Εγκαταστάσεις Τμήματος

Από DUTh EECE Wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Άρθρο στην ιστοσελίδα του Τμήματος (με φωτογραφίες): http://www.ee.duth.gr/department/infrastructure/

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ. δραστηριοποιείται στα εξής κτίρια και εγκαταστάσεις:

  • Δύο κτίρια στην νέα πανεπιστημιούπολη Ξάνθης στα Κιμμέρια
  • Στα ΠΡΟΚΑΤ, Βασ. Σοφίας 12, στην Ξάνθη, στεγάζονται το Κτίριο Εργαστηρίων, το Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων του Δ.Π.Θ. και η Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο
  • Έξω από την Ξάνθη, στο δρόμο προς το χωριό Κιμμέρια στεγάζονται οι φοιτητικές εστίες και το εστιατόριο της Πολυτεχνικής που είναι υπεύθυνο για τη σίτηση των φοιτητών

Η πρόσβαση στην Πανεπιστημιούπολη και στις Εστίες γίνεται με λεωφορείο, τα δρομολόγια των οποίων μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πίνακας περιεχομένων

Πανεπιστημιούπολη

Διάταξη κτιρίων πανεπιστημιούπολης

Η νέα Πανεπιστημιούπολη βρίσκεται 2.5 χιλιόμετρα ανατολικά από το κέντρο της Ξάνθης. Η μετεγκατάσταση του Τμήματος πραγματοποιήθηκε κατά το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008.

Oι Δυτικές είσοδοι των δύο κτιρίων (Α και Β) ενώνονται με εναέρια γέφυρα, και υπογείως. Για τη μετακίνηση από το ένα κτίριο στο άλλο υπάρχει υπόστεγο στο επίπεδο του ισογείου, κλειστός διάδρομος στο επίπεδο του πρώτου ορόφου (εναέρια γέφυρα), όπως και στο επίπεδο του υπογείου.

Κτίριο Α

Το Κτίριο Α αποτελείται από το ισόγειο, δύο ορόφους και υπόγειο. To μέγεθος του είναι 6.606,43 τετραγωνικά μέτρα. Στεγάζει τη Γραμματεία του Τμήματος, ορισμένα γραφεία μελών Δ.Ε.Π. και χώρους εργασίας Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Φοιτητών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από χώρους διδασκαλίας των φοιτητών. Έχει την κεντρική είσοδο στην ανατολική πλευρά (προς το κτίριο της Βιβλιοθήκης), μία στα δυτικά, και μία νότια μέσω του κυλικείου. Η πρόσβαση στο κτίριο γίνεται συνήθως μέσω της δυτικής εισόδου.

Χώροι διδασκαλίας

Τους χώρους διδασκαλίας απαρτίζουν 7 αίθουσες διδασκαλίας (1.1 έως 1.6 και 2.1), που βρίσκονται στον 1ο και 2ο όροφο, χωρητικότητας περίπου 60 ατόμων, εξοπλισμένες με τον απαραίτητο οπτικοηλεκτρονικό και λοιπό εξοπλισμό. Οι τέσσερις από τις επτά αίθουσες (1.1 - 1.2, 1.4 - 1.5) είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε να ενοποιούνται ανά δύο ώστε να διαμορφώνουν δύο αίθουσες χωρητικότητας περίπου 120 ατόμων κάθε μια.

Eπίσης οι ανάγκες της διδασκαλίας των φοιτητών καλύπτονται και από ένα μεγάλο αμφιθέατρο (Α2) χωρητικότητας περίπου 300 ατόμων και τρία μικρότερα αμφιθέατρα (Α1, Α3, Α4) χωρητικότητας περίπου 150 ατόμων, τα οποία βρίσκονται στο ισόγειο του κτίριου. Τα Α1 και Α2 διαθέτουν κέντρα ελέγχου στην πίσω περιφέρεια (από την πλευρά του προθάλαμου) πλήρως εδοφιασμένα με τον οπτικοηλεκτρονικό και λοιπό εξοπλισμό που απαιτείται για να φιλοξενούν και το σύνολο των εκδηλώσεων και λοιπών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στο Τμήμα μας κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

Τέλος, στο κτίριο Α στεγάζονται δύο αίθουσες εξοπλισμένες με 60 ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στην πρώτη αίθουσα, «Πληροφορικής και Τηλεδιάσκεψης», έχουν εγκατασταθεί 30 Η/Υ, ο απαραίτητος εξοπλισμός διασύνδεσής τους ώστε να δομούν ένα τοπικό δίκτυο και ο απαραίτητος οπτικοακουστικός εξοπλισμός. Η αίθουσα αυτή χρησιμοποιείται από τους φοιτητές για την πρόσβασή τους στο Διαδίκτυο, την πραγματοποίηση εργαστηριακών ασκήσεων με τη χρήση Η/Υ και την πραγματοποίηση διαλέξεων και παρουσιάσεων. Στη δεύτερη αίθουσα, «Τηλεκπαίδευσης - Τηλεδιάσκεψης», έχουν εγκατασταθεί 30 Η/Υ νεότερης τεχνολογίας σε σχέση με την πρώτη (παραδόθηκαν σε χρήση κατά το έτος 2006), ο απαραίτητος εξοπλισμός διασύνδεσής τους ώστε να δομούν ένα τοπικό δίκτυο, ο απαραίτητος οπτικοακουστικός εξοπλισμός, αλλά και ο απαραίτητος εξοπλισμός για δραστηριότητες Τηλεκπαίδευσης και Τηλεδιάσκεψης.

Κατανομή ορόφων

Σημείωση: Ως σημείο αναφοράς χρησιμοποιούμε τη δυτική είσοδο.

Στο ισόγειο βρίσκονται:

  • Aριστερά η γραμματεία του Τομέα Λογισμικού, καθώς και ο χώρος προβολής των σεμιναρίων και παρουσιάσεων του Τομέα Λογισμικού
  • Απέναντι ακριβώς από αυτούς τους χώρους, στα δεξιά, το κυλικείο του Τμήματος
  • Δίπλα στο κυλικείο, η αίθουσα ελέγχου (έλεγχος θέρμανσης, ασφάλειες κτιρίου κ.ά.)
  • O προθάλαμος των αμφιθεάτρων Α1, Α2, Α3, Α4 στο τέλος του διαδρόμου

Στον πρώτο όροφο βρίσκονται:

  • Δύο διπλές αίθουσες διδασκαλίας (1.1-2, 1.4-5)
  • Δύο απλές αίθουσες διδασκαλίας (1.3, 1.6)
  • H Αίθουσα Συνεδριάσεων στο τέλος του διαδρόμου

Στο δεύτερο όροφο βρίσκονται:

  • Mία αίθουσα διδασκαλίας (2.1)
  • Δύο αίθουσες υπολογιστών (ΑΥ1, ΑΥ2)
  • Tα γραφεία των καθηγητών του Τομέα Λογισμικού
  • H Γραμματεία του Τμήματος στο τέλος του διαδρόμου

Κτίριο B

Το Κτίριο Β αποτελείται από το ισόγειο, δύο ορόφους και υπόγειο. Καταλαμβάνει χώρο 5.119,71 τετραγωνικά μέτρα. Στεγάζει τα γραφεία των περισσότερων μελών Δ.Ε.Π. και το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου προσωπικού (κυρίως αυτών που φέρουν σε πέρας το διοικητικό έργο). Επίσης, περιλαμβάνει χώρους εργασίας για μεταπτυχιακούς αλλά και προπτυχιακούς φοιτητές. Έχει μία είσοδο στην ανατολική πλευρά και μία στα δυτικά.

Στην ταράτσα του Kτιρίου B βρίσκεται o οπτικός πομποδέκτης (laser link) με το συγκρότημα προκατασκευασμένων κτιρίων, αποκλειστικά μέσω του οποίου στηριζόταν η δικτύωση της Πανεπιστημιούπολης αμέσως μετά την εγκατάσταση του Τμήματος εκεί. Το laser link λειτουργεί πλέον σαν εφεδρική μέθοδος δικτύωσης (με κύρια την οπτική ίνα).

Κατανομή ορόφων

Στο ισόγειο στεγάζεται ο Τομέας Ενεργειακών Συστημάτων, και ο Τομέας Φυσικής και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών.
Στον πρώτο όροφο στεγάζεται ο Τομέας Ηλεκτρονικής και Τεχνολογίας Συστημάτων Πληροφορικής.
Στον δεύτερο όροφο στεγάζεται ο Τομέας Τηλεπικοινωνιών και Διαστημικής.

Προκάτ

Διάταξη κτιρίων συγκροτήματος προκατασκευασμένων κτιρίων
- XIII: Κτίριο Εργαστηρίων
- Χ: Βιβλιοθήκη, Αναγνωστήριο, Φοιτητική Μέριμνα
- VI: Κυλικείο
- ΙΧ: Υπολογιστικό Κέντρο
- V: Αμφιθέατρο ΠΡΟΚΑΤ

Το Τμήμα δραστηριοποιείται και στο ενιαίο συγκρότημα προκατασκευασμένων κτιρίων, στο κέντρο της πόλης, επί της οδού Β. Σοφίας. Η κεντρική πύλη βρίσκεται πάνω στη Β. Σοφίας ενώ υπάρχουν άλλες δύο είσοδοι, μία στη νοτιοανατολική πλευρά και μία μικρή σιδερένια πόρτα από την πλευρά του πάρκου (δε φαίνεται στο σχήμα). Είσοδος οχημάτων.

Πριν την εγκατάσταση του Τμήματος στα νέα κτίρια της πανεπιστημιούπολης η διάταξη των κτιρίων ήταν ως εξής:

  • Κτίριο Ι: Γραφεία καθηγητών Τομέα Ενεργειακών Συστημάτων (ισόγειο), Τομέα Ηλεκτρονικής (1ος όροφος) και Τομέα Τηλεπικοινωνιών (2ος όροφος)
  • Κτίριο ΙΙΙ: Αίθουσες διδασκαλίας και διεξαγωγής εξετάσεων (ισόγειο και 1ος όροφος), νεότερη αίθουσα υπολογιστών, η "Β8" (1ος όροφος), εργαστήρια (Μαθηματικό Σπουδαστήριο) και γραφεία μαθηματικών (2ος όροφος), γραφεία των καθηγητών του Τομέα Λογισμικού (3ος όροφος)
  • Κτίριο IV: Ένα αμφιθέατρο διδασκαλίας για το πρώτο έτος (ισόγειο)
  • Κτίριο XIII: Αίθουσες εργαστηρίων (παρέμειναν), αίθουσα υπολογιστών (ισόγειο), γραφεία ορισμένων καθηγητών καθώς και αίθουσες εργασίας μεταπτυχιακών και φοιτητών υπό εκπόνηση διπλωματικής εργασίας
  • Κτίριο VI: Γραμματεία Τμήματος (ισόγειο), Αίθουσα Συνεδριάσεων και άλλα γραφεία, όπως Τεχνική Υπηρεσία, Κοσμητείας κ.ά. και το κυλικείο στο χαμηλότερο επίπεδο

Στα υπόλοιπα κτίρια η δραστηριότητα του Τμήματος δεν έχει αλλάξει.

Κτίριο εργαστηρίων

Το Κτίριο Εργαστηρίων (κτίριο XIII) αποτελείται από το ισόγειο, τρεις ορόφους και υπόγειο. Στεγάζει (σχεδόν) όλα τα εργαστήρια του Τμήματος, πλήν αυτά του Τομέα Λογισμικού και ορισμένων ακόμη μαθημάτων. Το κτίριο έχει μία κύρια είσοδο (δίφυλλη) που βρίσκεται στην πλευρά του κτιρίου που είναι πιο κοντά στην κεντρική πύλη, μία είσοδο στην άλλη πλευρά του κτιρίου (μονόφυλλη) και μία είσοδο για το υπόγειο που βρίσκεται στο προαύλιο του κυλικείου.

Κατανομή εργαστηρίων ανά όροφο

  • Υπόγειο: Δε διεξάγονται εργαστήρια στο υπόγειο. Υπάρχουν χώροι εργασίας μεταπτυχιακών φοιτητών και άλλου προσωπικού του Πανεπιστημίου.
  • Ισόγειο: ?
  • Πρώτος όροφος: ?
  • Δεύτερος όροφος: ?
  • Τρίτος όροφος: ?

Στο κτίριο υπάρχουν αίθουσες που χρησιμοποιούνται ως χώροι εργασίας μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών ή σαν χώροι αποθήκευσης ή δε χρησιμοποιούνται καθόλου.

Υπολογιστικό Κέντρο

Ιστοσελίδα: http://noc.duth.gr/

Tο Yπολογιστικό Kέντρο (ισόγειο, κτίριο IX) του Δ.Π.Θ. άρχισε να λειτουργεί το 1976 με την εγκατάσταση του πρώτου υπολογιστικού συστήματος UNIVAC 90/30 και χρησιμοποιείτο βασικά από την Πολυτεχνική Σχολή. Σήμερα το Yπολογιστικό Kέντρο - Kέντρο Διαχείρισης Δικτύων του Δ.Π.Θ. είναι θεσμοθετημένο όργανο που λειτουργεί βάσει οργανισμού που εγκρίθηκε με απόφαση Συγκλήτου, και εξυπηρετεί ολόκληρο το Πανεπιστήμιο που βρίσκεται εξαπλωμένο σε όλη τη Θράκη, με το DUTHnet, διαθέτει πληθώρα υπολογιστών, και όλες τις σύγχρονες εφαρμογές, όπως ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, υψηλής ταχύτητας πρόσβαση στο Internet και άλλα. Στον πρώτο όροφο του κτιρίου στεγάζεται αίθουσα υπολογιστών ανοιχτή για όλους τους φοιτητές της Πολυτεχνικής.

Βιβλιοθήκη

Ιστοσελίδα: http://www.lib.duth.gr/

Η Βιβλιοθήκη (κτίριο X) διαθέτει 75.000 τόμους και 2.000 τίτλους περιοδικών, με τις τρέχουσες συνδρομές να είναι κυρίως ηλεκτρονικές. Ο δανεισμός γίνεται με βάση τον εγκεκριμένο από τη Σύγκλητο Κανονισμό Λειτουργίας της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τα βιβλία τόσο της Πολυτεχνικής Σχολής όσο και όλων των άλλων Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου, καθώς επίσης και όλων των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών της χώρας που διαθέτουν αντίστοιχες υπηρεσίες δικτύου. Η βιβλιοθήκη μέσω του δικτύου HealLink έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε 5.000 τίτλους περιοδικών. Οδηγίες για τον τρόπο αναζήτησης των πληροφοριών παρέχονται από το προσωπικό της βιβλιοθήκης. Επίσης οι φοιτητές μπορούν να ενημερώνονται σχετικά και από τις αντίστοιχες σελίδες της βιβλιοθήκης στο διαδίκτυο. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) τις ώρες 07.00 - 14.30.

Γραφείο Διασύνδεσης

Ιστοσελίδα: http://career.duth.gr/

Το Γραφείο Διασύνδεσης (2ος όροφος, Κτίριο ΙΙΙ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ιδρύθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ε.Π.Α.Ε.Κ.). Μέσω του νεοσύστατου αυτού θεσμού το Γραφείο Διασύνδεσης αποτελεί κέντρο πληροφόρησης των φοιτητών και αποφοίτων του Πανεπιστημίου μας, φιλοδοξώντας να γίνει συνδετικός κρίκος μεταξύ της Πανεπιστημιακής και Παραγωγικής Κοινότητας, έτσι ώστε να βοηθήσει τους φοιτητές και αποφοίτους του να προσεγγίσουν ομαλά το στάδιο της επαγγελματικής τους αποκατάστασης. Η ιδιαιτερότητα του γραφείου έγκειται στο γεγονός ότι λόγω της διασποράς του Πανεπιστημίου σε περισσότερες πόλεις, λειτουργούν σήμερα τρία διαφορετικά παραρτήματα στις πόλεις Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

Αναγνωστήριο

Expand.png Αυτή η ενότητα μπορεί να επεκταθεί ή να βελτιωθεί.
Πληροφορίες: Μέγεθος, πόσα άτομα χωράνε, επιπλέον πληροφορίες, πάρτυ κ.ά.

Το Αναγνωστήριο στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με τη βιβλιοθήκη. Στο ίδιο επίπεδο υπάρχει το γραφείο της Φοιτητικής Μέριμνας.

Αμφιθέατρο ΠΡΟΚΑΤ

Το αμφιθέατρο (Κτίριο V) χρησιμοποιείται από άλλα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής για διδακτικούς σκοπούς. Μέγεθος, πόσα άτομα χωράνε. Στο αμφιθέατρο, επίσης, πραγματοποιούνται οι συνελεύσεις και οι φοιτητικές εκλογές του ενιαίου συλλόγου της Πολυτεχνικής Σχολής. Την περίοδο 2002-2004?, την αίθουσα χρησιμοποιούσε μια ομάδα φοιτητών με μέλη κυρίως του Τμήματος Ηλεκτρολόγων υπό την ονομασία "BBmovies" για την προβολή ταινιών και πραγματοποίηση εκδηλώσεων karaoke με τη συμμετοχή όλης της Πολυτεχνικής.

Συγκρότημα Εστιών

Διάταξη κτιρίων συγκροτήματος εστιών

Εστίες

Expand.png Αυτή η ενότητα μπορεί να επεκταθεί ή να βελτιωθεί.

Λέσχη

Expand.png Αυτή η ενότητα μπορεί να επεκταθεί ή να βελτιωθεί.

Αμφιθέατρο Καραθεοδωρή

Expand.png Αυτή η ενότητα μπορεί να επεκταθεί ή να βελτιωθεί.
Πληροφορίες: 700 άτομα χωράει, ορκομωσίες, δραστηριότητα γέφυρας, χωρητικότητα κ.ά.
Προσωπικά εργαλεία
Περιοχές ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εξάμηνα
Εργαλεία
Εκτύπωση/εξαγωγή