Η συνάρτηση που έχω επιλέξει προς επίλυση είναι πολυωνυμική τρίτου βαθμού.Πως ακριβώς μπορώ να δικαιολογήσω την επιλογή της?Το ότι ανηκει στις κατηγορίες των εξισώσεων που δεν μπορούν να λυθούν ακριβώς,αλλά μόνο προσεγγιστικά ,με τις μεθόδους που αναφέρθηκαν στο μάθημα αρκει σαν αιτιολόγηση?
Η πολυωνυμική 3ου βαθμού λύνεται
αλγεβρικά (δηλ. χωρίς προσεγγιστική μέθοδο της ανάλυσης) σχετικά εύκολα χρησιμοποιώντας το εξής τέχνασμα: οι ρίζες της είναι διαιρέτες του σταθερού όρου.
π.χ. χ³ - 5χ² + 8χ - 4 = 0
Διαιρέτες 4 = ±1,±2,±4
Δοκιμάζουμε όλους τους διαιρέτες και βρίσκουμε ότι οι λύσεις είναι χ1=1, χ2=2
επομένως χ³ - 5χ² + 8χ - 4 = (χ-χ1)(χ-χ2)(χ-χ3) <=> χ³ - 5χ² + 8χ - 4 = (χ-1)(χ-2)(χ-χ3) <=> χ3 = 2 (άρα το 2 είναι διπλή).
Προτείνω λοιπόν να πάρεις πολυωνυμική μεγαλύτερου βαθμού οι οποίες όντως λύνονται δύσκολα αλγεβρικά αλλά μπορεί να προσεγγιστεί τιμή με τις μεθόδους που μάθαμε

---
patirgerasimos έγραψε:παρε μια υπερβατική καλύτερα.. αυτες δε λύνονται..

Υπερβατική συνάρτηση είναι μια μη-αλγεβρική συνάρτηση. Αλγεβρική συνάρτηση είναι μια συνάρτηση που περιέχει τις πράξεις +,-,*,/,ύψωση σε δύναμη και νιοστή ρίζα.
Επομένως μια υπερβατική συνάρτηση μπορεί να είναι π.χ. η: f(x) = 25*sin(x + 3π/4) ή f(x) = 2^x
Σου φαίνεται να μη λύνονται αυτές?

Πάντως σε ένα μεγάλο σύνολό τους οι υπερβατικές συναρτήσεις είναι δύσκολες ως προς την επίλυση χωρίς κάποια προσεγγιστική μέθοδο...
Για περισσότερα εδώ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Transcendental_functionhttp://webgraphing.com/transcendentaltricksoftrade.jsp
Τελευταία επεξεργασία από Stokos και 11 Οκτ 2008, 23:00, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά