είναι η διαφορά μας κ. oval, εγώ μιλάω για πραγματικά δρώμενα, για δεδομένες καταστάσεις και τα θίγω ως προς τη δυσλειτουργία τους. Εσύ μιλάς για ανύπαρκτες σχέσεις με μέλη ΔΕΠ, για λασπολογίες και για νταβατζιλίκια. Μεταξύ μας, δε χρειάζεται να μου πεις ότι έχω δίκιο, το ξέρω ήδη, οι υπόλοιποι φοιτητές δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει και προσπαθούν να βγάλουν μια άκρη. Εγώ θα ήθελα να μπορούν να το συνειδητοποιήσουν οι φοιτητές και να αρχίσουν να συμμετέχουν στον ΣΦΤΗΜΜΥ. Εσύ θα ήθελες να διαγραφώ από μέλος του deece για να μην μπορώ να τα γράφω αυτά με σκοπό κανείς να μην "ξυπνήσει" από τον 28χρονο λήθαργο. Ποιός θα κερδίσει στη μάχη, που δεν περίμενα ότι θα ήταν μάχη αλλά μια καινούρια μέρα, εξαρτάται από τους μηχανισμούς που η παράταξή σου αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις έχουν για να ελέγχουν τη μάζα, αλλά και κατά πόσο η μάζα αυτή έχει τη δυνατότητα να δει πέρα από τους μηχανισμούς αυτούς.
Και προσωπικά μιλώντας, δε με νοιάζει ποιός θα κερδίσει, με νοιάζει που κατάφερα και είπα αυτά που ήθελα πόσο καιρό.
Καλή συνέχεια στην εξεταστική όλων μας και καλή επιτυχία στη λειτουργία των μηχανισμών αυτών (όσο πιο δυνατοί είναι τόσο με τιμά, γιατί θα ξέρω ότι δημιούργησα χοντρό πρόβλημα στην όποια διοίκηση που τόσο καιρό μου δημιουργεί αυτή).