Forum για όλους...?

Θέματα που αφορούν το τμήμα των Η.Μ.Μ.Υ.

Forum για όλους...?

Δημοσίευσηαπό foititisfoititis1 » 01 Φεβ 2009, 23:01

Αγαπητοί συνάδελφοι, πήρα την απόφαση να γράψω το παρακάτω κείμενο με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται γενικά στο forum τον τελευταίο καιρό. Είμαι σίγουρος πως το παρακάτω κείμενο μπορεί να κουράσει μερικούς κατά την ανάγνωσή του, αλλά η ανάγνωσή του δεν είναι υποχρεωτική.
Θα αρχίσω με την έννοια της λέξης Forum για να εξηγήσω τον λόγο που πήρα την απόφαση να συντάξω αυτό το κείμενο.
fo•rum (fôr m, f r -)
n. pl. fo•rums also fo•ra (fôr , f r )
1.
a. The public square or marketplace of an ancient Roman city that was the assembly place for judicial activity and public business.
b. A public meeting place for open discussion.
c. A medium of open discussion or voicing of ideas, such as a newspaper or a radio or television program.
2. A public meeting or presentation involving a discussion usually among experts and often including audience participation.
3. A court of law; a tribunal.

Πηγή : http://www.thefreedictionary.com/forum

Παρατηρώ λοιπόν, από τους προσδιορισμούς της λέξης forum, ότι το site στο οποίο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή εντάσσεται στην κατηγορία 1c. Βέβαια , μια λέξη που έχει τόσες έννοιες δε μπορούμε να την περιορίσουμε σε μία, καθώς χάνεται η ουσία ύπαρξης της, αλλά όσον αφορά το χώρο (ιστοσελίδα) δε θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ‘public square or marketplace’ ούτε ‘public meeting place’ ούτε ‘ court of law - tribunal’ .Έτσι δια της ατόπου απαγωγής (λαμβάνοντας υπόψη μόνο τους παραπάνω προσδιορισμούς ) θα μπορούσαμε να την εντάξουμε στην κατηγορία ‘medium of open discussion or voicing of ideas’.
Ωστόσο, η ένταξή της ιστοσελίδας σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες δεν αποκλείει ούτε περιορίζει το βασικό σκοπό της δημιουργίας της καθώς όλες οι κατηγορίες που αναφέρθηκαν ανωτέρω , έχουν έναν κοινό παρανομαστή. Το διάλογο.
Το διαδίκτυο έχει κατηγορηθεί ότι απομονώνει (από φυσικής άποψης) τους ανθρώπους [άποψη την οποία δεν συμμερίζομαι σε μεγάλο βαθμό(αλλά αυτό είναι άλλη μεγάλη συζήτηση )] , αλλά ταυτόχρονα έχει προσφέρει κάποια πολύ ισχυρά εργαλεία τα οποία τα χρησιμοποιούμε χωρίς να καταλαβαίνουμε την αξία τους.
Πιο πάνω αναφέρθηκα στον κοινό παρανομαστή όλων των προσδιορισμών της λέξης ‘forum’. Τον διάλογο. Αν κοιτάξουμε τον ορισμό της λέξης σε ένα λεξικό θα δούμε ότι ορίζει τον διάλογο ως εξής :
‘Συζήτηση, ανάμεσα σε δύο συνήθη πρόσωπα ή ομάδες ανθρώπων, κατά την οποία καθένας από τους συνομιλητές παίρνει εναλλάξ το λόγο για να διατυπώσει, με σχετική συντομία, την άποψή του επάνω σε κάποιο θέμα’.
Πηγή : http://www.greek-language.gr/greekLang/index.html
Αν παρατηρήσουμε την δομή κάποιου site με επικεφαλίδα ‘forum’ θα δούμε ότι ακολουθεί πιστά τον ορισμό του διαλόγου. Υπάρχουν θεματικές ενότητες και ο κάθε ομιλητής παίρνει το λόγο με τη σειρά του ,χωρίς να διακόπτει τον συνομιλητή του, και διατυπώνει την άποψή του. Η συντομία της διατύπωσης όπως λέει και ο ορισμός είναι κάτι σχετικό αλλά ταυτόχρονα πολύ σημαντικό.
Ταυτόχρονα το forum μας προσφέρει άλλα δύο ισχυρά εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν (όπως κάθε εργαλείο) με καλό και με κακό τρόπο. Στο παρόν κείμενο απλά θα τα αναφέρω και δε θα μπω στη διαδικασία να εξηγήσω τους τρόπους χρήσης .
Το πρώτο είναι το ισχυρότατο εργαλείο του γραπτού λόγου. Η διαχρονική λατινική έκφραση ‘verba volant, scripta manent’ (ο προφορικός λόγος χάνεται, ο γραπτός μένει ) πιστοποιεί την ισχύ αυτού του εργαλείου.
Το δεύτερο εργαλείο, είναι η ανωνυμία. Όντας ανώνυμος μπορείς να εκφράσεις και να γράψεις σκέψεις ιδέες και θέσεις που έχουν το στοιχείο της ελευθερίας του λόγου και είναι πιο άμεσες και ειλικρινείς .
Όπως ανέφερα παραπάνω , αυτά τα εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με το χέρι που τα κρατάει και την πρόθεση την οποία έχει.
Θα αναρωτηθείτε γιατί έκανα όλη αυτή την εισαγωγή…
Έχω παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό μέσα στο forum κάποιες συζητήσεις με αρκετά επιθετικό ύφος και μακροσκελή αποσπάσματα και παραπομπές από διάφορες πηγές και κοινοποιήσεις mail, οι οποίες μου θυμίζουν κάποια παλαιότερα συμβάντα που με οδήγησαν στην απαξίωση του email του πανεπιστημίου. Μου θύμισαν ταυτόχρονα έναν πόλεμο εντυπώσεων που έκανα μικρός με την αδερφή μου (ασυναίσθητα και αυθόρμητα) για να κερδίσω την εύνοια της μητέρας μου. Ότι κακό έβλεπα στην αδερφή μου χωρίς να το σκεφτώ, το κοινοποιούσα στους γονείς μου, θεωρώντας ότι το να πω κάτι κακό για την αδερφή μου, θα έκανε εμένα καλύτερο στα μάτια τους. Όσο μεγάλωνα είδα ότι το μόνο που πετύχαινα ήταν η αδερφή μου να είναι δυσαρεστημένη η εμπιστοσύνη της προς εμένα να έχει χαθεί. Ο αρχικός μου σκοπός δηλαδή ,το να φανώ καλός στα μάτια των γονιών μου, δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα. Έτσι άρχισα να τη συμβουλεύω κάθε φορά που θεωρούσα ότι έσφαλε και με αυτό τον τρόπο πέτυχα δύο πράγματα. Και την εμπιστοσύνη της αδερφής μου, και την εύνοια των δικών μου που ως μεγαλύτερος αδερφός συμβούλευα την μικρή μου αδερφή.
Διαβάζοντας την προσωπική μου αυτή εξομολόγηση μπορεί να γελάσετε, αλλά πέρα από τα νομικά και γραφειοκρατικά στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν κάποιους ανθρώπους να προβούν σε τέτοιες κινήσεις υπάρχουν και τα ψυχολογικά και συναισθηματικά στοιχεία και τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με το ‘εγώ’ τους. Προσωπικά δε γνωρίζω αυτούς τους ανθρώπους και τα συμπεράσματά μου είναι καθαρά προσωπικά.
Όλα αυτά που συμβαίνουν όμως δεν είναι λάθος κατά μία έννοια. Και το forum από μια άποψη εξυπηρετεί το σκοπό του και διάλογος υπάρχει και μεγάλη θεματολογία υπάρχει και η ανωνυμία (όσο υπάρχει) εξυπηρετεί το σκοπό της, και οι προσωπικές συγκρούσεις με κοινοποιήσεις (εμπιστευτικών) εγγράφων γίνονται και αντίλογος (θεμιτός) και ενημέρωση για τα κοινά υπάρχει. Όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν και στην «αγορά» (βλ. ορισμός forum : The public square or marketplace of an ancient Roman city that was the assembly place for judicial activity and public business.).
Άρα όλοι θα έπρεπε να είμαστε ευχαριστημένοι και να συνεχίσουμε τις ζωές μας ως έχουν. Θα μπορούσαμε…
Από την άλλη θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ποιος είναι ο ρόλος μας, ποιος ο σκοπός μας και αν πετυχαίνουμε με τις πράξεις μας τους πρωταρχικούς μας στόχους.
Η ουσία δεν πιστεύω πως κρύβεται τόσο στη νομιμότητα κάποιου πράγματος, όσο στη λειτουργικότητά του. «Είμαστε μηχανικοί… θέλουμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη» μια πρόταση που την πιστεύω ακράδαντα και ευτυχώς την έχω ακούσει από καθηγητές του πολυτεχνείου μας. Καθημερινά βλέπουμε να γίνεται καταπάτηση των νόμων σε πολλούς τομείς της ζωής μας και μάλιστα από άτομα που χαρακτηρίζονται ως υπερασπιστές του νόμου. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δε συμμερίζομαι την άποψη καταπάτησης του νόμου, αλλά αν ένας φτωχός άνθρωπος έπαιρνε ένα καρβέλι ψωμί για να θρέψει την οικογένειά του, δε θα τον κατέδιδα στην αστυνομία. Αν ήμουν ο φούρναρης θα του το έδινα και από μόνος μου.
(Σε αυτά που γράφω μπορεί να αναφέρω κάποιες ιδέες που είναι αρκετά ουτοπιστικές για κάποιους ή πολλοί να πιστέψουν ότι τις λέω προστατευμένος πίσω από το προσωπείο της ανωνυμίας, αλλά το γνώθεις εαυτόν, με κάνει να μη στέκομαι στις εντυπώσεις των άλλων για το πρόσωπό μου κρίνοντας μόνο από τα λεγόμενά μου ή τις κακόβουλες σκέψεις που μπορεί να παράγει το μυαλό του καθενός.
Η ουσία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι « Να κοιτάξουμε το καλό του πολυτεχνείου ». Δυστυχώς έχει καταντήσει μια τετριμμένη έκφραση και λυπάμαι που την χαρακτηρίζω έτσι . Μπορεί να φανώ γραφικός και μονότονος με αυτό που λέω, αλλά αν το καλοσκεφτούμε , όλοι το θέλουμε και όλοι το λέμε, αλλά κανένας δεν κάνει τίποτα. Διαβάζοντας το παραπάνω κείμενο, ο καθείς θα υπεραμυνθεί της θέσης του στα σημεία που θα δει τον εαυτό του να εμπλέκεται, αλλά θα συνιστούσα να μην εκλάβει το κείμενο ως εριστικό ή προσβλητικό , καθώς δεν υπάρχει ούτε πρόθεση για προσωπική επίθεση, ούτε επιθυμία να προσβάλλω κάποιον. Όλα αυτά που αναφέρω αποτελούν προσωπικές σκέψεις και προβληματισμούς κατά την πορεία μου ως φοιτητής στο Δ.Π.Θ.
Η συνεργασία , η συζήτηση , οι ιδέες , η ενότητα , η κομματική αποδέσμευση των αποφάσεών μας θα μπορούσαν όλα μαζί να δημιουργήσουν ένα πανεπιστήμιο ισάξιο των άλλων. Οι καθηγητές θα μπορούσαν όλοι μαζί να συνεργαστούν , και να προσαρμόσουν τα μαθήματα και τη διδασκαλία τέτοιο τρόπο ώστε να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του φοιτητή, να τον γεμίζουν καθημερινά με δύναμη και δίψα για γνώση , να τον κάνουν να σκέφτεται, να ασχολείται και να δημιουργεί. Να μπορεί να συνδυάζει τα μαθήματά του όλα μαζί και όταν θα τελειώνει να είναι ένας επιστήμονας που θα μπορεί να σταθεί στα πόδια του , και όχι να ακολουθήσει το κατεστημένο της αγοράς. Να έχει γνώση να νιώθει σίγουρος για τον εαυτό του και να μην νιώθει ανασφάλεια. Όλοι θα σκέφτονται πως ακολουθούν αυτή την πορεία στη διδασκαλία τους και εγώ ο ίδιος ομολογώ ότι έχω δει αρκετές βελτιώσεις σε κάποιους τομείς. Το θέμα όμως είναι ότι πρέπει να υπάρξουν πιο ριζικές αλλαγές, πιο καλή οργάνωση , πιο ουσιαστική δουλειά και προσπάθεια. Και όλα αυτά κάτω από τη στέγη της συνεργασίας. Στο κάτω κάτω μηχανικός που δεν μπορεί να συνεργαστεί , δεν νοείται. Ας κοιτάξουμε λίγο το μέλλον μας και ας δούμε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε , και τι θα αφήσουμε πίσω μας. Άλλωστε αυτό που αφήνουμε πίσω μας είναι και αυτό που θα μας χαρακτηρίζει.
Έχω ήδη μακρολογήσει και δεν θέλω να κουράσω παραπάνω με προσωπικές μου σκέψεις. Νομίζω πως η βασική ιδέα παραμένει ίδια και έγινε κατανοητή . Συνεργασία και διάλογος. Κανείς δεν επιθυμεί προσωπικές αντιπαραθέσεις και μάλιστα σε μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε πάνω στην έννοια forum. Όπως εξήγησα και παραπάνω, είναι λογικό να υπάρχουν, απλά μπορούμε να τις κατευθύνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγουμε κάτι καλό.

Υ.Γ. Οι ελεύθερες σκέψεις του καθενός μπορούν να δημοσιοποιηθούν στα γνωστά blog. Συγχωρέστε με που έκανα το post στο Forum αλλά νομίζω πως αποτελεί ένα "θέμα προς συζήτηση" πέρα από την απλή κατάθεση των σκέψεών μου.

Ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέσατε για την ανάγνωση των σκέψεών μου.
Με τιμή.
Φοιτητής.
foititisfoititis1
Newbie

Re: Forum για όλους...?

Δημοσίευσηαπό LoVaBiLL » 02 Φεβ 2009, 02:55

Φίλε ανώνυμε φοιτητή (αν και δεν είμαστε όλοι ανώνυμοι να σου πω την αλήθεια...εμείς που έχουμε τα 200+ posts όλοι γνωριζόμαστε και πάνω κάτω όλα τα μέλη μας γνωρίζουν..πολλές φορές μας προδίνει το προφανές nickname...),

Προφανώς μιλάς για τις δημοσιεύσεις του μέλους pez. Κάνω λάθος; Να σου πω την αλήθεια δεν μπόρεσα ποτέ να τα διαβάσω ολόκληρα γιατί είναι πολύ αναλυτικά. Μερικά τα κατάφερα, άλλα τα πήδηξα τελείως... Δεν θα διαφωνήσω με σένα για την επιθετικότητα τους, από την άλλη όμως πρώτον δεν είναι πλέον ανώνυμα όταν στο κάτω κάτω υπάρχει ολογράφως το όνομα του Κυρίου, και δεύτερον ποτέ δεν ξέρεις αν αυτά τα μηνύματα ίσως να είναι οι πιο επιθετικές αλήθειες... Ο διάλογος είναι ανοιχτός όπως είπες! :)

Ο λόγος σου είναι όντως λίγο ουτοπικός. Προφανώς είσαι στα τελειώματα (ή τελείωσες) και γυρνώντας το κεφάλι πίσω, ήθελες να μας πεις αποφθεγματικά κάποια πράγματα που θα ήθελες να ήταν διαφορετικά. Να σου πω την αλήθεια, τα λες πολύ καλά όλα. Μαρέσε πάρα πολύ το παράδειγμα της παιδική σου ηλικίας. Χρησιμοποιώ και εγώ τέτοια παραδείγματα. Το θέμα είναι όμως πως όταν πας από την θεωρία στην πράξη, αυτό που θα γίνει είναι αυτό που έχει γίνει ήδη' το φόρουμ όπως είναι ακριβώς τώρα που διαβάζεις αυτή τη πρόταση...

Με μία δήλωση όπως την δικη σου παραπάνω, σε πληροφορώ (προς μεγάλη δική ΜΟΥ λύπη) πως δεν θα αλλάξει τίποτα απολύτως. Κράτα τον τρόπο σκέψης σου και να τον εφαρμόζεις σε όλους τους τομείς που θα εμπλακείς. Αν υπάρξουν αρκετοί που θα παραδειγματιστούν μία μέρα θα είναι τα πράγματα λίγο πιο κοντά στις σκέψεις σου, γιατί ουσιαστικά εσύ θα είσαι η δύναμη που δημιούργησε το έργο αυτό...

Για μένα αυτές οι συζητήσεις ανήκουν σε κλειστούς κύκλους μετά τις 2 με ποτάκι και χαμηλό φωτισμό. Η ουσία είναι η πράξη.

Θέλεις να σταματήσουν τα επιθετικά μηνύματα; Μπες στη μέση της συζήτησης και σταμάτησε τα! Και θα δεις που μετά θα ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά σου! (βλέπε αντιδράσεις για τα καινούρια κτήρια και τα κόμματα στην σχολή). Αν πάλι δεν σε ακολουθήσει κανείς, τότε είσαι στον αγώνα μόνος σου. Ή γίνεσαι ήρωας ή...συμβιβάζεσαι, προσαρμόζεσαι και εξελίσσεσαι! (Δαρβίνος)

Το φόρουμ λειτουργεί μια χαρά. Έχει μέσα όλες τις φωνές.

Κάνε εσύ την δουλειά σου σωστά, να κάνω εγώ την δική μου, και μέσω ανατροφοδότησης, το σύστημα θα βελτιώνεται.

(Ελπίζω να μην έφυγα εκτός. Αυτά κατάλαβα από το blog σου! :P )
Άβαταρ μέλους
LoVaBiLL
Hero Member

Δημοσίευσηαπό papadrikos » 02 Φεβ 2009, 13:51

το συμπερασμα απο μενα ειναι ενα. καλα τα πληκτρολογια αλλα ας τα αφησουμε στην ακρη για να περασουμε στην πραξη. ολα τα αλλα ειναι ωραιαδες, πομφολογιες, φλιναφηματα και ρητοριες που ειναι καλα σαν τροφη για σκεψη, ειναι ωραια για την καλλιεργεια του πνευματικου κοσμου του καθενος αλλα μονα τους δεν αλλαζουν τον κοσμο.. δεν παραγουν εντροπια.
papadrikos
Full Member

Δημοσίευσηαπό macJohn » 02 Φεβ 2009, 15:27

papadrikos έγραψε:το συμπερασμα απο μενα ειναι ενα. καλα τα πληκτρολογια αλλα ας τα αφησουμε στην ακρη για να περασουμε στην πραξη. ολα τα αλλα ειναι ωραιαδες, πομφολογιες, φλιναφηματα και ρητοριες που ειναι καλα σαν τροφη για σκεψη, ειναι ωραια για την καλλιεργεια του πνευματικου κοσμου του καθενος αλλα μονα τους δεν αλλαζουν τον κοσμο.. δεν παραγουν εντροπια.

Ωραίο λεξιλόγιο, είμαι σίγουρος πως σας το στέλνουν και αυτό από τα κεντρικά... ;)

Πάντως λυπάμαι που θα το πω αλλά φαίνεται πως κάποιοι γράφονται στο forum μόνο και μόνο για να κάνουν πολιτική....

Ο πολιτικάντης O0
Άβαταρ μέλους
macJohn
Hero Member

Φοιτητής ΗΜΜΥ: Ναι

Δημοσίευσηαπό papadrikos » 02 Φεβ 2009, 15:37

macJohn έγραψε:
papadrikos έγραψε:το συμπερασμα απο μενα ειναι ενα. καλα τα πληκτρολογια αλλα ας τα αφησουμε στην ακρη για να περασουμε στην πραξη. ολα τα αλλα ειναι ωραιαδες, πομφολογιες, φλιναφηματα και ρητοριες που ειναι καλα σαν τροφη για σκεψη, ειναι ωραια για την καλλιεργεια του πνευματικου κοσμου του καθενος αλλα μονα τους δεν αλλαζουν τον κοσμο.. δεν παραγουν εντροπια.

Ωραίο λεξιλόγιο, είμαι σίγουρος πως σας το στέλνουν και αυτό από τα κεντρικά... ;)

Πάντως λυπάμαι που θα το πω αλλά φαίνεται πως κάποιοι γράφονται στο forum μόνο και μόνο για να κάνουν πολιτική....

Ο πολιτικάντης O0

με το που διαβασα το post εστειλα στα κεντρικα να μου πουν τι να απαντησω.. κανεις φυσικα δε μπορει να εχει καλυτερο λεξιλογιο απο σενα εκτος και αν του το υπαγορευουν. ποιος να συγκριθει μαζι σου..
papadrikos
Full Member

Δημοσίευσηαπό m.j. » 02 Φεβ 2009, 17:29

πρέπει να παραδεχτούμε ότι η διάθεση του macJohn δεν είναι και τόσο αυστηρή ...!(τουλάχιστον εμένα μια χαρα μου φάνηκε)
αναφέρεται σε κάτι που όλοι μας λίγο πολύ ίσως έχουμε σκεφτεί από διάφορα posts στο forum μας....
μην βγάλουμε πάλι τα μαχαίρια,δεν "λέει",παραμονές εξεταστικής!
το θέμα που μάλλον ορισμένους μας εκνευρίζει είναι η αίσθηση της παρουσίας των κομμάτων ακόμη και εδώ μέσα..
προσωπική μου άποψη...
κάποιοι ..χάνουν μόνο και μόνο στα μάτια των ανθρώπων-που προτιμούν να απέχουν απο κομματικο-πολιτικές καταστάσεις-επειδή τυγχάνει να έχουν κάποιον "τίτλο" με τον οποίο ταυτίζονται μετα περισσής λατρείας και είναι κρίμα. 8)
peace just wanted to be free.
m.j.
Sr. Member

Δημοσίευσηαπό LoVaBiLL » 02 Φεβ 2009, 18:04

Κατάλαβες τώρα ανώνυμε φοιτητή, γιατί δεν θα αλλάξει τίποτα;

:)
Άβαταρ μέλους
LoVaBiLL
Hero Member

Δημοσίευσηαπό foititisfoititis1 » 02 Φεβ 2009, 23:32

Αγαπητοί συνάδελφοι. Η αλήθεια είναι ότι ο σκοπός δημιουργίας του λογαριασμού με nickname foititisfoititis1 έγινε για ένα και μόνο λόγο. Για αυτόν που εξηγώ στο πρώτο post αυτού του θέματος.
Δε φαντάστηκα όταν κατέθετα τις σκέψεις μου, ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάποιο θέμα αντιπαράθεσης (σε κάποιο βαθμό) μεταξύ συνομήλικων συμφοιτητών μου. Περισσότερο περίμενα να δω κάποια αδράνεια ή (πιθανώς) κάποια μείωση στη συχνότητα των post που σχολίασα στην αρχή αυτής της ενότητας . Σκέφτηκα αρκετά αν θα έπρεπε να απαντήσω με ένα δεύτερο post στο ίδιο θέμα και η αλήθεια είναι ότι ήθελα να περιμένω λίγες μέρες ακόμα… Είμαι άνθρωπος που προτιμώ να ακούω περισσότερο παρά να μιλάω.
Πιστεύω όμως ότι έχω κάποια υποχρέωση να απαντήσω στα άτομα που απάντησαν στο αρχικό post μου αλλά και σε αυτούς που το διάβασαν αλλά δε συμμετείχαν. Η απάντηση πιθανότατα να ήταν η ίδια είτε απαντούσα σήμερα είτε περιμένοντας κάποια άλλη μέρα…
Όπως ανέφερα και στο πρώτο post πιστεύω στο διάλογο και διάβασα χωρίς καμία προκατάληψη τις απαντήσεις που δόθηκαν. Για να συνεχιστεί λοιπόν ο διάλογος απαντώ…
Πρώτα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Lovabill που πρώτος απάντησε στο θέμα αυτό, χωρίς να ‘φοβηθεί’ να κατονομάσει τα πρόσωπα στα οποία αναφερόμουν. Χρησιμοποιώ τη λέξη ‘φοβηθεί’ γιατί δυστυχώς υπάρχει μια λανθασμένη , αλλά ‘’σωστά’’ υπαρκτή αντίληψη (αφού υπάρχουν και αποδείξεις) που συγκρατεί κάποιους ανθρώπους από το να μιλήσουν συγκεκριμένα και ανοικτά. Έχει να κάνει με τα λεγόμενα ‘’αντίποινα’’. (Να διευκρινίσω πως όταν γράφω δεν αναφέρομαι μόνο στο πανεπιστήμιο και τους καθηγητές , αλλά και στην καθημερινότητά μας. Το τονίζω αυτό και ίσως φανεί και στα λεγόμενά μου παρακάτω). Όμως ο λόγος που δεν αναφέρθηκα σε ονόματα δεν είναι επειδή φοβάμαι. Έχει να κάνει περισσότερο με τη διακριτικότητα και το σεβασμό που θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε απέναντι στο συνάνθρωπο μας ακόμα και αν δεν τον συμπαθούμε ιδιαίτερα. Άλλωστε θεωρώ πως όταν ένα θέμα που διαβάζει ή ακούει κάποιος, αναφέρεται σε αυτόν, είναι σίγουρο πως το καταλαβαίνει. Δε είναι απαραίτητο να ακούσει και το όνομά του για να το καταλάβει…
Θα ήθελα να σταθώ περισσότερο σε μια φράση του Lovabill που με στεναχώρησε λίγο. Όχι τόσο για αυτό που είπε, όσο για την απολυτότητα με την οποία το είπε.
«Με μία δήλωση όπως την δική σου παραπάνω, σε πληροφορώ (προς μεγάλη δική ΜΟΥ λύπη) πως δεν θα αλλάξει τίποτα απολύτως».
Φίλε LovaBill εδώ είναι όλη η ουσία. Δε μπορώ να φανταστώ πως ένας συνομήλικός μου που συμμερίζεται τις σκέψεις μου και συμφωνεί με τα περισσότερα, απαντά με τέτοιο τρόπο. Πώς γίνεται άτομα που ακόμα δεν έχουν ζήσει το ¼ της ζωής τους να συμμερίζονται απόψεις που έχουν αυτοί που είναι στα 7/8 . Αυτή η αντίληψη δυστυχώς υπάρχει αλλά δε θα την πω ποτέ ούτε θα την πιστέψω τώρα που είμαι στην πιο δημιουργική ηλικία. Και θεωρώ πως κανένας μας δεν πρέπει να το κάνει. Το έχουμε χάσει το παιχνίδι γι αυτήν ακριβώς μας την αντίληψη.
Θέλω να χρησιμοποιήσω και να ανατυπώσω δύο προτάσεις που είδα στις απαντήσεις οι οποίες πάνω κάτω λένε το ίδιο και τις οποίες συμμερίζομαι εν μέρει. Η πρώτη είναι από τα λεγόμενα του Lovabill και λέει :
<<Θέλεις να σταματήσουν τα επιθετικά μηνύματα; Μπες στη μέση της συζήτησης και σταμάτησε τα! Και θα δεις που μετά θα ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά σου! Αν πάλι δεν σε ακολουθήσει κανείς, τότε είσαι στον αγώνα μόνος σου. Ή γίνεσαι ήρωας ή...συμβιβάζεσαι, προσαρμόζεσαι και εξελίσσεσαι! (Δαρβίνος)>>.
Μιλάει για ενέργεια για δράση για κινητοποίηση για πράγματα που δείχνουν δυναμισμό. Το ίδιο λέει και ο papadrikos :
<<καλά τα πληκτρολόγια αλλά ας τα αφήσουμε στην άκρη για να περάσουμε στην πράξη>>.
Μιλάει για πράξεις και κινήσεις και μάλιστα με αρκετή ένταση. Φίλε μου papadriko συμφωνούμε, και μάλιστα πολύ, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί υποτιμάς και χλευάζεις τις ιδέες και τις λέξεις που σε υποκινούν να πραγματοποιήσεις αυτόν τον αγώνα. Δεν είμαι πολιτικός που λέω λόγια και δεν κάνω πράξεις. Μη μπερδεύεσαι. Είμαι συμφοιτητής σου και είμαι μαζί σου στο να φτιάξουμε κάτι καλύτερο. Χωρίς ιδέες και κριτική σκέψη δεν υπάρχει αγώνας. Ποτέ δε δέχτηκα να κάνω αγώνα επειδή κάποιος μου το είπε και ούτε θα το κάνω αν δε το επεξεργαστώ πρώτα στο μυαλό μου. Θεωρώ όμως πως για να γίνει ο αγώνας πρέπει να υπάρχουν οι ιδέες και πρέπει να έχουμε κατανοήσει απόλυτα για ποιο λόγο κάνουμε τον αγώνα . Για να το κάνουμε αυτό όμως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις ‘’ωραιαδες’’ τις ‘’πομφολογιες’’ τα ‘’φλιναφηματα’’ και τις ‘’ρητοριες’’ που όπως είπες και εσύ είναι καλές σαν τροφή για σκέψη αλλά μη διαχωρίζεις τη σκέψη σου από τον αγώνα σου η την καλλιέργεια του πνευματικού σου κόσμου. Δεν είναι διαφορετικά. Αλληλοσυμπληρώνονται και ενδυναμώνουν το ένα το άλλο.
Από αυτές τις προτάσεις που αναφέρανε οι συνάδελφοι θα ήθελα να σημειώσω τη διαφωνία μου σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι του Lovabill , και είναι η φράση :
<<Ή γίνεσαι ήρωας ή...συμβιβάζεσαι, προσαρμόζεσαι και εξελίσσεσαι! (Δαρβίνος) >>
Την οποία θεωρώ πως είναι σημαντικό να διορθώσω σύμφωνα με τις δικές μου αντιλήψεις ως εξής :
<<Ή γίνεσαι ήρωας και εξελίσσεσαι! ή...συμβιβάζεσαι και προσαρμόζεσαι >>
Δεν ταυτίζω τον συμβιβασμό και την προσαρμογή με την εξέλιξη . Ο Δαρβίνος το έκανε αλλά δε νομίζω πως εννοούσε την προσαρμογή στον συμβιβασμό και την ηρεμία.
Και μιας και μίλησα για ηρεμία ή παραγωγή εντροπίας, όπως είπε και ο συνάδελφος papadrikos, θα ήθελα να σημειώσω με μεγάλη προσοχή πως αν μιλήσουμε για τον όρο εντροπία , θα πρέπει να εξηγήσουμε τι εννοούμε. Το σχόλιο λοιπόν του papadrikou θα μπορούσα να το πάρω και ως θετικό και ως αρνητικό. Αυτό συμβαίνει γιατί την έννοια της εντροπίας μπορούμε να τη δούμε με διαφορετικούς τρόπους (ήδη υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία και συζητήσεις για το πώς μπορεί να εξηγηθεί). Δε θα τους αναλύσω, απλά θα σημειώσω τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δούμε το σχόλιο αυτό και να συλλογιστούμε παίζοντας με τις λέξεις .
Σύμφωνα με την κλασική θερμοδυναμική, η εντροπία εκφράζει τη δυνατότητα ενός συστήματος να παράγει μηχανικό έργο (όσο μικρότερη η εντροπία, τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητα του συστήματος να παράγει μηχανικό έργο). Έτσι εάν όλα αυτά που είπαμε δεν παράγουν εντροπία, τότε μάλλον έχουν μεγάλη δυνατότητα να παράγουν μηχανικό έργο.
Επίσης από τη σκοπιά του Μακρόκοσμου η εντροπία ενός συστήματος αποτελεί μέτρο της ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - πολυτιμότητας - της ενέργειας .Αύξηση της εντροπίας σημαίνει ελάττωση της πολυτιμότητας της ενέργειας το οποίο σημαίνει ότι δε θέλουμε να παραχθεί εντροπία.
Από την άλλη από τη σκοπιά του Μικρόκοσμου όπου το σύστημα είναι σύνολο σωματιδίων και η εντροπία ενός συστήματος αποτελεί μέτρο της ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ – τάξης αταξίας - του συστήματος, με την αύξηση της εντροπίας έχουμε αύξηση της αταξίας των σωματιδίων που συνιστούν το σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κουνηθούμε και να αλλάξουμε τα κατεστημένα και να λειτουργήσουμε με τρόπο ώστε να ξυπνήσουμε και τους άλλους.
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε όμως, είναι να μην δούμε την έννοια της εντροπίας απο μια άλλη οπτική γωνία. Αυτή που λέει ότι ‘’η Εντροπία στο σύμπαν θα αυξάνεται και θα αυξάνεται συνεχώς έως ότου κάποτε δεν θα υπάρχει άλλη ενέργεια πια για να μετατραπεί σε θερμότητα, όλα θα ‘χουν γίνει πια θερμότητα, η εντροπία θα γίνει η μέγιστη δυνατή στο σύμπαν, δεν θα υπάρχει πια τάξη, όλα θα ‘ναι τυχαία, όλα χάος, πλήρης ακινησία των πάντων, καμιά διαφορά θερμοκρασίας, όλα θα ‘χουν την ίδια θερμοκρασία "Θερμικός Θάνατος" ανυπαρξία τριβής’’.
Αν το δούμε από αυτή την οπτική γωνία, τότε μάλλον θα συμβιβαστούμε , μάλλον θα προσαρμοστούμε και μάλλον ποτέ δε θα αλλάξει τίποτα. Θα χαθεί αυτή η φλόγα της διαφορετικότητας και της αλλαγής και όλα θα γίνουν ίδια. Καλό είναι να ξεφύγουμε λίγο και να αφήσουμε τον εαυτό μας να έχει πιο ανοιχτό μυαλό. Να μη προσκολλούμαστε σε επικοινωνιακές τακτικές που χρησιμοποιούν τα κόμματα και ας συζητήσουμε λίγο πιο φιλικά και λιγότερο εχθρικά. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Φίλε macJohn δε χρειάζεται να χαρακτηρίζεις τις απόψεις του συναδέλφου papadrikou ως προερχόμενες από κάποια κομματική στέγη. Εάν πράγματι το κάνει ίσως διαπιστώσει από μόνος του κάποια στιγμή την κατάσταση και συνειδητοποιήσει αν αυτό που κάνει είναι σωστό (γι αυτόν) ή λάθος. Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει και να πει αυτό που θέλει. Το αν συμμεριζόμαστε τις απόψεις του ή όχι είναι δικό μας θέμα. Αν θεωρείς πως κάποιος προσπαθεί να επιβάλει την άποψή του σε εσένα , τότε μπορείς να αντιδράσεις και μάλιστα θα ήταν κακό να μη το κάνεις. Γι αυτό υπάρχει η κρητική σκέψη, για να φιλτράρει αυτά που δε μας αγγίζουν.
M.J. νομίζω έκανες αρκετά καλή παρέμβαση στην προστριβή που δημιουργήθηκε, αλλά και πάλι μπήκες στη διαδικασία να χαρακτηρίσεις πιθανώς προκατειλημμένα τον papadriko με την πρόταση σου : <<κάποιοι ..χάνουν μόνο και μόνο στα μάτια των ανθρώπων-που προτιμούν να απέχουν απο κομματικο-πολιτικές καταστάσεις-επειδή τυγχάνει να έχουν κάποιον "τίτλο" με τον οποίο ταυτίζονται μετα περισσής λατρείας και είναι κρίμα >>.
Το κακό είναι πως θεωρούμε αρνητικό το να πολιτεύεται κάποιος. Σφάλμα δεν είναι αυτό, είναι η λειτουργία που έχει εξελιχθεί μέσα στα κόμματα που προωθεί άκριτα κάποιες ιδέες κάποιων ανθρώπων που πιθανότατα κάτι έχουν να κερδίσουν από αυτό. Μιλάω γενικά ε; Τα ξέρετε ήδη... γιαυτό. Αυτό προσπαθούμε όμως και συζητάμε να αλλάξουμε. Τη λέξη «άκριτα». Κριτική σκέψη χρειάζεται και ανοιχτό μυαλό.
Νομίζω πως πάλι ξέφυγα στο μήκος της απάντησής μου και ίσως πάλι κούρασα με τα λεγόμενά μου. Απλά νιώθω καλύτερα όταν γράφω κάποια πράγματα που δύσκολα κάθομαι να συζητήσω τελευταία με συναδέλφους. Τα γεγονότα και οι καταστάσεις τον τελευταίο καιρό έχουν οδηγήσει σε ανορεξία… για συζητήσεις. Ελπίζω να μη προσέβαλα κανέναν και άν το έκανα ζητάω συγνώμη. :)
Ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο που διαθέσατε (όσοι τον διαθέσατε) για την ανάγνωση των σκέψεών μου.

Με τιμή.
Φοιτητής.
foititisfoititis1
Newbie

Δημοσίευσηαπό JimMichael » 03 Φεβ 2009, 01:04

Ωραία όλα αυτά που λες. Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα. Οι τόσο μεγάλες δημοσιεύσεις κουράζουν υπερβολικά. Θα σε παρακαλούσα για αρχή να έχεις περισσότερο συμπαγές το νόημα σε λιγότερες προτάσεις αν είναι εύκολο, καθώς ακριβώς όπως είπε κι ο lovabill, μοιάζει με blog πλέον το φόρουμ μας κι όχι με αυτό καθ'αυτό φόρουμ. Όχι γιατί η έννοια δεν περικλείει τέτοιες ενέργειες, ετυμολογικά τις περικλείει, λειτουργικά όμως δεν βοηθάει καθόλου. Και αν κάτι χαρακτηρίζει το φόρουμ αυτό που δημιουργήθηκε από φοιτητές και είναι online μέχρι σήμερα (και θα συνεχίσει φυσικά) είναι το να γίνεται τα πάντα λειτουργικά. Από το site που βασίζεται το forum μέχρι και τον απώτερο σκοπό του.

Πέραν τούτου για να απαντήσω και στην ουσία, μοιάζουν και πάλι ουτοπικά αυτά που λες. Και ουτοπικά όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά ακριβώς γιατί αυτός ήταν ο σκοπός τους. Το γιατί δεν κατέληξε όμως η κατάσταση στο να εφαρμόζονται τα πάντα όπως τα αναφέρες είναι για το λόγο που αναφέρεις. Ο λόγος αυτός είναι που και πάλι βόλεψε την κοινωνία μας γενικότερα, όχι μόνο στα όρια της κοινότητας αυτής, να πράττει τοιουτορόπως. Και οι δύο τρόποι εφαρμογής βολεύουν και ξεβολεύουν ταυτόχρονα. Απλά επειδή τουλάχιστον σαν Έλληνες δεν έχουμε τη νοοτροπία της "επένδυσης", προτιμήσαμε να είμαστε φίλοι του εαυτού μας και του προσωπικού μας συμφέροντος παρά να κοιτάμε το γενικότερο συμφέρον (που εν τέλει θα μας βοηθήσει κι εμάς) γιατί αυτό θέλει θυσίες άμεσες κι έχει έμμεσα αποτελέσματα. Προτιμάμε δηλαδή να έχουμε άμεσα αποτελέσματα και ξεχνάμε τις έμμεσες θυσίες που θα κάνουμε για αυτά. Αλλά τις κάνουμε, έμμεσες ή άμεσες τις κάνουμε, χωρίς απλά να το καταλαβαίνουμε. Τι είναι καλύτερο από τα δύο; Για μένα είναι αυτό που λες εσύ. Και αν υπήρχε συμμετοχή θα το έκανα κι εγώ. Αλλά δεν υπάρχει, κι όταν δεν υπάρχει καταλήγεις να κάνεις ολονών τις θυσίες εσύ. Αυτό είναι πολύ βαρύ για την αντοχή ενός ατόμου. Γι'αυτό και στο τέλος καταλήγουμε όλοι να συνεχίζουμε τον φαύλο κύκλο.

Τέλος, να πω ότι έχουν και δίκιο όμως και όσοι ανέφεραν το "στα λόγια καλοί είμαστε, στις πράξεις όμως;". Κι ας το πάρουμε καθαρά προσωπικά. Τι θα κερδίσεις αν απαντήσουν κάποιοι ότι συμφωνούν με αυτά που λες και σε επιβραβεύσουν; Άλλαξε η κατάσταση; Το να δω μια τόσο πολιτισμένη σκέψη ενός ατόμου γραμμένη κάπου, δε με αγγίζει πλέον. Δε με αγγίζει γιατί άπειροι προκάτοχοι έχουν κάνει το ίδιο. Και τι έγινε; Τι άλλαξε; Πάλι στα προσωπικά συμφέροντα καταλήξαμε.

Ωραίες συζητήσεις αυτές, αλλά αρμόζουν περισσότερο σε ποτό/καφέ με τζάκι και καλή μουσική. Δυστυχώς, μόνο για μια τέτοια περίσταση αρμόζουν. Και δεν είναι ο πεσιμισμός που αναφέρεις που το λέει αυτό, ούτε το γηραιό μυαλό που ενδέχεται να κουβαλάμε αν και νέοι ακόμα. Είναι η έλλειψη δυνάμεων, καθώς απαιτεί συλλογική κίνηση κι όχι ατομική.
Άβαταρ μέλους
JimMichael
Hero Member

Φοιτητής ΗΜΜΥ: Όχι

Δημοσίευσηαπό LoVaBiLL » 03 Φεβ 2009, 01:39

Φοιτητή, φοιτητή...

Προτού απαντήσεις το οτιδήποτε, έλα να μας βρεις. (LovaBiLL,JimMichael)

“Yes, a Jedi's strength flows from the Force. But beware of the dark side. Anger, fear, aggression; the dark side of the Force are they. Easily they flow, quick to join you in a fight. If once you start down the dark path, forever will it dominate your destiny, consume you it will, as it did JimMichael.”

+1 Jim... Εννοείται.

------------------------------------------------------------
Yeeeshhh, hmmmmm, indeed it has. Difficult my path is, hmmmm. Strong the force also is, yeeeeeesh, hmmmm.

JimMichael
Άβαταρ μέλους
LoVaBiLL
Hero Member

Δημοσίευσηαπό m.j. » 03 Φεβ 2009, 04:10

+1lovas,+1jimMichael

καλά τα λόγια αλλά χρειάζονται και πράξεις...χρειάζονται και τα λόγια σαφέστατα...όταν ακολουθούνται από τις αντίστοιχες πράξεις..πρέπει να μοχθήσεις για κάτι που νομίζεις οτί αξίζει,να προσπαθήσεις να χαράξεις τον δικό σου δρόμο...
άλλο όμως το να είσαι σε δημιουργική ηλικία και άλλο να είσαι ρεαλιστής..έτσι είναι η κατάσταση..όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιείς..τόσο καλύτερα εξελίσσεσαι..
το να ζεις σε πλαστό και ιδανικά φτιαγμένο κόσμο δεν σε βοηθάει αντίθετα θα είναι πιο δύσκολο για σενα όταν θα ερθεις αντιμέτωπος με την σκληρη πραγματικοτητα.
Όλα αυτά περί εντροπίας συμπαντος..θερμοδυναμικής..ταιριάζουν με το προφίλ του ηλεκτρολόγου δεν διαφωνώ,η εφαρμογή τους στην ζωή όμως είναι μάλλον κάτι που δεν διδάσκουν τα βιβλία μας,όσο πολύ και να ταυτίζονται με τα όσα συζητάμε αυτές οι έννοιες.
πίστεψε με "φοιτητη" όλοι μας κουβαλάμε ιδέες που αδημονούμε να κάνουμε πράξη..
ο καθένας έχει δικαίωμα να σκεφτεται όπως θέλει..ακόμα και σαν 80 χρονών..το θέμα δεν είναι αυτό το θέμα είναι και πάλι οι πράξεις που έπονται της σκέψης και της τόοσης ανάλυσης στην οποία όλοι αρεσκόμαστε να προβαίνουμε.ιδου η Ρόδος παιδια ιδου και το...όσοι πιστοι προσέλθετε και εφαρμόστε τα ΛΟΓΙΑ.-εγώ πάντως βαρέθηκα να λέω.
peace just wanted to be free.
m.j.
Sr. Member

Δημοσίευσηαπό Guest » 03 Φεβ 2009, 11:45

JimMichael έγραψε:...Και αν υπήρχε συμμετοχή θα το έκανα κι εγώ. Αλλά δεν υπάρχει, κι όταν δεν υπάρχει καταλήγεις να κάνεις ολονών τις θυσίες εσύ...

Εμ εκεί στηριζόμαστε όλοι... "Δεν υπάρχει..γι'αυτό και εγώ δεν κάνω τίποτα".. Διαφωνώ με αυτό. Υπάρχει και παρά υπάρχει. Και το forum αλλά και οι συζητήσεις που έχουν γίνει σε αυτό αποτελούν απόδειξη της διαφωνίας μου. Το θέμα είναι να μην μπούμε σε αυτή τη λογική που αναφέρεις JimMichael. Αυτό μας έχει φάει αλλά και διάφορες "λαικές ρήσεις" που ακούμε συχνά περί του προσωπικού συμφέροντός μας, λόγια όπως πχ το γνωστό "κάνε τη δουλειά σου έσυ και άστα τα άλλα..δεν θα αλλάξεις εσύ τον κόσμο". Θέληση υπάρχει?? Αν το θέλαμε πραγματικά και δεν υπολογίζαμε τα "υπόλοιπα" (τα γνωστα "αντίποινα",όπως ανέφερε και παραπάνω ο συμφοιτητής μας, τα οποία ,αν η δύναμη μας σε πληθυσμό ήταν μεγάλη, δεν θα μας άγγιζαν καν) θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά...Και όλα όσα θα θέλαμε δεν θα φάνταζαν καν ουτοπικά..Και δεν πιστεύω ότι είναι κιόλας..Θέλετε να με πείτε ονειροπόλο? Οραματιστή? Όχι δεν είμαι τίποτα από αυτά. Είμαι ρεαλιστής αλλά πιστεύω στη δύναμη και στη θέληση ανθρώπων με κοινό στόχο. Και ακόμα περισσότερο,όπως είπα στην αρχή,πιστεύω πως τέτοια άτομα υπάρχουν "Εδώ Μέσα"(αν μου επιτρέπει ο χρήστης pez να δανειστώ αυτή τη στιγμή την έκφραση αυτή).

m.j. έγραψε:άλλο όμως το να είσαι σε δημιουργική ηλικία και άλλο να είσαι ρεαλιστής..έτσι είναι η κατάσταση..όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιείς..τόσο καλύτερα εξελίσσεσαι..

Να Συνειδητοποιείς...Να Εξελίσσεσαι..Αλλά...και να μάθεις Να Ελίσσεσαι...

m.j. έγραψε:το να ζεις σε πλαστό και ιδανικά φτιαγμένο κόσμο δεν σε βοηθάει αντίθετα θα είναι πιο δύσκολο για σενα όταν θα ερθεις αντιμέτωπος με την σκληρη πραγματικοτητα.

Νομίζω πλέον οι περισσότεροι γνωρίζουν σε τι κόσμο ζούμε...Το ότι είναι όμως η πραγματικότητα σκληρή..δεν θα μας "απαγορεύσει" να κάνουμε και όνειρα.. Μιλώντας όμως για την συγκεκριμένη περίπτωση, "όνειρα" που δεν "πετούν σε συννεφάκια".. Μικρές αλλά μαζικές πράξεις που θα μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον..Όνειρα (που κατά τη γνώμη μου) πολλοί από εμάς κάνουν...
Guest

Δημοσίευσηαπό papadrikos » 03 Φεβ 2009, 12:23

foititisfoititis1 έγραψε:Μιλάει για ενέργεια για δράση για κινητοποίηση για πράγματα που δείχνουν δυναμισμό. Το ίδιο λέει και ο papadrikos :
<<καλά τα πληκτρολόγια αλλά ας τα αφήσουμε στην άκρη για να περάσουμε στην πράξη>>.
Μιλάει για πράξεις και κινήσεις και μάλιστα με αρκετή ένταση. Φίλε μου papadriko συμφωνούμε, και μάλιστα πολύ, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί υποτιμάς και χλευάζεις τις ιδέες και τις λέξεις που σε υποκινούν να πραγματοποιήσεις αυτόν τον αγώνα. Δεν είμαι πολιτικός που λέω λόγια και δεν κάνω πράξεις. Μη μπερδεύεσαι. Είμαι συμφοιτητής σου και είμαι μαζί σου στο να φτιάξουμε κάτι καλύτερο. Χωρίς ιδέες και κριτική σκέψη δεν υπάρχει αγώνας. Ποτέ δε δέχτηκα να κάνω αγώνα επειδή κάποιος μου το είπε και ούτε θα το κάνω αν δε το επεξεργαστώ πρώτα στο μυαλό μου. Θεωρώ όμως πως για να γίνει ο αγώνας πρέπει να υπάρχουν οι ιδέες και πρέπει να έχουμε κατανοήσει απόλυτα για ποιο λόγο κάνουμε τον αγώνα.

συμφωνουμε κατα πολυ ειναι η αληθεια.. ειναι βεβαιο πως της πραξης προηγειται η σκεψη και πως πισω απο ενα εγχείρημα πρεπει πρωτα να συσπειρωσεις κόσμο και μετα να το υλοποιησεις. ο τρόπος που τοποθετηθηκα έτσι όπως τοποθετηθηκα δεν ειναι γενική μου αντιληψη.. οτι πρεπει να αφησουμε την σκεψη στην ακρη και να περασουμε μονο σε πραξη.. ή οτι τα δυο τους ειναι ασυνδετα. είναι βασικο αξίωμα ότι τα δυο τους ειναι αρρηκτα συνδεδεμενα και το ενα προηγειται του αλλου, αλλα εχω παρατηρησει οτι στο φορουμ (και δεν το λεω με την στενη εννοια του δικτυακου τοπου αλλα των οσων δημιουργουνται απο δω) περιοριζομαστε στην εξασκηση των συγγραφικων μας δυνατοτητων και την επιδειξη βαθυστοχαστων σκεψεων και ως εκει. λες και το ενδιαφερον μας ειναι να αποδειξουμε οτι ειμαστε σωστοι στους αλλους και ικανοι στον εαυτο μας χωρις να αποσκοπουμε στο να αναλαβουμε δραση τελικα.. απλα να παρουμε το παρασημο του σωστου!

και να φερω σαν παραδειγμα την ιδρυση του συλλογου ηλεκτρολογων φοιτητων... ολοι υπεραμυνθηκαν με ζηλο των θεσεων τους, τοσο που μαλιστα δεν καταλαβαιναν οτι προσπαθω να βοηθήσω να κανουν μια αρχη, τουλαχιστον ενα πρωτο βημα για το στόχο τους.. και κατεληξε η μεγαλη πλειοψηια σε μια θέση. στην προσπαθεια δημιουργιας ανεξαρτητου συλλογου. ειδατε καμια προσπαθεια; εδω τα παιδια που τρεξανε την εκδρομη του 5ου ετους και ειπαν να αναλαβουν δραση, να παρουν καποια πρωτοβουλια, και τους κραξανε. λες και παραβαινανε τον απαραβατο κανονα του λεω αλλα δεν κανω.

το μονο που προσπαθω να πω ειναι να βγουμε απο το λιθαργο (εντροπια) και να αναλαμβανουμε πρωτοβουλιες, και θα ανησυχισουμε αργοτερα αν η εντροπια φυγει εκτος ελεγχου.. αν εγω ημουνα ο κακος ο λυκος, οπως καποιοι θελουν να με βλεπουν, δε θα προσπαθουσα να ενεργοποιησω κανεναν.. μαλλον να κοιμηθουν θα ηθελα για να τους πιασω στον υπνο.. οπως τη γιαγια στο παραμυθι.. αλλα δυστυχως η προκαταληψη καποιων τους εμποδιζει να δουν περα απο τη μυτη τους. αν κατι το βλεπουν μαυρο και το πω μαυρο θα τρεξουν να το βαφτισουν ασπρο.

++1 2gether
papadrikos
Full Member

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες