1) Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι σε μια μονοφασική πρίζα στο σπίτι μας, αν πιάσει κανείς με γυμνά χέρια μόνο το καλώδιο του ουδετέρου, δεν θα πάθει τίποτα. Αν πιάσει όμως μόνο το καλώδιο της φάσης,τότε τι θα συμβεί, και γιατί?
2) Αν πιάσει και τα 2 καλώδια (φάση-ουδέτερος), τότε μάλλον...θα "πονά" πολύ...αλλά γιατί? Προφανώς θα τον διαπεράσει ρεύμα,αλλά το ρεύμα δεν θα μπορούσε να διαφύγει μέσω των παπουτσιών του στο έδαφος σαν γείωση?
3) Τι θα συμβεί αν ακουμπήσει κανείς και τα 2 καλώδια μαζί, μέσω ενός μονωτή, όπως ένα ξύλο?
4) Γνωρίζουμε ότι τα εναέρια καλώδια της πόλης (καλώδια χαμηλής τάσης),είναι συνολικά πέντε (3 φάσεις, ουδέτερος,δημοτικός φωτισμός).Όταν τα πουλιά ακουμπούν πάνω σε ένα από τα καλώδια,δεν παθαίνουν τίποτα,αλλά αν κατά λάθος τύχει και ακουμπήσουν ένα επιπλέον καλώδιο - είτε από πάνω τους,είτε από κάτω τους - τότε θα "χτυπηθούν" από το ρεύμα.Αυτό γιατί συμβαίνει?
5) Επίσης, αν ακουμπήσω ένα από τα καλώδια της χαμηλής τάσης με ένα κοντάρι ξύλο (έστω 1 από τις 3 φάσεις), τότε δεν θα πάθω τίποτα. Πού οφείλεται αυτό?
Για πολλούς αυτά τα ερώτηματα, είναι πολύ πιθανό να θεωρηθούν ανόητα,αλλά ειλικρινά δεν γνωρίζω την απάντησή τους.Μάλιστα συζητώντας με κάποια άτομα, παρατήρησα ότι κανείς δεν ήξερε να απαντήσει με σιγουριά.Αυτό το αναφέρω με το σκεπτικό, ότι σαν Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, που θα έχουμε να "αντιμετωπίζουμε" το ρεύμα σε καθημερινή βάση, θα πρέπει να ξέρουμε τι "παίζει", για να μην σκοτωθούμε κιόλας.
Γι' αυτό, παρακαλώ οποιαδήποτε άποψη-απάντηση στα παραπάνω,είναι σεβαστή, αλλά ας είναι τουλάχιστον τεκμηριωμένη, για να μην γίνουμε κομπογιαννίτες Ηλεκτρολόγοι...
