Την απλοποίηση της Eλληνικής γραφής ζητά ο κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου. Την πρόταση του κοινοποίησε και στους Έλληνες ευρωβουλευτές.
Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/ απλοποίηση της Ελληνικής γραφής.
Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως 'τροφή για σκέψη' τα εξής:
1. Να καταργηθούν τα γράμματα 'η' και 'υ' και να αντικατασταθούν από το γράμμα 'ι'.
2. Να καταργηθεί το γράμμα 'ω' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'ο'.
3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούνως εξής: 'αι'---> 'ε', 'ει'--->'ι', 'οι--->ι', 'υι'--->ι','αυ'--->'αβ', 'ευ'--->'εβ'
4. Να καταργηθεί η χρήση του 'γγ' και να αντικατασταθεί από το 'γκ'.
5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα 'ς' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'σ'.
Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ο .ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ,λ, μ, ν , ξ , ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το 'ου').
Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας.
---
Θυμάμαι ήμουν αρκετά μικρός όταν είχα διαβάσει κάτι παρόμοιο σε εφημερίδα και μου είχε κάνει αρκετή εντύπωση. Πρόσφατα βρήκα τυχαία το εξής δημοσίευμα, το οποίο δείχνει ότι η ιδέα αυτή δεν έχει ξεπεραστεί αλλά ακόμα επεξεργάζεται ώστε να αποτελέσει μια πιθανή απλούστευση της γλώσσας μας. Κάτι τέτοιο ετοιμάζεται και για την αγγλική γλώσσα απ'όσο γνωρίζω.
Εδώ που τα λέμε η απλούστευση της γλώσσας δεν είναι και κάτι πρωτόγνωρο - να θυμίσω την αλλαγή στο μονοτονικό, το σταματημό της χρήσης της δοτικής ή τις αλλαγές που έχουν υποστεί άλλες γλώσσες π.χ. Γερμανικά. Αυτό βέβαια είναι κάτι φυσιολογικό μιας και η γλώσσα είναι σαν ένας ζώντας οργανισμός, μου μεταβάλλεται συνεχώς ώστε να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών της. Επόμενο είναι μέσα στους αιώνες να δημιουργούνται νέες λέξεις αλλά και νέοι συντακτικοί κανόνες.
Τελικά τι κερδίζουμε? Σίγουρα μια γλώσσα αφενός ποιο εύκολη να τη μάθει ο μέσος Ευρωπαίος αλλά παράλληλα και μια γλώσσα ιδιαίτερα κακοποιημένη "Αφτό ίνε ένα παράδιγμα τις γραφίσ τις γλώσασ μας εαν εφαρμοστούν ι κανόνες που παρέθεσα παραπάνο, σασ αρέσι?". Μη ξεχνάμε ότι οι βάσεις της νέας ελληνικής είναι η αρχαία ελληνική η οποία αποτελεί μια γλώσσα με μουσική και μαθηματική βάση. Να αναφέρω δυο παραδείγματα:
Μουσική: Κριάρι - προέρχεται από τον ήχο "κρα" που κάνουν όταν συγκρούονται τα κέρατα δυο κριαριών
Μαθηματική: Κάθε γράμμα συνδέεται με έναν αριθμό και αυτό δεν είναι τυχαία, ένα διάσημο παράδειγμα είναι το εξής: Μήκος Περιφέρειας Κύκλου = 338+1016+940 = 2294, Διάμετρος = 730, επομένως (Μήκος περιφέρειας Κύκλου)/(Διάμετρος) = 2294/730=1424657534... (το "π" με ακρίβεια 3 δεκαδικών!)
Άρα όπως καταλάβατε είμαι κάθετα αντίθετος με αυτή τη πρόταση αν και εδώ που τα λέμε ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, όλοι ξέρουμε ότι η παγκοσμιοποίηση προωθείται (κοινή γλώσσα - κοινό νόμισμα - κοινή θρησκεία για όλη την υφήλιο). Στο βαθύ μέλλον ίσως η σημερινή γλώσσα να αποτελεί κάτι αντίστοιχο με τη Γραμμική Β' για εμάς σήμερα.
Το θέμα σηκώνει πολύ συζήτηση και θα είχε ενδιαφέρον να ακουστούν και άλλες απόψεις κυρίως ημών της νεολαίας, που πιθανώς να έρθει αντιμέτωπη στο μέλλον με τέτοιες "πρωτοβουλίες".