Απλοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας - Ναι ή Όχι?

Χαλαρή κουβέντα για ό,τι δεν έχει θέση στα άλλα boards. Συζήτηση σε ΚΟΣΜΙΟ επίπεδο για όλα τα θέματα. Απαγορεύονται μόνο τα πολιτικά θέματα. Προσωπικές επιθέσεις και βρισιές θα οδηγούν στο κλείδωμα ή και στην διαγραφή του topic.

Απλοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας - Ναι ή Όχι?

Δημοσίευσηαπό Stokos » 26 Σεπ 2008, 22:45

Την απλοποίηση της Eλληνικής γραφής ζητά ο κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου. Την πρόταση του κοινοποίησε και στους Έλληνες ευρωβουλευτές.
Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/ απλοποίηση της Ελληνικής γραφής.

Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως 'τροφή για σκέψη' τα εξής:
1. Να καταργηθούν τα γράμματα 'η' και 'υ' και να αντικατασταθούν από το γράμμα 'ι'.
2. Να καταργηθεί το γράμμα 'ω' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'ο'.
3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούνως εξής: 'αι'---> 'ε', 'ει'--->'ι', 'οι--->ι', 'υι'--->ι','αυ'--->'αβ', 'ευ'--->'εβ'
4. Να καταργηθεί η χρήση του 'γγ' και να αντικατασταθεί από το 'γκ'.
5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα 'ς' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'σ'.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ο .ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ,λ, μ, ν , ξ , ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το 'ου').
Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας.




---



Θυμάμαι ήμουν αρκετά μικρός όταν είχα διαβάσει κάτι παρόμοιο σε εφημερίδα και μου είχε κάνει αρκετή εντύπωση. Πρόσφατα βρήκα τυχαία το εξής δημοσίευμα, το οποίο δείχνει ότι η ιδέα αυτή δεν έχει ξεπεραστεί αλλά ακόμα επεξεργάζεται ώστε να αποτελέσει μια πιθανή απλούστευση της γλώσσας μας. Κάτι τέτοιο ετοιμάζεται και για την αγγλική γλώσσα απ'όσο γνωρίζω.
Εδώ που τα λέμε η απλούστευση της γλώσσας δεν είναι και κάτι πρωτόγνωρο - να θυμίσω την αλλαγή στο μονοτονικό, το σταματημό της χρήσης  της δοτικής  ή τις αλλαγές που έχουν υποστεί άλλες γλώσσες π.χ. Γερμανικά. Αυτό βέβαια είναι κάτι φυσιολογικό μιας και η γλώσσα είναι σαν ένας ζώντας οργανισμός, μου μεταβάλλεται συνεχώς ώστε να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών της. Επόμενο είναι μέσα στους αιώνες να δημιουργούνται νέες λέξεις αλλά και νέοι συντακτικοί κανόνες.
Τελικά τι κερδίζουμε? Σίγουρα μια γλώσσα αφενός ποιο εύκολη να τη μάθει ο μέσος Ευρωπαίος αλλά παράλληλα και μια γλώσσα ιδιαίτερα κακοποιημένη "Αφτό ίνε ένα παράδιγμα τις γραφίσ τις γλώσασ μας εαν εφαρμοστούν ι κανόνες που παρέθεσα παραπάνο, σασ αρέσι?". Μη ξεχνάμε ότι οι βάσεις της νέας ελληνικής είναι η αρχαία ελληνική η οποία αποτελεί μια γλώσσα με μουσική και μαθηματική βάση. Να αναφέρω δυο παραδείγματα:

Μουσική: Κριάρι - προέρχεται από τον ήχο "κρα" που κάνουν όταν συγκρούονται τα κέρατα δυο κριαριών
Μαθηματική: Κάθε γράμμα συνδέεται με έναν αριθμό και αυτό δεν είναι τυχαία, ένα διάσημο παράδειγμα είναι το εξής: Μήκος Περιφέρειας Κύκλου = 338+1016+940 = 2294,  Διάμετρος = 730, επομένως (Μήκος περιφέρειας Κύκλου)/(Διάμετρος) = 2294/730=1424657534... (το "π" με ακρίβεια 3 δεκαδικών!)

Άρα όπως καταλάβατε είμαι κάθετα αντίθετος με αυτή τη πρόταση αν και εδώ που τα λέμε ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, όλοι ξέρουμε ότι η παγκοσμιοποίηση προωθείται (κοινή γλώσσα - κοινό νόμισμα - κοινή θρησκεία για όλη την υφήλιο). Στο βαθύ μέλλον ίσως η σημερινή γλώσσα να αποτελεί κάτι αντίστοιχο με τη Γραμμική Β' για εμάς σήμερα.

Το θέμα σηκώνει πολύ συζήτηση και θα είχε ενδιαφέρον να ακουστούν και άλλες απόψεις κυρίως ημών της νεολαίας, που πιθανώς να έρθει αντιμέτωπη στο μέλλον με τέτοιες "πρωτοβουλίες".
Τελευταία επεξεργασία από Stokos και 26 Σεπ 2008, 22:47, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Stokos
 

Re: Απλοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας - Ναι ή Όχι?

Δημοσίευσηαπό Kevin » 26 Σεπ 2008, 23:10

Stokos έγραψε:[i]
Μαθηματική: Κάθε γράμμα συνδέεται με έναν αριθμό και αυτό δεν είναι τυχαία, ένα διάσημο παράδειγμα είναι το εξής: Μήκος Περιφέρειας Κύκλου = 338+1016+940 = 2294,  Διάμετρος = 730, επομένως (Μήκος περιφέρειας Κύκλου)/(Διάμετρος) = 2294/730=1424657534... (το "π" με ακρίβεια 3 δεκαδικών!)


Μιλάμε αυτό πραγματικά με κούφανε. Φοβερό!

Αν είναι δυνατόν αυτό δεν είναι αλλαγή είναι βιασμός! Αν θέλουν στα πλαίσια της Ε.Ε. (όπου χρησιμοποιείται η αγγλική περισσότερο) ας απλοποιήσουν την αγγλική να την μαθαίνουμε και πιο εύκολα να μην πλουτίζουμε τα φροντιστήρια για τα πτυχία τους. (μιας και την έχουμε ανάγκη για την σταδιοδρομία μας)

Καθένας με τη λόξα του σ'αυτό τον κόσμο...
Kevin
 

Re: Απλοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας - Ναι ή Όχι?

Δημοσίευσηαπό patirgerasimos » 26 Σεπ 2008, 23:38

Θα του λεγα τπτ του κυριου Ματσαμπλοκου ή οπως τον λενε αλλα εχει χαρη... αμα θελει ας αλλαξουνε στη Κυπρο τη γλωσσα. Τοσα χρονια ιστοριας ειναι μεσα σε αυτη τη γλωσσα κ σαν μην εφτανε οση κακοποιηση εχει υποστει θα της κανουμε κ' αλλα?? κ ολα αυτα για να μαθει ο ευρωπαιος ελληνικα?
Αμα ειναι ετσι να απλοποιηθουν κ οι αλλες γλωσσες που ειμαστε υποχρεωμενοι να μαθουμε... Γιατι ο μεσος ευρωπαιος εχει σαν προταρχικο στοχο να μαθει  ελληνικα... πως να το κανουμε δηλαδη :o :o :o :P :P
Άβαταρ μέλους
patirgerasimos
Hero Member
 
Δημοσιεύσεις: 1158
Εγγραφή: 09 Απρ 2008, 20:02
Τοποθεσία: Μονή Εσφιγμένου

Re: Απλοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας - Ναι ή Όχι?

Δημοσίευσηαπό asterianos » 27 Σεπ 2008, 07:07

Αρκετα παλιο και δεν ακουστηκε ξανα κατι. Οποτε δεν ισχυει...
Απο εκει και περα δεν θα ασχολουμαστε με την καθε βλακεια που λεει ο καθενας...
Ηλεκτρο...λόγοι ενός Ηλεκτρολόγου
Άβαταρ μέλους
asterianos
Full Member
 
Δημοσιεύσεις: 112
Εγγραφή: 04 Απρ 2008, 11:30

Re: Απλοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας - Ναι ή Όχι?

Δημοσίευσηαπό jimmy_thomas » 27 Σεπ 2008, 13:31

Η δομή και η σύνθεση της ελληνικής γλώσσας είναι τέτοια που στην περίπτωση μιας τόσο μεγάλης διαφοροποίησης θα έρθουν τα πάνω κάτω. Ναι, συμφωνούμε ότι η γλώσσα είναι κάτι ζωντανό και εξελίσσεται και αυτή παράλληλα με τους ανθρώπους και τον πολιτισμό. Όμως η γλώσσα μας έχει κάτι ξεχωριστό. Είναι πλήρης. Σκεφτείτε όλα τα παράγωγα, τα σύνθετα, τους τόσους συνδυασμούς που μπορούν να γίνουν για το σχηματισμό μιας λέξης ή φράσης. Για να γίνω πιο σαφής ιδού ένα παράδειγμα, η λέξη τελειοθηρία ας πούμε. Προκύπτει από τις λέξεις τέλειος=υπέροχος,θαυμαστός και θήρα=κυνήγι. Ο συνδυασμός των δύο λέξεων δημιουργεί την τελειοθηρία, δηλαδή μια μανία που χαρακτηρίζει κάποιον που κυνηγάει την τελειότητα, τον τελειομανή με λίγα λόγια. Ακόμα λοιπόν και αν κάποιος αρχικά δεν καταλάβαινε τη σημασία αυτής της λέξης θα μπορούσε με μια παρόμοια επιμέρους ανάλυση των συστατικών της λέξης να ανακαλύψει το νόημα της. Σκεφτείτε τώρα αν η ίδια λέξη γραφόταν: τελιοθιρια οπως προτείνει ο Κύπριος ευρωβουλευτής. Ποιο νόημα θα μπορούσε να βγει για την προέλευση της λέξης? Αμφιβάλλω αν κάποιος θα την καταλάβαινε εκτός και αν μάθαινε τον ορισμό της απ' έξω. Ακριβώς δηλαδή όπως συμβαίνει στην αγγλική. Εκεί για παράδειγμα το table σημαίνει τραπέζι επειδή έτσι ορίστηκε να σημαίνει μια επίπεδη επιφάνεια με 3 ή 4 πόδια.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
jimmy_thomas
Full Member
 
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: 16 Ιαν 2008, 05:30
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Ναι

Re: Απλοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας - Ναι ή Όχι?

Δημοσίευσηαπό LoVaBiLL » 27 Σεπ 2008, 14:25

Stokos έγραψε:"Αφτό ίνε ένα παράδιγμα τις γραφίσ τις γλώσασ μας εαν εφαρμοστούν ι κανόνες που παρέθεσα παραπάνο, σασ αρέσι?"


ΌΧΙ! Δε μας αρέσει... Πρέπει να είναι πολύ σπίρτο αυτός που έκανε την πρόταση. Ή δεν το καταλάβαμε καλά.

Να καταργήσουμε τις καταλήξεις και τις κλίσεις άμα είναι έτσι να το κάνουμε "Ελινικός Γλόσα. Μαθένο τον γρίγορα τόρα!" "Greek Language.Learn it fast now!"

Έλεος;
Άβαταρ μέλους
LoVaBiLL
Hero Member
 
Δημοσιεύσεις: 804
Εγγραφή: 16 Ιαν 2008, 01:18

Re: Απλοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας - Ναι ή Όχι?

Δημοσίευσηαπό panxer » 27 Σεπ 2008, 19:55

Θα ήθελα να φέρω στην προσοχή σας δύο θέματα
α. Η απλοποίηση (πέραν του δημοτικισμού) της ελληνικής βρήκε την εφαρμογή της μετά το συνέδριο των ελλήνων εκπαιδευτικών στην ΕΣΣΔ το 1926.
Καταργούνται τα γράμματα "η" και "ω" και οι δίφθογγοι, το σίγμα το μικρό αντικαθίσταται από το "ς", τα ξι και ψι γίνονται "κς" και "πς", το "ού" γίνεται "υ".
Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε όλα τα τυπογραφεία της ΕΣΣΔ που ελέγχονται από έλληνες σοβιετικούς από το '26 μέχρι και την εκκαθάριση από τον Στάλιν μεγάλης μερίδας κόσμου όπου και κρίνεται ότι υπάρχει αριστερή παρέκλιση στο γλωσσικό ζήτημα από αρχής του συνεδρίου του '26.
Να σημειωθεί ότι εκδόσεις στο 20γράμματο αλφάβητο είχαν υπάρξει και πριν από το '26 και μέτρησαν δεκαπέντε χρόνια μέχρι να σταματήσει ουσιαστικά. Οι εκδόσεις των οποίων φωτογραφίες παραθέτω παρακάτω απευθυνονταν στους 400.000 έλληνες σοβιετικούς.
Βέβαια είναι άλλα τα ελατήρια πίσω από την απλοποίηση της ελληνικής μέσα στα σοβιέτ (έστω και από -και για- την καθοδήγηση του ΚΚΣΕ) και άλλα πίσω από την πρόταση ενός νεοφιλελεύθερου ευρωβουλευτή του Δη.Κο. κύπρου (νομίζω ότι έφυγε κιόλας από κει αλλά δεν παίρνω και όρκο).

β. Υπάρχει ένας εθνικιστικός παροξυσμός σχετικά με την ελληνική γλώσσα που καλλιεργείται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια όχι μόνο από το αστικό κράτος αλλά και από πόλους της ακροδεξιάς. Πρόσφατα ο υπουργός παιδειας Στυλιανίδης έβγαλε λόγο μέσα στο "κυνοβούλιο" αντιγραφή ενός κειμένου που σύμφωνα με πολλούς φιλόλογους και ιστορικούς είναι μέσα στις ανακρίβειες και εθνικιστικές κορώνες -ατεκμηρίωτες φυσικά.
Κάποια από αυτά που παπαγαλίζουν διάφοροι ασταμάτητα και άκριτα και τα έχω ακούσει από κουβέντες σε καφενεία, διαλέξεις στη σχολής μας μέχρι και διαβάσει σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίες είναι: το ότι η αρχαία ελληνική είναι η τέλεια "υπολογιστική γλώσσα", η λεξοπλασία είναι δυνατή στο "μέγιστο βαθμό" μόνο στην ελληνική, φιλοσοφία γίνεται μόνο στα ελληνικά, 'Η ελληνική γλώσσα είναι τέλεια'=7067 και 'Ιησούς γουστάρει Χριστόδουλο'=7067 άρα η ελληνική γλώσσα είναι τέλεια το λέει και ο χριστός που γουστάρει τον χριστόδουλο (βλ. μερικά θέματα παραπάνω όπου συνάδελφος βγάζει με την αριθμολογία το pi με ακρίβεια τριών δεκαδικών, το οποίο το βρίσκω αστείο), η ελληνική είναι "νοηματική" όλες οι άλλες σημειολογικές κ.α.
Βέβαια όλα αυτά τα αναφέρουν και γερμανοί, γάλλοι, ιάπωνες εθνικιστές για τις δικές τους μητρικές.

Πάρε λινκς/φωτό κόσμε,
ι. ακολουθήστε τα άρθρα στο ιντυμίντια για να βρείτε βιβλιογραφίες κλπ
http://athens.indymedia.org/front.php3? ... _id=618691
http://athens.indymedia.org/front.php3? ... _id=620646
http://athens.indymedia.org/front.php3? ... _id=624246
http://athens.indymedia.org/front.php3? ... _id=630462
http://athens.indymedia.org/front.php3? ... _id=633904
http://athens.indymedia.org/front.php3? ... _id=639623
http://athens.indymedia.org/front.php3? ... _id=644196
ιι. άρθρο από την Βάσω Κιντή καθηγήτρια φιλοσοφικής στα νέα
http://www.ppol.gr/fullarticle.php?id=3983 (το site των νέων βγάζει 500 error οπότε το βάζω από εδώ)
ιιι. φωτογραφίες από 20γράμματα στην ΕΣΣΔ (που 'σαι μαχνό να με δείς να διαφημίζω σταλινικούς!)

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
Παν.Μ.
Άβαταρ μέλους
panxer
Jr. Member
 
Δημοσιεύσεις: 91
Εγγραφή: 04 Φεβ 2008, 11:54
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Απλοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας - Ναι ή Όχι?

Δημοσίευσηαπό satoshi » 27 Σεπ 2008, 20:39

Όλα τα άλλα τα έχουμε λύσει, και είπαμε να λύσουμε και αυτό?  ???
Άβαταρ μέλους
satoshi
Jr. Member
 
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: 15 Ιαν 2008, 19:01

Re: Απλοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας - Ναι ή Όχι?

Δημοσίευσηαπό jimmy_thomas » 28 Σεπ 2008, 00:38

panxer έγραψε:β. Υπάρχει ένας εθνικιστικός παροξυσμός σχετικά με την ελληνική γλώσσα που καλλιεργείται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια όχι μόνο από το αστικό κράτος αλλά και από πόλους της ακροδεξιάς.


1. Θέλω να πιστεύω ότι είσαι σε θέση να διαχωρίζεις τις σαχλομπούρδες της ακροδεξιάς από αυτό που πραγματικά ισχύει για την ελληνική γλώσσα.

panxer έγραψε:
Κάποια από αυτά που παπαγαλίζουν διάφοροι ασταμάτητα και άκριτα και τα έχω ακούσει από κουβέντες σε καφενεία, διαλέξεις στη σχολής μας μέχρι και διαβάσει σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίες είναι: το ότι η αρχαία ελληνική είναι η τέλεια "υπολογιστική γλώσσα", η λεξοπλασία είναι δυνατή στο "μέγιστο βαθμό" μόνο στην ελληνική, φιλοσοφία γίνεται μόνο στα ελληνικά, 'Η ελληνική γλώσσα είναι τέλεια'=7067 και 'Ιησούς γουστάρει Χριστόδουλο'=7067 άρα η ελληνική γλώσσα είναι τέλεια το λέει και ο χριστός που γουστάρει τον χριστόδουλο (βλ. μερικά θέματα παραπάνω όπου συνάδελφος βγάζει με την αριθμολογία το pi με ακρίβεια τριών δεκαδικών, το οποίο το βρίσκω αστείο), η ελληνική είναι "νοηματική" όλες οι άλλες σημειολογικές κ.α.
Βέβαια όλα αυτά τα αναφέρουν και γερμανοί, γάλλοι, ιάπωνες εθνικιστές για τις δικές τους μητρικές.


2. Επίσης πραγματικά ελπίζω ότι είσαι σε θέση να κατανοείς τις ανόητες συλλήψεις ευφάνταστων τηλεοπτικών ηλιθίων που απευθύνονται σε κενούς εγκεφάλους. Αν είναι δυνατόν, το επιχείρημα σου να είναι μερικοί τηλεοπτικοί ξεγραμμένοι που θέλουν να βγάλουν μερικά εύκολα λεφτουδάκια και μπροστά σε αυτό δε διστάζουν να γελοιοποιήσουν ιερά και όσια.

3. Ελπίζω να μη βλέπεις Λιακόπουλο, νεφελίμ και Χριστόδουλο'=7067 ούτε καν για διασκέδαση.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
jimmy_thomas
Full Member
 
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: 16 Ιαν 2008, 05:30
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Ναι

Re: Απλοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας - Ναι ή Όχι?

Δημοσίευσηαπό jimar » 28 Σεπ 2008, 00:52

Δε μας έφταναν άλλα προβλήματα που υπάρχουν, εμφανίζεται δειλά δειλά κι αυτο. Ένα τέτοιο εγχείρημα δεν θε βελτίωνε αλλά θα υποβάθμιζε τη γλώσσα μας. Αν κάτι είναι ελαφρός δύσκολο στην εκμάθησή του δεν πρέπει απαραίτητα να το "ευκολύνουμε" περιορίζοντας το. Ήδη η γλώσσα μας έχει φτώχύνει τουλάχιστον στην καθημερινή ομιλία και γραφή... ας μην παραγίνει το κακό. Άλλωστε κάθε γράμμα έχει τη δικιά του σημασία και το δικό του ρόλο μεσα σε μια λέξη το οποίο σήμαινε (τουλάχιστον κάποτε) και συγκεκριμένο ήχο (πιστεύεται ότι π.χ. τα "ι", "η", "υ"... είχαν διαφορετικό ήχο προφόράς).
Αυτά είχα να πω ... η ευθήνη βρίσκεται στους ώμους αυτών που θα τον ακούσουν, τον συγκεκριμένο κύριο, και θα αναλογιστούν τι συνέπειες θα είχε μια τετοια πράξη.
Once upon a time i was walking in the wild and i fell onto a tree...
People they say that it happens everyday and the tree just came to me...
Άβαταρ μέλους
jimar
Full Member
 
Δημοσιεύσεις: 115
Εγγραφή: 17 Ιουν 2008, 17:52
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Ναι

Re: Απλοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας - Ναι ή Όχι?

Δημοσίευσηαπό jimmy_thomas » 28 Σεπ 2008, 01:00

jimar έγραψε:ελαφρός

jimar έγραψε:ευθήνη


Συγγνώμη φίλε, εντελώς καλοπροαίρετα σου ζητώ να τα διορθώσεις. Απλά ξέρεις είναι λίγο τραβηγμένο να αναφερόμαστε σε ζήτημα της ελληνικής γλώσσας και ταυτόχρονα να μας ξεφεύγουν τέτοια λάθη.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
jimmy_thomas
Full Member
 
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: 16 Ιαν 2008, 05:30
Φοιτητής ΗΜΜΥ: Ναι

Re: Απλοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας - Ναι ή Όχι?

Δημοσίευσηαπό panxer » 28 Σεπ 2008, 01:58

jimmy_thomas έγραψε:1. Θέλω να πιστεύω ότι είσαι σε θέση να διαχωρίζεις τις σαχλομπούρδες της ακροδεξιάς από αυτό που πραγματικά ισχύει για την ελληνική γλώσσα.

2. Επίσης πραγματικά ελπίζω ότι είσαι σε θέση να κατανοείς τις ανόητες συλλήψεις ευφάνταστων τηλεοπτικών ηλιθίων που απευθύνονται σε κενούς εγκεφάλους. Αν είναι δυνατόν, το επιχείρημα σου να είναι μερικοί τηλεοπτικοί ξεγραμμένοι που θέλουν να βγάλουν μερικά εύκολα λεφτουδάκια και μπροστά σε αυτό δε διστάζουν να γελοιοποιήσουν ιερά και όσια.

3. Ελπίζω να μη βλέπεις Λιακόπουλο, νεφελίμ και Χριστόδουλο'=7067 ούτε καν για διασκέδαση.


Μην ελπίζεις σε τίποτα, είμαι ηλίθιος, πολλά πράγματα δεν τα διακρίνω. Αλλά ας μην ασχοληθούμε με το αν βλέπω λιακόπουλο (άλλωστε τα περί αριθμολογίας -έτσι δεν λέγεται;- ήταν απάντηση στον δημιουργό του θέματος με το φοβερό Εμβαδόν_Κύκλου/Διάμετρος=.14159 που ομολουγουμένως δεν θα μου φαινόταν απίστευτο αν μου έλεγες ότι είναι κλεμμένο από κανένα βιβλίου του τρισμέγιστου Λιακό).

Ερχόμενοι στο θέμα μας, έχω δύο απορίες από ένα post παραπάνω:
α. Τί σημαίνει 'πλήρης γλώσσα'; και
β. Παρουσιάστηκε σαν αδυναμία της αγγλικής το γεγονός ότι -παράδειγμα- για να καταλάβει κάποιος τί είναι table πρέπει να γνωρίσει την κοινωνική-γλωσσική σύμβαση ότι table = η τράπεζα, το αντικείμενο. Αντίθετα η τελειοθηρία στην -ανώτερη(;!)- ελληνική αν και αφαιρετική έννοια μπορεί να κατανοηθεί πλήρως όντας ορθογραφημένη κάνοντας μια ετυμολογική ανάλυση (παρουσιάζεται από τον ίδιο που έφερε το παράδειγμα). Μα αλήθεια, δεν πρέπει να ακολουθήσεις μια σύμβαση για το τί τέλειο και το τί θήρα για να φτάσεις στην απόδοση του νοήματος της τελειοθηρίας (perfectionism) με την γλωσσοπλασία;
Θέλω να πώ όλοι οι κώδικες έχουν κάποια βάση, ένα σύστημα αναφοράς.
Παν.Μ.
Άβαταρ μέλους
panxer
Jr. Member
 
Δημοσιεύσεις: 91
Εγγραφή: 04 Φεβ 2008, 11:54
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Απλοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας - Ναι ή Όχι?

Δημοσίευσηαπό nestoras » 28 Σεπ 2008, 06:58

Stokos έγραψε:[i]Μουσική: Κριάρι - προέρχεται από τον ήχο "κρα" που κάνουν όταν συγκρούονται τα κέρατα δυο κριαριών
Μαθηματική: Κάθε γράμμα συνδέεται με έναν αριθμό και αυτό δεν είναι τυχαία, ένα διάσημο παράδειγμα είναι το εξής: Μήκος Περιφέρειας Κύκλου = 338+1016+940 = 2294,  Διάμετρος = 730, επομένως (Μήκος περιφέρειας Κύκλου)/(Διάμετρος) = 2294/730=1424657534... (το "π" με ακρίβεια 3 δεκαδικών!)


Προφανώς δε θα διαφωνήσω στο ότι αρκετές λέξεις έχουν δημιουργηθεί με βάση τον ήχο. Για το θέμα της αριθμολογίας δεν νομίζω να είναι δύσκολο σε οποιαδήποτε γλώσσα να παραχθούν οι αντίστιχοι λεξάριθμοι. Ίσως στην ελληνική γλώσσα αυτό να είναι πιο εύκολο επειδή έχουμε περισσότερες λέξεις από κάποιους άλλους. Εξάλλου τα ελληνικά μαθηματικά δε νομίζω να ήταν και τα καλύτερα για την εποχή τους, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν το "μηδέν"! Κι όλα αυτά για κανέναν άλλο λόγο παρά για το ότι ήμαστε πολύ καλοί στα φιλοσοφικά ζητήματα κι όχι στα μαθηματικά... Υπήρχουν αρκετοί πολιτισμοί που ήταν πολύ ανώτεροι στα μαθηματικά από εμάς (βλέπε Αιγυπτίους, Βαβυλωνίους, Φοίνικες κτλ) και είχαν καταφέρει πολλά περισσότερα πράγματα πολύ πριν "εμείς" ασχοληθούμε με τα μαθηματικά.
Ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας καλοί ήταν αλλά σε άλλους τομείς...
Όσον αφορά το θέμα μας για την απλοποίηση της γλώσσας μας, αργά η γρήγορα θα γίνει κι αυτό όχι επειδή θα το προτείνει κάποιος πολιτικός αλλά επειδή η γλώσσα σαν "ζωντανός" οργανισμός θα εξελιχθεί από μόνος του. Φαντάζομαι ότι παρόμοιες αντιδράσεις υπήρξαν κι όταν καταργήθηκε το πολυτονικό σύστημα αλλά εμάς τώρα μας φαίνεται σαν παράδεισος το μονοτονικό...
Άβαταρ μέλους
nestoras
Jr. Member
 
Δημοσιεύσεις: 90
Εγγραφή: 14 Ιαν 2008, 01:14

Re: Απλοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας - Ναι ή Όχι?

Δημοσίευσηαπό Stokos » 28 Σεπ 2008, 08:56

που ομολουγουμένως δεν θα μου φαινόταν απίστευτο αν μου έλεγες ότι είναι κλεμμένο από κανένα βιβλίου του τρισμέγιστου Λιακό


Πηγή: http://el.science.wikia.com/wiki/Λεξάριθμος

---

Και να συμπληρώσω κάτι ακόμα. Όχι δεν ανήκω στο χώρο της (άκρο)δεξιάς και δεν είμαι θύμα καμιάς προπαγάνδας τηλεπλασιέ-πολιτικού (Λιακόπουλος, Άδωνις κτλ)  που ισχυρίζεται ότι η ελληνική είναι η καλύτερη γλώσσα στο κόσμο και ότι σύντομα οι έλληνες θα κυβερνήσουν ξανά το κόσμο. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι όλα αυτά που θέτουν ως επιχειρήματα είναι τελείως γελοία. Π.χ. δες εδώ το γνωστό τηλεπλασιέ να ισχυρίζεται ότι οι αρχαίοι έλληνες είχαν εφευρέσει τη ψηφιακή σκέψη (Binary Code, Digital Gates AND/OR κτλ) επειδή σε κάποιο αρχαίο κείμενο γράφει "Το ναι, ναι και το ου, ου". (http://www.youtube.com/watch?v=X_HnI1ut4To )

Επειδή όμως το έχω ψάξει λίγο το θέμα έχω διαμορφώσει δικιά μου άποψη. Δεν είμαι 100% σίγουρος αν υπάρχει όντως μαθηματική δομή της αρχαίας ελληνικής αλλά σίγουρα οι συμπτώσεις είναι πολλές και αξίζει να προβληματίσουν, αλλά δε νομίζω να είναι αρκετές ώστε να πείσουν. (π.χ. ένα link που βρήκα πρόχειρα τώρα: http://www.esoterica.gr/articles/contri ... h_lang.htm )

Πάντως όπως είπατε ναι, μπορούμε να πούμε με χίλιους δυο τρόπους κάτι στη γλώσσα μας έτσι ώστε να το κάνουμε να ταιριάξει λεξαριθμικά με αυτό που θέλουμε. Ακόμα όμως και αν δεν έχει μαθηματική δομή, τότε το ότι μπορείς να πεις κάτι με τόσους τρόπους της προσφέρει μια ιδιαίτερη ομορφιά.
Τελευταία επεξεργασία από Stokos και 28 Σεπ 2008, 09:11, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Stokos
 

Re: Απλοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας - Ναι ή Όχι?

Δημοσίευσηαπό panxer » 28 Σεπ 2008, 09:09

Βέβαια είναι στην κατηγορία
Κατηγορία: Αποκρυφισμός
, ενός περίεργου site.

Τουλάχιστον μάθαμε ότι καλείται λεξάριθμος και όχι αριθμολογία όπως λανθασμένα αναφέρω/ουμε.

Για να το διασκεδάσουμε λίγο, έψαξα παραπάνω και βρήκα το εξής φοβερό:
http://www.schizas.com/lexarithmos/index.php
Εκεί πληροφορήθηκα ότι ΄πανξερ'=296 και
296  Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΡΗΞΗ = ΚΙΝΗΣΗ = ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ = ΔΙΑΡΡΟΙΑ

(!!! κάτι λέει αυτό για μένα...)

Αλλά το καλύτερο είναι (σε περίπτωση που υποθέσεις ότι είναι αντιεβραίοι) αν ψάξεις Ιησούς Χριστός
2368      ΑΙΜΟΣΤΑΓΕΙΣ ΕΒΡΑΙΚΟ ΤΡΕΛΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ Η ΛΕΡΑ = ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ = Ο ΑΠΑΤΕΩΝ ΙΑΣΩΝ = Ο ΣΧΙΖΑΣ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΜΙΚΡΟ = ΤΑΚΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ = ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ = ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΡΑΨΟΜΑΝΙΚΗ
Τελευταία επεξεργασία από panxer και 28 Σεπ 2008, 09:13, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Παν.Μ.
Άβαταρ μέλους
panxer
Jr. Member
 
Δημοσιεύσεις: 91
Εγγραφή: 04 Φεβ 2008, 11:54
Τοποθεσία: Αθήνα

Επόμενο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες