Μεγάλη πρεμούρα για την έγγραφη ενημέρωση και τη 'νομιμότητα' της διαδικασίας.. Λες και πραγματικά θα βρισκόταν οι ΔΕΠ υπόλογοι νομικά αν αναλάμβαναν κάποιες ευθύνες, ή -θέτοντας το ορθότερα- τηρούσαν μια Α στάση.
Χωρίς να μπαίνω σε βάθος, αγγίζοντας
μόνο το ζήτημα των πτυχιακών σε σχέση με το νόμο-πλαίσιο, έχω να παρατηρήσω ότι -όπως και άλλα μέλη ΔΕΠ τόσο στο ΔΠΘ όσο και σε άλλα ΑΕΙ- αναφέρεται ότι ένα μάθημα εξετάζεται μετά το πέρας του ακαδημαϊκού εξαμήνου που διδάσκεται επιτυχώς καθώς επίσης και στην επαναληπτική του φθινοπώρου,
όμως δεν διευκρινίζεται η αποκλειστική και δεσμευτική διεξαγωγή εξετάσεων στις δύο αυτές περιόδους για δύο φορές και μόνον. Στον (κατά τα λοιπά) κατάπτυστο Πρότυπο εσωτερικό κανονισμό που παρουσίασε ο ΥπΕΠΘ στην Κομοτηνή, οι 'πτυχιακές' σαν διαδικασία υπάρχουν σαφώς ορισμένες.
Βλέπε ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ, άρθρο 32, παράγραφος 3:
3. Οι φοιτητές ή σπουδαστές που ολοκλήρωσαν τον προβλεπόμενο ελάχιστο αριθμό εξαμήνων και στην διάρκεια των οποίων έχουν δηλώσει τα μαθήματα με τα οποία συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό διδακτικών μονάδων ή μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, έχουν τη δυνατότητα να εξετάζονται σε όλες τις εξεταστικές περιόδους στα μαθήματα αυτά, ανεξάρτητα εάν διδάσκονται σε χειμερινό ή θερινό εξάμηνο.
Από τα παραπάνω και οι υπόλοιποι συνάδελφοι μπορούν να το διαπιστώσουν ότι, όποιος ήθελε ερμήνευε ό,τι ήθελε όπως το ήθελε.
Αναγνωρίζω ότι η σύγκλητος δεν πήρε θέση και άφησε τα Τμήματα -άρα τους ΔΕΠ- να πάρουν την 'ευθύνη'. Αυτό προφανώς είναι άλλο ένα αποτέλεσμα του φοιτητικού κινήματος που δεν κατάφερε να νικήσει στο ζήτημα του νέου νόμου - πλαισίου ΑΛΛΑ στα συλλογικά συνειδητά πρέπει να εντυπώνεται και να καταγράφεται η στάση των όποιων ΔΕΠ θέλησαν να μπουν μπροστάρηδες στην εφαρμογή του ν-π, καταβαλόμενοι -'και καλά' λέω πάλι εγώ- από μια φοβερή κρίση νομικίστικης αμπελοφιλοσοφίας και 'νομιμοφροσύνης'.
Για μας τώρα πιστεύω ζητούμενο είναι αντιλαμβανόμενοι την επίθεση της κυβέρνησης αυτή ελπίζω πια στο πετσί μας (διαβάστε το ν-π και τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό, και για τα 4ετή) να μην επιτρέψουμε έκπτωση σε εκπαιδευτική διαδικασία και καμία ενταντικοποιήση -στα μέτρα των 'αποπάνω'- στους ρυθμούς σπουδών και εξετάσεων, στο βαθμό που γίνεται να μην εφαρμοστεί ο ν-π και τα προγράμματα στη πράξη. Είναι ευκαιρία μαζί με μία μάχη απέναντι στη σφαλιάρα του ασφαλιστικού που τρώμε, να αντιπαρατάξουμε άλλη μια φορά στο τραπέζι και τη πάλη του δικού μας κοινωνικού χώρου. Δεν μπαίνω σε περισσότερη ανάλυση, άλλωστε για αυτό υπάρχουν και οι ζωντανοί μαζικοί χώροι καθώς και οι πολιτικές/συνδικαλιστικές συσπειρώσεις..
Τα πράγματα είναι απλά ,και χωρίς να με νοιάζει για τη χυδαιότητα αυτής της απλοποίησης : 'Τα αφεντικά είναι από τη μιά, οι εκμεταλλευόμενοι από την άλλη'. Ο καθένας στη ζωή παίρνει θέση και κρίνεται..
Οι πτυχιακές δεν είναι το Α και το Ω, άλλα τέλος πάντων..
Στον καθηγητή κ. Παπαμάρκο, που επέλεξε να μην εξετάσει στα πλαίσια 'άτυπης πτυχιακής' τα μαθήματα του που διδάσκονται στα ζυγά εξάμηνα, θα απαντήσω αργότερα πάνω ακριβώς στο κείμενο που κατέθεσε στο παρόν thread.
Παν.Μ.