Οδηγός Πρωτοετών

Από DUTh EECE Wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Σκοπός του παρόντος κειμένου είναι να βοηθήσει τους πρωτοετείς φοιτητές ώστε να γίνει πιο εύκολη η προσαρμογή τους στο νέο τους περιβάλλον. Θα βρείτε πολλές πληροφορίες για δραστηριότητες, επίσημους και ανεπίσημους θεσμούς που θα σας βοηθήσουν στις σπουδές σας, καθώς και πολλές μικρές οδηγίες που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά σας. Το κείμενο έχει γραφτεί από φοιτητές για φοιτητές!

Πίνακας περιεχομένων

Δικτυακή Κοινότητα Φοιτητών του Τμήματος ΗΜΜΥ

Το Deece είναι το ανεπίσημο site των σπουδαστών της σχολής ΗΜΜΥ του ΔΠΘ. Το site είναι ένα σημαντικό μέσο ενημέρωσης για τους φοιτητές, καθώς σε αυτό γίνεται ανάρτηση και συζήτηση ανακοινώσεων, δραστηριοτήτων και άλλων θεμάτων σχετικών με τη σχολή αλλά και γενικότερες συζητήσεις για θέματα της επικαιρότητας. Προτείνουμε τη συμμετοχή σου στην πολυμελή κοινότητα του Deece, ώστε να έχεις πρόσβαση αλλά και να συμβάλλεις προσωπικά στη συζήτηση θεμάτων σχετικών με τα μαθήματα της σχολής, στις ερωτήσεις και την επίλυση αποριών, στις παρεχόμενες σημειώσεις για τα μαθήματα από μέλη της κοινότητας, σε παλιά θέματα εξετάσεων, σε λύσεις και σχολιασμό ασκήσεων και άλλα πολλά. Τα παραπάνω αποτελούν παροχές από φοιτητές για φοιτητές και στόχος της κοινότητας είναι ακριβώς η καλλιέργεια ενός αισθήματος αλληλοβοήθειας μεταξύ των φοιτητών. Βρες μας, λοιπόν, εκεί, λύσε τις απορίες σου, αλλά ταυτόχρονα πάρε πρωτοβουλίες και συνέβαλε στην όλη προσπάθεια, όπως μπορείς.

Η ύπαρξη του Deece Wiki σχετικά με τη σχολή βοηθά επίσης. Σε αυτό θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα μαθήματα που διδάσκονται στη σχολή, όπως το αντικείμενο, τους καθηγητές, τα προτεινόμενα βιβλία, τις απαιτήσεις, τον τρόπο εξέτασης, χρήσιμους συνδέσμους και άλλα. Οποιοσδήποτε μπορεί να επεξεργασθεί τα άρθρα του wiki μέσω μίας απλής εγγραφής, προσφέροντας την εμπειρία του σχετικά με ένα μάθημα και σε άλλους. Όσο περισσότεροι συμμετέχουμε ενεργά, τόσο αποτελεσματικότερη γίνεται η λειτουργία του wiki.

Εγγραφή στη Σχολή ΗΜΜΥ

Οι φετινές εγγραφές (ακαδ. έτος 2014-2015) διεξάγονται από "15 έως 26 Σεπτεμβρίου" από τις 9:30 μέχρι τις 13:30. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου, τα απαραίτητα δικαιολογητικά εγγραφής στη Σχολή και είναι τα εξής:

  • Αίτηση εγγραφής (θα τη βρεις στο χώρο του πανεπιστημίου)
  • Πιστοποιητικό Απολυτηρίου Λυκείου επικυρωμένο "από το Σχολείο αποφοίτησης"
  • Βεβαίωση πρόσβασης στη Σχολή επικυρωμένη "από το Σχολείο αποφοίτησης" (όχι το πρωτότυπο)
  • Φωτογραφίες τύπου ταυτότητας (4)
  • Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα
  • Αστυνομική ταυτότητα/διαβατήριο ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης (καλό είναι να έχεις και ένα αντίγραφό τους μαζί σου)

Οι εισαγόμενοι με το σύστημα του 10% θα πρέπει επίσης να υποβάλλουν

  • Βεβαίωση διαγραφής από την προηγούμενη Σχολή.

Η πλήρης ανακοίνωση σχετικά με τις εγγραφές βρίσκεται εδώ. Ανακοινώθηκε και η εγκύκλιος του υπουργείου για τις εγγραφές, η οποία βρίσκεται εδώ.

Η αίτηση για δελτίο ειδικού εισιτηρίου (πάσο) θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά.

Αίτηση για Εστίες/Σίτιση

Η σχετική αίτηση για απόκτηση δωματίου στις εστίες υποβάλλεται στο γραφείο της Φοιτητικής Μέριμνας, στο χώρο των ΠΡΟΚΑΤ. Αιτήσεις με τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται για τους πρωτοετής φοιτητές μέσα στη χρονική περίοδο που διαρκούν οι εγγραφές στις αντίστοιχες Σχολές. Πέρα της προθεσμίας αυτής ουδεμία αίτηση γίνεται δεκτή.

Επίσης, στους φοιτητές του Τμήματος ΗΜΜΥ παρέχεται δωρεάν σίτιση υπό προϋποθέσεις. Πληροφορίες για τις κατηγορίες των φοιτητών που δικαιούνται δωρεάν σίτιση καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις ημερομηνίες υποβολής παρέχονται και αυτές από το γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας.

Αναλυτικός κατάλογος (για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15) με τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για τη σίτιση υπάρχει εδώ.

Και για τις δύο αιτήσεις θα χρειαστείς σίγουρα εκκαθαριστικό εφορίας της τελευταίας φορολογικής δήλωσης, όπου θα αναγράφεται ξεκάθαρα το πλήρες οικογενειακό εισόδημα, καθώς επίσης και δικό σου εάν υποβάλλεις δήλωση. Οπότε, να φροντίσεις να έχεις μαζί σου.

Λογαριασμός Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών

Με την εγγραφή σου στη σχολή παρέλαβες ένα user name και έναν κωδικό από τη γραμματεία. Αυτός ο κωδικός παρέχεται από το Υπολογιστικό Κέντρο. Αν, για κάποιο λόγο, δεν έχεις αυτόν τον κωδικό, πρέπει να περάσεις από τη γραμματεία της σχολής ή το Υπολογιστικό Κέντρο , ώστε να παραλάβεις τους κωδικούς για τον λογαριασμό σου στο ΔΠΘ, για να έχεις πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Αρκεί η επίδειξη ταυτότητας ώστε να πιστοποιήσεις ότι είσαι αυτός που δηλώνεις. Η διαδικασία είναι απαραίτητη, γιατί οι εγγραφές των μαθημάτων επιλογής γίνονται μόνο ηλεκτρονικά. Εκτός από τις εγγραφές, ο προσωπικός κωδικός είναι απαραίτητος για να δηλώσεις βιβλία μέσω του συστήματος Εύδοξος, για να έχεις πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυο του ΔΠΘ (Eduroam), για να χρησιμοποιείς το προσωπικό σου mail της σχολής, για να βλέπεις τα φοιτητικά σου στοιχεία στην σελίδα ενημέρωσης της Σχολής και γενικά για να έχεις πρόσβαση σε όποια ηλεκτρονική υπηρεσία σχετίζεται με το πανεπιστήμιο. Διάβασε περισσότερα στην ενότητα "Ψηφιακές Υπηρεσίες" του άρθρου.

Εγκαταστάσεις Τμήματος

Κύριο Άρθρο: Εγκαταστάσεις Τμήματος

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ. δραστηριοποιείται στα εξής κτίρια και εγκαταστάσεις:

  • Δύο κτίρια στην νέα πανεπιστημιούπολη Ξάνθης στα Κιμμέρια
  • Στα ΠΡΟΚΑΤ, Βασ. Σοφίας 12, στην Ξάνθη, στεγάζονται το Κτίριο Εργαστηρίων, το Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων του Δ.Π.Θ. και η Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο
  • Έξω από την Ξάνθη, στο δρόμο προς το χωριό Κιμμέρια στεγάζονται οι φοιτητικές εστίες και το εστιατόριο της Πολυτεχνικής που είναι υπεύθυνο για τη σίτηση των φοιτητών

Η πρόσβαση στην Πανεπιστημιούπολη και στις Εστίες γίνεται με λεωφορείο, τα δρομολόγια των οποίων μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αίθουσες Διδασκαλίας και Εργαστηρίων

Για το πρώτο έτος τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε αμφιθέατρα στο ισόγειο του Κτιρίου Α στην Πανεπιστημιούπολη Ξάνθης στα Κιμμέρια. Συνήθως χρησιμοποιούνται τα αμφιθέατρα Α3 και Α4.

Για τα εργαστήρια υπάρχουν δύο χώροι.

  1. Τα εργαστήρια που αφορούν τον Τομέα Λογισμικού πραγματοποιούνται στο 2ο όροφο του κτιρίου Α στην πανεπιστημιούπολη Ξάνθης στα Κιμμέρια. Υπάρχουν δύο αίθουσες κατάλληλα διαμορφωμένες για να φιλοξενούν 30 φοιτητές η κάθε μία. Για το πρώτο εξάμηνο τα εργαστήρια του μαθήματος Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών πραγματοποιούνται εδώ. Για να εγγραφείς σε αυτά θα χρειαστείς να περάσεις από τη γραμματεία του τομέα, η οποία βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου μόλις μπεις αριστερά.
  2. Το Κτίριο των Εργαστηρίων στα ΠΡΟΚΑΤ, Βασ. Σοφίας 12, στο κέντρο της Πόλης στεγάζει (σχεδόν) όλα τα εργαστήρια του Τμήματος, πλην αυτά του Τομέα Λογισμικού και ορισμένων ακόμη μαθημάτων. Στο χώρο αυτό για το πρώτο εξάμηνο γίνονται τα εργαστήρια της Φυσικής Ι. Κάθε εβδομάδα καλούνται περίπου 30 φοιτητές για να τα παρακολουθήσουν. Για να δεις εάν σε έχουν καλέσει, μπορείς να περάσεις από τα γραφεία του Τομέα Φυσικής, στο ισόγειο του κτιρίου Β στην πανεπιστημιούπολη Ξάνθης στα Κιμμέρια. Επίσης, συχνά υπάρχει λίστα με τα ονόματα στην είσοδο της σχολής στον τοίχο δεξιά.

Φοιτητική Εστία

Στο χώρο των Φοιτητικών Εστιών υπάρχουν τα δωμάτια στα οποία φιλοξενούνται φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής. Πέρα από αυτά τα δωμάτια, υπάρχει εστιατόριο με δυνατότητα εξυπηρέτησης περίπου 1.000 ατόμων. Είναι η Λέσχη που θα ακούσεις να λένε πολλοί φοιτητές. Για να πας σε αυτή μπορείς να χρησιμοποιήσεις το λεωφορείο, το οποίο περνά από τα κτίρια στην Πανεπιστημιούπολη και σε πηγαίνουν στις Εστίες ή μπορείς να πας περπατώντας εφόσον ο καιρός το επιτρέπει (η απόσταση είναι περίπου 15 λεπτά). Στη Λέσχη μπορείς να βρεις μεσημεριανό γεύμα (13:00-15:00) και δείπνο (19:00-20:45). Απλά να φροντίσεις να είσαι εκεί όταν ξεκινάει το σερβίρισμα του φαγητού καθώς τελειώνει γρήγορα.

Μπορείς να βρεις ηλεκτρονικά το πρόγραμμα φαγητού της λέσχης εδώ. Το πρόγραμμα είναι εβδομαδιαίο.

Πέρα από τη Λέσχη των Εστιών υπάρχει και η ιδιωτική λέσχη σίτισης στο κέντρο της πόλης. Βρίσκεται στην οδό 4ης Οκτωβρίου 1919 (λίγο πιο πάνω από το Δικαστικό Μέγαρο Ξάνθης). Σε αυτή μπορείς να σιτιστείς δωρεάν εφόσον έχεις υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας. Διαφορετικά πληρώνεις ένα μικρό αντίτιμο (περίπου 2 € για μία μέρα).

Βιβλιοθήκη

Ως φοιτητής έχεις πρόσβαση στην βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, η οποία είναι το πρώτο κτίριο που φαίνεται απέναντι από την είσοδο των ΠΡΟΚΑΤ στο κέντρο της πόλης. Η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει εκτενέστατη συλλογή από συγγράμματα τόσο ελληνικά όσο και ξενόγλωσσα, επιστημονικά περιοδικά, βιβλία αναφορών (π.χ. λεξικά) και πτυχιακές εργασίες. Ως πρωτοετής φοιτητής, μη χάσεις την ευκαιρία να την επισκεφτείς για να ξεφυλλίσεις τα βιβλία που περιλαμβάνονται στη λίστα συγγραμμάτων και να βοηθηθείς στην επιλογή σου. Η βιβλιοθήκη ενδείκνυται επίσης για αναζήτηση εξειδικευμένης βιβλιογραφίας αναφορικά με την επιστήμη του Μηχανικού. Εάν έχεις κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μη διστάσεις να δανειστείς τα σχετικά βιβλία. Ο δανεισμός γίνεται με βάση τον εγκεκριμένο από τη Σύγκλητο Κανονισμό Λειτουργίας της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Η εγγραφή είναι απλή διαδικασία. Θα χρειαστείς μερικές φωτογραφίες για την κάρτα και μία βεβαίωση πως είσαι φοιτητής (μπορείς να το ζητήσεις από τη γραμματεία της σχολής). Καλό είναι μόλις βγάλεις την κάρτα να την πλαστικοποιήσεις, καθώς θα την χρησιμοποιείς κατά τη διάρκεια των σπουδών σου.

Αναγνωστήριο

Το Αναγνωστήριο στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με τη βιβλιοθήκη. Είναι ένας χώρος όπου μπορείς να μελετάς τα μαθήματά σου και να ετοιμάζεις τις εργασίες σου μόνος ή με παρέα. Επίσης, σε περιόδους εξεταστικής θα δεις πως είναι γεμάτος από φοιτητές που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις.

Μαθήματα 1ου εξαμήνου

Κατηγορία: Μαθήματα 1ου εξαμήνου

Λογισμός μιας Μεταβλητής - Γραμμική Άλγεβρα: Περιλαμβάνει την ύλη της Ανάλυσης Γ' Λυκείου σε πιο προχωρημένο επίπεδο, την ανάλυση ακολουθιών και σειρών καθώς και στοιχεία Γραμμικής Άλγεβρας . Είναι πολύ βασικό μάθημα για τα περισσότερα μαθήματα της σχολής. Η παρακολούθηση συνιστάται και κατά την διάρκεια του εξαμήνου δίνονται και κάποιες εργασίες οι οποίες θα σε βοηθήσουν στην κατανόηση της ύλης αλλά έχουν και βαθμολογικό όφελος. Πληροφορίες στο eClass.

Τεχνικές Σχεδίασης με Υπολογιστή: Ίσως το πιο δύσκολο και απαιτητικό μάθημα του εξαμήνου. Το μάθημα περιλαμβάνει εισαγωγή σε τρεις τύπους σχεδίου: Μηχανολογικό, Ηλεκτρολογικό και Αυτοματισμών. Κάθε εβδομάδα δίνεται από ένα θέμα, το οποίο οι φοιτητές παραδίδουν. Πλέον το μάθημα γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στο τέλος η εξέταση περιλαβάνει τρία στάδια, με κάθε τύπο σχεδίου να εξετάζεται ξεχωριστά. Πληροφορίες στο eClass.

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών: Είναι ένα εισαγωγικό μάθημα σε έννοιες σχετικά με την επιστήμη των υπολογιστών. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις από το Λύκειο. Γίνονται και εργαστήρια, τα οποία είναι αρκετά εύκολα. Υπάρχει ενδιάμεση εξέταση σε αυτό, αλλά είναι πολύ χαλαρή και εύκολη. Μην αγχώνεστε. Το μόνο αρνητικό είναι ίσως πως κατά τη διάρκεια του εξαμήνου θα γνωρίσετε αρκετούς καθηγητές, καθώς ο καθένας κάνει το κομμάτι της ύλης που γνωρίζει καλύτερα. Για αυτό πιθανόν να σας φανούν κάπως απαιτητικά τα θέματα στις εξετάσεις. Πληροφορίες στο eClass.

Διακριτά Μαθηματικά: Εύκολο σχετικά μάθημα. Έχει βασικές έννοιες μαθηματικών χωρίς ιδιαίτερα προαπαιτούμενα. Δίνονται εργασίες κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, οπότε θα σας βοηθήσουν τόσο στην κατανόηση της ύλης όσο και βαθμολογικά στο τέλος. Πληροφορίες στο eClass.

Φυσική Ι: Σε σχέση με την Φυσική του Λυκείου, η μεγάλη διαφορά είναι η χρησιμοποίηση της ανάλυσης στην φυσική. Τα πρώτα μαθήματα, στα οποία γίνεται μια εισαγωγή στα Μαθηματικά που θα χρησιμοποιηθούν στο μάθημα, είναι και τα πιο σημαντικά για την κατανόηση της συνέχειας του μαθήματος, καθώς μετά θεωρούνται δεδομένα. Συνιστάται η παρακολούθηση και είναι απαραίτητη και για το μάθημα και για την συνέχεια των σπουδών η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα Μαθηματικά στην Φυσική. Μην ξεχνάς να ελέγχεις εάν σε έχουν καλέσει να παρακολουθήσεις κάποιο εργαστήριο του μαθήματος. Πληροφορίες στο eClass.

Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική: Συνιστάται η παρακολούθηση και είναι απαραίτητη για να μπορέσετε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις του μαθήματος. Συνήθως δίνεται ενδιάμεση πρόοδος κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Πληροφορίες στο eClass (να φροντίσετε για άμεση εγγραφή στο μάθημα, καθώς μετά μπορεί να κλείσει και να μη σας δοθεί η δυνατότητα παρακολούθησης ανακοινώσεων σε αυτό). Update: Για το ακαδημαϊκό έτος 2012-13 πραγματοποιήθηκε αλλαγή στο συντονιστή μαθήματος οπότε μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στον τρόπο εξέτασης του μαθήματος.

Εξισώσεις Διαφορών και Εφαρμογές: Μάθημα επιλογής -σχετικά εύκολο- το οποίο μπορεί να σας φανεί χρήσιμο σε επόμενα εξάμηνα. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις μαθηματικών. Δίνονται (συνήθως) εργασίες στο εξάμηνο. Πληροφορίες στο eClass.

Θεμελίωση των Θετικών Επιστημών και Φιλοσοφία της Επιστήμης και Ιστορία της Επιστήμης του ΗΜΜΥ: Δύο μαθήματα επιλογής από τον ίδιο καθηγητή. Είναι κυρίως θεωρητικά μαθήματα, οπότε εάν δεν αγαπούσατε τα μαθηματικά ίσως να επιλέξετε ένα από αυτά. Έχουν παρόμοιο περιεχόμενο ύλης και η εξέτασή τους περιλαμβάνει την εκπόνηση μιας εργασίας στο τέλος του εξαμήνου. Επίσης, οι φοιτητές εξετάζονται πάνω σε αυτή την εργασία, αλλά και σε γνώσεις που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Οι εξέταση είναι προφορική. Πληροφορίες στο eClass.

Ξένη Γλώσσα Ι: Πρόκειται για Μάθημα Ελεύθερης Επιλογής. Αυτό σημαίνει πως δεν είστε υποχρεωμένοι να το διαλέξετε. Εάν τελικά αποφασίσετε να το παρακολουθήσετε, είναι ένα σχετικά απλό μάθημα, στο οποίο θα μάθετε βασικές έννοιες Ξένης Γλώσσας (Αγγλικών ή Γαλλικών) για την επιστήμη του Μηχανικού. Πληροφορίες στο eClass.

Ψηφιακές Υπηρεσίες

Κύριο Άρθρο: Ψηφιακές Υπηρεσίες

Για πρόσβαση σε όλες τις παρακάτω υπηρεσίες θα χρειαστείς τους κωδικούς που σου δόθηκαν από το ΔΠΘ. Τους κωδικούς αυτούς παραλαμβάνεις ύστερα από την εγγραφή σου στη Σχολή. Κάποιες από τις υπηρεσίες ενδέχεται να σου ζητήσουν τους κωδικούς σου περισσότερες από μία φορές. Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη σφάλμα. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επισκεφθείς τη σελίδα του Υπολογιστικού Κέντρου για τυχόν απορίες.

Ιστοσελίδα Σχολής

Καλό είναι να επισκέπτεσαι την κεντρική ιστοσελίδα της σχολής καθημερινά, διότι εκεί αναρτώνται ενημερωτικές ανακοινώσεις της γραμματείας, όπως: Προγράμματα Εξαμήνων & Εξεταστικών, προθεσμίες υποβολής δηλώσεων εγγραφής, θέσεις πρακτικής άσκησης στη ΔΕΗ, προσκλήσεις για ημερίδες & σεμινάρια, έκτακτες αλλαγές κ.ά. Στο site θα βρεις ευσύνοπτες πληροφορίες για τα μαθήματα και τις κατευθύνσεις, αποφάσεις και πρακτικά των συλλογικών οργάνων διοίκησης της σχολής καθώς και πληροφορίες γενικού περιεχομένου σχετικά με τα μαθήματα που διδάσκονται στο Τμήμα.

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

Με την εγγραφή σου στη σχολή απέκτησες και προσωπική διεύθυνση mail. Η μορφή της είναι [email protected] όπου username είναι το όνομα χρήστη που έλαβες με την εγγραφή σου. Μπορείς να έχεις πρόσβαση σε αυτό μέσω της σελίδα https://webmail.duth.gr/. Ως Όνομα χρήστη και Κωδικό πρόσβασης βάζεις τα στοιχεία που πήρες.

Unistudent - Υπηρεσίες Φοιτητή

Η Ιστοσελίδα Υπηρεσιών Φοιτητή είναι μια αρκετά χρήσιμη και απαραίτητη ιστοσελίδα για εσένα. Σε αυτή μόλις εισέλθεις με τους κωδικούς σου, μπορείς να δεις τις βαθμολογίες στα μαθήματά σου, να κάνεις δήλωση μαθημάτων επιλογής, ενώ μέσω της καρτέλας "Αιτήσεις" μπορείς να στείλεις ηλεκτρονικά το αίτημά σου για την έκδοση πιστοποιητικών από τη γραμματεία του τμήματος.

Εύδοξος - Ηλεκτρονική Υπηρεσία Διαχείρισης Συγγραμμάτων

Η ηλεκτρονική υπηρεσία ολοκληρωμένης διαχείρισης συγγραμμάτων και λοιπών βοηθημάτων Εύδοξος υλοποιήθηκε και παρέχεται από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας με σκοπό να παρέχει στους φοιτητές πλήρη ενημέρωση για τα διαθέσιμα εγκεκριμένα συγγράμματα των μαθημάτων του τμήματός τους και την δυνατότητα άμεσης δήλωσης και παραλαβής τους. Η δήλωση συγγραμμάτων γίνεται μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

eClass - Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση

Αρκετά από τα μαθήματα της σχολής έχουν ιστοσελίδα που συντηρείται από κάποιον καθηγητή ή βοηθό του μαθήματος. Η ιστοσελίδα αυτή μπορεί να βρεθεί στην περιγραφή του μαθήματος στην κεντρική ιστοσελίδα της σχολής. Ανεξάρτητα από αυτό, για τα περισσότερα από τα υπόλοιπα μαθήματα καλό είναι να επισκέπτεσαι την πλατφόρμα του eClass. Σε αυτή θα βρεις με τρόπο συγκεντρωμένο και ομοιόμορφο βασικές πληροφορίες για όλα τα μαθήματα που παρέχονται από το ΔΠΘ, όπως: αναλυτική περιγραφή, βιβλιογραφία, ασκήσεις (με ημερομηνίες παράδοσης), παλιά θέματα εξετάσεων, επιπλέον υλικό, στοιχεία επικοινωνίας με τους υπεύθυνους του μαθήματος. Καλό είναι να συνηθίσεις σε κάθε εξάμηνο να εγγράφεσαι στα καινούρια σου μαθήματα στο eClass, διότι πολλοί καθηγητές χρησιμοποιούν την πλατφόρμα αυτή για να στέλνουν ανακοινώσεις στους φοιτητές που παρακολουθούν. Περισσότερες οδηγίες εδώ.

Σημείωση: Η εγγραφή/διαγραφή από τα μαθήματα του eClass μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, δεν έχει επιπτώσεις στο βαθμό, δεν είναι υποχρεωτική και δεν έχει καμία σχέση με τις εγγραφές στη γραμματεία.

Φοιτητικοί Σύλλογοι / Ομάδες Φοιτητών

Διαβάστε περισσότερα για τις Φοιτητικές Ομάδες

Με την εγγραφή σου ενσωματώνεσαι στο φοιτητικό σύλλογο της σχολής (Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος ΗΜΜΥ). Ο φοιτητικός σύλλογος έχει θεσπιστεί για να εκπροσωπήσει τους φοιτητές. Κάθε χρόνο την άνοιξη γίνονται φοιτητικές εκλογές, στις οποίες εκλέγεται το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.). Οι εκπρόσωποι του συλλόγου συμμετέχουν σε συνελεύσεις του τμήματος. Επίσης, πραγματοποιεί εκδηλώσεις ενημέρωσης που αφορούν θέματα των φοιτητών του τμήματος.

Στην σχολή πέρα από τις ακαδημαϊκές δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα και δραστηριότητες από ομάδες φοιτητών.

  • IEEE : Πρόκειται για μια ομάδα φοιτητών που έχει ως στόχο την ενημέρωση των φοιτητών για θέματα που αφορούν στην επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών μέσω ημερίδων, διαλέξεων, διαγωνισμών καθώς και εκδρομών.
  • IAESTE : Πρόκειται για μια διεθνής οργάνωση, με σκοπό την ανταλλαγή φοιτητών των εφαρμοσμένων επιστημονικών κλάδων μεταξύ των χωρών-μελών της, για πρακτική άσκηση σχετιζόμενη με το αντικείμενο των σπουδών τους, εκτός των ορίων της χώρας τους.
  • EESTEC : Πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό οργανισμό, με πρωταρχικός σκοπό την προώθηση της διεθνούς επικοινωνίας και της ιδέας της πολιτιστικής ανταλλαγής, καθώς επίσης και τη βελτίωση της τεχνογνωσίας των φοιτητών, το οποίο επιτυγχάνεται με ανταλλαγές φοιτητών σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ευρώπη.
  • IAS : Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα societies ειδικού ενδιαφέροντος στην IEEE που εστιάζει στις μοναδικές ανάγκες τις βιομηχανίας και του εμπορίου.
  • Γέφυρα : Πρόκειται για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φοιτητών Ξάνθης "Η Γέφυρα", ο οποίος πραγματοποιεί μια σειρά από πολιτιστικές δραστηριότητες. Μπορείς να συμμετέχεις και εσύ.

Χρήσιμα links

http://www.ee.duth.gr/, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΔΠΘ

https://www.deece.edu.gr/, Κοινότητα Σπουδαστών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών

https://maps.google.com/, Χάρτης Εγκαταστάσεων Τμήματος ΗΜ&ΜΥ

https://www.deece.edu.gr/bus/, Πρόγραμμα Δρομολογίων για Μετακίνηση στην Πανεπιστημιούπολη

https://webmail.duth.gr/, Διαχείριση Ηλεκτρονικής Αλληλογραφίας

https://eclass.duth.gr/index.php, Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης ΔΠΘ

https://unistudent.duth.gr/, Πλατφόρμα Unistudent για Διαχείριση Μαθημάτων και Βαθμολογιών

http://www.lib.duth.gr/, Κεντρική Βιβλιοθήκη ΔΠΘ

http://lesxi-xanthi.blogspot.gr/, Πρόγραμμα Φαγητού Φοιτητικής Λέσχης

http://paso.minedu.gov.gr/, Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απόκτησης Δελτίου Ειδικού Εισιτηρίου

http://www.eudoxus.gr/, Ηλεκτρονική Υπηρεσία Διαχείρισης Συγγραμμάτων

Προσωπικά εργαλεία
Περιοχές ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εξάμηνα
Εργαλεία
Εκτύπωση/εξαγωγή