ο ρόλος των παρατάξεων

Θέματα που αφορούν το τμήμα των Η.Μ.Μ.Υ.

ο ρόλος των παρατάξεων

Δημοσίευσηαπό Despoina » 17 Ιαν 2008, 22:03

χωρίς να θέλω να κάνω πολιτική συζήτηση, θα ήθελα πραγματικά να ξέρω την άποψή σας για το ρόλο των παρατάξεων. Μιλάτε, για βιβλία, εξοπλισμό, κτίρια, διεκδικήσεις, αλλά πουθενά δεν αναφέρεστε στις παρατάξεις, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι οι πλέον αρμόδιες για τα θέματα που απασχολούν τους φοιτητές. Ή μήπως τελικά δεν είναι;
Despoina
Newbie

Re: ο ρόλος των παρατάξεων

Δημοσίευσηαπό Joshi » 17 Ιαν 2008, 22:14

αρμόδιος -α -ο [armóδios] E6 : (για πρόσ. ή υπηρεσία) που είναι κατάλληλος, που είναι ικανός ή επιφορτισμένος να γνωμοδοτεί, να κρίνει, να αποφασίζει ή να ενεργεί για ζητήματα σχετικά με τα καθήκοντα ή με την ειδικότητά του.

Πιστεύω, τίποτα από τα παραπάνω δεν χαρακτηρίζει τις παρατάξεις, για τα θέματα που αναφέρεις. Οι φοιτητές από μόνοι τους είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να ενδιαφερθούν για αυτά τα θέματα. Βασικά δεν ήθελα να απαντήσω επί του θέματος, αλλά με ενόχλησε αρκετά το "αρμόδιες".

Στο θέμα μας: ας προσέξουμε τι ποστάρουμε γιατί το thread βρίσκεται στα όρια. :)
Τελευταία επεξεργασία από Joshi και 17 Ιαν 2008, 22:17, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Joshi
Full Member

Δημοσίευσηαπό Vagoulas » 17 Ιαν 2008, 22:55

Despoina έγραψε:χωρίς να θέλω να κάνω πολιτική συζήτηση, θα ήθελα πραγματικά να ξέρω την άποψή σας για το ρόλο των παρατάξεων. Μιλάτε, για βιβλία, εξοπλισμό, κτίρια, διεκδικήσεις, αλλά πουθενά δεν αναφέρεστε στις παρατάξεις, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι οι πλέον αρμόδιες για τα θέματα που απασχολούν τους φοιτητές. Ή μήπως τελικά δεν είναι;

Despoina πολύ εύλογη η απορία σου σχετικά με τον ρόλο των παρατάξεων στη σχολή μας. Η ταπεινή μου άποψη (καθώς δεν έχω ακράδαντα επιχειρήματα να την υποστηρίξω μιας και έχω παρασταθεί μόνο σε 2 συνεδριάσεις του τμήματος) είναι πως δεν τους ενδιαφέρουν και τόσο τα εσωτερικά θέματα.

Ουσιαστικότερα θέλω να πω πως στα 5 χρόνια που είμαι φοιτητής εδώ ουδέποτε έχω ακούσει κάποια παράταξη να εκφράζει δυναμικά την άποψή της για τα συγγράμματα ή για τον εργαστηριακό εξοπλισμό αλλά και για άλλα φλέγοντα θέματα που μας ταλανίζουν. Και το λέω αυτό γιατί όχι μόνο δεν έχει συγκαλεστεί ποτέ κάποια γενική συνέλευση θέματα όπως προανέφερα αλλά ούτε καν κάποιος πρόχειρος διάλογος για να ακουστούν κάποιες απόψεις και από φοιτητές οι οποίοι δεν ανήκουν σε κάποια παράταξη.

Τώρα όσο αναφορά την γενική συνέλευση ίσως είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να συζητηθούν προβλήματα που αφορούν αποκλειστικά τους ΗΜΜΥ αφού απαρτίζεται από όλες τις σχολές και εδώ τίθεται ένα θέμα που αφορά το σπάσιμο της γενικής συνέλευσης το οποίο κατά την γνώμη μου είναι λογικό και ένας λόγος που το στηρίζω αυτό είναι ο παραπάνω.

Έπειτα δεν θεωρώ αρμόδιες τις παρατάξεις αλλά το σύνολο των φοιτητών καθώς αυτός είναι που τις επιλέγει για να τους εκπροσωπήσει αλλά και ειδικότερα για τέτοια θέματα οι πιέσεις πρέπει να γίνονται από το σύνολο των φοιτητών και όχι από κάποιους μεμονωμένους οι οποίοι θέλουν να λέγονται συνδικαλιστές και στην τελική δεν ξέρω αν είναι άτομα αμφιβόλου αξίας. Εδώ θα ήθελα να συμφωνήσω με τον stnik και να ρωτήσω πως και πότε θα ακουστούν επιτέλους και τα αιτήματα των φοιτητών που δεν συμμετέχουν στις παρατάξεις και ουσιαστικά δεν εκπροσωπούν την γνώμη μιας πανελλήνιας φοιτητικής παράταξης, η οποία τις περισσότερες φορές είναι καθοδηγούμενη, αλλά τον εαυτό τους και μόνον αυτόν.
Τελευταία επεξεργασία από Vagoulas και 17 Ιαν 2008, 23:14, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Vagoulas
Sr. Member

Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Δημοσίευσηαπό JoVou » 18 Ιαν 2008, 00:05

Καταρχήν, να εκφράσω την ικανοποίηση μου μιας και ανακαλύπτω το πόσοι ακόμη σκέφτονται όπως εγώ...πολύ σωστά όσα αναφέρονται,εύλογες οι απορίες...όμως τις παρατάξεις εδώ στη χώρα μας δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε.
Αν πρέπει να υπάρχουν, ας υπάρχουν!Είναι γεγονός όμως ότι έχουν πλήρη έλεγχο & χαρακτήρα εκπροσώπησης, που φυσικά δεν ισχύει. Αν είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να είναι αρμόδιες, ίσως αυτό να είναι η πίεση πρός την Κυβέρνηση για εξωτερικά θέματα,διεκδικήσεις κτλ.

Εκείνες είναι πιο κοντά στην πολιτική, επομένως θα ναι πιο εύκολο να καταφέρουν πράγματα. Για εσωτερικά θέματα όμως, αυτά που είναι και τα περισσότερο σημαντικά (άσχετο που δεν κάνουμε γι' αυτά αγώνες...), πρέπει να συσταθεί κάτι διαφορετικό, κάτι άλλο που να πάρει αυτές τις αρμοδιότητες/εξουσίες.

Άλλωστε,αν μια ομάδα φωνάζει & διεκδικεί πράγματα όπως εξοπλισμός & βιβλία, ΔΕΝ πιστεύω ότι κανείς απο μας θα βρεθεί να πει πως αυτό δεν τον εκφράζει, έτσι δεν είναι? Έχουμε κοινά ζητήματα, που μέσα στη γενική συνέλευση όχι μόνο ΔΕΝ εκφράζονται (γιατί μπορεί τωρα κανείς να μου πει...Κατέβα και μίλα αν θες ΕΣΥ), αλλά ΔΕΝ ΕΧΕΙ & ΝΟΗΜΑ να εκφραστούν έτσι όπως λαμβάνουν χώρα οι διαδικασίες... >:(
Never Leave 4 Tomorrow ... What You can Finish up From Today!
Άβαταρ μέλους
JoVou
Full Member

Φοιτητής ΗΜΜΥ: Ναι

Δημοσίευσηαπό macJohn » 18 Ιαν 2008, 00:55

Despoina έγραψε:χωρίς να θέλω να κάνω πολιτική συζήτηση, θα ήθελα πραγματικά να ξέρω την άποψή σας για το ρόλο των παρατάξεων. Μιλάτε, για βιβλία, εξοπλισμό, κτίρια, διεκδικήσεις, αλλά πουθενά δεν αναφέρεστε στις παρατάξεις, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι οι πλέον αρμόδιες για τα θέματα που απασχολούν τους φοιτητές. Ή μήπως τελικά δεν είναι;

Εσύ τι πιστεύεις?
Άβαταρ μέλους
macJohn
Hero Member

Δημοσίευσηαπό Despoina » 18 Ιαν 2008, 21:24

Κι εγώ συμφωνώ στο ότι οι παρατάξεις δεν έχουν κάνει επί της ουσίας και πολλά για τα θέματα τα οποία απασχολούν άμεσα τους φοιτητές. Αν προσέχατε καλά το μήνυμά μου θα διαπιστώνατε ότι εκτός από τη λέξη 'αρμόδιος', χρησιμοποίησα και τη λέξη 'υποτίθεται', πράγμα που σημαίνει πως κι εγώ βλέπω πως κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Νομίζω όμως πως για την κατάσταση που επικρατεί φταίμε κυρίως εμείς οι φοιτητές. Ο ρόλος των παρατάξεων στα πανεπιστήμια δε θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση των κομμάτων και η διαφήμιση των θέσεων τους, αλλά η επίλυση των προβλημάτων των φοιτητών, τα οποία είναι φυσικά κοινά για όλους. Μέχρι εδώ συμφωνούμε. Εκεί που νομίζω ότι διαφωνούμε είναι ότι εγώ πιστεύω πως για την κατάντια αυτή των παρατάξεων ευθυνόμαστε όλοι και όχι μόνο αυτοί που ασχολούνται με το συνδικαλισμό. 
Despoina
Newbie

Δημοσίευσηαπό JoVou » 20 Ιαν 2008, 02:35

Ναι φυσικά κι ευθυνόμαστε. Και να σου πω κάτι despoina? Έχω να κατέβω σε γενική από το 3ο έτος...ούτε σε εκλογές πηγαίνω...γιατί δεν με εκφράζει...γιατί τπτ άμεσο πρός εμένα δεν συζητιέται εκεί μέσα (όπως θα πρεπε να συζητηθεί). Αν όλοι κάνουμε το ίδιο, η φιλοσοφία αυτή θα δεχτεί πλήγμα και θα τεθεί πλέον θέμα αμφισβήτησης της ισχύος που έχουν λάβει οι παρατάξεις. όχι προς διαγραφή τους από το χώρο, ΔΕΝ το θέλω αυτό, αλλά για να λάβει δράση κάτι άλλο επιτέλους (αναφέρθηκα παραπάνω).

Βέβαια, το θέμα είναι ότι για γενική φοιτητικού συλλόγου 5000+ φοιτητών (τον οποίο επικαλούνται αυτοί), και με 400 άτομα κάνουν συνέλευση. Είναι δυνατόν? Κι όμως είναι, γεγονός που σημαίνει ότι αποκλείεται ποτέ να φύγουν αυτές από το προσκήνειο...άρα..ξεχάστε ότι είπα και σκεφτείτε τι θα πράξετε από την αρχή... :o
Άβαταρ μέλους
JoVou
Full Member

Δημοσίευσηαπό Vagoulas » 20 Ιαν 2008, 10:32

pez έγραψε:- Το βόλεμα στο έργο.

Το να βολεύονται κάτι παιδαρέλια από 20 έως 25 χρονών πάει στο καλό. Άλλωστε οι περισσότεροι σε αυτήν την ηλικία δεν έχουν αποκτήσει καλά καλά σημαντικούς στόχους. Αλλά να βολεύονται κάποιοι ακαδημαϊκοί νομίζω πως αυτό πάει πολύ...

JoVou έγραψε:Βέβαια, το θέμα είναι ότι για γενική φοιτητικού συλλόγου 5000+ φοιτητών (τον οποίο επικαλούνται αυτοί), και με 400 άτομα κάνουν συνέλευση. Είναι δυνατόν? Κι όμως είναι, γεγονός που σημαίνει ότι αποκλείεται ποτέ να φύγουν αυτές από το προσκήνειο...άρα..ξεχάστε ότι είπα και σκεφτείτε τι θα πράξετε από την αρχή... :o

Και όσο καιρό ακόμα υπάρχει ο κοινός φοιτητικός σύλλογος με ένα καταστατικό παμπάλαιο που κάποιοι δεν τους συμφέρει να το αλλάξουν όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι θα παρίστανται στις συνελεύσεις. Άστους λοιπόν να καταντήσουν την γενική συνέλευση χώρος συνάντησης και ψυχαγωγίας να προσέχουν όμως μην φύγουν και αυτά τα 440 (και πολλά λέω άτομα) και αναγκαστούν να το κλείσουν το μαγαζί... ;)
Τελευταία επεξεργασία από Vagoulas και 20 Ιαν 2008, 11:16, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Vagoulas
Sr. Member

Δημοσίευσηαπό JimMichael » 22 Ιαν 2008, 19:53

Είδα πολλά και διάφορα σε αυτό το θέμα και συμφωνώ με τα περισσότερα.

Τα κυρίως προβλήματα για μένα είναι τα εξής:
1) Πού είναι μια αίθουσα που να μπορεί να χωρέσει 5000 (οι όσοι είμαστε τέλος πάντων γιατί το νούμερο ποτέ δεν το'μαθα με σιγουριά, αλλά 400 δεν είμαστε μόνο σίγουρα) φοιτητές;;;; Ακόμα και να λειτουργούσαν τα πάντα σωστά, με τέτοια αίθουσα εγώ και πάλι δε θα πήγαινα. Να κάνω τι; να στριμωχτώ σα σαρδέλα. Ειδικά όταν δε λειτουργούν τα πράγματα σωστά, να στριμωχτώ σαν σαρδέλα για να ακούω τι έγινε το 1970 και το 1980 ή για το αν υποστήριξε κάποιος μια γνώμη (άσχετη με τα εσωτερικά του πανεπιστημίου πάντα) που μετά δεν την υποστήριζε;
2) Πού είναι μια παράταξη που θα πει για παράδειγμα για το eclass το οποίο έχει αναφερθεί ως πρόβλημα σε άλλο topic;
3) Ποιό καλό έχουν κάνει μέχρι στιγμής οι παρατάξεις που σφάζονται μεταξύ τους κάθε φορά για τέτοια πράγματα κι εγώ δεν το'χω δει;
4) Γιατί δεν έχει σηκωθεί ένας έστω από εμάς που υποστηρίζουμε ότι τζάμπα γίνονται οι συνελεύσεις να πει μια τέτοια γνώμη παρά όποτε έχει συνέλευση είναι μια ακόμα ευκαιρία για καφέ;

Για το τελευταίο βέβαια, αν και περικλείει κι εμένα, εγώ δε θα το κάνω όσο για αίθουσα έχουμε αυτό εκεί το πράγμα.
Φίλοι και χρήμα, νερό και λάδι.
Άβαταρ μέλους
JimMichael
Hero Member

Δημοσίευσηαπό JoVou » 23 Ιαν 2008, 02:44

JimMichael έγραψε:Γιατί δεν έχει σηκωθεί ένας έστω από εμάς που υποστηρίζουμε ότι τζάμπα γίνονται οι συνελεύσεις να πει μια τέτοια γνώμη παρά όποτε έχει συνέλευση είναι μια ακόμα ευκαιρία για καφέ;

Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό, γιατί κανείς δεν έχει τα κότσια να βρεθεί με τα μεγαθήρια εκεί μέσα. Μονάχα συλλογικά μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Άλλωστε, σας είπα ποιά είναι η δική μου διαμαρτυρία, ΔΕΝ πατάω ποτέ εκεί μέσα! Κάντε το και σεις... :(
Άβαταρ μέλους
JoVou
Full Member

Δημοσίευσηαπό rigas » 03 Φεβ 2008, 04:12

Άργησα μάλλον να δω τη συζήτηση σχετικά με το θέμα, αλλά επειδή είναι ενδιαφέρον θέλω έστω και καθυστερημένα να σχολιάσω. Παίρνοντας για παράδειγμα τον εαυτό μου, το χειρότερο είναι ότι αυτή η ανεπιθύμητη για πολλούς κατάσταση τους έχει απομακρύνει απο την διεκδίκηση πραγμάτων. Δε νομίζω ότι κάποιος ενταγμένος σε κάποια παράταξη έχει περισσότερα διακαιώματα από τους υπολοίπους, ούτε πως όσοι δεν είναι σε κάποια από αυτές τις παρατάξεις δεν ενδιαφέρονται, ενημερώνονται για τα φοιτητικά, γενικότερα εκπαιδευτικά ή επαγγελμακά, θέματα. Πως όμως να εκφράσεις το ενδιαφέρον σου μέσα απο κάτι που έτσι όπως έχει καταντήσει μόνο       
για αυτό δεν είναι (φυσικά εννοώ τη γενική συνέλευση); 
rigas
Newbie

Δημοσίευσηαπό JoVou » 04 Φεβ 2008, 01:27

rigas έγραψε:Άργησα μάλλον να δω τη συζήτηση σχετικά με το θέμα, αλλά επειδή είναι ενδιαφέρον θέλω έστω και καθυστερημένα να σχολιάσω. Παίρνοντας για παράδειγμα τον εαυτό μου, το χειρότερο είναι ότι αυτή η ανεπιθύμητη για πολλούς κατάσταση τους έχει απομακρύνει απο την διεκδίκηση πραγμάτων. Δε νομίζω ότι κάποιος ενταγμένος σε κάποια παράταξη έχει περισσότερα διακαιώματα από τους υπολοίπους, ούτε πως όσοι δεν είναι σε κάποια από αυτές τις παρατάξεις δεν ενδιαφέρονται, ενημερώνονται για τα φοιτητικά, γενικότερα εκπαιδευτικά ή επαγγελμακά, θέματα. Πως όμως να εκφράσεις το ενδιαφέρον σου μέσα απο κάτι που έτσι όπως έχει καταντήσει μόνο       
για αυτό δεν είναι (φυσικά εννοώ τη γενική συνέλευση); 

A Μπράβο! Άλλος ένας λοιπόν που νομίζει ότι πρέπει επιτέλους να αλλάξει κάτι!Κανείς άλλος???Οι υπόλοιποι είστε σύμφωνοι με τα πράγματα ως έχουν? ???
Άβαταρ μέλους
JoVou
Full Member

Δημοσίευσηαπό Vagoulas » 05 Φεβ 2008, 21:47

JoVou έγραψε:A Μπράβο! Άλλος ένας λοιπόν που νομίζει ότι πρέπει επιτέλους να αλλάξει κάτι!Κανείς άλλος???Οι υπόλοιποι είστε σύμφωνοι με τα πράγματα ως έχουν? ???

Δεν νομίζω πως είναι κανείς σύμφωνος με αυτήν την κατάσταση, καφενείου να την πω χάβρας να την πω ας μην πω τίποτα χειρότερο, που επικρατεί σε μια γενική συνέλευση. Αλλά είναι που είναι κακό το κλίμα οι υπόλοιποι το κάνουμε χειρότερο με την στάση μας να μην καθόμαστε να παρακολουθήσουμε τα τεκταινόμενα της γενικής ή στην χειρότερη να μην πηγαίνουμε καθόλου. Είμαι σίγουρος πως αν οι περισσότεροι από όσους βρίσκονταν εκεί μέσα ήθελαν να γίνει η συνέλευση πραγματικά θα γινόταν με σοβαρό τρόπο όπως της αρμόζει. Γιατί λοιπόν είναι τόσο δύσκολο να μαζεύονται κάθε φορά 800 άτομα αυτής της λογικής?! Αυτό δεν έχω καταλάβει εγώ τόσο καιρό αλλά από την στιγμή που οι περισσότεροι από μας "βλέπουν" την συνέλευση ως ευκαιρία για τάβλι (δεν το λέω εγώ οι αριθμοί το λένε) θα συναντιόμαστε εκεί όταν μας καίει να ψηφίσουμε το κόμμα με τα περισσότερα χέρια σηκωμένα για να μην κλείσει η σχολή επειδή δεν θέλουμε να χάσουμε ένα εργαστήριο!
Άβαταρ μέλους
Vagoulas
Sr. Member

Δημοσίευσηαπό JoVou » 05 Φεβ 2008, 23:13

Vagoulas έγραψε:Αλλά είναι που είναι κακό το κλίμα οι υπόλοιποι το κάνουμε χειρότερο με την στάση μας να μην καθόμαστε να παρακολουθήσουμε τα τεκταινόμενα της γενικής ή στην χειρότερη να μην πηγαίνουμε καθόλου. Γιατί λοιπόν είναι τόσο δύσκολο να μαζεύονται κάθε φορά 800 άτομα αυτής της λογικής?! Αυτό δεν έχω καταλάβει εγώ τόσο καιρό...

Ρε Vagoula, άλλα λέμε σ' αυτό το topic! Εδώ συμφωνούμε σχεδόν όλοι ότι δεν οδηγεί κάπου η κατάσταση που επικρατεί εκεί μέσα. Γιατί οι βασικοί συντελεστές της ΔΕΝ λενε να κουνηθούν λίγο απ τη θέση τους...
και συ τωρα μας λες να πηγαίνουμε να μαζευτούμε και 800? Δλδ ποιά είναι η διαμαρτυρία σου στα όσα γίνονται? Γιατί εγώ το δήλωσα...ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΩ να μαι κει μεσα...να μην παει κανένας μπας και κάτι αλλάξει σ αυτό τον τόπο!
Άβαταρ μέλους
JoVou
Full Member

Επόμενο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Google [Bot] και 1 επισκέπτης