Ένα πράγμα που έμαθα πρόσφατα, το οποίο ίσως κάποιοι να το γνωρίζετε αλλα ίσως και όχι, είναι το ότι το clock των μνημών ram εξαρτάται άμεσα από το fsb της cpu. Συγκεκριμένα η σχέση είναι max.clock=fsb/2. Οι cpu που κυκλοφορούν σήμερα έχουν fsb 1333 MHz. Άρα όποιο και να είναι το clock των μνημών θα έχει την τιμή των 667 MHz. Συνεπώς, η αγορά μνημών ταχύτερων των 667 MHz είναι άσκοπη αν δεν υπάρξει oc του fsb. Βέβαια το να υπερχρονίσεις το fsb από τα 1333 στα 1600 MHz δεν είναι τόσο επιβλαβές για έναν σύγχρονο επεξεργαστή, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορείς να αξιοποιήσεις πλήρως τις ddr2 800ΜΗz, αλλά σκεφτείτε τι θα έπρεπε να κάνετε για τις ddr3... Τα x38 και x48 chipsets των intel διευκολύνουν κατά πολύ αυτά τα oc. Και από όσο έχω ακούσει η μανίσια ψύκτρα μπορεί να ανταπεξέλθει στις συνθήκες αυτές. Όμως για το κάτι παραπάνω εγώ θα είχα στο μυαλό μου δύο μεταβλητές:
1. να χειμωνιάσει καθώς οι θερμοκρασίες χειμώνα - καλοκαίρι στο δικό μου σύστημα έχουν 15 βαθμούς διαφορά
2. ακόμα καλύτερη ψύκτρα από την
scythe mugen αν θέλω να διατηρήσω τις θερμοκρασίες στα επίπεδα των 35-45 βαθμών για χειμώνα. Η επιλογή αυτού του εύρους θερμοκρασιών είναι προσωπική, από την άποψη ότι για μένα καλό θα ήταν να μην ξεπερνιώνται σε μόνιμη βάση για να έχει μακροζωία ο επεξεργαστής.
Υ.Γ.1 Η συγκεκριμένη ψύκτρα δεν αποτελεί Νο1 επιλογή, απλά επειδή αναφέρθηκε στα προηγούμενα posts και γιατί την έχω κι εγώ και γιατί το χειμώνα για το δικό μου σύστημα αποδίδει 21 βαθμούς σε κατάσταση αδράνειας.
Υ.Γ.2 Στο τέλος της εξεταστικής θα αναβαθμίσω μνήμες από ddr2 2x1gb 800MHz σε ddr2 2x2 ή 4x2 gb 800MHz και θα ανεβάσω το fsb στα 1600MHz και το clock από τα 3.00 GHz σε 3.6GHz (Ε6850), οπότε και θα έχετε το ανάλογο feedback θερμοκρασιών και επιδόσεων για Vista 64-bit.
Φίλοι και χρήμα, νερό και λάδι.